Skocz do zawartości

Triban 100 - commuter, "gravel", pierwszy baranek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tani 8rz 58zł  https://allegro.pl/oferta/ventura-8s-cp-13-32t-wolnobieg-8rz-nowy-fv-kr-6597259550

48 minut temu, Perzon napisał:

Wczoraj zrobiłem trasę +/- 60km po szutrowych drogach, nie wiem ile tym Tribanem zrobił poprzedni właściciel, ale po tych 60km napęd zaczął głośniej pracować, czasem przy ruszaniu coś "stuka" przy mocniejszyzm depnięciu.. Suport ?

W kwestii hamulcy, u mnie przy wyregulowaniu wszystkiego jak trzeba i założeniu klocków z Shimano Claris hamowanie jest miodzio.

Długi czas nie mogłem złapać dobrej pozycji na nim, coś mnie tknęło pokombinować z mostkiem. Założyłem go odwrotnie niż był, bo fabrycznie jest on skierowany jakby w dół, śmiesznie bo wtedy napisy są do góry nogami. Teraz jest skierowany w górę i jest dla mnie duuuużo wygodniej ;)

Brudny Triban, to szczęśliwy Triban 😎

Sprawdź wg tego:  https://www.1enduro.pl/rower-piszczy-trzeszczy-klika-skrzypi-cyka/

Opublikowano

Jeśli cena jest wyznacznikiem....

Chyba że kupujesz byle tani, żeby za tydzień napisać:

Cytat

Wolnobieg to zło, zajechałem już trzeci, pora na kasetę...

;)

Opublikowano

Sunrace był od nowości zwalony, na 13T armageddon :P

Więc to przynajmniej inne dzieło.

Opublikowano

Rzuć okiem na ten patent z dodatkowym łożyskiem ;)

Opublikowano (edytowane)

Ja w tym roku przejechałem już 2000 km na Tribanie, w tym jakieś 600 km od wymiany wolnobiegu. Na nowym czystym łańcuchu cokolwiek słysze dopiero gdy chce zrzucić kilka przełożeń na raz.

Nie przejmowałbym się za bardzo tym, że coś w suporcie trzeszczy, jak go zarżniesz to nowy kosztuje 20-30 zł i będzie lepszy niż ten co był fabrycznie. Za to cenę to chyba nawet nie warto go rozbierać i serwisować.

Edytowane przez tygrysek
Opublikowano
1 godzinę temu, spidelli napisał:

Rzuć okiem na ten patent z dodatkowym łożyskiem ;)

jaki patent?

Opublikowano

Tak czytam i czytam i się zastanawiam:

Co robicie z tymi wolnobiegami, że tak są wymieniane?

Mnie wolnobieg starcza  na bardzo bardzo długo, używam, bo w pewnych porach roku jest to najrozsądniejsze rozwiązanie z uwagi na jego konstrukcję.

Trzeszczy, bo piach potrafi się dostać między nakrętkę, a korpus, olewam to , jak jest nasmarowany to krzywda mu się nie stanie, a problem po niedługim czasie zniknie sam.

Tanie suporty:

Nieraz tak jest, że po niedługim dystansie ( 200-500 km) potrafi strzelać i ok. O niczym szcególnym to nie świadczy ,a napewno nie o tym że się rozpada, przejedzie 2-10 kkm ( w zależności od materiału i spasowania bieżni i łożysk maszynowych) i nie będzie miał nadal luzów i nie będzie strzelał. Po deszczu strzela?  Oznacza łożysko jest nieszczelne, zielony finish załatwia sprawę bez demontażu korb a co dopiero suportu.

Koła z Deca( sprzedawane m. in w niskich modelach Tribana)- generalnie to kowadła, czy wytrzymałe? Średnio, ale jeździć się da. Mają swoje specyficzne cechy związane z wykonaniem i użyciem podzespołów, czy materiałów, przez co np strzelają, falujący tył to praktycznie norma w tanich kołach i nie ma czego się tu doszukiwać. Napęd ma działać a nie wyglądać jak milion dolarów.. Ogólnie ich nie polecam , bo w ich cenie kupię lepsze budzetówki, może nie lżejsze, ale sztywniejsze.

Gnące się osie - to pamiętam z PRLowskich Rometów - wykonanie z gównolitu, giętkie jak plastelina. Nie wiem jak jest pod wolnobieg, ale pod kasete ichnie koła ( z Deca) piasty mają całkiem przyzwoite. Gnące się osie, ciężko mi w to uwierzyć, skoro najtańszy Joytech  pod wolnobieg ma oś z sensownej stali ( nigdy jej nie złamałem, nigdy się nie wygięła, do toczeniu bez odpuszcenia nawet nie ma co podchodzić), a też lekko nie miała.

Opublikowano

@kaido2

Dzięki za obszerny wpis, jakbyś jeszcze zaproponował alternatywę dla koła z deca ;)

Fajnie nie jest jak się osie gną ale z drugiej strony lepiej jak się ośka zegnie niż rama pęknie - chyba że to tak nie działa.

Mój wolnobieg 7rz jest raczej ok, zmieniłem go na 8 pod klamki Clarisa. Przed zdemontowaniem oryginalnego osprzętu T100 nie narzekałem za bardzo - czasami napęd hałasował i tyle.  Ośki też nie pogiąłem (nie widzę). Koło bije na boki trochę jedynie.  

Opublikowano (edytowane)

Dosyć, nie dam rady tego rozłożyć. Podlałem oliwką i zajadę go. W tym czasie zamówię venture za 50 PLN bo nie warto więcej wydawac. Potem zacznę szukać koła pod kasetę na spokojnie. 

W sumie trochę już jest skatowany. Są ślady zniekształcenia ząbków. Na deszczu lubi się slizgać i przeskakiwać. 

IMG_20190603_200616.jpg

Edytowane przez FalconHeavy
Opublikowano (edytowane)

No to jednak będziesz pierwszy z kasetą :)

5DD3CF37-EDEF-48B3-8260-A46B1CF3F539.jpeg Edytowane przez spidelli
Opublikowano
5 godzin temu, spidelli napisał:

Dzięki za obszerny wpis, jakbyś jeszcze zaproponował alternatywę dla koła z deca

Prosz:

https://allegro.pl/oferta/kolo-28-tyl-pod-wolnobieg-swift-arriv-aluminiowe-7886140856?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aqueryandcategory&bi_c=ZjUzNDM1NGUtZDRlYy00ZjhiLTlkODItNDkyZDA4NGJmYzY1AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=8f7b5386-c947-42fc-82ec-2fdaa546e015

i pod kasetę

https://allegro.pl/oferta/kolo-28-tyl-swift-stozek-czarny-joytech-kaseta-7rz-6886485855

Przód:

https://allegro.pl/oferta/kolo-rowerowe-28-przednie-wzmacniane-swift-arriv-7887826212

Koła są na  konusowych Joytechach ( tył pod wolnobieżkę 734, przód 733)

Nie udało mnie się tego roz..ć. Po 30 tu patykach obręcze się praktycznie skończyły ( koła pomimo to nadal jeżdżą  w zimówce), a piasty zero luzu i kręcą się jak szalone, zero dbania o to , na zimę do środka ( wersja pod wolnobieg i przód ładowałem ŁT43). Było że podczas odwilży  smar wymyło, nie rozbierałem piasty, uszczelki do góry i do środka zielony Finish Line.

Sprzedawcy nie określili dokładnie jakie tam sa piasty, upewnijcie się, że są to  wspomniane Joytechy. Aukcje wziąłem pierwsze z brzegu, można je kupić jeszcze taniej.

6 godzin temu, spidelli napisał:

Mój wolnobieg 7rz jest raczej ok, zmieniłem go na 8 pod klamki Clarisa.

Trzeba było od chińczyka:

https://pl.aliexpress.com/item/32755093525.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0fooIcVL

Nawet nie ma co porównywać do nich "mientkich" Clarisów.

Płatność przelewy24 więc nie trzeba rzeźbić.

6 godzin temu, spidelli napisał:

Koło bije na boki trochę jedynie.

One biją fabrycznie, efekt składania maszynowego, czyli trzeba wycentrować, podociągać szprychy, zdarzają się niesymetryczne, ale minimum doświadczenia w zaplataniu kół i temat można ogarnąć na kolanie.

2 godziny temu, FalconHeavy napisał:

W sumie trochę już jest skatowany. Są ślady zniekształcenia ząbków. Na deszczu lubi się slizgać i przeskakiwać.

Ja tam niczego strasznego nie widzę. Na deszczu potrafi skakać łańcuch na tyle nawet na dobrej kasecie/wolnobiegu,  wszystko kwestia nasmarowania łańcucha, jak woda wypłucze to wtedy się zaczyna.

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, kaido2 napisał:

Prosz:

https://allegro.pl/oferta/kolo-28-tyl-pod-wolnobieg-swift-arriv-aluminiowe-7886140856?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aqueryandcategory&bi_c=ZjUzNDM1NGUtZDRlYy00ZjhiLTlkODItNDkyZDA4NGJmYzY1AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=8f7b5386-c947-42fc-82ec-2fdaa546e015

i pod kasetę

https://allegro.pl/oferta/kolo-28-tyl-swift-stozek-czarny-joytech-kaseta-7rz-6886485855

Przód:

https://allegro.pl/oferta/kolo-rowerowe-28-przednie-wzmacniane-swift-arriv-7887826212

Koła są na  konusowych Joytechach ( tył pod wolnobieżkę 734, przód 733)

Nie udało mnie się tego roz..ć. Po 30 tu patykach obręcze się praktycznie skończyły ( koła pomimo to nadal jeżdżą  w zimówce), a piasty zero luzu i kręcą się jak szalone, zero dbania o to , na zimę do środka ( wersja pod wolnobieg i przód ładowałem ŁT43). Było że podczas odwilży  smar wymyło, nie rozbierałem piasty, uszczelki do góry i do środka zielony Finish Line.

Sprzedawcy nie określili dokładnie jakie tam sa piasty, upewnijcie się, że są to  wspomniane Joytechy. Aukcje wziąłem pierwsze z brzegu, można je kupić jeszcze taniej.

Trzeba było od chińczyka:

https://pl.aliexpress.com/item/32755093525.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0fooIcVL

Nawet nie ma co porównywać do nich "mientkich" Clarisów.

Płatność przelewy24 więc nie trzeba rzeźbić.

One biją fabrycznie, efekt składania maszynowego, czyli trzeba wycentrować, podociągać szprychy, zdarzają się niesymetryczne, ale minimum doświadczenia w zaplataniu kół i temat można ogarnąć na kolanie.

Ja tam niczego strasznego nie widzę. Na deszczu potrafi skakać łańcuch na tyle nawet na dobrej kasecie/wolnobiegu,  wszystko kwestia nasmarowania łańcucha, jak woda wypłucze to wtedy się zaczyna.

Te koła 1 znam i polecam. 

Ja używam te microshifty manetki w moim triban. Sporo stron wstecz masz dokładnie to opisane. 

Edytowane przez KiLLeXX
Opublikowano

Łożysko zamówione 

Ośkę pewnie też nowa zamówię by mieć pewność że prosta 

Opublikowano
5 minut temu, FalconHeavy napisał:

Łożysko zamówione 

Idziesz w ten patent z linku?

Opublikowano

Tak. 

Ośkę muszę wymienić, bo ta moja jest nierozbieralna od strony napędu. Patent jest na shimano i nie wiadomo czy będzie to pasowało do sunrace 

Opublikowano
8 godzin temu, KiLLeXX napisał:

Ja używam te microshifty manetki w moim triban. Sporo stron wstecz masz dokładnie to opisane. 

Też używam, w niecałe 1,5 miecha 5 tysi na tym pękło. Klamki zdecydowanie lepsze od Shimanowskich Tourneyów.

3 godziny temu, spidelli napisał:

Ja chciałem mieć jednorodny system zmiany biegów w obu rowerach (klamką naciągasz łańcuch na dużą zębatkę, cyckiem zrzucasz).

Nie widzę problemu w obsłudze różnych systemów klamek, czy nawet całych rowerów ( różne geo), kwestia pewnych nawyków tak na prawdę. Ale jeżeli mam wybierać to wolę dodatkową dźwignię którą siegnę z dolnego chwytu niż się zmieniać chwyt, bo z dołu nie sięgnę. Nie żeby było to jakoś upierdliwe no ale zawsze jest ten myk który na czymś tam moze zaważyć.

Nie twierdze, że klamki Tourneya sa złe Microshifta sa po prostu o wiele lepsze.

16 minut temu, FalconHeavy napisał:

Patent jest na shimano i nie wiadomo czy będzie to pasowało do sunrace 

Sunrace to jest standard Shimano.

26 minut temu, FalconHeavy napisał:

Ośkę pewnie też nowa zamówię by mieć pewność że prosta

Oske łatwo jest sprawdzić.

3 godziny temu, spidelli napisał:

Ciekawa dyskusja na innym forum:

Nie tyle co ciekawa co oczywista.

Są piasty na kulkach i na kulkach, są na maszynach i na maszynach.

Opublikowano (edytowane)

Sunrace to sunrace, nie szło tego serwisowac jak filmikach. 

Ośka do wymiany bo jest mocno zgrzana z jednej strony. Na sztywno i bez imadla nie ruszysz. Bez tego patent na łożysko nie przejdzie. 

Niestety w tym kraju to najlepiej mieć SUV i rower górski full. 

Edytowane przez FalconHeavy
Opublikowano
9 minut temu, kaido2 napisał:

Nie tyle co ciekawa co oczywista.

Jak dla kogo :) Niektórzy z nas się właśnie uczą na T100, więc fajnie że nas wspierasz radą.

Co do klamek - odpuściłem Turneye i Microshifty właśnie na „niekompatybilność” z drugim rowerem. Może nie jest to problem ale wygoda i skoro mogłem sobie ułatwić, to czemu nie?

Na T540 udaje mi się zmieniać w dolnym chwycie, ten system mi pasuje więc postawiłem na Clarisy.

O ekonomicznym sensie tych zmian już pisałem, nie będę się powtarzał :) Hobby to hobby :D 

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, FalconHeavy napisał:

Sunrace to sunrace, nie szło tego serwisowac jak filmikach. 

To co jest chociażby na ostatnim filmiku to nowszy system i przypomina on  już współczesny kasetowy, gdzie po odkręceniu nakrętki koronki schodza jak z bębenka. Można  w przypadku zużycia ajkiejkolwiek koronki  spokojnie użyć koronki z kasety 7s niezaleznie , czy to będzie pochodziło od Srama, Sunrace,Microshifta, Czy Shimano, poniewaz jest to cały czas standard Shimano.

Sunrace z tego co widzę nadal sa na starym systemie Shimano i tak.

Nakretkę również odkręca się odwrotnie do kierunku nakręcania wolnobiegu. Trezba miec do tego odpowiedni klucz, ale znam takich co odkręcali to przy użyciu "impulsatora kinetycznego i majzla"

Stary system ( wolnobiegi 5/6/7s od Mallarda poczynając na chińskich klonach standardu Shimano kończąc) na przykładzie wcześniejszego TZ-21

32 minuty temu, spidelli napisał:

O ekonomicznym sensie tych zmian już pisałem, nie będę się powtarzał :) Hobby to hobby :D

Pod hobby można wiele wytłumaczeń podciągnąć. Raczej jest to punkt widzenia wynikający z doświadczenia. Jedni podchodza do tego na zasadzie zajawki, czy  mody i bardziej teoretycznie inni zaś praktycznie.

Wracajac do piast to nie ma reguły,  czy maszyny, czy konusy, wszystko dyktują materiały z jakich wykonane są  dane podzespoły.

40 minut temu, FalconHeavy napisał:

Ośka do wymiany bo jest mocno zgrzana z jednej strony. Na sztywno i bez imadla nie ruszysz.

Musiałbym to zobaczyć, bywa, ze kotry sa niexle dociągnięte, nieraz zapominają dać smaru, trochę deszczu i robi się problem. Kontre oczywiście ściąga się 2-ma kluczami. Po popuszceniu konus powinien spokojnie dac się odkręcić palcami chyba ze gwint jest uszkodzony.

Jeżeli to jest wolnobieg tego typu:

pol_pl_Wolnobieg-SunRace-7-rzedowy-14-28

To najpierw należy odkrecić koronkę, aby dostać się do nakrętki. Koronkę odkręca się w tym samym kierunku co nakrętkę.

Edytowane przez kaido2
Opublikowano
20 minut temu, kaido2 napisał:

Pod hobby można wiele wytłumaczeń podciągnąć

Dokładnie :) 

Chciałem mieć lepszy napęd ale nie wybrałem najbardziej ekonomicznego rozwiązania. Na dobrą sprawę mogłem lepszy rower od razu kupić, chociaż wtedy nawet nie myślałem o modach, miał być drugi rower do ciorania :)

Ja odebrałem już swoje ośki, zmiksuję nakrętki kontrujące i dystanse z oryginalną ośką żeby jeszcze najmniejszą zębatkę odsunąć od ramy i tak pokombinować, żeby koło było bardziej centralnie.  

Opublikowano

W sumie sam kiedyś myślałem nad tym rowerem w ten sposób, bo kasa śmieszna, a rama juz dawno sprawdzona. Skończyło się  ze kupiłem rower z Tesco praktycznie taki sam za mniej jak połowę tego co tematyczny Triban i ostatecznie za śmieszny hajs jest już konkretny sprzęt.

Miksowanie z nakrętkami po obu stronach bym sobie odpuścił, bo koło pójdzie na bok i nie będzie w lini z ramą. Przy odpowiednio długiej osi  można dodać odpowiednio szeroka nakretkę. Jeżeli tył jest 130 ( szosa) to lekkie naciągniecie na 135 ( MTB) jest dopuszczalne. Jeżeli już jest 135 to można jak najbardziej przy dłuższej osi rzeźbić z tym że trzeba się liczyć ze spadaniem łancucha lub ocieraniem o osłonę z  przełożenia blat ośka z uwagi na możliwy zbyt duży przekos.

Opublikowano

Generalnie patent na łożysko wygląda jakby pasował, ale tylko do 7rz. Moja ośka była zapieczona od nowości. Siłowałem się i nie poszło.

58 minut temu, kaido2 napisał:

To co jest chociażby na ostatnim filmiku to nowszy system i przypomina on  już współczesny kasetowy, gdzie po odkręceniu nakrętki koronki schodza jak z bębenka. Można  w przypadku zużycia ajkiejkolwiek koronki  spokojnie użyć koronki z kasety 7s niezaleznie , czy to będzie pochodziło od Srama, Sunrace,Microshifta, Czy Shimano, poniewaz jest to cały czas standard Shimano.

Sunrace z tego co widzę nadal sa na starym systemie Shimano i tak.

Nakretkę również odkręca się odwrotnie do kierunku nakręcania wolnobiegu. Trezba miec do tego odpowiedni klucz, ale znam takich co odkręcali to przy użyciu "impulsatora kinetycznego i majzla"

Stary system ( wolnobiegi 5/6/7s od Mallarda poczynając na chińskich klonach standardu Shimano kończąc) na przykładzie wcześniejszego TZ-21

Pod hobby można wiele wytłumaczeń podciągnąć. Raczej jest to punkt widzenia wynikający z doświadczenia. Jedni podchodza do tego na zasadzie zajawki, czy  mody i bardziej teoretycznie inni zaś praktycznie.

Wracajac do piast to nie ma reguły,  czy maszyny, czy konusy, wszystko dyktują materiały z jakich wykonane są  dane podzespoły.

Musiałbym to zobaczyć, bywa, ze kotry sa niexle dociągnięte, nieraz zapominają dać smaru, trochę deszczu i robi się problem. Kontre oczywiście ściąga się 2-ma kluczami. Po popuszceniu konus powinien spokojnie dac się odkręcić palcami chyba ze gwint jest uszkodzony.

Jeżeli to jest wolnobieg tego typu:

pol_pl_Wolnobieg-SunRace-7-rzedowy-14-28

To najpierw należy odkrecić koronkę, aby dostać się do nakrętki. Koronkę odkręca się w tym samym kierunku co nakrętkę.

Koronka ma zejść razem z zębatką 13, czy tylko to złote - w kierunku czyli w lewo jak każdą normalną śrubkę? (Na logikę tak, bo się nie odkręci samo) 

Sunrace wygląda nieco inaczej, nie miałem niczego co by przypominało taki krzyżowy klucz.: 

sunrace-mfe60-wolnobieg-8-rzedowy.jpg