Savitar Opublikowano 12 Sierpnia 2022 Opublikowano 12 Sierpnia 2022 Dzisiaj odebrałem PTFE od Shimano. Przez wiele lat właśnie stosowałem Rohloffa później na próbę dwa sezony Brunox top kett. Rohloff super na zimę i nawet na lato, ale wtedy trzeba pamiętać, że dużo syfu się bedzie przyczepiało. Brunox był zbliżony do Rohloffa, ale napęd nie działał aż tak jak masełko. Dzisiaj czas przyszedł na danie szansy temu sławnemu PTFE, bo ponoć ten nowy WET lube już jest beznadziejny. Ocenie i wrócę za kilka setek km, żeby się podzielić odczuciami. 1
Savitar Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Zrobiłem na PTFE od Shimano niecałe 200 km. Moje pierwsze odczucie, po dokładnym umyciu całego napędu i nasmarowaniu smarem, jedzie jak nowy rower. Bardzo miłe zaskoczenie, bo sposób w jaki pracuje cały napęd, nie odbiega od Rohloffa. Niestety, ale w dni, w którym wybrałem sie na rower, trochę kropiło i łańcuch + kółeczka zebrały sporo syfu. Ku mojemu zaskoczeniu, bardzo szybko przestało strzelać i napęd pracował cicho. Obecnie napęd jest CAŁY uwalony, ale pracuje bardzo cicho. Uważam, że to obok Rohfloffa najlepsze rozwiązanie. Nie mogę dąć większej opinii, bo to raptem 200 km w mieszanym terenie, ale pierwsze wrażenie mocno na plus. Lepiej niż Brunox czy te przereklamowane woski. 1
Marcin 2021 Opublikowano 17 Września 2022 Opublikowano 17 Września 2022 (edytowane) A co sądzicie o nich ? https://www.decathlon.pl/p/olej-teflonowy-do-roweru-decathlon-na-kazda-pogode/_/R-p-12289 Edytowane 18 Września 2022 przez Marcin 2021
mm2 Opublikowano 10 Października 2022 Opublikowano 10 Października 2022 (edytowane) Mój sposób na łańcuch to olej wazelinowy, ale chciałem się tu "pochwalić" sposobem na czyszczenie - nakładam na łańcuch WD-40 wycieram nadmiar, po czym po około 10-15 kilometrach czyszczę wszystko przy pomocy generatora pary, bez zdejmowania łańcucha, podkładając tylko karton za łańcuch i na podłogę. 5-10 minut i łańcuch jest czyściutki i to na "wysoki połysk", a ciśnienie pary dokładnie usuwa piach z rolek, później tylko smarowanie olejem wazelinowym co 50 km. Przy wyprawie 100 km. olej też daje radę. Łańcuch czyszczę co 2-3 smarowanie, czyli co około 100-150 km. Edytowane 10 Października 2022 przez mm2 1
SlowBiker Opublikowano 10 Lutego 2023 Opublikowano 10 Lutego 2023 W dniu 10.10.2022 o 14:53, mm2 napisał: Mój sposób na łańcuch to olej wazelinowy, ale chciałem się tu "pochwalić" sposobem na czyszczenie - nakładam na łańcuch WD-40 wycieram nadmiar, po czym po około 10-15 kilometrach czyszczę wszystko przy pomocy generatora pary, bez zdejmowania łańcucha, podkładając tylko karton za łańcuch i na podłogę. 5-10 minut i łańcuch jest czyściutki i to na "wysoki połysk", a ciśnienie pary dokładnie usuwa piach z rolek, później tylko smarowanie olejem wazelinowym co 50 km. Przy wyprawie 100 km. olej też daje radę. Łańcuch czyszczę co 2-3 smarowanie, czyli co około 100-150 km. fajny sposób ale jednak kupę zachodu z tym. Ja zwyczajnie czyszczę preparatem do czyszczenia napedu , przelatuje szczotką kasete. Wycieram i nakładam albo olej albo wosk. W zależności od okresu. Latem lece na wosku, na jesien raczej olej bo go tak nie wyplukuje wosku.
eathan Opublikowano 15 Maja 2023 Opublikowano 15 Maja 2023 @andre jakiś czas temu Shimano ogłosiło, że wycofuje się ze swojej chemii rowerowej. Napisali, że zalecają używania produktów Motorexa. Wcześniej było sporo podejrzeń (graniczących z pewnością), że smary Shimano to produkty Motorexa w innych opakowaniach. Faktycznie smaru do łańcucha PTFT nie widać, ale jest taki: https://allegro.pl/oferta/smar-shimano-ptfe-100ml-teflon-olej-do-lancucha-13415656148 1
andre Opublikowano 15 Maja 2023 Opublikowano 15 Maja 2023 14 godzin temu, eathan napisał: @andre jakiś czas temu Shimano ogłosiło, że wycofuje się ze swojej chemii rowerowej. Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
Rekomendowane odpowiedzi