eathan Opublikowano 25 Lipca 2019 Opublikowano 25 Lipca 2019 FinishLine będzie lepszy od Shimano. Przynajmniej u mnie tak jest na MTB.
ahaja Opublikowano 28 Lipca 2019 Opublikowano 28 Lipca 2019 Od 3 lat stosuję CX80 konserwująco naprawczy z teflonem . Tani, skuteczny w każdej pogodzie i porze roku.
Gość Opublikowano 28 Lipca 2019 Opublikowano 28 Lipca 2019 W dniu 22.07.2019 o 17:04, Marchew napisał: @Sziva, a nie masz wrażenia, że napęd pracuje jakby smarowany nie był? Testowałem C3 Ceramic i choć po łańcuchu wskazywało, że jest nasmarowany, to chodził tak głośno jak by był suchy 🙄 Jeszcze nie usłyszałam łańcucha. Teraz testowałam ten smar w Soilu na 3-dniowym szkoleniu mtb i wystarczyło jedno smarowanie przed wyjazdem. Nic mi nie dzwoniło, chociaż ja na słuchu to tak średnio mogę polegać
Red Opublikowano 29 Lipca 2019 Opublikowano 29 Lipca 2019 W dniu 25.07.2019 o 10:25, eathan napisał: FinishLine będzie lepszy od Shimano. Przynajmniej u mnie tak jest na MTB Zależy gdzie. Olej Shimano jest lżejszy od Finishline'a i nie klei się tak jak ten drugi. Co jest lepszym rozwiązaniem przy bardziej piaszczysytych terenach. Obecnie nie wyobrażam sobie smarowania czymś innym jak olejem od Shimano.
Kruk Opublikowano 29 Lipca 2019 Opublikowano 29 Lipca 2019 Też to zauważyłem co Pisze Kolega RED, nie mniej dalej szukam czegoś co zostanie na łańcuchu około 150 km i nie złapie syfu bo jeżdżę tylko w piaszczystym terenie.
togrod Opublikowano 31 Lipca 2019 Opublikowano 31 Lipca 2019 Całe lata jeździłem na czerwonym FL średnio sie sprawdzał łapie brud mniej niz zielony ale jednak, srednio smaruje, od kilku tygodni uzywam shimano ptfe, jest o wiele lepiej, dłużej wytrzymuje jest ciszej i brudu lapie mniej nicz czerwony FL. Ważne ze po nasmarowaniu i odczekaniu najlepiej kilku godzin, wycieram do sucha, robie to ponownie po przejechaniu kilkuset metrów, pod napięciem wydobywa się jeszcze pewien nadmiar który warto usunąć. Po shimano bardzo latwo sie czysci napęd wystarczy sucha szmata i nieco cierpliwosci. Spokojnie starcza 70km po lesie i piachu. Zaden Finish sie tak dobrze nie sprawdzał. FL Zielony i Rolhof to tylko na zimę gdzie woda sól i piach generalnie ekstrema. Aplikacja Shimano bardzo wygodna nie leje się jak Czerwony FL dozownik długi i wąski.
Gość Opublikowano 31 Lipca 2019 Opublikowano 31 Lipca 2019 Brunoxa Top Ketta wypróbujcie. 100 km na jednym smarowaniu bez problemowo a syfu nie łapie prawie wcale.
Accent_Szaj Opublikowano 31 Lipca 2019 Opublikowano 31 Lipca 2019 W dniu 29.07.2019 o 13:24, Kruk napisał: Też to zauważyłem co Pisze Kolega RED, nie mniej dalej szukam czegoś co zostanie na łańcuchu około 150 km i nie złapie syfu bo jeżdżę tylko w piaszczystym terenie. Finish LIne Ceramic Wet Lube około 180km i nie łapie syfu.Pod warunkiem zastosowania 4 kroków czystego napędu SzajBajk'a
Kruk Opublikowano 31 Lipca 2019 Opublikowano 31 Lipca 2019 57 minut temu, Accent_Szaj napisał: Finish LIne Ceramic Wet Lube Miałem, dałem 40 złotych za to...nigdy więcej...
Accent_Szaj Opublikowano 31 Lipca 2019 Opublikowano 31 Lipca 2019 6 minut temu, Kruk napisał: Miałem, dałem 40 złotych za to...nigdy więcej... To w takim razie muszę sprawdzić ten olej shimano. Napisz proszę o który dokładnie chodzi?
Kruk Opublikowano 31 Lipca 2019 Opublikowano 31 Lipca 2019 ten po prawej, biały na miniaturce filmika.
Accent_Szaj Opublikowano 31 Lipca 2019 Opublikowano 31 Lipca 2019 A który ty używasz?Z tego co się wyczytałem to Shimano,a konkretnie który?
Kruk Opublikowano 31 Lipca 2019 Opublikowano 31 Lipca 2019 Noo używam PFTE SHimano ale ostatnio coś nie bardzo jest z nim jakby był zbyt lepki, za rzadki.
velaskez Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Opublikowano 3 Sierpnia 2019 (edytowane) Jakie smary stosować? Na pewno NIE zielony finish line. Chyba, że ktoś lubi jeździć w syfie. Na zdjęciach poglądowych, zielony FN po 40km i MucOff żółty (dry) po 400km (co 100-150km przetarcie łańcucha szmatą i ponowne oliwienie). Edytowane 3 Sierpnia 2019 przez velaskez
Bartosh Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Ja zacząłem testować Prolink Progold Extreme i jak narazie sam nie wiem co mam o nim myśleć. Niby smaruje ok, syfu jakoś mocno nie łapie, ale jest strasznie rzadki i ciężko mi się go aplikuje.
Accent_Szaj Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 W dniu 31.07.2019 o 16:29, Kruk napisał: Noo używam PFTE SHimano ale ostatnio coś nie bardzo jest z nim jakby był zbyt lepki, za rzadki. Czyli polecasz czy nie?
Kruk Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Polecam, nie mniej może mój już za długo stoi i stracił trochę swoich właściwości i jest trochę bardziej czepliwy dla brudy niż na początku, albo mi się wydaję. 1
CorvusCorax Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Mam taki dziwny problem z łańcuchem. Czyszczę go ładnie i nakładam na każde ogniwo kropelkę Finish Line Ceramic (ten co ma słonko i chmurkę na etykiecie), a łańcuch po 50km i tak zaczyna piszczeć. Już mnie to do szału doprowadza, bo rower mam miesiąc, a już prawie cała buteleczka oleju poszła. Różne poradniki oglądałem na YT i wychodzi na to, że wszystko robię dobrze, więc naprawdę nie wiem w czym problem. Może ten Ceramic nie za dobry jest do tanich łańcuchów?
pinok Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Ten ceramic jest do bani, u mnie również butelka poszła moment a efekty smarowania marne. Przetestowałem też czerwony FL - bez rewelacji, jak na razie najlepiej na Shimano PTFE mi się jeździ.
Kruk Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Potwierdzam Ceramic Finisha to kicha, nawet Szaj o tym mówił w filmiku.
CorvusCorax Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 O, już oglądam. Widziałem tylko ten drugi materiał. Tak w ogóle to pozdrawiam Kruka CorvusCorax to też kruk, ale po łacinie
Kruk Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Hehe Pozdro noo niestety ja nic lepszego niż Shimano nie miałem, Finishe to nie moja bajka
CorvusCorax Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Zamówiłem Shimano PTFE LUBE. Dzięki za pomoc.
Asia Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 9 godzin temu, CorvusCorax napisał: Mam taki dziwny problem z łańcuchem. Czyszczę go ładnie i nakładam na każde ogniwo kropelkę Finish Line Ceramic (ten co ma słonko i chmurkę na etykiecie), a łańcuch po 50km i tak zaczyna piszczeć. Już mnie to do szału doprowadza, bo rower mam miesiąc, a już prawie cała buteleczka oleju poszła. Różne poradniki oglądałem na YT i wychodzi na to, że wszystko robię dobrze, więc naprawdę nie wiem w czym problem. Może ten Ceramic nie za dobry jest do tanich łańcuchów? Też stosuje Finish Line Ceramic, ale jestem zadowolona. Trzeba go nałożyć ze 3 warstwy żeby był efekt dłuższy. Nakładałam najpierw jedną, pojeździłam ze 30 km, przetarłam łańcuch i nałożyłam drugą warstwę, po kolejnych 20-30 km trzecią warstwę. Teraz łańcuch czyściutki mimo że zrobiłam już z 80 km. Wystarczy przetrzeć po każdej jeździe. Nie rozumiem czemu ludzie tak narzekają na ten preparat. Ja wolę częściej smarować niż mieć syfiasty, lepiący łańcuch. Przy okazji odradzam olej Expandera Bloody oil, totalna porażka, wystarszy posmatować cieniutko i łańcuch zasyfiony od samego smarowania, lepi się wszystko, a szmata czarna choćby się dzień i noc przecierało. koszmar
CorvusCorax Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 (edytowane) 2 godziny temu, Asia napisał: Też stosuje Finish Line Ceramic, ale jestem zadowolona. Trzeba go nałożyć ze 3 warstwy żeby był efekt dłuższy. Nakładałam najpierw jedną, pojeździłam ze 30 km, przetarłam łańcuch i nałożyłam drugą warstwę, po kolejnych 20-30 km trzecią warstwę. Teraz łańcuch czyściutki mimo że zrobiłam już z 80 km. Wystarczy przetrzeć po każdej jeździe. Nie rozumiem czemu ludzie tak narzekają na ten preparat. Ja wolę częściej smarować niż mieć syfiasty, lepiący łańcuch. Przy okazji odradzam olej Expandera Bloody oil, totalna porażka, wystarszy posmatować cieniutko i łańcuch zasyfiony od samego smarowania, lepi się wszystko, a szmata czarna choćby się dzień i noc przecierało. koszmar Ja po prostu leniwy jestem. Chcę raz na jakiś czas umyć rower, nasmarować łańcuch i jeździć kilometry. Nie widzi mi się smarowanie łańcucha co drugi dzień (a czasem nawet codziennie). Mój stary MTB był przeze mnie zajeżdżany, a nie wymagał takiego cackania się z napędem i działał cichutko. 70% moich tras (a może nawet więcej) to szutry, polne drogi, a nawet prostsze single. Jak wracam do domu to rower jest jak po pustynnej trasie Weź to codziennie czyść, smaruj i tak w kółko. Rower typu gravel. Edytowane 5 Sierpnia 2019 przez CorvusCorax
Rekomendowane odpowiedzi