Skocz do zawartości

RockRider XC 500 29" || rocznik 2018

Marek Karnecki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja czekam aż ktoś przetestuje  xc 900 na 2019 bo z tego co patrzyłem to bardzo mocny konkurent dla topowych modeli. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 17.05.2018 o 11:36, Tom Z napisał:

więc w terenie bardziej górzystym trzeba mieć dobrą łydę, prawdopodobnie będe zmieniał przednią tarcze na 30.

Jak wygląda kwestia ze zmianą tarcz? poleciłby ktoś coś?

Ja bym chciał zmienić na 36T, na obecnej 32T brakuje mi często jeszcze jeszcze szybszego przełożenia

a przy podjazdach po górę rzadko kiedy mi się zdarzyło na najlżejsze wrzucić.

Nie mam bóg wie jakiej techniki, jeżdżę bardziej siłowo niż z mega wysoką kadencją, nie zamierzam specjalnie trenować żeby coś w tym kierunku zmienić,

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 15.02.2019 o 20:27, Szkapp napisał:

Miał już ktoś przyjemność testować Xc500 rocznik 2019? Jak orzełek 1x12 i reba się sprawują?

Cześć. Pojeździłem trochę i jestem względnie zadowolony. Względnie, bo co prawda jeździ się świetnie, jednak parę rzeczy psuje ogólne wrażenie.
Po pierwsze waga: wartości oficjalne to bujda wyssana z palca; mój egzemplarz L jest 0,6kg cięższy i waży 12,2kg bez pedałów, chyba że mnie się trafiło akurat kowadło.
Po drugie tarcza z przodu krzywa jak diabli - zobaczymy co na to serwis Deca; jeszcze nie byłem na 'zerowym' przeglądzie (jest w ogóle taki?)
Po trzecie ten kolor... arbuzowy? malinowy? Makabra. Jak połapie jaśniejszego pyłu robi się obrzydliwie różowy :P

Pomijając jednak te 'drobiazgi' jeżdzi się kapitalnie a porównuję do mojego starego CUBE Ltd Pro 26. W sumie byłem w szoku - relatywnie długi rockrider w rozmiarze L jest 'zwinniejszy' i łatwiejszy do kontrolowania niż i tak króciutki - jak to CUBE - dwudziestosześciocalowiec w rozmiarze M (!!). Cuda, panie, cuda. Chociaż w sumie może to mostek?... tam był sporo dłuższy.

Amor. Reba, no cóż, Reba :) Miałem dual, teraz single, ani nic na plus, ani na minus; jest podobnie, chociaż w górach jeszcze na RR nie byłem.
GX. W porównaniu do XT działa nie gorzej. Może mniej wygodna manetka. Sama zmieniarka cyka perfekcyjnie. A set 1x12 w porównaniu do 3x10? ... Tak! Tak! To jest to. Pod warunkiem że mamy 50 na kasecie bo bez tego byłoby chwilami ciężko :)

Edytowane przez Lazyjones
Opublikowano

Prostowanie tarczy możesz zrobić samemu.
Można użyć do tego specjalnego przyrządu, ale też palca (w rękawiczce, bo nie dotykamy tarczy gołymi rękami), albo np suwmiarki lub klucza szwedzkiego (zwykły nastawny).
YouTube pomoże.

Jeden przegląd w Decathlonie jest darmowy, ale nie jest obowiązkowy. Jest ograniczony czasowo. Można go zrobić chyba w ciągu roku od zakupu. Masz to napisane na karcie gwarancyjnej.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Gość w markiecie mówił z ew tym roku niby jest 1x12 ale coś kosztem czegoś...dociekliwym i zanoszącym sią z zamiarem nabycia radzę sprawdzić. chodziło chyba o kwestie NX vs GX i samej tylnej osi. w tamtym roku komplet kół do modelu 2018 kosztował 1299, w tym roku to 1099. pasowałoby to do kwestii jaka kaseta znajduje się tu i tam. Zasadniczo Szaj już sie wypowiedział na temat tego czy by dopłacił za GX...

Wracając do tematu - ja po roku użytkowania jestem bardzo zadowolony... doszła sztyca od bike yoke (160mm), teraz googluje temat owalnego blatu.

Absolute Black można mieć za 245, ale oryginalny sram z Niemiec mogę mieć za 85 ojro z wysyłka. Za sramo-wskim przemawiają takie same zęby...

chodzi mi przede wszystkim o łańcuch 

Ktoś coś poleci?

EDIT - poszedł jednak Sram, absolute black był tylko w jakich teczowych kolorach

Edytowane przez Swiraz
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Czy można zmienić blokadę amorka na coś innego niż manetka decathlonu? 

Opublikowano
Przyspawana nie jest :) Na śrubkę tylko jest przykręcona.
Opublikowano

Wciąż nie wiem co wybrać. Wczoraj siedziałem na L (mam 183cm, około 88 przekrok) i nie wiem czy nie jest lekko za mały. Do tego wolę coś o mniej sportowej geometrii (np. Aspect 900) jednak pod względem osprzętu bardzo mocno kusi. 

Opublikowano
13 godzin temu, Adamos napisał:

nie jest wcale taka straszna - w Bielsku jak wypożyczyłem full'a gianta to manetka blokady bardzo wkurzała - może kwestia przyzwyczajenia ale mam wrażenie że łatwiej jej używać w czasie jazdy

4 godziny temu, Adamos napisał:

Aspect 900

też wygląda całkiem fajnie - pamiętaj ze w tegorocznym RR tez jest NX

Popatrz na modele z tamtego roku - często są dobre oferty

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć,

Mam rower pół roku i stosunkowo intensywnie go użytkuję. Zdążył do tej pory ze mną odwiedzić 3x Świeradów, 3x Olbrzymy, 2 razy Srebrną Górę, kilka górskich maratonów w Sudetach i Beskidach oraz regularnie masyw Ślęży, w okolicach której mam szczęście mieszkać. Nawet zdarzyło mi się używać go jako ciągnika do przyczepki dla dwójki dzieci - również w górach.

W trakcie tego czasu raz oddałem rower na serwis gwarancyjny bo coś zaczęło delikatnie strzelać - serwis wymienił na gwarancji suport i tylne koło. Okazało się że zbierak w piaście wydawał dzwięki, suport wymieniony niepotrzebnie.

Rower się bardzo, bardzo dobrze prowadzi. Jest bardzo szybki zwinny, świetnie skręca.

Zjeżdża się nim na prawdę dobrze mimo że do fulla mu trochę brakuje - ale dopiero na podjazdach pokazuje że został stworzony właśnie do tego a Ty prędzej czy później (raczej prędzej) czujesz że jesteś najsłabszym elementem tej układanki. Ze sklepu wychodzi na ciężkich oponach o dużych oporach, które nijak nie pasują do roweru i należy jak najszybciej je zamienić na coś lekkiego.

Manetka blokady amortyzatora owszem, sprawiała problem na początku. wymaga przyzwyczajenia. Rama jest odczuwalnie sztywna. Słowem, dobry rower do amatorskiego ścigania w XC którego potencjał jest większy niż potencjał właściciela, zaprojektowany z myślą o amatorskiej rywalizacji się i w nowych, perspektywicznych standardach. Do tego świetna obsługa gwarancyjna. Jedyny problem który rzeczywiście mi przeszkadza to to że na moim aparacie wygląda jak różowy ;)

Z czystym sumieniem polecam.

65388475-2279943885435670-71830302779433

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Nerxen napisał:

@komandosekJakie oponki u ciebie wylądowały? zalewałeś je mlekiem?

Tak, zalewałem. Race Kingi w wersji że wzmocnionymi(grubszymi) bokami. Ale nie jestem do końca zadowolony z tej wersji i nie polecam. Nie wiem szczerze o co chodzi, ale opona ma tendencję do przeginania się, ma bardzo niską sztywność boczną i masz wrażenie jakby się rozciągała przy lądowaniu.

Raz mi się nawet zdarzyło zaliczyć przez to glebę bo przednia opona mi się złożyła na takim zakrecie połączonym z dropami, na Srebrnej górze. Ziemia się wbiła pomiędzy rant obręczy a oponę, opona straciła szczelność... Generalnie padaka. W drugim mtb mam race Kingi bez grubszych ścianek i nie doświadczyłem czegos podobnego

Edytowane przez komandosek
Opublikowano

@komandosekno przyznam szczerze że dość dziwna sprawa jeździłem trochę na  RaceKingach ale nie doświadczyłem czegoś takiego, a same obręcze nie sprawiły problemów przy uszczelnianiu? Btw. polecam Vittorie Barzo albo Mezcal dla mnie odkrycie sezonu , trochę ciężkie ale zupełnie bezproblemowe w eksploatacji i dające dużo większy komfort psychiczny 

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, Nerxen napisał:

@komandosekno przyznam szczerze że dość dziwna sprawa jeździłem trochę na  RaceKingach ale nie doświadczyłem czegoś takiego, a same obręcze nie sprawiły problemów przy uszczelnianiu? Btw. polecam Vittorie Barzo albo Mezcal dla mnie odkrycie sezonu , trochę ciężkie ale zupełnie bezproblemowe w eksploatacji i dające dużo większy komfort psychiczny 

Race King 29 2.2 ShieldWall (740gram). Też z czyms takim się nie spotkałem wcześniej. Może jeszcze gdyby Obręcze były wąskie... ale nie są. Same obręcze nie sprawiły żadnego problemu przy zakładaniu opon bezdetkowych. Zawsze stosuje swój "ghetto" sposób, obklejam miejsce łączenia opon i obręczy duck tapem. Dzięki temu wytwarza się niezbędne ciśnienie. 5 minut obklejania i bez problemu uszczelniasz stojącą pompką.

Opublikowano (edytowane)

Apropo ramy. Przed chwilą Specialized opublikował parametry swojej nowej ramy do Epic 2020. Jest mocno podobna proporcjami do xc500....https://www.pinkbike.com/news/first-look-2020-specialized-epic-ht.html

Dla rozmiaru M : 

Reach 434mm/430mm, stack 612mm/608mm, amor 510mm/506mm, wheelbase 1126,5/1115mm, FT 69,5st/68,5st etc.... Różnice w proporcjach prawie żadne.

Opublikowano

Trochę się na ten rower XC 500 napaliłem (obecnie jeżdżąc na 27,5) ale nie mam noża na gardle do zmiany. Moje pytanie do znających temat czy w Decathlonie są wyprzedaże rowerowe, kiedy się zaczynają i jakie wartości rabatowe mogą osiągać ? Już teraz ta cena jest bardzo dobra biorąc pod uwagę osprzęt, wagę i dożywotnią gwarancję ale może coś jeszcze poleci w dół ?

Opublikowano

Poprzedni model z napędem 1x11,po sezonie przeceniki na 4499, wiec może i tutaj spadnie o to 10%

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Cena spadnie dopiero jak model zostanie wycofany (czyli zastąpiony czymś nowszym). 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wczoraj jeździłem na L-ce po sklepie w Gdańsku i mam wrażenie że jest delikatnie za mały. Ja mam 186 cm 85kg i 88cm przekrok

Potem jak wróciłem do domu i przejechałem się na moim staruszku Kellysie o zupełnie innej geometrii to już to wrażenie się zmieniło i teraz boję się że jak zamówię XL to z kolei będzie za duży i będzie mi brakować poczucie kontroli szczególnie na trudniejszych zjazdach. Niestety na sklepie XL nie mają i trzeba trochę w ciemno zamawiać. Niby można po zakupie wymienić (zwrócić), ale to już niepotrzebna zabawa i kilkadziesiąt km z rowerem do Deca w celu wymiany

Reach przy L = 450mm ; XL = 466MM

Stack L = 626mm ; XL: 640mm

Patrząc na geometrie i rozmiarówki producentów innych modeli i skłaniam się do L

Będę startował w dość płaskich amatorskich maratonach więc zależy mi na rozsądnym kompromisie pomiędzy agresywną sylwetką a komfortem.

Opublikowano

Jak wybierzesz i przetestujesz to daj znać na czym stanęło. Mam dokładnie takie same wymiary jak ty i też przymierzam się do zakupu xc500, mierzyłem w sklepie L i wydawał się troszeczkę za mały, chociaż nawet nie miałem ze sobą butów spd, a jak wiadomo one podnoszą trochę punkt podparcia z pedałem do góry. U mnie e decathlonie XL też niedostępne...

Opublikowano
16 minut temu, Alzheimer napisał:

Jak wybierzesz i przetestujesz to daj znać na czym stanęło. Mam dokładnie takie same wymiary jak ty i też przymierzam się do zakupu xc500, mierzyłem w sklepie L i wydawał się troszeczkę za mały, chociaż nawet nie miałem ze sobą butów spd, a jak wiadomo one podnoszą trochę punkt podparcia z pedałem do góry. U mnie e decathlonie XL też niedostępne...

Zakup jakby co  będzie niestety dopiero za 2-3 tygodnie. Bo jutro lecę na wakacje na 2 tygodnie. Chyba że się trafi jakaś okazja na OLX, ale nie sądzę, bo jakoś tak po obejrzeniu dwóch rowerów zraziłem się do używek...

Opublikowano (edytowane)

Ja przy 178 cm wzrostu kupiłem L i sztycę mam wysuniętą na "2" - to znaczy, ze zostało tylko 2 centymetry do wysunięcia - SPD i buty Shimano. Zwróćcie na to uwagę.

Edytowane przez Tomaszk
Opublikowano
8 godzin temu, Tomaszk napisał:

Ja przy 178 cm wzrostu kupiłem L.

Tomaszk a ile masz przekroku? Ja zmierzyłem  dokładnie i wyszło 90cm a nie 88 jak podawałem wyżej.