BlackHawkPL Opublikowano 19 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 Witam wszystkich Szajbajków! Od pewnego czasu zacząłem trenować na rowerze. Nie wiem do końca jak to robić. Jestem kompletnie zielony. Oglądałem dużo odcinków szajbajka i w jednym o strefach powiedział on, że w 2 albo 3 strefie już nie pamiętam, ale mówił on, że tam ćwiczymy jazdę na płaskim a w 4 strefie podjazdy i wgl. Czy mogę jakoś efektywnie trenować bez stref, ponieważ nie mam 2000 zł na miernik mocy. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 19 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 Kup sobie miernik tętna, bo to pewnie o strefach tętna mówił Szajbajk. Pomiar mocy nie jest Ci do tego potrzebny. Odnośnik do komentarza
BlackHawkPL Opublikowano 19 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 1 minutę temu, Sziva napisał: Kup sobie miernik tętna, bo to pewnie o strefach tętna mówił Szajbajk. Mówi o strefach, które wylicza od mocy na progu mleczanowym. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 19 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 Kup sobie porządny miernik tętna i ułożysz do niego każdy trening. Odnośnik do komentarza
BlackHawkPL Opublikowano 19 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 7 minut temu, Sziva napisał: ułożysz do niego każdy trening. W jaki sposób? Przepraszam, może się wydawać że jestem wyjątkowo głupi ale nigdy się w to specjalnie nie bawiłem. Odnośnik do komentarza
Pietern Opublikowano 19 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 Spróbuj od wpisania w gogle frazy "początek treningów na rowerze". I... Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 19 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 Na podstawie tętna wyznaczasz swoje strefy treningowe i próg mleczanowy. Potem wiesz, czy jesteś w strefie tlenowej czy już beztlenowej czy też zbliżasz się do swojego maksimum i za moment Cię odetnie. Możesz robić interwały na podstawie tętna. Jest tego sporo i miernik mocy nie jest Ci do tego potrzebny. Odnośnik do komentarza
janek69 Opublikowano 20 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 Można i tak ocenić strefy Odnośnik do komentarza
Red Opublikowano 20 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 (edytowane) 11 godzin temu, BlackHawkPL napisał: Mówi o strefach, które wylicza od mocy na progu mleczanowym. Szaj dużo o tym mówi bo ma miernik mocy ale prawda taka że jak nie masz za sobą stażu treningowego, to twój próg mleczanowy nie jest wysoko. W takim wypadku trening z miernikiem mocy nie da ci lepszych efektów od treningu z pulsometrem. Jak mówi @Sziva kup sobie pulsometr i ewentualnie licznika z czujnikiem karencji. Ustal swoje tętno maksymalne i trenuj. Jak zrobisz dobrą bazę tlenową to możesz pomyśleć o mocy. Sam jednak mało z tego korzystam. Na mocy trenuję jedynie na trenażerze. Edytowane 20 Lutego 2018 przez Red Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi