Puncu Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Opublikowano 17 Kwietnia 2018 35 minut temu, SpiderMAN napisał: z półmetalikami Jagwire Gdzie kupowałeś klocki? Niebawem planuje zmienić w M615.
dzordz Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Gdzie kupowałeś klocki? Niebawem planuje zmienić w M615.Przyłączam się do pytania.Który konkretnie model ?Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Gość Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Opublikowano 17 Kwietnia 2018 SzajBajk w dobrych pieniążkach sprzedaje kocki Discobrakes. do m616/m6000 kosztują chyba 33zł na jedno koło. Zamontowałem je w niedzielę a w najbliższy weekend będą testowane w ciężkim boju. Jak przeżyję i będę w stanie ruszać palcami u rąk to w poniedziałek napisze czy dają radę
Gość Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Klocki to Jagwire DCA016 Co o tarcz to -> Shimano SM-RT56 (180mm przód, 160mm tył) Wszystkie szczegóły wrzucam tutaj. 37 minut temu, Puncu napisał: Gdzie kupowałeś klocki? Niebawem planuje zmienić w M615. Oj nie pamiętam, podpinałem się pod zamówienie @ze4lot-a
grzegorz75jan Opublikowano 3 Maja 2018 Opublikowano 3 Maja 2018 (edytowane) W dniu 17.04.2018 o 16:00, zibi_j1 napisał: SzajBajk w dobrych pieniążkach sprzedaje kocki Discobrakes. do m616/m6000 kosztują chyba 33zł na jedno koło. Zamontowałem je w niedzielę a w najbliższy weekend będą testowane w ciężkim boju. Jak przeżyję i będę w stanie ruszać palcami u rąk to w poniedziałek napisze czy dają radę Możesz coś więcej o nich powiedzieć. Jaki materiał i jak sprawują się w użyciu. Pytam bardziej z ciekawości bo planuję półmetaliki Jagwire lub coś innego lokalnie. Nie wiem dlaczego ale myślę też o kevlarowych. Moje hample to http://unibike.pl/unibike2017/viperdiscgts.html Klocki fabrycznie Shimano żywica B01S Resin. Przednie sierota zatłuściłem sam więc jest okazja. Co do oryginału. Na prostym ok. Z małej górki i już na prostym około 40 km/h i mocne hamowanie. Tył dość dobrze, przód słabo i ... puchło lub się coś przestawiało. Korekta ustawienia mocowania zacisku i już nie tarło. To było na początku. Wzrost temperatury w czasie hamowania obniża skuteczność. Z większej górki, prędkość podobna, hamowanie co jakiś czas. Przedni hamulec już miałem po niedokładnym odtłuszczaniu (jakiś rozpuszczalnik, płyn do mycia naczyń, płyn do mycia szyb oraz za mało przetarte zbyt drobnym papierem ściernym okładziny. Tak czy siak tył w tych warunkach słabo gdyby wymagać mocniejszej reakcji. Same klocki bardzo ciche. Mam wrażenie, że woda dodawała im mocy (polałem czystą wodą z bidonu). Brak styczności z błotem. Zużycie niewielkie. Przejechane poniżej 1000 km. Z ogólnej lektury internetowej. Klocki tanie, ciche, dość żywotne w rekreacyjnej, płaskiej jeździe. Zależy jak się zgra materiał tarczy z tymi klockami i na ile czyste. Na pewno nie do długotrwałego hamowania z większą prędkością i obciążeniem (waga/nachylenie). Edytowane 3 Maja 2018 przez grzegorz75jan
Gość Opublikowano 3 Maja 2018 Opublikowano 3 Maja 2018 Mam nadzieje ze nie wpadłeś na pomysł polewania wodą z bidonu rozgrzanych hamulców. Klocki dawały radę w ekstremalnie trudnych warunkach. Na tyle trudnych ze heble się gotowały. Tylne zniszczyłem na jednym zjeździe ale to wina zacisku. Ogólnie skuteczność hamowania zadowalająca choć po przegraniu faktycznie drastycznie spada.
grzegorz75jan Opublikowano 3 Maja 2018 Opublikowano 3 Maja 2018 Nie były rozgrzane. A jaki rodzaj tych klocków miałeś ?
Gość Opublikowano 7 Maja 2018 Opublikowano 7 Maja 2018 W dniu 3.05.2018 o 18:11, grzegorz75jan napisał: Nie były rozgrzane. A jaki rodzaj tych klocków miałeś ? Z tego co kojarzę @zibi_j1 miał w tym felernym zacisku półmetaliki. Dobrze pamiętam?
Gość Opublikowano 7 Maja 2018 Opublikowano 7 Maja 2018 Dobrze pamiętasz. Półmetaliki discobrakes. Zacisk po serwisie działa jak trzeba.
grzegorz75jan Opublikowano 8 Maja 2018 Opublikowano 8 Maja 2018 Dzięki. Liczyłem, że ktoś dla ludzkości przetestował kevlarowe lub ceramiczne. Trochę kiepsko z funduszami więc albo po taniości wrzucę z powrotem fabryczne, żywiczne Shimano BS01 albo naciągnę na Jagwire DCA016 bo pasuje kupić też jakieś klucz(e) choćby klucz do kaset / tarcz plus bacik i może jeszcze coś. Więc jedno przy drugim jeżeli kupię klucze Bike Hand a jeżeli Bitul to i tak klocki osobno. Zobaczę. W dniu 17.04.2018 o 16:05, SpiderMAN napisał: Klocki to Jagwire DCA016 Co o tarcz to -> Shimano SM-RT56 (180mm przód, 160mm tył) [...] Mam te same tarcze w takich samych rozmiarach.
Gość Opublikowano 8 Maja 2018 Opublikowano 8 Maja 2018 12 minut temu, grzegorz75jan napisał: Dzięki. Liczyłem, że ktoś dla ludzkości przetestował kevlarowe lub ceramiczne. Trochę kiepsko z funduszami więc albo po taniości wrzucę z powrotem fabryczne, żywiczne Shimano BS01 albo naciągnę na Jagwire DCA016 bo pasuje kupić też jakieś klucz(e) choćby klucz do kaset / tarcz plus bacik i może jeszcze coś. Więc jedno przy drugim jeżeli kupię klucze Bike Hand a jeżeli Bitul to i tak klocki osobno. Zobaczę. Mam te same tarcze w takich samych rozmiarach. Jagwire kosztowały mnie 40zł na oba koła... :) Taniej się nie da... Może kiedyś sprawdzę ceramikę, choć wątpię, czy na tych tarczach da jakieś wymierne efekty.
dzordz Opublikowano 8 Maja 2018 Opublikowano 8 Maja 2018 Jagwire kosztowały mnie 40zł na oba koła... Taniej się nie da... Może kiedyś sprawdzę ceramikę, choć wątpię, czy na tych tarczach da jakieś wymierne efekty.Gdzie w tej cenie zakupie komplet ?Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Gość Opublikowano 8 Maja 2018 Opublikowano 8 Maja 2018 3 godziny temu, dzordz napisał: Gdzie w tej cenie zakupie komplet ? Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Nie pamiętam już, może być ciężko...
Gość Opublikowano 25 Maja 2018 Opublikowano 25 Maja 2018 Znalazłem filmik z porównaniem ciekawym Deore M615 vs SLX vs XT.
Piotrek123321 Opublikowano 4 Listopada 2018 Opublikowano 4 Listopada 2018 (edytowane) Co sądzicie o hamulcach hydraulicznych ”shimano deore BR-M6000 ??? Edytowane 4 Listopada 2018 przez Piotrek123321
Gość Opublikowano 4 Listopada 2018 Opublikowano 4 Listopada 2018 Co sądzicie o hamulcach hydraulicznych ”shimano deore BR-M6000 ??? Generalnie dobre mocne heble. Mają serwowave. Fajne klameczki na jeden palec. Z wad: zaciski są szerokie i bardzo Żarki, ale zdążą się że zawadzają o koło, klamki mają delikatne obejmy które mogą pęknąć. Sam mam tę heble i jestem zadowolony
Piotrek123321 Opublikowano 4 Listopada 2018 Opublikowano 4 Listopada 2018 Czyli co zamawiać z Allegro ?
Gość Opublikowano 4 Listopada 2018 Opublikowano 4 Listopada 2018 23 minuty temu, Piotrek123321 napisał: Czyli co zamawiać z Allegro ? Zamawiaj skąd taniej, to nie ma żadnego znaczenia. To są bardzo dobre hamulce, z dobrą modulacją. Ja używam ich z klockami półmetalicznymi od innego modelu Shimano, ale te już mi się powoli kończą i zakładam seryjne okładziny, które mam schowane od zakupu. Co do hamulców... Mają bardzo delikatne mocowania klamek, jak traktujesz rower bez szacunku, zaliczasz dużo gleb, to nie są to hamulce dla Ciebie, bo po prostu klamki będziesz co chwilę wymieniał, a tanie nie są, klamka 120-130zł. P.S. Post przeniesiony... Do właściwego wątku o hamulcach M6000. Następnym razem użyj wyszukiwarki.
Gość Opublikowano 5 Listopada 2018 Opublikowano 5 Listopada 2018 Tutaj masz raczej taniej niż na allegro https://www.sbike.pl/czesci-mtb-trekkingowe-hamulce-hamulce-tarczowe-hamulce-tarczowe-shimano-deore-br-m6000-+-bl-m6000-komplet-o_l_158_9461.html
Klaudiusz 7 Opublikowano 2 Lipca 2019 Opublikowano 2 Lipca 2019 Witam! Mam aktualnie hamulce Shimano BR-M315 i trochę niewystacza mi ich siła hamowania. W skrócie są za słabe. Mam okładziny półmetaliczne lecz tarcze hamulcowe shimano sm-rt 26 S "resin pad only" czyli tylko do żywicznych. Pierwsze pytanie czy to może mieć jakiś wpływ na siłę hamowania? Druga rzecz A mianowicie szukam dobrych hamulców w dobrej cenie. Mam na oku nowe Shimano deore m6000 przód i tył za ok. 350zł i tu drugie pytanie czy macie bądź mieliście te hamulce? I jakie dobre hamulce polecacie w tej cenie?
MiśTed Opublikowano 3 Lipca 2019 Opublikowano 3 Lipca 2019 Siła hamowania zdecydowanie się poprawi, ale tarcze przeznaczone do okładzin żywicznych dużo szybciej się zużywają gdy zastosujesz do nich okładziny półmetaliczne lub metaliczne. Więc wymiana tarczy w krótkim czasie będzie konieczna. Polecam wymianę tarczy na np. Shimano SM-RT66. Dobra cena i dobra jakość.
Klaudiusz 7 Opublikowano 8 Lipca 2019 Opublikowano 8 Lipca 2019 A czy polecacie taki zestaw: - hamulce Shimano deore m6000 <400zł> -tarcze SM-RT66 ( przód 180mm A tył 160mm) <przód 70zl tył 60zł> -klocki metaliczne( średnia półka do 40zł) Co sądzicie o takim połączeniu?
lukaszzsch Opublikowano 15 Lipca 2019 Opublikowano 15 Lipca 2019 Witam, Do M6000 klocki jagwire polimetalicznych maja być DCA016 czy DCA085, bo znajduje sprzeczne informacje...
Kruk Opublikowano 15 Lipca 2019 Opublikowano 15 Lipca 2019 Nie baw się w półmetaliki, to bez sensu, weź sobie lepiej Kevlarowe lub ceramiczne ze sklepu Szaja, albo idź konkretnie w metaliki Kevlarowe czy Ceramiczne mają podobną siłę hamowania do Metalików , półmetaliki są słabsze i w sumie same nie wiedzą czego chcą
Rekomendowane odpowiedzi