Skocz do zawartości

Triban 100 - commuter, "gravel", pierwszy baranek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja nie licze, wystarczy mi że spojże na długość łańcucha i wiem czy dla danego sprzetu będzie króki, czy za długi. Jak nie mam pewności to przymierzam blat i wsyatrczy mi już tylko oś i  do odpowiedniego odchylenia wóżka przerzutki. Czy wychodzi tyle ile się policzy. Napisze tak: Ktoś się kiedyś nieźle zdziwił, bo na największą koronkę już nie był w stanie wrzucić :)

Zasada mechanika jest prosta, aby coś robić w pierwszej kolejności masz znać podzespoły które będziesz ze sobą łączył. Matematykę się zostawia jak trzeba coś ewentualnie precyzyjnego do czegoś dorobić.

Opublikowano

Ja zakładam łańcuch na największe koła przód tył i skracam tak, by był lekki luz.

50-13T HG-71

IMG_20190406_150803.jpg IMG_20190406_144221.jpg
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, kaido2 napisał:

Sama z siebie nie powinna pękać, ale przy duzej wadze i 5,5 bara w szosowej oponie ( a takie widze masz) jak najbardziej jest duża szansa dobicia do obręczy zwłaszca na tyle.

Zasada jest bardzo prosta bez żadnych wyliczanek matematycznych.

Przy przełożeniu blat oś łańcuch może być dłuższy,  jeżeli przeskoczy np na dziurze bo naciąg jest za mały, należy  odpowiednio skrócić.

Odpowiednio , bo po sprawdzeniu przy napędzie 1x na ile wygina się dana przerzutka można odpowiednio dobrać długość blat i największa koronka kasety i wsio.

Weź poprawkę , ze przerzutki sa różne i  jakieswzory matematyczne to sobie można.

Nawet przy zwykłej oponie semi slick ori z tribana mi pekalo przy wadze 90kg. Szersza z tyłu i zero problemu odziwo. Naszczescie wszyskie detki, aż 4...były na koszt decathlonu .testowałem z serwisanta. 

Edytowane przez KiLLeXX
Opublikowano

Mój napęd to 50x32T

Ori napęd 48x34T

Łańcuch mi wyszedł identycznie po zmianie ;)

27 minut temu, spidelli napisał:

Ja muszę polegać na teorii bo to pierwszy rower, który moduję, nie licząc futerka na ramie Wigry 3 :)

Więcej mnie to kosztuje grzebania w necie niż samej roboty. 

https://www.centrumrowerowe.pl/centrum-pomocy/jak-poprawnie-dobrac-dlugosc-lancucha/

No właśnie tak sprawdzam. Istotne jest tu pominięcie przerzutki i jej napinacza. 

Opublikowano
Godzinę temu, FalconHeavy napisał:

Mój napęd to 50x32T

Ori napęd 48x34T

Czyli działa :)

Opublikowano
1 godzinę temu, FalconHeavy napisał:

Mój napęd to 50x32T

Ori napęd 48x34T

Łańcuch mi wyszedł identycznie po zmianie ;)

No właśnie tak sprawdzam. Istotne jest tu pominięcie przerzutki i jej napinacza. 

Ja dałem długości dokładnie taki sam jak poprzedni, też nie narzekam. 

Opublikowano (edytowane)

U mnie z pomiaru na „największych zębach” wychodzi 108 czyli 110 bo Shimano chce żeby przy zębatce > 28T dać + 2 ogniwa

Edyta:

Dobra, jakoś to połapałem:

1) łańcuch skrócony zgodnie z zaleceniami Shimano czyli zakładamy na największe kółka i przy zębatce >28T dodajemy 2 ogniwka,

2) tył wygląda na wyregulowany

3) przód - za słabo linkę naciągałem, dlatego mi tarło, teraz jest już dobrze ale czasami przyciera; przy okazji odkryłem i zrozumiałem trymowanie; załóżmy że ruszam na małym blacie z przodu i największej zębatce z tyłu i stopniowo schodzę z tyłu na coraz mniejszą - w pewnym momencie pojawia się coraz większy przekos i tarcie i tadam! prawie wrzucamy manetką na górną tarczę ale tylko prawie - do kliknięcia - łyżka lekko przesuwa się i jedziemy na przekosie ale bez tarcia; to samo w drugą - jadę na dużej z przodu i najmniejszej z tyłu i wchodzę na coraz większe - jak zaczyna trzeć lekko strzelam manetką i przestaje trzeć, oczywiście przekos zostaje;

4) przejechałem się wokół komina i coś tam przytrze, coś postrzela, jakby w suporcie ale ogólnie jest już postęp,

5) zostały linki do wykończenia, a jak już wszystko będzie git, to założę żel i owijkę,

6) osłonę tarczy odkręciłem żeby nie przeszkadzała przy zabawie z łańcuchem.

Jak regulowałem przerzutki, to wolnobieg pięknie sobie pływa :D

Rzućcie okiem, nie wiem czy pancerz przy tylnej przerzutce nie jest za długi i zgłaszajcie wszystko, co wygląda nie tak.

Dzięki!

4caly.JPG 5kiera.JPG 3tyl.JPG 6tyl.JPG 2wolo.JPG1kurba.JPG

Edytowane przez spidelli
Opublikowano
2 godziny temu, spidelli napisał:

U mnie z pomiaru na „największych zębach” wychodzi 108 czyli 110 bo Shimano chce żeby przy zębatce > 28T dać + 2 ogniwa

Rower dziś przejezdzil w pełni załadunku 

IMG_20190607_204151.jpg IMG_20190607_204147.jpg IMG_20190607_204112.jpg IMG_20190607_204120.jpg
Opublikowano
10 minut temu, KiLLeXX napisał:

Rower dziś przejezdzil w pełni załadunku

Ja będę niedługo swojego juczył - Topeak Midloader pod ramę, na ramę coś jak Ty masz na telefon, ale to takie z dekla, żona ma, chyba że poprzestanę na uchwycie telefonicznym, na przód Topeak Frontloader, na tył bagażnik i najtańsze sakwy 2x15 z Dekla.

Gdzieś muszę upchnąć namiot, psiwór, trochę ciuchów, wodę i trochę prowiantu na 4 dni, maszynkę gazową, części zamienne i narzędzia no i słoiczek wazeliny, bo wiem, że nogi dadzą radę ale tyłek się może załamać :P

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, spidelli napisał:

Ja będę niedługo swojego juczył - Topeak Midloader pod ramę, na ramę coś jak Ty masz na telefon, ale to takie z dekla, żona ma, chyba że poprzestanę na uchwycie telefonicznym, na przód Topeak Frontloader, na tył bagażnik i najtańsze sakwy 2x15 z Dekla.

Gdzieś muszę upchnąć namiot, psiwór, trochę ciuchów, wodę i trochę prowiantu na 4 dni, maszynkę gazową, części zamienne i narzędzia no i słoiczek wazeliny, bo wiem, że nogi dadzą radę ale tyłek się może załamać :P

Mam nadzieję, że zamiast trytek dasz taśmę pod owijki, na pancerz?  Ta przerzutka tylnia nie ma kolizji z tylnym widelcem? Ja zawsze daje do tyłu bardziej tylnią. Rower coraz lepiej się prezentuje.  Widzę dałeś na krzyż linki. Popieram 

Edytowane przez KiLLeXX
Opublikowano (edytowane)

Trytki to sobie daruj. Taśma np izolacyjna w zamian.

Jak patrzę na kiere  to bolą mnie nadgarstki. Spróbuj przekręcić ją trochę do góry, a nadgarstki nie będą się tak męczyć. Tak by linia prosta przechodziła przez rękę i nadgarstek gdy masz je w uchwycie. 

Edytowane przez FalconHeavy
Opublikowano (edytowane)

Dzięki za uwagi :)

Trytki są tylko tymczasowo, pewnie że będzie taśma :) Bałem się, że będę docinał, poprawiał, wyciągał - i tak było, jakbym to od razu podkleił, to bym kupę taśmy zmarnował.

Linki zostawiłem jak były, a jak czegoś nie byłem pewien to patrzyłem na drugi rower.

Z tą przerzutką to musisz wyjaśnić bo nie łapię. Zanim łańcuch skróciłem, to była całkiem do tyłu :)

Shimano każe dać 90 stopni czyli prostopadle do podłoża, co prawda na najmniejszej zębatce a mi tu do zdjęcia jakoś podeszła największa, zaraz luknę, jak jest na najmniejszej.

Nie mam praktyki to muszę wg książek.

Kiery teraz nie ruszałem, kiedyś ją tak ustawiłem, bo było mi wygodniej niż fabryka. Nawet nie wiem, czy klamki już są w ostatecznej pozycji. Dlatego na trytki złapane. Taśma i owijka będzie po poświęceniu przez proboszcza :D

Edytowane przez spidelli
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, spidelli napisał:

Dzięki za uwagi :)

Trytki są tylko tymczasowo, pewnie że będzie taśma :) Bałem się, że będę docinał, poprawiał, wyciągał - i tak było, jakbym to od razu podkleił, to bym kupę taśmy zmarnował.

Linki zostawiłem jak były, a jak czegoś nie byłem pewien to patrzyłem na drugi rower.

Z tą przerzutką to musisz wyjaśnić bo nie łapię. Zanim łańcuch skróciłem, to była całkiem do tyłu :)

Shimano każe dać 90 stopni czyli prostopadle do podłoża, co prawda na najmniejszej zębatce a mi tu do zdjęcia jakoś podeszła największa, zaraz luknę, jak jest na najmniejszej.

Nie mam praktyki to muszę wg książek.

W sensie, ja bym poluzowal śrubę na haku przerzutki z tyłu i lekko przekręcil w lewo przerzutke. Bo masz strasznie blisko tego widelca..tak mnie uczył starszy pan prowadzący sklep, serwis rowerowy. Nie wiem jakie są zalecenia shimano. 

Edytowane przez KiLLeXX
Opublikowano
1 minutę temu, KiLLeXX napisał:

W sensie, ja bym poluzowal śrubę na haku przerzutki z tyłu i lekko przekręcil w lewo przerzutke. Bo masz strasznie blisko tego widelca..

No ale tam masz na haku tę wypustkę, o którą się śrubka regulacyjna zaczepia. I trudno to inaczej założyć. No i to jest średni wózek, nie krótki. Ale nie upieram się :)

Można jeszcze śrubką pokręcić, kółko przerzutki nie trze o największą zębatkę to specjalnie nie kręciłem.

Opublikowano

Chodzi Ci o śrubę odsuwajacą przerzutkę od haku. Ta wystająca śruba. Tylko radzę nie kręcić samej śruby, a poluzować całą przerzutkę, odsunąć ręką i wtedy ja odkręcić głębiej. Jak będziesz tylko kręcił to się będzie wrzynać w miękki aluminiowy hak ;)

Opublikowano
1 minutę temu, spidelli napisał:

No ale tam masz na haku tę wypustkę, o którą się śrubka regulacyjna zaczepia. I trudno to inaczej założyć. No i to jest średni wózek, nie krótki. Ale nie upieram się :)

Można jeszcze śrubką pokręcić, kółko przerzutki nie trze o największą zębatkę to specjalnie nie kręciłem.

Może źle widzę na foto, jak nie masz ryzyka kolizji z widelecem to gitara. Ustawianie przedniej przerzutki, dużo gorsza niż tył co nie? 

1 minutę temu, FalconHeavy napisał:

Chodzi Ci o śrubę odsuwajacą przerzutkę od haku. Ta wystająca śruba. Tylko radzę nie kręcić samej śruby, a poluzować całą przerzutkę, odsunąć ręką i wtedy ja odkręcić głębiej. Jak będziesz tylko kręcił to się będzie wrzynać w miękki aluminiowy hak ;)

Nie nie.. Nie to,ale fakt wychylenia przerzutki też musi ustawić. 

Opublikowano (edytowane)

Trudniej przód wyregulować, zdecydowanie :) Może jakby była na hak ale z obejmą to jest trochę cudowania z pozycjonowaniem przerzutki. A gdzie regulacja :D

30 minut temu, FalconHeavy napisał:

Tylko radzę nie kręcić samej śruby, a poluzować całą przerzutkę,

Ok, widziałem jakie ślady ośka zostawia jak puknie w ramę :D

Ale powiem szczerze - mogłem jednak tego stalowego Mariana kupić 😜

@FalconHeavy

a Twoje problemy z kierą mają związek ze zmianą widelca? Coś kojarzę, że oryginalnej dolnej bieżni nie mogłeś zdjąć i coś w zamian dawałeś. Dobrze kojarzę?

To na jutro już:

https://roweroweporady.pl/jak-ustawic-klamkomanetki-w-rowerze/

Edytowane przez spidelli
Opublikowano (edytowane)

Za poradą wymieniłem cały zestaw dolnych sterów: miskę, bieżnie, łożysko i te obręcze co były w zestawie. Teraz gitara gra, nie ma luzów. Problem rozwiązany. 

Niby standard 1/8 półzintegrowane, ale każdy producent to inne. Nie wiem po co sprzedają same bieżnie skoro tego się nie da dopasować. Nie powiedział mi tego nikt nmw declu czy w rowerowym, tylko tu mi na forum poradził @kaido2

Edytowane przez FalconHeavy
Opublikowano

Ale zmiana wynikała ze zmiany widelca, przy fabrycznym nie trzeba dłubać?

Opublikowano

Tak, 

Zmieniłem widełek i musiałem kupić nową bieżnie. Oryginalna jest nie do zdjęcia ze stalowego. Problem był w tym, że bieżnia ta nie pasowała do sterów zamontowanych już w tribanie. Wymieniomłem więc cały dół - zestaw, tak by wszystko pasowało. 

Declowe stery są zupełnie inne. 

Opublikowano (edytowane)

Dzięki, czyli mod  a nie awaria. Ja na razie mam dość modów :) 

Ale we wtorek koło z dekla przyjeżdża :)

Edytowane przez spidelli
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, FalconHeavy napisał:

Tak, 

Zmieniłem widełek i musiałem kupić nową bieżnie. Oryginalna jest nie do zdjęcia ze stalowego. Problem był w tym, że bieżnia ta nie pasowała do sterów zamontowanych już w tribanie. Wymieniomłem więc cały dół - zestaw, tak by wszystko pasowało. 

Declowe stery są zupełnie inne. 

a komplet sterów z decathlonu, nie zawiera dolnej biezni ? Ja kupowalem ostatnio do mtb ,stery accent exe i  byla taka mala plastikowa bieżnia.

Edytowane przez KiLLeXX
Opublikowano

Był tylko zastaw na zewnętrznych miskach. Kupiłem go dla samej bieżni. Wyglądała jak ta ori, ale widocznie tylko wyglądała.