Skocz do zawartości

Hamulce hydrauliczne Deore BR-M615 vs BR-M6000 opinie

Smart_Dog

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakieś konkretnie do tego zacisku, bo zielony jestem w temacie...

Opublikowano (edytowane)

Witam

Mam pytanie, posiadam zaciski m6000 i mam pytanie czy używanie okładzin z radiatorem (żywiczne/metaliczne) bez specyficznych tarcz ice tech jest dopuszczalne czy nie powinno się tego używać? Są jakieś przeciwwskazania? 

Edytowane przez Kaciusz
Opublikowano

Jeśli będą żywiczne mogą iść na każdej tarczy, jeśli metaliki to zaleca się brać tarcze do tego przystosowane. Tarcze pod metaliki są z innej stali niż te podstawowe do żywicznych. Jeśli masz tarczę do żywicznych tylko ( na shimano piszę "resin pad only" ) to metaliczne klocki, mogą (czytaj nie muszą) :

-szybciej ścierać tarcze

-może być słabsze hamowanie niż by się wydawało

-mogą wydobywać się piski, trzaski itp.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Kruk napisał:

Jeśli będą żywiczne mogą iść na każdej tarczy, jeśli metaliki to zaleca się brać tarcze do tego przystosowane. Tarcze pod metaliki są z innej stali niż te podstawowe do żywicznych. Jeśli masz tarczę do żywicznych tylko ( na shimano piszę "resin pad only" ) to metaliczne klocki, mogą (czytaj nie muszą) :

-szybciej ścierać tarcze

-może być słabsze hamowanie niż by się wydawało

-mogą wydobywać się piski, trzaski itp.

Zgadza się, mam tarcze sm-rt 64 z zaciskami m6000 mam zamiar używać okładzin żywicznych z radiatorkiem ale tarcze moje nie są "ice tech" ale za to zaciski tak. Tarcza jak i zacisk obsługują żywiczne jak i metaliczne klocki. Pytanie czy można normalnie te z radiatorem używać nie mając tarczy z "ice tech"?  Czy nie będzie z tym problemów i czy jest to w porządku? 🙄 

Edytowane przez Kaciusz
Opublikowano (edytowane)

Ice Tech to technologia Shimano tarczy z 3 warstw , stal-alu-stal, by lepiej odprowadzała taka tarcza ciepło lub klocków z radiatorem, nie ma to znaczenia jakie klocki się stosuje do tarczy :) 

Możesz kupić sobie tarcze z ice tech i mieć podstawowy zacisk, jak i na odwrót :) 

Także tak możesz sobie kupić żywiczne klocki z radiatorem ( ice tech) z tarczami jakie masz :) 

Edytowane przez Kruk
  • Pomógł 1
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Wracając do porównania hamulców :) W Chwili obecnej różnica w cenie ~30 zł. To dość kosmetyczna wartość

Opublikowano

Jakby miał do wyboru to bym brał M6000 bo w M615 czasami uszczelka pod pokrywką była ferelna i mogła ciec klamka, ja tak miałem w SLX M675 a budową są praktycznie takie same, tak jak Deorka M6000 do SLX M7000 bardzo podobne.

Opublikowano

Kruk, z tego co znalazłem to M7000 mają lepsze możliwości ustawień. Klamka ma zewnętrznę śrubę i nie trzeba narzędzi oraz "Freestroke".
M7100 chyba też nic nowego nie wprowadza?

Opublikowano

M7100 nawet cofa, nie ma już freestroke, które w sumie działa jak zwykle, czyli nie działa, więc nic straconego. Widziałem filmiki na yt i wiem co powinno się dziać a u mnie sie nic takiego nie dzieje (XT M8000) :)

M7120 to jest wg mnie killer.

Dodatkowo powiem, że założylem klocki ceramiczne od szaja, byłem scpetycznie do nich nastawiony, ale te klocki to petarda, wreszcie mam hamulce takie jakie zawsze chciałem mieć. Z jagwireami co mi Accent Szaj sprzedał były równie mocne co M6000 też z jagwireami które miałem kiedyś w hardtailu GT - czyli słabe.

Opublikowano
6 godzin temu, mas0n napisał:

M7100 chyba też nic nowego nie wprowadza?

Wprowadza ;) nowe mocowanie,które zostało przesunięte,oraz dodatkowa podpora powodują,że dźwignia jest o 10% bardziej wydajna.

31 minut temu, PiotrekGT napisał:

ale te klocki to petarda, wreszcie mam hamulce takie jakie zawsze chciałem mieć

Super! W końcu jesteś zadowolony :D ,bo to naprawdę świetne heble

Opublikowano

@Accent_SzajShimano mówi o 10% wiekszej sztywności a nie wydajności, zacisk czterotłoczkowy reklamują jako 10% wydajnieszy.

Opublikowano
2 godziny temu, PiotrekGT napisał:

@Accent_SzajShimano mówi o 10% wiekszej sztywności a nie wydajności, zacisk czterotłoczkowy reklamują jako 10% wydajnieszy.

Faktycznie,mój błąd :$ 

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Czy jest sens przeplacic za SLX m7000 1.5 ceny Deore 6000? Waze ok 70kg. Teraz mam hamulce m395. Czy poczuje duza ruznice przy upgadzie?

Opublikowano

Jak sprawisz sobie model M6000 będziesz i tak zadowolony
M6000 /M7000 są podobne

Opublikowano

Cena/jakosc liepiej wybrac M6000? Roznica w cenie 1.5 razy 400 przeciw 600 zl.

Opublikowano

Różnica między M6000/615 czy 7000 a 395 jest kolosalna. Istna przepaść. 

Kupuj to na co Cie stać. 

Opublikowano
5 godzin temu, Hurricane91 napisał:

Cena/jakosc liepiej wybrac M6000? Roznica w cenie 1.5 razy 400 przeciw 600 zl.

Wybierz M6000

5 godzin temu, piter614 napisał:

Jak sprawisz sobie model M6000 będziesz i tak zadowolony
M6000 /M7000 są podobne

Zgadzam się z przedmówcą,nie poczujesz wielkiej różnicy.

M7000 mają przewód zakończony Bonjo i ceramiczne tłoczki.Poza tym idento ;)