Skocz do zawartości

Oakley Jawbreaker

misslee

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od jakiegoś czasu patrząc na zdjęcia rowerzystek na Instagramie można odnieść wrażenie, że co druga jeździ w okularach Oakley Jawbreaker. Zastanawia mnie co takiego ma w sobie ten model, że cieszy się takim zainteresowaniem. Albo to kwestia mody, albo rzeczywiście zastosowane tam technologie poprawiające komfort widzenia i użytkowania są takie przełomowe? Na razie nie znam osobiście nikogo, kto wydał ponad $200, żeby się o tym przekonać. Zetknął się ktoś z Was z tymi okularami?

Opublikowano

Może dostają je od sponsorów :D

Z tego co wiem Oakley w swoich szkłach stosuje technologię PRIZM. Dzięki temu w niekorzystnych warunkach oświetleniowych nie mamy spłaszczonego terenu i widzimy wyraźnie wszelkie korzenie, nierówności itp.co bardzo poprawia bezpieczeńswto. Można to przyrównać do jazdy na nartach we mgle. W normalnych goglach w sumie nie wiadomo czy zaraz wjedzie się w muldę czy na wzniesienie, dowiadujemy się już po fakcie xD

Wydaje mi się, że chodzi o te czynniki ale może ktoś z forumowiczów rzeczywiście ma te okulary i powie nam coś więcej :)

Opublikowano (edytowane)

Wrzuć do jednego garnka modę, reklamę z masą kosmicznych nazw zastosowanych technologii, zastraszającą ilość podróbek i sprawdź, co Ci z tego wyjdzie.

Zaciekawiony zorganizowałem sobie kiedyś kilka par. Jawbreaker, EVZero i Radar. Żeby było jasne, wszystko z papierami ze sklepów, nie żadne podróbki od Chińczyka. Co rzuca się jako pierwsze, to bardzo dobrze wykonane oprawki. I teraz, Jawbreaker to chyba najcięższe okulary sportowe, jakie miałem na nosie. EVZero kompletnie nie czuć. Radar tak po środku i gdybym miał chęć kupić jakieś Oakleye, na 100% brałbym ten model. Co zaś tyczy się szkieł. Jedno słowo - świetne. Ale czy warte płacenia za okulary 1000zł? Moim zdaniem kompletnie nie. Używam Julbo Aero, które kosztują katalogowo jakieś 300zł i z tego co pamiętam, nie widziałem jakiejśr różnicy Natomiast, jeśli masz luźne 1000zł, ochotę na taki zakup, nie widzę problemu.

Edytowane przez Fenthin
  • Pomógł 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Tak na prawdę większość to chinczyki :) znam wiele osób co maja takie podrobki :) oczywiście kupuje sie tez oryginały ale to mniejszość :D niektórym sie poprostu nie opłaca :D do mnie juz jada moje Oakleye z chin ;)

Opublikowano
Dnia 15.04.2017 o 16:55, Aniaxxp napisał:

Może dostają je od sponsorów :D

Z tego co wiem Oakley w swoich szkłach stosuje technologię PRIZM. Dzięki temu w niekorzystnych warunkach oświetleniowych nie mamy spłaszczonego terenu i widzimy wyraźnie wszelkie korzenie, nierówności itp.co bardzo poprawia bezpieczeńswto. Można to przyrównać do jazdy na nartach we mgle. W normalnych goglach w sumie nie wiadomo czy zaraz wjedzie się w muldę czy na wzniesienie, dowiadujemy się już po fakcie xD

Wydaje mi się, że chodzi o te czynniki ale może ktoś z forumowiczów rzeczywiście ma te okulary i powie nam coś więcej :)

Mam takie okulary i jestem z nich bardzo zadowolony. Na pewno wielką zaletą jest brak parowania szkieł o czym możemy przeczytać na stronie producenta. Ponadto kluczowa jest technologia zapewniająca komfort i dopasowanie

1. Wymienne i wentylowane szkła

2. Oprawa

3. Technologia 

4. Soczewki oraz ich różnorodność.

Jedyny minus to cena, natomiast teraz jest promocja na niektóre modele.

Opublikowano

Te wszystkie cechy znajdziesz w zestawie oprawki + 3 różne szkła za kilka dych. Różnice są, ale im wyższa półka, tym więcej dopłaca się za coraz mniejszą (a pod koniec homeopatyczną) poprawę jakości. To dotyczy każdego sprzętu high-end w każdej dziedzinie.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Proponuję spróbować  Prizmy  trial w lesie rewelacja. Przesiadłem się z fotochromów które nadają się na szosę lub do jazdy rekreacyjnej ale w lesie do MTB Prizm jest rewelacyjny. 

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Ja również polece oryginalne Jawbreakery, mega jakość wykonania, mega kontrast i kolory. Kolega używa Radarów z Prizm trail i też chwali.

Opublikowano (edytowane)

A ja kupiłem niedawno podróbki Radarów z chin :P Jakość bardzo dobra jak na swoją niską cenę :D Zamówiłem już dodatkowe 2 pary w razie jak te się rozlecą. I tak wyjdzie taniej niż ogólno dostępne tanie okulary np jakieś Accenty, które też po sezonie mają już dość...

IMG_20180117_112814_HDR.jpg IMG_20180117_120544_HDR.jpg IMG_20180117_120559_HDR.jpg

Edytowane przez jaro0011
Opublikowano
28 minut temu, jaro0011 napisał:

A ja kupiłem niedawno podróbki Radarów za ok 40 zł z chin :P Jakość nieadekwatna do ceny - wyglądają  za dobrze jak na 40 zł :D Zamówiłem już dodatkowe 2 pary w razie jak te się rozlecą. I tak wyjdzie taniej niż ogólno dostępne tanie okulary np jakieś Accenty, które też po sezonie mają już dość...

IMG_20180117_112814_HDR.jpg IMG_20180117_120544_HDR.jpg IMG_20180117_120559_HDR.jpg

Podaj proszę link do aukcji :)

z góry dzieki

Opublikowano

to w ogóle ma jakieś filtry? już lepiej w bezbarwnych jeździć

Opublikowano
11 minut temu, raven napisał:

to w ogóle ma jakieś filtry? już lepiej w bezbarwnych jeździć

Podobno ma UV400
W zestawie jest 5 różnych szkieł, 4x UV400 i jedne polaryzacyjne. Jest dołączony też test polaryzacji i faktycznie coś tam się pokazuje po założeniu okularów ale specem od optyki nie jestem i nie wiem na ile to prawdziwe.

Opublikowano

Najlepiej idz do sklepu i porownaj z originalnymi

• 2 miesiące temu...
mateusz_zwolinski
Opublikowano

Nie polecam zakupu podrabianych okularów Oakley. Szkoda niszczyć wzrok nosząc tandetne soczewki. Za prawdziwe okulary zapłacisz sporo ale coś za coś. Nie bez powodu Oakley jest pionierem w nowych technologiach w dziedzinie optyki.

Słyszałem też o zabiegach typu podrabiane oprawki i oryginalne soczewki. Słaby pomysł, biorąc pod uwagę kiepski, mało elastyczny plastik i brak gwarancji na to, że szyba będzie dobrze spasowana. Nawet, a może zwłaszcza w modelach z system switchlock.

mateusz_zwolinski
Opublikowano
Dnia 15.04.2017 o 16:00, misslee napisał:

Od jakiegoś czasu patrząc na zdjęcia rowerzystek na Instagramie można odnieść wrażenie, że co druga jeździ w okularach Oakley Jawbreaker. Zastanawia mnie co takiego ma w sobie ten model, że cieszy się takim zainteresowaniem. Albo to kwestia mody, albo rzeczywiście zastosowane tam technologie poprawiające komfort widzenia i użytkowania są takie przełomowe? Na razie nie znam osobiście nikogo, kto wydał ponad $200, żeby się o tym przekonać. Zetknął się ktoś z Was z tymi okularami?

Teraz Jawbreaker, wcześniej Radarlock czy Racing Jacket, jutro jeszcze co innego. Zawodnicy biorą to co akarut daje sponsor, a zwykle jest to najbardziej aktualny model 🙂

Co do marki Oakley to numer 1 na rynku, wiec nie dziwie sie, ze sporo tego wsrod sportowcow.

Opublikowano

następne będą flight jacket i field jacket, pewnie koło września :)

mateusz_zwolinski
Opublikowano
Godzinę temu, Antyszprycha napisał:

Zamówiłem z tej strony bo mają dobra cene wyprzedażową (chaba załapałem się na ostatnie sztuki bo już są niedostępne). Niestety jednak jak dostałem nr listu to okazuje się, że paczka idzie z Hong Kongu, mam nadzieję, że to nie podróby ;/

http://www.dutyfreeislandshop.com/oakley-oo9290-929005-31-oo9290-05-jawbreaker-prizm-road-sunglasses-oo9290-929005-131mm

Długą drogę te okulary odbędą, biorąc pod uwagę, że producent jest we Włoszech i stamtąd idą w świat :) Dokładnie je sprawdź jak dostaniesz, zwłaszcza pod kątem zawartości zestawu. Podejrzane trochę z tym Hong-Kongiem.

W Polsce jest dwóch dealerów Oakley i regularnie mają promocje i rabaty po kilkadziesiąt procent. Jestem pewien, że z okazji wiosny będzie nowa akcja. Mają też sklepy internetowe: o-shop.com i 1242.eu.

Dnia 17.01.2018 o 13:10, jaro0011 napisał:

A ja kupiłem niedawno podróbki Radarów z chin :P Jakość bardzo dobra jak na swoją niską cenę :D Zamówiłem już dodatkowe 2 pary w razie jak te się rozlecą. I tak wyjdzie taniej niż ogólno dostępne tanie okulary np jakieś Accenty, które też po sezonie mają już dość...

Fatalny wybór. Już lepiej było kupić tanie ale markowe okulary. Raz bezpieczniejsze dla wzroku, dwa nie udajesz, że masz coś czego tak naprawdę nie masz.

Dnia 30.04.2017 o 14:02, Andrzej Sawicki napisał:

Te wszystkie cechy znajdziesz w zestawie oprawki + 3 różne szkła za kilka dych. Różnice są, ale im wyższa półka, tym więcej dopłaca się za coraz mniejszą (a pod koniec homeopatyczną) poprawę jakości. To dotyczy każdego sprzętu high-end w każdej dziedzinie.

Dopłacasz często za design i limitowaną ilość egzemplarzy. Wiele modeli to egzemplarze o wartości kolekcjonerskiej i nie kupujesz ich z praktycznego punktu widzenia. Zapominasz o rozsądku. Sam mam kilka par których w ogóle nie używam :)

Opublikowano

Ja mam oryginalne Radary i jestem z nich zadowolony. Moim zdaniem nie oplaca sie kupowac podrobek, bo nie ma sie gwarancji czy nasze oczy sa nalezycie chronione przed promieniowaniem UV. Na bike Discount mozna znalezc bogata oferte Oakley w calkiem rozsadnych cenach za ok 500 zl. Kurcze czesto wydajemy na inne gadzety do roweru wiecej niz 500 zl, wiec mozna sobie kupic porzadne okulary, ktore zapenia nam nalezyta ochrone. Jezeli nie dysponujemy takimi srodkami, to lepiej kupic tansze okulary uznanego producenta (Uvex, Alpina), a nie jakies tam Oakleye z Chin :)

• Lubię to! 1
Opublikowano
39 minut temu, Kajko85 napisał:

Ja mam oryginalne Radary i jestem z nich zadowolony. Moim zdaniem nie oplaca sie kupowac podrobek, bo nie ma sie gwarancji czy nasze oczy sa nalezycie chronione przed promieniowaniem UV. Na bike Discount mozna znalezc bogata oferte Oakley w calkiem rozsadnych cenach za ok 500 zl. Kurcze czesto wydajemy na inne gadzety do roweru wiecej niz 500 zl, wiec mozna sobie kupic porzadne okulary, ktore zapenia nam nalezyta ochrone. Jezeli nie dysponujemy takimi srodkami, to lepiej kupic tansze okulary uznanego producenta (Uvex, Alpina), a nie jakies tam Oakleye z Chin :)

Wiesz co... Dla mnie to nie jest rozsądna cena za okulary... Dlatego jeżdżę w oksach z sieciówki Decathlon i tyle, jestem z nich zadowolony.

mateusz_zwolinski
Opublikowano
5 minut temu, SpiderMAN napisał:

Wiesz co... Dla mnie to nie jest rozsądna cena za okulary... Dlatego jeżdżę w oksach z sieciówki Decathlon i tyle, jestem z nich zadowolony.

Też tak uważam.. Moja dziewczyna również :)

Opublikowano
Godzinę temu, SpiderMAN napisał:

No i git :) One tez sa lepsze niz te z Ali :) Kazdy niech ocenia po swojemu jaka cena dla niego jest rozsadna :) Dla mnie bedzie taka, dla kogos innego nie :) Najwazniejsze zeby okulary mialy atestowane szkla, ktore zapewnia nam ochrone :)

Opublikowano

@jaro0011 te podróbki z chin nawet nie przypominają org oakley'ów także powiedział bym, że to nawet nie podróbki a jakieś zwykłe okulary