Skocz do zawartości

Zębatki owalne w MTB

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie ma za co. Pytanie czy są nadal dostępne,bo Wiesz jak jest z tymi internetowymi sklepami ;)

Z tego co widze to cena też nie jest z kosmosu,bo ja za swojego owala 32T HCC zapłaciłem prawie 160 zł.

Edytowane przez Franz Mauer
Opublikowano
5 godzin temu, Franz Mauer napisał:

ok 200 zł. Szerokość sworznia w KMC wynosi 5,5mm, a o ile pamiętam w Shimano 5,8mm. Jednak na 100% nie jestem pewien.

Zanim zaczniesz kombinować z łańcuchem zwróć uwagę w którym momencie on obciera o sąsiednia zębatkę. Czy na całej długości ogniwa czy pod koniec.

Lancuch ociera tylko wtedy gdy jest na najwyższym zębie i dotyka pinem łączącym sąsiedniej zębatki.Wydaje mi się ze muszę coś pokombinować z offsetem tylko jak to zmierzyć?Zmierzyc długość mufy suportowej potem podzielić ja na pół i zmierzyć odległość od środka mufy do zębatki?Dobrze kombinuje?Ogolnie dzięki za pomoc :)

Opublikowano

Jak wspomniał @Puncu jeśli masz z lewej strony więcej podkładek to przełuż jedną na stronę napędową i wtedy zobaczysz jak linia łańcucha się zmieni i jak to wpłynie na kulturę pracy napędu. 

Opublikowano

A powiecie mi jak zmierzyć offset korby bo w Shimano w standardzie boost 148mm powinien wynosić 53mm tylko nie wiem jak to zmierzyć tzn nie wiem gdzie jest oś roweru :P

Opublikowano

Głównym punktem odniesienia jest wyznaczenie połowy mufy suportu i rury podsiodłowej. Zielona przerywana linia to jest oś roweru.

chainline.jpg

Opublikowano (edytowane)

@Adanio tu Ci podlinkuje manual do korby, jest to Ride DH ale konstrukcyjnie to samo. Pod numerem 3A, 3B i 12 masz takie dystanse po 1mm każdy. 12 są białe a 3ki są czarne, można je śmiało używać zamiennie. Daj ze dwa dystanse między 3B a 9 i zobacz czy ociera dalej ;)

http://www.raceface.com/media/B10052-nil-DH-EXIcrankset-4L.pdf

Edytowane przez Puncu
Opublikowano

Zmierzyłem sobie ten offset i wyszedł mi 48 milimetrów wiec brakuje 5 do offsetu który podaje Shimano czyli 53.U mnie srodek rury podsiodłowe nie wychodzi na środku mufy ponieważ mufa z prawej strony dużo bardziej wystaje niż z lewej.Na korbie nie widzę żadnych podkładek wiec będę musiał takowe kupić(poniżej zdjęcia )Jeśli dodam te 5 milimetrów to lancuch w lini prostej będzie na 7 zębatce(tez tak macie)

490A6622-4830-478F-83D8-3DC61938A7AC.jpeg

51E0E9D8-9DA4-40F7-A9EC-CE73765D1DA3.jpeg

16A6CB8D-B0DE-4268-8CD7-F8AEF5514F01.jpeg

Opublikowano

Ktoś miał absoluteblack i może ją porównać do hcc czy banless? Czy faktycznie absoluteblack jest "jedyna" w swoim rodzaju i % ovalności wypada najlepiej?

• 1 rok później...
Opublikowano

Witajcie. Wybaczcie że odgrzewam kotleta ale może przez 1,5 roku coś się zmieniło? Tylko niektórzy zawodowcy jeżdżą na owalach więc wydaje mi się że to też coś znaczy (pomijając kwestie sponsorskie).

Wrócił ktoś po owalnej do zwykłej bo mu nie pasowało?

Opublikowano
1 godzinę temu, squirrelkuss napisał:

Wrócił ktoś po owalnej do zwykłej bo mu nie pasowało?

Ja do niedawna jeździłem na owalu 28T i wróciłem do zwykłej 30T.

Snab130, zablokowany na maksa damper (firm) i jazda po gładkim asfalcie - na owalu dość mocno podskakiwałem na siodełku. Starałem się równomiernie pedałować ale bez efektu, bujało. Przy otwartym (open) tego nie czułem.

Przy okrągłej i zamkniętym damperze efekt wyraźnie się zmniejszył, praktycznie zanikł.

Opublikowano

Ok - dzięki za info. Stoję przed wyborem zębatki i nie wiem co o tym myśleć. Zastanawia mnie praca tylnej przerzutki bo niby każdy mówi że sprzęgło nie dostaje obciążenia a jednak znalazłem opinie że niektórym przerzutka tańcuje... Nie podoba mi się też ten latający góra/dół łańcuch ale skoro owal miałby zwiększyć komfort na podjazdach (a lubię na stojąco) to może jednak?

Opublikowano

Podrzuci ktos link do owala na karbe sram apex 1x (4x110) - rondo ruut al 2019 bo nie moge nigdzie znalezc ?

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam.

Odgrzeję temat. Mam już kompletny napęd shimano 1x12 m8100. Została kwestia tarczy, owal czy zwykła. Rower do ścigania mtb. Wielu, którzy jeżdżą na owalach, piszą o płynności pedałowania i równomiernym rozkładzie mocy podczas podjazdów ale jednocześnie piszą, że nie osiągają przy tym lepszych rezultatów. Więc wnioskuję, że ta płynność i równomierność nie przekłada się na oszczędność mocy bo wtedy osiągane czasy byłyby lepsze. Za plus może być mniejsza szansa na uślizg. Martwi mnie jednak ciągła praca sprzęgła przerzutki i większa szansa spadnięcia łańcucha gdzieś na błocie. Są to informacje, które gdzieś wyczytałem bo sam nie miałem okazji jeździć na owalu. Spotkałem się z opinią jednego z zawodników, że przy owalu w mtb można zaoszczędzić 2-3 minuty na długim dystansie. Więc ciągle się zastanawiam czy warto. Rozumiem, że np. 34T odpowiada 32T w owalu?