Skocz do zawartości

Maraton 94 km- jak się przygotować

Eisteufel

Rekomendowane odpowiedzi

Hej! W sumie jak wyżej, jak się przygotować do 94km maratonu? Zapisałem się na Cykelvasan 90 który odbędzie się 11.08 w Szwecji. 

Jest to mój drugi maraton, pierwszy był 42km, także w Szwecji 

Narazie przejeżdżam 60km bez problemów w około 3h ( 1000m przewyższenia)

Profil i mapa trasy

map-image_s-94-CV.jpg

h5.jpg

5,5Km to asfalt, 37km to drogi polne a 51,5km to szlaki leśne więc jest to Maraton MTB.

Wyścig odbywa się na wysokości około 500 m.n.p.m więc raczej nie powinienem się martwić o niedobór tlenu itd

Czy zębatka 34 Oval i kaseta 11-42 11s starczy na taki maraton? Moja średnia kadencja na podobnych technicznie trasach to 86-90rpm.

Startuje 13 000 uczestników podzielonych na 10 sektorów więc raczej będę musiał wywalczyć dobrą pozycje, żeby nie siedzieć w jednej wielkiej grupie,tak?

Chciałbym zmieścić się poniżej 4h na tym dystansie

Jak nie ma sztywnych sztajfek to może 36T na przód zwłaszcza ze 34T w Ovalu to nieco inaczej jak 34T w normalnym blacie. Na takim maratonie org. raczej zadba o odpowiednią ilość bufetów na trasie. W plecaki bym się nie bawił.

Żadnych kanapek - zanim zaczniesz je trawić i dostarczać energię to dojedziesz do mety. Jakbym się przygotował

- dwa bidony, jeden z wodą, drugi z izotonikiem/energetykiem, może być nawet ciut gęstrzy - popijesz wodą

- żele energetyczne, sprawdź najpierw jak na Ciebie działają, niektóre u mnie powodują sraczkę, a nie jest to ciekawe siedzieć w krzakach jak reszta cię mija

- można zabrać np. banany do plecaka lub batoniki energetyczne (można zrobić samemu).

Jak pisze @MadOnion na trasie na pewno będą bufety, woda, izotoniki, może jakieś jedzenie (zależnie od maratonu). 

Drugi temat to przygotowanie roweru - musi być sprawny, czyli przegląd.

Do plecaka zabierz:

- dętka (niektórzy biorą nawet dwie) i w zależności od opon łyżka

- pompka

- może spinka do łańcucha, skuwacz z dodatkowym pinem do skucia.

Generalnie na 94 km masz szansę odrobić stratę po złapaniu gumy lub po zerwaniu łańcucha. Na krótszych to raczej ludzie schodzą z trasy.

Najczęściej powody zejścia z trasy które widziałem to:

- guma (kilka razy)

- zerwany łańcuch (może raz)

- hak przerzutki lub wózek przerzutki - pogięty, pęknięty (też kilka razy)

Jeżeli chcesz fajne kompedium jak się przygotować do długich maratonów i co zabrać, polecam książkę Maraton z blatu 2.0 - koniecznie 2.0 - jest nowsza, ma kilka razy większą objętość itd.

Co jeszcze - jedziesz aby przejechać, czy chcesz się sprawdzić i powalczyć o czub?

Jeżeli tylko przejechać, to nie goń od początku, tylko jedź spokojnie. Taka taktyka pozwoli Ci i tak kilka osób wyprzedzić, bo niektórzy zaczynają jak szaleni na początku a potem padają i końcówkę robią na oparach.

Zresztą na startach maratonów widać kiedy startuje Mini - but od początku i kurz tylko po nich zostaje, na Giga, startujący jeszcze sobie kontynuują rozmowę i tylko kilka osób z początku daje w palnik od razu.

To tyle z perspektywy gościa który najdłuższy maraton który zaliczył to było 32 km.

Edytowane przez malkontent
  • Pomógł 1

13 tysięcy uczestników. Sporo. Dystans dość długi, więc dobrze byłoby odpowiednio rozłożyć siły i nie cisnąć od samego początku. Ale... jak utkniesz w środku grupy, gdy zrobi się ciasno na odcinkach trudniejszych technicznie (ścieżki między drzewami, o mniejszej przepustowości, rock gardeny, hopki, upierdliwsze podjazdy) to zostaniesz w czterech literach - nawet jak dałbyś normalnie radę jechać bez problemu, to i tak pewnie zejdziesz z roweru i będziesz pchał, bo ugrzęźniesz w pieszej pielgrzymce. Bez możliwości ominięcia tego i doskoczenia do czołowki. 

Jeśli czujesz się na siłach trzymania koła najlepszym, to przepchnij się do przodu i dołącz do kozaków z czoła sektora - na bank narzucą dobre tempo i nie będą się korkować w wąskich gardłach, bo siłą rzeczy nie będzie ich wielu (w stosunku do całej liczby uczestników). 

Edytowane przez Gość

Na maratonie 42km trzymałem koło i jeżeli czułem, że ktoś wymięka, wyprzedzałem i szukałem innego prowadzącego.

Nie chce walczyć o czub ani tym bardziej podium, jadę raczej dla zabawy i walki ze samym sobą.

Organizator zapewnia 9 bufetów po drodzę, więc radę kolegi od kanapek puszcze bokiem :)karta_CV90_2017-08-05_webb.pdf