Skocz do zawartości

Pedały platformowe 200 zł

Bartek4212

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Motke to maleńkie łożysko jest tylko po to żeby korpus pedału nie zjechał z osi. Całą siłę napędową bierze ślizg. W chinczykach główne łożyska kulkowe są kilka x większe i montowane parami. 

Opublikowano
17 godzin temu, vdcmike napisał:

@Motke to maleńkie łożysko ...

Ja Ci piszę, że są dwa sparowane a Ty, uparcie że jeden. Faktycznie, sensowna rozmowa.

Opublikowano

Może ktoś powiedzieć czy platformy Dartmoor Candy są rozbieralne? W jednym coś skrzypi, póki co może wystarczy przesmarować?

Opublikowano
2 godziny temu, herman napisał:

Może ktoś powiedzieć czy platformy Dartmoor Candy są rozbieralne? W jednym coś skrzypi, póki co może wystarczy przesmarować?

Pewnie tak. Patrząc na zdjęcia to z boku jest zaślepka, którą powinno się dać wydłubać i dostać do środka.

Opublikowano

Na pewno jest kontra którą wystarczy odkręcić pod tą zaślepką  

Opublikowano

No tak, ale ta zaślepka nie jest klejona czasem? Wydłubać ją na siłę?

Opublikowano (edytowane)

No i zrobione, smarowanie pomogło. Widać że nie jest szczelne, dostawała się woda do środka.

Łożyskowanie to coś w stylu mini konusów. Zewnętrzne kuleczki malutkie, od wewnątrz większe. Konieczny kluczyk nasadowy 9mm.

Uszczelnienia nie ma żadnego. Z jednej strony zaślepka na wcisk, z drugiej też żadnej uszczelki. Nałożyłem zwykłego smaru do łożysk a następnie bardzo gęstego smaru na wierzch jako uszczelniacz. Mam nadzieję że nie będzie kapało z pedałów na na upale 😁 😂

Orientuje sie ktoś czy Dartmoor Pro są uszczelniane?

Edytowane przez herman
uzupełnienie informacji
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

A nie lepiej kupić za tą kwotę 5 par jakiś pedałów nylonowych i je sukcesywnie wymieniać ? Nie trzeba o nie dbać. Zużyją się to do kosza i zakładasz następne.

Opublikowano

Miałam Sainty MX80, ale wymieniłam je na Nukeproof Electron Evo. Trzymają stopę jak dzikie i nie mam z nimi żadnych problemów. Piny można wymieniać i są łatwo dostępne. Kilka razy już zdrowo oberwały i nadal się kręcą. W sumie to mam nawet dwie pary tych pedałów - jedne w HT (żółte), a drugie w fullu (niebieskie). Ostatnio przetestowałam je na bardzo błotnistym szkoleniu mtb, które trwało 3 dni i mogę je tylko polecić.

Opublikowano

@Piotr.234

Mam XLC PD-M12, które nadal się lekko kręcą po ponad roku w suchym, błocie i deszczu + myjka ciśnieniowa.

Wymienne piny oraz całość w pełni serwisowana - można dokupić zestaw naprawczy jeżeli kiedyś padną.

Rozebrałem je w miniony weekend i są dobrze uszczelnione, w środku czysto i sucho, łożyska się bardzo lekko kręcą.

XLC_PD-M12_MTB_Trekking_Pedal_schwarz%5B

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Czy w platformach Candy Pro + buty pod platformy slizga sie noga, jak jest mokro / błoto ?

Mam zwykle Candy zakładane na zimę (zamiast spd)  i jezdząc na nich w trekingowych butach, wystarczyło troche wilgoci i but jezdzil jak chciał...

Chcialem zamiast spd zaczac jezdzic na platformach tez latem i sie zastanawiam własnie nad Candy Pro / Nukeproof Electra Evo / Crank Brothers Stamp 1 / cos innego?

Mozecie cos podpowiedziec? Fajnie, jakby pedały nie ważyły pół kilo :)  

Opublikowano

Candy pro ma takie same korpusy jak Candy zwykłe. Jak się te plastikowe "piny" trochę wstępną (czyli dosyć szybko) to stopa lata w każdą stronę.

Nie do pobicia póki co są na razie wheelup pierwsza podróbka rf chesrer. Trzeba tylko umieć to odróżnić od podrobionych podróbek ;)

• Lubię to! 1
Opublikowano

Wpisałem w gugla te WheelUp'y i mi od razu wyskoczyla recencja na 1enduro - no prosze, to se chyba je kupie na allegro, bo z Chin nie bede sciągał 

Dzieki!

Opublikowano

@serbi

Zwróć uwagę na piny i oś. Jeśli piny są na trójkątny klucz, a oś tylko na imbus, to omijaj szerokim łukiem. To właśnie "podwójna podróba", o której pisze @vdcmike.

Opublikowano (edytowane)

Masz napisane że po 3 łożyska maszynowe więc gdyby tak nie było to jest podstawą do reklamacji.

Swoją drogą jakiś Janusz biznesu robi marżę 100% i posilkuje się tekstami przeklejonymi z testu z 1enduro. Ciekawe czy kolega Wooj (wlasciciel 1enduro) o tym wie.

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano
9 godzin temu, vdcmike napisał:

No to już nie wystarczy. Trzeba się upewnić u sprzedawcy czy są na 3 łożyskach maszynowych. Tako przykład...

https://pl.aliexpress.com/item/1005001871077322.html

Sam zjeżdżam drugą parę tych pedałów i jestem zadowolony. Jedyne co musiałem w nich poprawić to długość pinów - te oryginalne od MyFrienda są za długie i agresywne dla mnie.

Opublikowano

Mi akurat piny w WheelUp'ach odpowiadały. Teraz jeżdżę w NS Bistro, które mają krótsze i grubsze piny. Myślę, że są bardziej bezpieczne w przypadku kontaktu z piszczelą, ale potrzebowałem chwili, żeby się przyzwyczaić.

Opublikowano

Ja kilka lat temu, zanim odkryłem wheelup'y jeździłem na NS Aerial Pro i Radiance. Strasznie kosztowne w utrzymaniu bo zestaw naprawczy ~100zł i wymiana praktycznie 2x w sezonie. Po dwóch sezonach korpusy strasznie zeszmacone już były (pomimo że alu). Wheelupów jeszcze nie udało mi się zamordować jeśli chodzi o mechanikę. Niektóre (używam ich w każdym rowerze) są trochę nadgryzione przez przeszkody terenowe ale nadal sprawne.