Skocz do zawartości

RockRider XC 500 29" || rocznik 2018

Marek Karnecki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Shimano !

Jeszcze mam czas ( rozmiarówka tych modeli będzie w czerwcu dopiero ) a cały czas szukam nowego MTB dla siebie ( jazda codzienna / treningi pod maratony, starty w maratonach ) 
proszę Was koleżanki i koledzy o poradę dot.:
https://www.decathlon.pl/rower-mtb-xc-500-29-id_8405438.html

Czy ów model - po parametrach podanych w tabelkach i całym tutaj napakowanym osprzęcie jest wart zakupu ? 
Co jest tutaj fajnego a na co powinienem zwracać uwagę szczególnie ? - co jest też totalnie nie na miejscu ? 

O zaletach i waletach napędu 1x do maratonów i na co dzień wiem już sporo ( załóżmy więc że ów 32 blat mi pasuje ) :P

Dzięki za wszelkie porady ! :)    

Opublikowano

Ma wszystko co jest potrzebne. Mam tylko zastrzerzenie do hamulców, bo jednak wolałbym tu wsadzić coś lepszego od Shimano. Jednak jest to kwestia gustu.

Swoją drogą rower prezentuje się bardzo fajnie i ciekaw jestem jak w praktyce sprawdza się autorska manetka do blokowania widelca. Jeśli kupisz to daj znać. 

Napęd 1x jest bardzo praktyczny, choć musze przestrzec Cię,bo w błotnistym terenie wąska kaseta szybko się zapycha i potem mogą być kłopoty ze spadającym łańcuchem. Za to napęd 1x miażdży przy szybkich zmianach biegów. Reakcja jest niemalże natychmiastowa, co jest ważne :)

Sorki, ale dopiero teraz ściąłem się, że w rowerze wsadzona jest koronkowa kaseta SRAMa, co powinno ułatwić oczyszczanie się z błota. W Shimano idzie to żmudniej ;) 

• Lubię to! 1
  • Pomógł 1
Opublikowano
35 minut temu, Franz Mauer napisał:

Ma wszystko co jest potrzebne. Mam tylko zastrzerzenie do hamulców, bo jednak wolałbym tu wsadzić coś lepszego od Shimano. Jednak jest to kwestia gustu.

Swoją drogą rower prezentuje się bardzo fajnie i ciekaw jestem jak w praktyce sprawdza się autorska manetka do blokowania widelca. Jeśli kupisz to daj znać. 

Napęd 1x jest bardzo praktyczny, choć musze przestrzec Cię,bo w błotnistym terenie wąska kaseta szybko się zapycha i potem mogą być kłopoty ze spadającym łańcuchem. Za to napęd 1x miażdży przy szybkich zmianach biegów. Reakcja jest niemalże natychmiastowa, co jest ważne :)

Sorki, ale dopiero teraz ściąłem się, że w rowerze wsadzona jest koronkowa kaseta SRAMa, co powinno ułatwić oczyszczanie się z błota. W Shimano idzie to żmudniej ;) 

Dzięki bardzo za opinię - przyda się :)

Opublikowano

Eee... Jakieś gówno z marketu.
;)
Kurcze poszli po bandzie z eaglem. Mega jest!

Opublikowano
2 godziny temu, zibi_j1 napisał:

Eee... Jakieś gówno z marketu.
;)
Kurcze poszli po bandzie z eaglem. Mega jest!

Ale jak z Eaglem... Przecierz to 11s :P

Opublikowano
Ale jak z Eaglem... Przecierz to 11s
Faktycznie :) zobaczyłem orzełka na blacie o się podnieciłem za szybko :D
Opublikowano
2 minuty temu, zibi_j1 napisał:

Faktycznie :) zobaczyłem orzełka na blacie o się podnieciłem za szybko :D

No właśnie...11 speed, już na nikim wrażenia nie robi :P

4 godziny temu, Franz Mauer napisał:

wąska kaseta szybko się zapycha

są na to sposoby...

Kąpiel w wosku, żadne błoto się nie będzie lepiło...

Opublikowano
są na to sposoby...
Kąpiel w wosku, żadne błoto się nie będzie lepiło...
Myślisz że ten wosk to był patent SzajBajka w Byczej?
Opublikowano
5 minut temu, SpiderMAN napisał:

Kąpiel w wosku, żadne błoto się nie będzie lepiło..

Pod wynikiem, że kręcić nie będziesz. Już słyszałem takie historie ale jeszcze nigdy nie widziałem na żywo. 

Teraz, zibi_j1 napisał:

Myślisz że ten wosk to był patent SzajBajka w Byczej?

Tam miał 2x11? 

Opublikowano (edytowane)

10 tak się nie zapycha, choć różnica niewielka. Jednak SpiderMAN podsunął mi pomysł. Mam od Finish Line spray do konserwacji ramy z teflonem i woskiem. Może to jest jakiś klucz? Bo wosk może zostawiać grubszą warstwę... Hmm, interesting 

Edytowane przez Franz Mauer
Opublikowano

W tej cenie faktycznie wydaje się mieć wszystko co potrzeba :)

Fajnie jakby w decathlonie dało się trochę potargować, ale z tego co słyszałem to ceny mają sztywne.

• Pomógł 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

U nas w PL poza wyjątkową sytuacją pewnie jednego modelu ( 1szt ) w Warszawie nigdzie nie ma, będzie jak rozmawiałem z Decathlon Sosnowiec dopiero rozmiarówka w  czerwcu jakoś

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja zamówiłem online z dostawą do sklepu

Jak nie podpasuje to po prostu zwróce na miejscu, żeby nie było ze uszkodziłem przy składaniu w domu czy coś.

Rower ma być do odbioru 4 maja, ale faktycznie co do dostępności - wysyłka jest z magazynów we Francji.

byłby wcześniej pewnie no ale majówka :)

• Lubię to! 1
Opublikowano
6 godzin temu, Swiraz napisał:

Ja zamówiłem online z dostawą do sklepu

Jak nie podpasuje to po prostu zwróce na miejscu, żeby nie było ze uszkodziłem przy składaniu w domu czy coś.

Rower ma być do odbioru 4 maja, ale faktycznie co do dostępności - wysyłka jest z magazynów we Francji.

byłby wcześniej pewnie no ale majówka :)

Zdaj relację, co i jak, ciekawi mnie ten ich rower.

Opublikowano

Odebrałem rower wczoraj. Póki co nie miałem zbyt wiele czasu żeby się nim nacieszyć. Biegi muszę trochę podregulowac, kilka nie wchodzi tak jak powinno, na blokadzie amor cały czas pracuje (trochę inaczej niż na otwartym, słychać też wyraźny syk powietrza) pozycja niezbyt agresywna, mi pasuje, ale rama ma rozmiar L (175-186 cm) ja mam 175 więc sztyca dość nisko, porównując do innych rowerów pozycja najbardziej przypomina mi merida 500 lite, chociaż kiera jest ciut wyżej tutaj. Rama jest bardzo masywna ale mimo wszystko lekka (11,7kg) 1x11 wystarcza póki co (demon prędkość na długich prostych to jednak nie jest) ale na kamienistych drogach na pełnej ku*** można pocisnąć i jest frajda :) zmiana przerzutek pod górę jest dość słaba ale jak pisałem  muszę je trochę wyregulowac. Wizualnie procaliber 6 wygląda dużo lepiej, ale nie dobieralem rowery pod kolor paznokci A ten też wygląda zacnie (moje kolory to kombinacja czarny/grafit/czerwień/biel) tak więc ten mi też pasuje.

Moge wrzucić więcej zdjęć konkretnych części, piszcie a chętnie się podzielę 

Pozdrawiam

IMG-20180501-WA0000.jpeg

IMG-20180501-WA0004.jpeg

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Hello.

Ja mogę również podzielić się swoją opinią na temat tego roweru.

Mam 169 cm wzrostu i rozmiar ramy "M", w tej konfiguracji,  mam pozycje agresywną bardziej wyciągniętą niż na Peak 26 w rozmiarze M, ale w tej rozmiarówce jest mostek krótszy i i kierownica  720mm co ma również wpływ przy moim wzroście. 

Napęd SRAM w wersji GX działa super, z marką SRAM miałem małe doświadczenie ale porównując kulture pracy zmiany przełożeń w GX to bije na kolana Shimano. Użytkuje w innym rowerze napęd XT ze sprzęgłem w systemie 2x10 i z kasetą Deore, więc mam dość dobre porównanie. Jedyne co bym z Shimano przetransferował to dwustronne zżucanie którego brak w manetce SRAM GX. Rower ten ma napęd 10-42 na 32, więc w terenie bardziej górzystym trzeba mieć dobrą łydę, prawdopodobnie będe zmieniał przednią tarcze na 30.

Sztywne osie w technologii BOOST, robią robotę, przy sprintach na stojąco czuć sztywność kół co daje wymierny efekt w lepszym przyspieszaniu.

Jeżeli chodzi o hamulce SRAM Level T, to jak na razie nie mam zastrzeżeń, siła hamowania przy mojej wadze 70 KG jest wystarczająca, mogę spokojnie je porównać z moimi Deore.

Koła są lekkie na łożyskach maszynowych całość to set Sun Ringle Duroc 30 29'',  oba koła ważą około 1800 gram, przy rozmiarze 29''. Oponki Toro najniższy model o wadze około 800 gram, są dość agresywne z dużymi oporami, brak no tubelles, więc po wymianie na bezdętki zaoszczędzimy trochę z wagi i poprawimy właściwości trakcyjne. Pewnie w tym sezone je dojade i wymienię na moje ulubione Michelin Wild GRIP.

O Rebie chyba nie ma co za dużo mówić, wszyscy wiemy co ten amor porafi, dodam tylko że jest w wersji solo AIR RL 100 mm, 32mm golenie na sztywnej osi.

Moim zdaniem rower godny uwagi, to co oferuje w swojej konfiguracji u konkurencji nie otrzymamy w tej cenie. I jeżeli nas nie razi logo b'twin oraz napis Rockrider to polecam ten rower.

Moim zdaniem największy minus to sprzedaż tylko przez internet oraz mogli by się postarać co do narzędzi oraz pakowania roweru. Niestety rower chociaż wymaga tylko skręcenia kierownicy nie jest dobrze wyregulowany (napęd, ustawienie manetek, amortyzator), łańcuch jest pokryty smarem konserwacyjnym, więc wymaga wyczyszczenia i nałożenia oliwki.

Niedługo mam maraton w Głuszycy więc zobaczymy jak będzie się sprawował a wtedy napisze coś więcej.

Opublikowano

@Tom Z Skąd info, że sprzedają tylko w necie? nie będzie ich w ogóle w sklepach stacjonarnych?

@Tom Z @Swiraz Jak sprawuje się manetka do blokowania amora? czytałem różne opinie na ten tamat, większość niepochlebnych.

Opublikowano
W dniu 29.03.2018 o 21:03, Franz Mauer napisał:

10 tak się nie zapycha, choć różnica niewielka. Jednak SpiderMAN podsunął mi pomysł. Mam od Finish Line spray do konserwacji ramy z teflonem i woskiem. Może to jest jakiś klucz? Bo wosk może zostawiać grubszą warstwę... Hmm, interesting 

Cienki film zostanie... Będę działał w tym zakresie niedługo, to może coś nakręcę...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

@szymonsz  do tej pory blokady miałem zawsze na widelcu więc cieżko o porównanie.

Mi osobiście nic nie przeszkadza w rozwiązaniu które oferuje rockrider, ruch jaki trzeba wykonać zeby zmienić ustawienie nie jest bardzo duży

przy ostrym zjeździe w dół może stanowić problem dla kogoś , ale jak sie pędzi w dól to raczej się myśli o czyms innym

Mam jeszcze jedno spostrzeżenie odnośnie ramy - z jednej strony fajnie chroni przed kamienaimi i błotem z przedniego koła (chociaż i tak dodam zapewne jakis maly błotnik) 

z drugiej strony nietypowa grubość powoduje ze przy mocowaniu na bagażnik (thule - nie weim jak przy innych producentach) trzeba mieć uchwyty które łapia ramę z boku, tudzież za same koła (do zastosowania przy karbonowych ramach)  znajomi mają tylko te które łapią od spodu więc na wspólny wypad bede musiał zainwestowac dodatkowo w taki uchwyt

Co do zamówienia - te rowery maja być dostępne także stacjonarnie, ale na chwile obecną mój rower przywedrował z Francji bo w polskich magazynach go jeszcze nie było (stan na koniec kwietnia) 

Nie weim czy zrozumialem dobrze wpis kolegi @Tom Z koła i opony są tubless ready, tylko trzeba dokupić wentyle i soczek :)

PS - jedyne co zmienilem w rowerze do tej pory to kierownica, która nie do końca mi pasowała (za płaska) wymienilem na inną z wiekszym odchyleniem

Pozdrawiam

Edytowane przez Swiraz
  • Lubię to! 1
  • 3 miesiące temu...
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

XC 500 model z 2018 jest teraz przeceniony o 10% na 4500 zł.
Model na 2019 ma juz napęd Sram Gx Eagle 1x12.

Opublikowano
W dniu 27.01.2019 o 07:17, Bujak napisał:

XC 500 model z 2018 jest teraz przeceniony o 10% na 4500 zł.
Model na 2019 ma juz napęd Sram Gx Eagle 1x12.

Oprócz kasety (grupa NX).

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Miał już ktoś przyjemność testować Xc500 rocznik 2019? Jak orzełek 1x12 i reba się sprawują?

Edytowane przez Szkapp