Gość Opublikowano 24 Marca 2018 Opublikowano 24 Marca 2018 (edytowane) del Edytowane 6 Stycznia 2021 przez Gość
GBike Opublikowano 25 Marca 2018 Opublikowano 25 Marca 2018 Tak myślę że chyba rozmawiamawiamy o całkiem różnej problematyce. Jako kolarz amator stanąłem przed problemem zakupu okularów jakieś trzy lata temu. Nie znając możliwości czynienia zakupu u drogich frendów, zakupiłem okulary z Lidla, za około 40zl no ale brzuszek spada forma rośnie więc moja próżności nakazała zakupić coś fajniejsze. Wybór padł na coś brandowanego ze sklepu rowerowego w super "przecenie" około 100 zł. Bardzo nieudany zakup bo są... Hmm sam nie wiem ale jest coś z nimi nie tak. Oczywiście wszystkie te okulary miały filtry UV400. Gdy odkryłem aliexpress w dość krótkim czasie zorientowałem się że drodzy frendowie nie tylko podrabiaja produkty zachodu, ale mają też swoje marki z aspiracjami dorównia dla konkurencji. Przykładowo jest firma wytwarzająca akcesoria fotograficzne i w swojej ofercie ma filtry do obiektywów. Jak wiadomo taki filtr o dobrych parametrach jest zrobić trudno więc patent na to jest bardzo prosty. Kupują materiał na te filtry u Niemców lub Japończyków wcale się tego nie wstydząc i niczego nie udając efektem jest wykonanie filtra o takich samych parametrach, a cenie kilkakrotnie niższej . Miało być o okularach hehe. Jak już pisałem wcześniej szukałem dalej okularów gdyż nie byłem z dotychczasowych zadowolony. Znalazłem model wyglądający podobnie do marki z tytułu posta w cenach z rozrzutem jak rosyjska katiusza. Towar bez jakiego kolwiek brandu kosztuje 7zł (gratis dostajesz szybki w pięciu smakach hihi tzn. kolorach), a za wyglądający podobnie trzeba zapłacić 70zł (w gratisie ewentualnie jedna szybka)za następne trzeba dopłacić . W wersji droższej jest obrandowany producentem chińskim, w opisie jest jasno napisane że posiada filtry polaryzacyjne oraz UV a ostatnio pojawiły się nawet fotochromy. Reasumujac 70 zł to nadal jest dużo taniej niż jakieś 99 funtów za brandowanego bohatera posta.
Gość Opublikowano 25 Marca 2018 Opublikowano 25 Marca 2018 (edytowane) skoro potrafią zrobić całe okulary, to co za problem zrobić naklejkę z napisem CE, 100%UV, polarized czy jakimkolwiek innym byle się sprzedało z resztą co innego swoja marka, swoje projekty, a co innego perfidne zrzynanie czegokolwiek od kogoś innego Edytowane 25 Marca 2018 przez Gość
mateusz_zwolinski Opublikowano 25 Marca 2018 Opublikowano 25 Marca 2018 Tak, trochę pozerstwo. Już wolałbym kupić jakieś Uvexy, niż udawane Oakleye. Po czym poznać, że torebka Louis Vuitton nie jest oryginalna? Właścicielka jedzie tramwajem
burglur Opublikowano 25 Marca 2018 Opublikowano 25 Marca 2018 Postaram się trochę naświetlić temat. Kolega kupił chińskie podróbki Oakleya za kilkadziesiąt zł. Chwilę się zastanawiał zanim je założył natomiast postanowił zabrać je do sieciowego optyka i sprawdzić czy są dla niego bezpieczne. Prześwietlili je tam na obecność filtrów i okazało się, że je mają i są bezpieczne! A teraz druga strona. W Chinach nie ma poszanowania dla patentów i własności intelektualnej. To, że Oakley spędził kilkadziesiąt lat (od 1975) na rozwijaniu, promowaniu, tworzeniu swoich produktów dla Chińczyków nic nie znaczy. Oni nie ponoszą kosztów marketingowych, R&D, patentowych, testowych itd. ściągają po prostu produkt, który jest popularny, rozbierają go na części pierwsze i kopiują. Ten produkt jest kopią oryginału, prawdopodobnie posiada wady ale pewnie są producenci tam, którzy robią idealne kopie (wliczając jakość optyki, trwałość itd). Natomiast pozostaje pytanie o etykę kupowania takiego produktu. Nam jest trochę łatwiej bo oryginały są po prostu drogie, ale są drogie bo producent ponosi spore koszty, które wrzuca w cenę i jeszcze chce na nim zarobić, dodać należy też łańcuszek dystrybutorów i sprzedawców, którzy dodają swoje marże. Przez długi czas większość z nas wypożyczała pewnie filmy z zatoki piratów natomiast teraz króluje netflix ;-) Chińczycy nie sponsorują teamów kolarskich, nie wykładają olbrzymiej kasy na marketing nie ponoszą kosztów rozwijania tych produktów, są w stanie zaoferować produkt, który jest kopią (i to trzeba zaznaczyć) najmodniejszego fasonu obowiązującego w tym sporcie i tylko dlatego je kupujemy. Nie słyszy się, że ktoś poleca model Cingciong bo ma piękny design, tylko jest info, że na Ali można kupić super kopie Uvexa, Rudego albo Oakleya ;-). 1
GBike Opublikowano 25 Marca 2018 Opublikowano 25 Marca 2018 1 godzinę temu, mateusz_zwolinski napisał: Tak, trochę pozerstwo. Już wolałbym kupić jakieś Uvexy, niż udawane Oakleye. A co jeśli cwany Polak - sprzedawca Uwexy kupił właśnie na Alii... Razem z pełną dokumentacją. I tobie sprzeda jako oryginał. Nie wiem jak ty, ale ja byłbym wściekły. P. S. Nie jestem pewien czy przy okularach taka opcja występuje. W przypadku kasków rowerowych oraz siodełek, za drobną dopłatą otrzymujesz komplet dokumentów razem z oryginalnym pudełeczkiem. Koszmar prawda?
mateusz_zwolinski Opublikowano 25 Marca 2018 Opublikowano 25 Marca 2018 Wqrwił bym się oczywiście, ale mniejsza o to. Taka praktyka to jakby nie patrzeć przestępstwo. Jawne wciskanie ludziom kitu.. Podróbkę Oakley rozpoznam od razu ale co do innych marek już nie jestem pewny.
piotr.solek Opublikowano 25 Marca 2018 Opublikowano 25 Marca 2018 (edytowane) Stać cię to kupujesz...nie stać, to nie kupujesz lub zadowalasz się zakupem z alliexpres. Nie wszyscy też przykładają znaczenia do okularów, nawet jeśli ich stać, na takowe. Ja mam na co dzień przeźroczyste, przemysłowe okulary, które znalazłem. A jak świeci słońce to mam jakieś z "dekatlona". Znastanawiałem się kiedyś nad "O" ale mi przeszło jak przestałem szukać. Wole kupić dziecku rower lub wymienić sobie cały napęd. btw czy do tych podróbek można włożyć oryginalne szkła firmy na "O"? Ktoś wie? Edytowane 25 Marca 2018 przez piotr.solek
Gość Opublikowano 25 Marca 2018 Opublikowano 25 Marca 2018 (edytowane) del Edytowane 6 Stycznia 2021 przez Gość
mateusz_zwolinski Opublikowano 25 Marca 2018 Opublikowano 25 Marca 2018 Kiepski deal biorac pod uwage, ze sama szyba to srednio 100 €
piotr.solek Opublikowano 25 Marca 2018 Opublikowano 25 Marca 2018 (edytowane) 12 godzin temu, burglur napisał: W Chinach nie ma poszanowania dla patentów i własności intelektualnej. A kto to wszystko wymyślił? Patenty i "własności". Chiny reprezentują inną kulturę i prawa. Chińskie wynalazki..?eeetam Szanujmy ich, bo dzięki nim mamy np "takie" okulary choć w moim wypadku jest tego więcej. A tak...sobie myśląc gdyby nie oni to cześć Świata żyła by w jeszcze większym ubóstwie niż obecnie. Edytowane 25 Marca 2018 przez piotr.solek
Gość Opublikowano 25 Marca 2018 Opublikowano 25 Marca 2018 taaak, pewnie. szanujmy ich za zalewania świata gównem teraz nawet kinder niespodzianki podrabają - choć w tym wypadku, to chyba nie chińczycy :), już kilka razy sie na taką natknąłem - badziewny papier i plastik
Fenthin Opublikowano 25 Marca 2018 Opublikowano 25 Marca 2018 (edytowane) 6 godzin temu, piotr.solek napisał: Ja mam na co dzień przeźroczyste, przemysłowe okulary, które znalazłem. Bolle.... sprawdź, ile kosztują sportowe okulary od nich. Ale to też ładnie pokazuje, ile realnie są warte takie okulary. Takie, czyli mogące służyć do regularnego użytkowania, bo nie wprowadzają zniekształceń obrazu i które spokojnie wytrzymają strzał 6mm stalowej kulki z prędkością 45m/s (co śmiesznie zbiega się z 1/4" kulką o prędkości 102mph prezentowaną w pewnych materiałach reklamowych pewnej marki). Edytowane 25 Marca 2018 przez Fenthin
jaro0011 Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Dnia 21.03.2018 o 12:16, Antyszprycha napisał: @jaro0011 te podróbki z chin nawet nie przypominają org oakley'ów także powiedział bym, że to nawet nie podróbki a jakieś zwykłe okulary A widziałeś te okulary na żywo? Wyglądają identycznie jak Oakley Radar - macałem oba i jak dla mnie to są takie same jeśli chodzi o kształt. Co do optyki to się nie wypowiadam bo to by musiał ocenić optyk.
mateusz_zwolinski Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Dnia 4.04.2018 o 09:06, jaro0011 napisał: Wyglądają identycznie jak Oakley Radar - macałem oba i jak dla mnie to są takie same jeśli chodzi o kształt. Muszą być takie same jeśli chodzi o kształt. W końcu pod coś się podszywają, prawda? Wciąż pozostaje problem jakości materiałów, elementów, funkcjonowania oprawek, żywotności, wygody i ponad to wszystko, jak sam zauważyłeś.. optyki.
pitmax Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Opublikowano 12 Kwietnia 2018 szkła są mega widać świat w 4K ja jestem mega zadowolony
Antyszprycha Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Faktycznie piękne. Potwierdzam tez ze w szkłach Prizm Road widać lepiej niż ludzkim okiem !Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Rosen Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Opublikowano 14 Kwietnia 2018 A ja naiwnie myślałem, że spór ratio et empirio zakończył Immanuel Kant hmmm. @ łabędź - ten filmik udowadnia, że okulary jedynie "wyglądają tak samo" co nie znaczy , że są takie same. Co tam właściwie jest powiedziane? Zawiasy działają inaczej, zauszniki są bardziej giętknie,a nosek mniej komfortowy - ot mamy już pierwsze różnice odnoszące się jedynie do budowy ramki. Miałem kiedyś w ręku nieorginalne Oakleye Holbrooki i już sama jakość plastiku była odczuwalna - znacząco gorsza, nie wspominając już o szkłach, a tu docieramy do meritum które rozwinie poniższy link: i jeszcze wytrzymałość: Ceny tych okularów faktycznie mogłyby być niższe i to prawda o całym tym rozpasaniu panów z marketingu, etc. ale...należy pamiętać - rożnica istnieje. Jeśli jednak ktoś kupuje okulary za tyle kasy i trzęsie się nad nimi to znaczy tyle, że go na nie nie stać. Rozsądniej jest kupić tańsze markowe okulary - podróbki omijać szerokim łukiem. I na koniec jeszcze coś - ktoś tu pisał, że nie widzi różnicy w "polaryzacji" i "polaryzacji", mam Ray Bany, które porównywałem z Solano - różnica jest ogromna w obu polaryzacjach na korzyść droższych (proszę iść do salonu i samemu sprawdzić). Dyskutować można o cenie choć to nic nie zmieni, gdyż nie my ją ustalamy :).
Yogurt Opublikowano 24 Maja 2018 Opublikowano 24 Maja 2018 Jakby ktos byl ciekawy skad takie ceny za oakley
nctrns Opublikowano 24 Maja 2018 Opublikowano 24 Maja 2018 Nie mogę teraz puścić filmiku. To jest ten o monopolu Luxxotica?
mateusz_zwolinski Opublikowano 24 Maja 2018 Opublikowano 24 Maja 2018 Luxottica nie ma tutaj nic do rzeczy akurat. Oakley był równie drogi kiedy był jeszcze 'amerykański', czyli przed 2007 rokiem Jakość wykonania też była lepsza niestety..
Rosen Opublikowano 6 Czerwca 2018 Opublikowano 6 Czerwca 2018 Znalazłem coś ku przestrodze dla fanów podróbek ;) https://cycling.today/cyclist-warns-of-counterfeit-oakley-sunglasses-after-crash/
Gość Opublikowano 6 Czerwca 2018 Opublikowano 6 Czerwca 2018 5 minut temu, Rosen napisał: Znalazłem coś ku przestrodze dla fanów podróbek https://cycling.today/cyclist-warns-of-counterfeit-oakley-sunglasses-after-crash/ No jest to sensowny argument. Choć nie wiem czy do końca miarodajny w ocenie oryginału - wszak trudno z tego wypadku wyciągnąć wniosek, że oryginalne Oakleye by mu tego nie zrobiły.
Rekomendowane odpowiedzi