IceFlex Opublikowano 28 Lutego 2018 Opublikowano 28 Lutego 2018 (edytowane) Witajcie. SZAJBAJK "zrobił" film o teście FTP, a na Forum rozpisujecie się że robicie ten test i o swoich wynikach. Posiadam TACX FLOW i Tacx Trainer Software/TT App zainstalowany w telefonie Samsung I tu mam do Was pytania: 1. jak przeprowadzić takowy test, czy w tym programie (apce na telefonie można go przeprowadzić?) Jeśli tak to 2. co po kolei wybrać? (może ktoś zrobić Full Screen). Dzięki i pozdro P.S. przepraszam za taki temat - ale nie chciało mnie przepościć z innym. Edytowane 28 Lutego 2018 przez IceFlex
MadOnion Opublikowano 5 Marca 2018 Opublikowano 5 Marca 2018 Jak masz silną wolę to ciśniesz na maxa przez godzinę i to jest Twoje FTP, Najczęściej jednak wykonuje się test 20 min a średnią moc mnoży x0,95 ~ co daje przybliżony wynik śrdniej mocy. Wersja dla leniwców ; ) 2x 8min - średnia moc pomnożyć 0,9. Test należy poprzedzić właściwą i odpowiednią rozgrzewką.
Stryjek Opublikowano 6 Marca 2018 Opublikowano 6 Marca 2018 A nie lepiej pożyczyć od znajomego antenę ant+, odpalić zwifta, komputer i zrobić test, poprowadzi cię przez cały za rękę I zrobisz to spokojnie na darmowym okresie próbnym.
Red Opublikowano 6 Marca 2018 Opublikowano 6 Marca 2018 Dnia 28.02.2018 o 23:39, IceFlex napisał: 1. jak przeprowadzić takowy test, czy w tym programie (apce na telefonie można go przeprowadzić?) 1.Uruchamiasz aplikację, wchodzisz w "Wokouts". 2. Nadzakładkami masz listę z której wybierasz "Public Workouts". 3. Przechodzisz do zakładki "FTP". 4. Klikasz lupę i wpisujesz "test" 5. Wybierasz interesujący się rodzaj testu 6. Przeprowadzasz test. 7. Pro tip. Aby nie zgubić znalezionego testu, po wejściu w niego klikasz na serduszko w górnym prawym rogu. W ten sposób będzie on dostępny na liście "Favorites Workouts". Osobiście od dłuższego czasu korzystam z aplikacji Indoor Cycling Workout. Tam test wygląda następująco rozgrzewka 15min "34% FTP"*, dwie sesje na podjeździe 3% z kadencją 90-100rpm. Pierwsza 10min mająca przygotować cię na do właściwego testu. Druga następującą zaraz po pierwszej to już właściwy test. Trwa 20minut a średnia z tej sesji to twoje FTP. Na koniec rozjazd 15min przy "34% FTP" * 34% FTP można określić wstępnie prostym wzorem waga * 3 = szacunkowe FTP (niektórzy dodają jeszcze masę roweru). Dlaczego trzy? Nie mam pojęcia ale prawdopodobnie chodzi o to że rowerzysta powinien dać radę wygenerować 3w na kilogram masy ciała. Co oczywiście jest mało precyzyjne ale wystarczające do przeprowadzenia rozgrzewki . Po przeprowadzeniu testów powinieneś korzystać już z FTP wyznaczonego za jego pomocą.
IceFlex Opublikowano 6 Marca 2018 Autor Opublikowano 6 Marca 2018 Panowie DZIĘKI za odp. MadOnion - silna wole mam - tylko czy sił na 60 min starczy? - oto jest pytanie. Stryjek - nikogo akurat z antena nie mam. Red - Twoja odpowiedz jest mi najbardziej trafna. Już sprawdzałem i coś tam znalazłem dla siebie. Jeśli można to jeszcze jedno w tym temacie. Gdybym robił test FTP 20 min - to rozgrzewka i rozjazd powinna być osobno rejestrowana bez "głównego" testu 20 min? - aby później mieć średnią moc? POZDRO
MadOnion Opublikowano 7 Marca 2018 Opublikowano 7 Marca 2018 Nie musi być rejestrowana osobno, warunek jest taki, że oprogramowanie którego użyjesz umożliwi Ci wyselekcjonowanie czasowego odcinka 20 min. Ważne żeby nie zacząć testu zbyt ostro, ale nie można też pojechać zbyt asekuracyjnie, rozgrzewka musi być na 110%.
Rekomendowane odpowiedzi