Skocz do zawartości

Czyszczenie kasety

Biker no. 004

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wnikam kto co ma w domu/nie ma ;) tylko przytaczam zasłyszane informacje od elektroników z fachu ;) Osobiście czyszczę czy to płytki elektroniczne w alkoholu czy to gaźniki w nafcie itp ;)

Opublikowano

Spoko śmieję się, wiadomo że takich rzeczy nie powinno się trzymać w domu. ja mam to na parapecie okna więc w razie co to przez okno :D 

Ja do kasety łańcucha itp używam benzyny ekstrakcyjnej, do tarczy hebla tylko i wyłącznie alkoholu izopropylowego :)

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Troszkę odkopię temat bo było w nim o preparacie Fenwicks. Próbowałem nim umyć kasetę zdjętą z roweru po przebiegu około 7500 km. Skuteczność jest absolutnie zerowa. Jak nim myłem napęd zamontowany na rowerze to coś ciemnego leciało i miałem poczucie że to działa. Po zdjęciu z roweru okazało się kaseta jest tak zabetonowana błotem zmieszanym ze smarem jakbym nigdy jej nie mył. Dopiero po godzinie szorowania szczotą z mydłem jest czysta. Jedyną zaletą Fenwicksa jest to że ładnie pachnie. Ale z równym skutkiem można sobie spryskać napęd wodą kolońską a wyjdzie taniej.

Opublikowano

W szosie mi się sprawdza. Ale wiadomka, tam tak usyfionego napędu nie miewam ;) 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam, muszę się pochwalić "genialnym" pomysłem, 😁ja ostatnio posmarowałem bębenek łt 43 🤔 i co, korba sama się kręci do przodu a do tyłu kaseta się blokuje i łańcuch wisi za suportem. No nie miałem nic innego a wróciłem z  pareset km nad morzem i chciałem szybko wyczyścić i nasmarować sprzęt po piasku. No i wyszło jak wyszło, zabieram się jutro do czyszczenie wszystkiego jeszcze raz. Mam nadzieje że nic się nie spi...  ło. Taki miałem pomysł ...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Stopień upierdliwości czyszczenia 12 rzędowej kasety GX oceniam na 9/10. Całość znitowana pernamentnie (proszę wyprowadźcie mnie z błedu :D), wszystko bardzo ciasno upchane. Najpierw tłustym spryskane potem IPA (nalałem do myjki ciśnieniowej ręcznej - genialne xD). Ostatni etap to 50 patyczków kosmetycznych, 1h i sporo cierpliwości. 

Jednak mam dziwne wrażenie że dokręcona kaseta z odpowiednim momentem dalej ma pewien luz. Ledwo wyczuwalny - czepiam się? Dałem odrobinę smaru teflonowego na wszystkie powierzchnie styku przed montażem - źle?

Opublikowano
3 godziny temu, Yare napisał:

... pernamentnie (proszę wyprowadźcie mnie z błedu :D), ...

Proszę bardzo - pisze się perMaNentnie ;) 

• Lubię to! 1