Skocz do zawartości

Zębatki owalne w MTB

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Bardziej bym się martwił że łańcuch nałoży w złym momencie.

Edytowane przez Puncu
Opublikowano

@firefoks mam we Wrocku taką pętle z podjazdami zjazdami i na niej weryfikuję konfiguracje napedu. To samo zrobiłem z napędem 1x, a teraz dodatkowo z owalem. Wnioski odnośnie owalu są dość optymistyczne. Pętlę robię w krótszym czasie - czy jest to zasługa owalu? - poniekąd tak, ale to raczej za sprawą wielkości zębatki, a nie jej owalności. Pewnie jednak większe znaczenie ma poziom wytrenowania. Wcześniej miałem 38/22 i z uwagi na ukształtowanie terenu mocno musiałem mieszać miedzy tymi dwoma blatami, a dodatkowo dochodziło mieszanie biegami z tyłu. W moim odczuciu powodowało to spadek efektywności jazdy. Teraz wszystko idzie płynnie. Jedno mogę potwierdzić z własnych odczuć - płynność jazdy, przynajmniej u mnie, ma ogromny wpływ na poziom zmęczenia. Równa praca nogi pozwala pracować na wyższych intensywnościach przy zachowaniu w miarę równego oddechu. Wcześniej częste mieszanie miedzy dwoma blatami z przodu, a potem jeszcze kasetą często wybijało mnei z rytmu jazdy, a po wszystkim czułem się mocniej niż obecnie zmęczony. Oczywiście są to jedynie odczucia, ale skoro są to znaczy , że zastosowanie owalujednak ma jakiś wpływ.

15 minut temu, Andrzej Sawicki napisał:

Doskonały ruch marketingowy. Nikt nie ma danych, ale sprzęt na pewno działa zajebiście. Wierz producentowi, szczególnie że sprzęt napoczęty jest nie do oddania.

Nie wierzę producentowi tylko własnym odczuciom. Podobnie jak przy wielu innych posiadanych w rowerze komponentom. Kupiłem owal, aby samemu się przekonać co jest warte to rozwiązanie. Nie wszystko da sie zrzucić na dobry marketing. Wiele rzeczy po prostu działa. 

Andrzej Sawicki
Opublikowano
19 minut temu, Franz Mauer napisał:

Nie wierzę producentowi tylko własnym odczuciom.

To efektywnie to samo. Poczytaj sobie o efekcie potwierdzenia.

Opublikowano

Serio? 

Nie wierzysz swoim odczuciom? Współczuję...

Opublikowano
44 minuty temu, Franz Mauer napisał:

ętlę robię w krótszym czasie - czy jest to zasługa owalu? - poniekąd tak, ale to raczej za sprawą wielkości zębatki, a nie jej owalnośc

Z ilu zębów na ile przeszedłeś ? Ja obecnie mam 36T z przodu przy napędzie 1x a zębatka 34T czeka na wiosnę

Opublikowano (edytowane)

54 minuty temu, Antyszprycha napisał:

Z ilu zębów na ile przeszedłeś ?

z dwublatu 38/22 na owalną 32T. Jeśli jest to prawdą co piszą producenci to owalność 32T odpowiada pracy w zakresie 31/34T. Jak tylko pogoda się poprawi to chcę wybrać się w na prawdę trudny teren, aby przetestować te 32 zęby,bo chciałbym wskoczyć na owal w rozmiarze 34T, czyli zakres 32/36T. Zanim jednak wydam kolejne pieniądze to chciałbym mieć pewność,że noga to zniesie ;)

Edytowane przez Franz Mauer
Opublikowano

Ja kupiłem owalna 32t oraz ma tył 11/46 musze tylko wszytko poskładać i wypróbować ale (jestem chory) i pogoda nie za bardzo
Jak się uporam dam wam znać jak ja to widzę

Opublikowano

Czy przerzutka przednia w MTB ogarnie owalne tarcze? O to najświeższy przykład, że widocznie tak 😀

FB_IMG_1520456011069.jpg FB_IMG_1520455998914.jpg
Opublikowano

Może by tak zaryzykować do korby dwurzędowej? Tylko ile dać zębów żeby odpowiadało zębatce okrągłej, tyle samo czy mniej?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Ja jeżdżę na owalu absolutblack 32t na korbie raceface ride i kasecie xt 11/46.Odczucia z jazdy są rewelacyjne w szczególności jeśli chodzi o podjazdy ruch  korby jest bardzo płynny i nie ma odczucia ze depcze się po pedałach raz za razem.A czy u was w napędach 1x11 lancuch zachacza lekko o 10 zębatkę jeśli jest na 11?Dodam ze mam napęd xt m8000 a lancuch Slx na 11 rzędów i zastanawiam się nad zakupem także xt tylko nie wiem czy on jest cieńszy w stosunku do Slx i czy cokolwiek poprawi.Jak to u was działa?

Edytowane przez Adanio
Opublikowano

Jak masz korbe Race Face to możesz sobie zmieniać linie łańcucha podkładkami na osi. Przełóż ze dwie podkładki z lewej strony korby na prawą i to powinno pomóc ;)

Opublikowano
Dnia 8.3.2018 o 00:30, Puncu napisał:

Twój?

Nie to nie mój. Natknąłem sie na niego w ogłoszeniach z FB. Dwa owalne blaty w szosie widziałem, ale w MTB pierwszy raz. I jak widać to jest porządny owal.

Opublikowano

Puncu mój lancuch jak jest na 6 zębatkę z tylu czyli na środkowej to jest idealnie prosto.moge ewentualnie obrócić owala z przodu bo po jednej stronie sam w sobie ma już dystanse 3 milimetrowe tylko ze znowu jak wrzucę na największy blat z tylu to będzie cholerny przekos.A ty jaki masz napęd?

Opublikowano (edytowane)

Ja mam napęd 1x11 na owalu 32T, korba XT-M785, kaseta XT-M8000 11-46, łańcuch KMC X11 SL SIlver. nie zauważyłem, aby coś ocierało.

Edytowane przez Franz Mauer
Opublikowano

A wiecie gdzie można kupić owalne tarcze do korby 2x10? Bo trafiam na same do systemów 1x.

Opublikowano

Należałoby sprawdzić rozstaw mocowania mniejszej zębatki. 

Opublikowano
49 minut temu, Franz Mauer napisał:

Ja mam napęd 1x11 na owalu 32T, korba XT-M785, kaseta XT-M8000 11-46, łańcuch KMC X11 SL SIlver. nie zauważyłem, aby coś ocierało.

Drogi ten twój lancuch.Masz porównanie twojego do np Slx czy jest grubszy lub chudszy?

Opublikowano

ok 200 zł. Szerokość sworznia w KMC wynosi 5,5mm, a o ile pamiętam w Shimano 5,8mm. Jednak na 100% nie jestem pewien.

Zanim zaczniesz kombinować z łańcuchem zwróć uwagę w którym momencie on obciera o sąsiednia zębatkę. Czy na całej długości ogniwa czy pod koniec.

Opublikowano

To jest ta mniejsza ale raczej też będzie do 1x.... pospieszylem się 🤐

Opublikowano

Czy to nie jest przypadkiem NW? Obawiał bym się w takim przypadku o zmiane przelożeń. 

Opublikowano

(...) A ty jaki masz napęd?

Ja mam skromne 1x9.
Korba Race Face Evolve DH, zębatka Dartmoor Totem, łańcuch i kaseta Sram PG-950/951 i przerzutka Sram X7.