skoksowana@ Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Teraz, vdcmike napisał: Candy Pro podobnie jak Stream Pro oparte są na łożyskach ślizgowych z plastiku. Luzy po miesiącu, piszczenie po sezonie. A co byś polecił? Muszę zmienić te pedały a jestem teraz głupszy niż byłem
vdcmike Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 https://pl.aliexpress.com/item/4000216539778.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.7f375c0fvOpheT lub te https://pl.aliexpress.com/item/4000372079984.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0fD2Finr
Gość Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Ja jestem bardzo zadowolona z takich pedałów: https://rowerowy.com/sklep/czesci/pedaly/platformowe/prod/nukeproof-electron-evo Mam dwie pary takich - jedne w Giancie (żółte), a jedne w Krossie Soilu (niebieskie). Trzymają nogę jak dzikie i są dość lekkie. Raz zdrowo przyładowałam pedałem w kamień podczas zjazdy singlem i myślałam, że mam już po pedale, ale okazało się, że kompozyt się jedynie obtarł. Dla mnie są też bardzo wygodne na dłuższe wycieczki. I co najważniejsze, to śrubki do nich można kupić wszędzie i nie potrzeba wydawać kroci na "dedykowane" piny. Wcześniej w Soilu miałam Sainty MX80, ale to są ciężkie pedały i nie trzymały mi tak dobrze nogi, jak te Electrony.
skoksowana@ Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Coś czuje, że wieczór minie mi na analizie tych pedałów a to miał być taki prosty post - pytanie = odpowiedz Dziękuje wa za rady i zaangażowanie 👍🙌
vdcmike Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 (edytowane) 17 minut temu, Sziva napisał: Ja jestem bardzo zadowolona z takich pedałów: https://rowerowy.com/sklep/czesci/pedaly/platformowe/prod/nukeproof-electron-evo Mam dwie pary takich - jedne w Giancie (żółte), a jedne w Krossie Soilu (niebieskie). Trzymają nogę jak dzikie i są dość lekkie. Raz zdrowo przyładowałam pedałem w kamień podczas zjazdy singlem i myślałam, że mam już po pedale, ale okazało się, że kompozyt się jedynie obtarł. Dla mnie są też bardzo wygodne na dłuższe wycieczki. I co najważniejsze, to śrubki do nich można kupić wszędzie i nie potrzeba wydawać kroci na "dedykowane" piny. Wcześniej w Soilu miałam Sainty MX80, ale to są ciężkie pedały i nie trzymały mi tak dobrze nogi, jak te Electrony. Ale też główne łożysko na ślizgach jak w dartmoorach… To jest zmora płaskich platformówek. Te co podlinkowałem z ali są zrobione jak należy - dwa duże łożyska zamiast ślizgu + łożysko podtrzymujące na końcu osi. Edytowane 17 Kwietnia 2020 przez vdcmike
dredi91 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Na Allegro masz wheelup’y za stówkę, mam takie same i narazie nie narzekam, No i nie musisz czekać miesiąca na przesyłkę z Ali a co do serwisowania kulek w dartmorach to ciężko to później skręcić żeby nie było luzu bo jest mega słaby dostęp kluczem A co do ślizgów to jeden drugiemu nie równy, w Crankbrothers 5050 tez jest łożysko i ślizg i po 1,5 sezonu kręcą się tak jak na początku
vdcmike Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Obenie z ali idą niecałe 2 tygodnie. Ale ryzyko że czas ten ulegnie wydłużeniu faktycznie jest. Co do kulek to się to sprawdza jak jest zrobione jak w shimano (dokładność, metalowe opory bieżni itp.) ale w nylonach to koszmar. 1
dredi91 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Obenie z ali idą niecałe 2 tygodnie. Ale ryzyko że czas ten ulegnie wydłużeniu faktycznie jest. Co do kulek to się to sprawdza jak jest zrobione jak w shimano (dokładność, metalowe opory bieżni itp.) ale w nylonach to koszmar. Prawda w Shimano łatwo się serwisuje kulki ale w darcie nawet Alu to tragedia z kontrowaniem tego
vdcmike Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Zgadza się. Tam siadają blaszane bieżnie. W każdym razie i tak te na kulki są trwalsze niże ich wersje PRO rzekomo na maszynach (w rzeczywistości na ślizgach).
Motke Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 1 godzinę temu, vdcmike napisał: Candy Pro podobnie jak Stream Pro oparte są na łożyskach ślizgowych z plastiku. Luzy po miesiącu, piszczenie po sezonie. Bzdury piszesz. Candy PRO na środku czyli tam gdzie idzie obciążenie mają po dwa łożyska maszynowe. Łożyska ślizgowe są z boku. Przejechałem na nich już 5 może 10 tysięcy kilometrów - nic nie piszczy, zero luzów. Ale prawda jest taka, że ja je co parę miesięcy serwisuję, rozkręcam i smaruję ślizgi.
vdcmike Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Bzdury to piszesz ty. Te miniaturowe łożyska z końca osi mają statyczną nośność katalogową 200N. One w tej konstrukcji tylko stabilizują oś żeby w łożysku głównym pracowała możliwie osiowo. Do tego w miejscu ich osadzenia oś jest wychudzona tak, że nawet tych w sumie 400N nie utrzyma. Ponad 90% całej siły rozkłada się na ślizgu. No i miałem tych pedałów (zarówno dartmoora jak analogicznych konstrukcyjnie ns bikes, race face, ht, cranck bro...) całkiem sporo - żadne nie przeżyły całego sezonu. Do tego ta gumka na osi jest bardziej do ozdoby niż do uszczelniania i trzeba by to czyścić/smarować po każdym wypadzie w mokrych warunkach.
Motke Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Ja ważę ok. 65 kg i jestem z nich mega zadowolony (candy pro).
PiotrekGT Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Wtrące się do tematu bo jestem ciekaw NS Radiance też są na ślizgach?
vdcmike Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Radiance też. Ale do radiance dokupisz cały zestaw naprawczy czyli osie, ślizgi, łożyska, uszczelki. Kosztuje to w płytę ale się da. Przynajmniej póki radiance są w sprzedaży.
Motke Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 3 godziny temu, PiotrekGT napisał: Wtrące się do tematu bo jestem ciekaw NS Radiance też są na ślizgach? Klasycznie: podwójne łożyska maszynowe + ślizg
PiotrekGT Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Bo te radiance w pyte są, ideal platformy dla mnie, jak sobie wyobrazam slowo "pedał platformowy" (nie posel koalicji obywatelskiej, tylko taka czesc roweru ) to mam przed oczami właśnie te NS'y. Może kiedyś sobie kupie, cena troche blokująca jest.
vdcmike Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 No właśnie z cenami jest wariactwo. 3 lata temu płaciłem za radiance 240zł. Pedały idealne żeby położyć na półkę i oglądać. Szybko u mnie padł lewy ślizg i oś. Nie chciało mi się tego naprawiać.bo korpusy już też ostro zesz.......ne były. To były moje ostatnie platformy z alu. Teraz tylko tanie nylony.
Grz_Bo Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Hej,Nie znalazłem lepszego tematu, pytam więc tu. Mam platformy xt, ale pilny w nich zastosowane są słabe. Czy wiecie może gdzie mogę kupić jakieś alternatywne, które będą więcej wystawały i lepiej 3mały buty?Z góry dziękuję za informację.Pozdrawiam,GB
Gość Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Wykręć te piny i zmierz ich średnicę. Potem poszukaj śrub o takiej średnicy i odpowiednio dłuższych. No chyba, że masz tam taki patent Shimano, jak w Saintach MX80 - gwint inna średnica, wystający kawałek śruby inna. Wtedy trzeba dać śruby do obtoczenia lub rozwiercić ostrożnie pedały.
Grz_Bo Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Wykręć te piny i zmierz ich średnicę. Potem poszukaj śrub o takiej średnicy i odpowiednio dłuższych. No chyba, że masz tam taki patent Shimano, jak w Saintach MX80 - gwint inna średnica, wystający kawałek śruby inna. Wtedy trzeba dać śruby do obtoczenia lub rozwiercić ostrożnie pedały.Po co obtaczać? Wystarczy wykręcić i zmierzyć gwint w pinie.Jednak chciałem zapytać gdzie takie śruby można dostać.Pozdrawiam,GB
Gość Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 30 minut temu, Grz_Bo napisał: Po co obtaczać? Wystarczy wykręcić i zmierzyć gwint w pinie. Jednak chciałem zapytać gdzie takie śruby można dostać. Pozdrawiam, GB U mnie trzeba było obtaczać śruby, bo Shimano zastosowało piny z dwiema średnicami. Zmierz gwint i szukaj w sklepach albo na allegro śrub o nazwie "śruba dociskowa" lub wkręt dociskowy M3 lub M4 w zależności czy masz gwint 3 czy 4mm. Tutaj też masz piny do Shimano o nazwie long, ale drogo to wychodzi i nie wiem czy to jest pod Twój konkretny model pedałów: https://www.bike-discount.de/en/buy/shimano-replacement-pins-for-pd-m828-m8040-long-12-pcs.-678943
Grz_Bo Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 18 minut temu, Sziva napisał: U mnie trzeba było obtaczać śruby, bo Shimano zastosowało piny z dwiema średnicami. Zmierz gwint i szukaj w sklepach albo na allegro śrub o nazwie "śruba dociskowa" lub wkręt dociskowy M3 lub M4 w zależności czy masz gwint 3 czy 4mm. Tutaj też masz piny do Shimano o nazwie long, ale drogo to wychodzi i nie wiem czy to jest pod Twój konkretny model pedałów: https://www.bike-discount.de/en/buy/shimano-replacement-pins-for-pd-m828-m8040-long-12-pcs.-678943 Dzięki. Te wyglądają lepiej. U mnie ledwo co wystają. Mam dokładnie ten model. Pozdrawiam, GB
Motke Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 40 minut temu, Grz_Bo napisał: Po co obtaczać? Nie trzeba. Kwestia gustu. Ale dla niektórych ta wystające śruby mogą być za grube.
Gość Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 12 minut temu, Motke napisał: Nie trzeba. Kwestia gustu. Ale dla niektórych ta wystające śruby mogą być za grube. W MX80 właśnie jest to konieczne, bo inaczej śruba nie przejdzie przez otwór.
Motke Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 (edytowane) 19 minut temu, Sziva napisał: W MX80 właśnie jest to konieczne, bo inaczej śruba nie przejdzie przez otwór. Nieprawda. Gwinty w korpusie są jednolite. Zwykła śruba M4 przechodzi na wylot. Empirycznie sprawdziłem. Gdyby to była prawda to takie rozwiązanie byłoby absurdalnie bez sensu. Drogie w produkcji i niczemu nie służące. Edytowane 24 Kwietnia 2020 przez Motke
Rekomendowane odpowiedzi