Skocz do zawartości

Triban 100 - commuter, "gravel", pierwszy baranek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gdzie ja komuś coś polecam?

Zapytałeś jakie koło wejdzie to Ci napisałem co można założyć i to wszystko, a teraz sorry ale zaczynasz się czepiać i to pierdół.

Nie styka ok, tylko po co drążyć dziurę w d..pie.

Jesteś szanowanym się serwisantem, cacy, ale nie wszyscy są serwisantami, wielu tu rzeźbi i w dodatku szuka tanich dobrych rozwiązań. Czy to co podaje jest złe dla własnego zastosowania? Nie, powtarzam dla własnego zastosowania.

I co z tego, że nie mierzyłem, inni mierzyli, mam prawo im nie wierzyć? Przecież nie są idiotami. To co podają jest wiarygodne. Dodam, że jestem właścicielem Tribana 5 i rozstaw jest podobny w okolicach 132mm. Jeszce tylko czekać aż mi ktoś napiszę, że jak założę 130  to się ściśnie i mi węglowy trójkąt je..nie. Wszystko ma swoją tolerancje, tak jak każdy ma swój rozum.

Nic nikomu nie polecam. Fakt była rozmowa o kołach, bo ludzie pytali i tu, które ja polecam ogólnie i można je też użyć do T100, ale nie było na zasadzie, bierz i zakładaj. A-ha i były to koła pod oś 130( Mavic Cosmic Elite) jak i 135 ( Stars Circle Swift Arriv),  które przy rozstawie 132,5 jeżeli ktoś ma można użyć.

I napisze Ci lepiej znam osoby które te drugie z rozstawem 135 założyli bez spiny w musklach i jest jak najbardziej ok.

Dla Ciebie jest ( masz egzemplarz ideal) 130 zakładaj 130.

Chyba temat tej kwestii możemy zakończyć ( ?)

Opublikowano

To może zakończę spinę :)

Przyszły CX Comp 700x35C i powiem wam, że kupa miejsca w ramie jeszcze. Żałuję. Mogłem sporo szersze. Założyłem. Od razu test bojowy w błocie na polu. Idzie jak burza. Ponad 100kg wagi nadal, pełne ciśnienie (4,5). Nie da się tego zakopać nawet w błocie po obręcz. Uciekam, bo żona krzyczy co w domu postawiłem :)

IMG_20191008_191743.thumb.jpg.cf7e9360afcb975a7c6290c51dde9cd9.jpgIMG_20191008_195033.thumb.jpg.7798861ce760f76249cea26b42af65ec.jpg

Opublikowano
46 minut temu, kaido2 napisał:

Chyba temat tej kwestii możemy zakończyć ( ?)

Myślę że tak, widzę że należysz do ludzi, którzy zawsze muszą mieć ostatnie słowo. Co miałem napisać to napisałem. Mam nadzieję że się komuś przyda. Z mojej strony EOT.

Opublikowano (edytowane)

Nie, często poprzez rozmowę w realnym świecie praktycznie zawsze dochodzę do porozumienia z rozmówcą, co  nie zawsze oznacza, że muszę mieć do końca rację, w internecie jest to trudniejsze. Obydwoje mamy trochę inny punkt widzenia ( podejścia wywołany własnym doświadczeniem takim, czy innym) to stąd też ta różnica zdań. Nie gniewaj się to normalność, a nawet bym napisał, że dobrze iż do takich sytuacji tu dochodzi.

Szanujący się serwis to jedno, bo tak musi działać, praktyka i życie to drugie.

Pozdrawiam!

Edytowane przez kaido2
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Pozdrawiam również :)

Zmieniając temat. Opona Continental Race King CX 35mm, zwijana: https://www.continental-tires.com/bicycle/tires/cross-tires/race-king-cx-pf

Dużo się naczytałem o łyżkach połamanych przy zakładaniu i ściąganiu zwijanych opon, jednak ta na oryginalnym tylnym kole siadła idealnie, bez użycia narzędzi.

Po asfalcie toczy się ładnie, chociaż zauważalnie głośniej od fabrycznych semislicków. Odnoszę wrażenie że dużo mniej chlapie spod niej woda. W terenie jeszcze nie testowałem.

Zaskoczeniem dla mnie była jej szerokość. Opona jest oznaczona 35mm, a jest lekko węższa od fabrycznych 32mm, więc jak ktoś chce szerzej to nie polecam. Mimo to uważam że to całkiem sympatyczna guma i planuję wkrótce dokupić drugą na przód.

Jak by ktoś chciał zdjęcie to postaram się jutro coś pstryknąć.

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, tomantg napisał:

Taka sytuacja

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Triban z lemondką! No to masz teraz wyprawowca :)

13 godzin temu, Odie napisał:

To może zakończę spinę :)

Przyszły CX Comp 700x35C i powiem wam, że kupa miejsca w ramie jeszcze. Żałuję. Mogłem sporo szersze. Założyłem. Od razu test bojowy w błocie na polu. Idzie jak burza. Ponad 100kg wagi nadal, pełne ciśnienie (4,5). Nie da się tego zakopać nawet w błocie po obręcz. Uciekam, bo żona krzyczy co w domu postawiłem :)

IMG_20191008_191743.thumb.jpg.cf7e9360afcb975a7c6290c51dde9cd9.jpgIMG_20191008_195033.thumb.jpg.7798861ce760f76249cea26b42af65ec.jpg

Aż dziwne z tą szerokościa, co ? Sam nie wierzyłem, jak 38 upchnąłem a tam jeszcze miejsca pełno :)

Edytowane przez Faerloss
literówka
Opublikowano

a ja mysle, ze niektóre opony wchodzą tylko dlatego, że producenci bardzo czesto robią węższe opony, niz deklarują to w rozmiarze.

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, KiLLeXX napisał:

a ja mysle, ze niektóre opony wchodzą tylko dlatego, że producenci bardzo czesto robią węższe opony, niz deklarują to w rozmiarze.

Bardzo prawdopodobne, aczkolwiek nasuwa to pytanie po co w ogóle przypisywać konkretny rozmiar oponom, skoro w rzeczywistości dosyć mocno się to mija z prawdą.
Bo przecież deklarowane 38 a rzeczywiste 35 to dosyć spora różnica :)

A teraz werble proszę :D
Z cyklu: znajdź dwie różnice 138182187_tribansrebro.thumb.jpg.cc9704624816e8a0062de5dfd2d205df.jpg:)

i cyk, po zmianie:

2137306433_tribancarbon.thumb.jpg.b1bb557b53c4a2636c5072a07849497c.jpg

"Carbon" z bliska:

1616121540_carbon1.thumb.jpg.d16c382fda74c3791caae43751408c28.jpgcarbon.thumb.jpg.ff5b3ef23d5e18253cae9e324840431f.jpg

Jestem mega zadowolony z efektu :)

Edytowane przez Faerloss
  • Lubię to! 2
Opublikowano

Folia, folia.
Całe popołudnie padało, więc pomyślałem "dlaczego by nie spróbować". Łącznie ok 2-2,5 godziny razem z przygotowaniem pod oklejanie.

Opublikowano

Wiesz co, kiedyś zakupiłem dosyć duży arkusz przy okazji oklejenia laptopa, więc ciężko mi precyzyjnie odpowiedzieć, ale wydaje mi się, że wyciąłem kawałek 80x120..

Folia nie jakaś tam markowa, jest dosyć miękka, zobaczymy ile i co wytrzyma.

Opublikowano

90% problemów zaczyna się przy demontażu tanich folii :D Przerabiałem na samochodzie - niestety własnym :D Więc się długo zastanawiaj czy NA PEWNO czas już na ściąganie :D

Opublikowano
1 minutę temu, Odie napisał:

90% problemów zaczyna się przy demontażu tanich folii :D Przerabiałem na samochodzie - niestety własnym :D Więc się długo zastanawiaj czy NA PEWNO czas już na ściąganie :D

Ałć :P 

Mam nadzieję, że szybko jej nie poszarpię...

W sumie jak ściągałem ten carbon z innych powierzchni, to schodziło ładnie, klej nie zostawał i nawet jakoś specjalnie się nie rwała.

Opublikowano
20 minut temu, Faerloss napisał:

Bardzo prawdopodobne, aczkolwiek nasuwa to pytanie po co w ogóle przypisywać konkretny rozmiar oponom, skoro w rzeczywistości dosyć mocno się to mija z prawdą.
Bo przecież deklarowane 38 a rzeczywiste 35 to dosyć spora różnica :)

A teraz werble proszę :D
Z cyklu: znajdź dwie różnice 138182187_tribansrebro.thumb.jpg.cc9704624816e8a0062de5dfd2d205df.jpg:)

i cyk, po zmianie:

2137306433_tribancarbon.thumb.jpg.b1bb557b53c4a2636c5072a07849497c.jpg

"Carbon" z bliska:

1616121540_carbon1.thumb.jpg.d16c382fda74c3791caae43751408c28.jpgcarbon.thumb.jpg.ff5b3ef23d5e18253cae9e324840431f.jpg

Jestem mega zadowolony z efektu :)

I cyk, na Olx: "Rower fitness, full carbon, pierwszy właściciel, 4000 do negocjacji" xD

A co do opon, to sam pisałem w tym wątku, kilka stron wcześniej, że chciałem opony 42 mm, kupiłem i okazały się mieć faktycznie 36-37 mm. Kupiłbym coś z bieżnikiem na zimę (1.9-2.0), ale przy takich nieprzewidywalnych rozmiarówkach to sam już nie wiem.

Opublikowano

Obiecałem sobie, że puki nie zejdę poniżej 100kg to nie zabiorę Trybcia do lasu. Po zmianie opon trochę mu daję popalić po za ulicą i chodnikami... Zawsze kochałem jazdę po lesie. Zdaję sobie sprawę z tego, że T100 to nie jest typowy gravel ale na moje potrzeby "turystyczno-fitnessowe" styka. Po zmianie opon ze slicków leci po wszyskim jak wariat - jestem na prawdę zaskoczony. W rejonach gdzie bym się nie zapuścił kilka lat temu bez MTB ludzie uciekają z drogi i wpadają do rowu, bo grubas leci na szosie i ziemia się trzęsie. Raz się żyję - jak się rozsypie to tylko rower za tysiaka ;)

Wady:
- muszę zamówić błotniki, bo syf niesamowity od kiedy jest mokro - czekam na potwierdzenie realnej rozmiarówki SKS Bluemels - nie wiem czy 35mm wystarczą lub 45 się zmieszczą
- hamulce - słabo hamują, może jakieś inne klocki na wiosnę?
- przełożenie do ostrych podjazdów - korba Tourneya już leży, czekam na jakąś dobrą ofertę na manetki Tourney/Microshift no i nie zdecydowałem jeszcze jaka przerzutka przód 
- jakieś porządne światło na przód w dobrych pieniądzach

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, karolg napisał:

I cyk, na Olx: "Rower fitness, full carbon, pierwszy właściciel, 4000 do negocjacji" xD

A co do opon, to sam pisałem w tym wątku, kilka stron wcześniej, że chciałem opony 42 mm, kupiłem i okazały się mieć faktycznie 36-37 mm. Kupiłbym coś z bieżnikiem na zimę (1.9-2.0), ale przy takich nieprzewidywalnych rozmiarówkach to sam już nie wiem.

hahaa, a jak :D czar jednak by prysł, gdyby ktoś tego fitnesa full carbon wziął do ręki :D

3 godziny temu, Odie napisał:

Obiecałem sobie, że puki nie zejdę poniżej 100kg to nie zabiorę Trybcia do lasu. Po zmianie opon trochę mu daję popalić po za ulicą i chodnikami... Zawsze kochałem jazdę po lesie. Zdaję sobie sprawę z tego, że T100 to nie jest typowy gravel ale na moje potrzeby "turystyczno-fitnessowe" styka. Po zmianie opon ze slicków leci po wszyskim jak wariat - jestem na prawdę zaskoczony. W rejonach gdzie bym się nie zapuścił kilka lat temu bez MTB ludzie uciekają z drogi i wpadają do rowu, bo grubas leci na szosie i ziemia się trzęsie. Raz się żyję - jak się rozsypie to tylko rower za tysiaka ;)

Wady:
- muszę zamówić błotniki, bo syf niesamowity od kiedy jest mokro - czekam na potwierdzenie realnej rozmiarówki SKS Bluemels - nie wiem czy 35mm wystarczą lub 45 się zmieszczą
- hamulce - słabo hamują, może jakieś inne klocki na wiosnę?
- przełożenie do ostrych podjazdów - korba Tourneya już leży, czekam na jakąś dobrą ofertę na manetki Tourney/Microshift no i nie zdecydowałem jeszcze jaka przerzutka przód 

Co do błotników, to uzywam Kross Rook i Kross Crow - jestem zadowolony, nic nie chlapie, a dodatkową zaletą jest banalnie proste mocowanie, minuta i zdjęte/założone.
Światło na przód - używam latarki Olight r20 Javelot, jest aż za mocna, więc nie włączam najmocniejszego trybu. Convoy s2 też elegancko się sprawdzi.

Manetki - kupiłem ostatnio od majfrendów komplet klamkomanetek 3x7 Microshift za 144 zł, niecały tydzień i będą u mnie, mam nadzieję, że będą ok, ale to chyba pewne, bo czytałem wiele dobrych opinii o nich:

https://www.aliexpress.com/item/32755093525.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.20e74c4dtpY3My

Edytowane przez Faerloss
literówka
Opublikowano
3 godziny temu, Odie napisał:

Nie wiem jakie wejdą do tribana, ale SKS to nie Continental :), jak piszą, że błotnik ma 53 mm to tyle ma. Zalecają kupić centymetr szersze od docelowych opon. Ja mam SKS Bluemels Matt 53 do opon 42c (faktyczne 37) i pomiędzy oponę i błotnik mogę normalnie zmieścić palec. Tych błotników nie zainstalujesz, ani nie zdejmiesz ekspresowo, więc jeśli to dla ciebie ważne, wybierz inne. A poza tym rok od zakupu jestem zadowolony, system anty-gałązkowy w przednim błotniku działa i ratuje przed lotem nad kierownicą :-).

Opublikowano
4 godziny temu, Odie napisał:

czekam na jakąś dobrą ofertę na manetki Tourney/Microshift

Godzinę temu, Faerloss napisał:

Manetki - kupiłem ostatnio od majfrendów komplet klamkomanetek 3x7 Microshift za 144 zł, niecały tydzień i będą u mnie, mam nadzieję, że będą ok, ale to chyba pewne, bo czytałem wiele dobrych opinii o nich:

Zamawiałem z Ali klamkomanetki Microshift 2x7 za 140 zł, spisują się bardzo dobrze, jestem mega zadowolony, także polecam, w tej cenie super propozycja 😉

Klamkomanetki Tourney są podobno dość nieporęczne i w dodatku dużo droższe... Także zdecydowanie Microshift 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Też polecam Microshift, mam od kilku dni założone 2x8. Rewelacja. Potem może wrzucę fotki. 200zł z aliexpress.

• Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 10.10.2019 o 07:07, Odie napisał:

Convoy s2+ 👌

Opublikowano

Jestem ciekaw ilu z was doszło już do ceny RC500 albo RC520 😁

Opublikowano
12 minut temu, velaskez napisał:

Jestem ciekaw ilu z was doszło już do ceny RC500 albo RC520 😁

Gdyby kupili RC500 albo RC500 też by je modyfikowanie. Taki typ. 

• Lubię to! 1