Skocz do zawartości

Triban 100 - commuter, "gravel", pierwszy baranek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Skoro nie robią już osi gumolitu ;)

Postanowiłem jakoś sprawdzić to moja podejrzaną ośkę. Nasadzilem na końce konusy i rolowalem po płaskim blacie. Wygląda OK, a pewnie całe to moje koło nie jest ok ;)

Przyjdzie łożysko i będę próbował na ori ośce. 

IMG_20190604_204551.jpg

No dobra trochę jednak jest. Ale trzeba ośkę wyczyścić turlać bez konusów. Tylko pytanie czy tu aż takiej precyzji potrzeba. 

Opublikowano

Turlać ośkę - to lepsze niż marszczyć Mariana ;)

Zastanawiam się nad planem awaryjnym, tj. koło z dekla + kaseta bo jak nie wyrobię z tym wolnobiegiem to będę wiózł namiot szosówką ;)

Opublikowano

Zawsze można spróbować wyprostować. Wyczaić punkt wygięcia, nałożyć nakrętki tak by się nie turlalo i lekko depnąć. Wiem to głupi pomysł i pewnie się tylko pogorszy ;)

Opublikowano

Chyba nie ma sensu, jak się skrzywiła to już swoją robotę zrobiła, może faktycznie trzeba poszukać lepszych jakościowo albo dać sobie spokój z wolnobiegiem.

Jeszcze obrazki:

wolnobieg oryginalny, ośka fabryczna:

wolny7.thumb.JPG.30f34a2c59a1148554a84de729b3bd16.JPG

Wolnobieg 8 rz., przekładka nakrętek kontrujących:

wolny8.thumb.JPG.8842e8b32ac10c3ae3a2e06ea2dc4f11.JPG

Wolnobieg 7rz. ma jakieś 34 mm szerokości, 8rz - 39 mm.

I jeszcze dla fanów rozbierania porównanie kluczy do otwierania:

w7rz.thumb.JPG.a20cee81f4d57f5cf41cf17741e659b1.JPG

w8rz.thumb.JPG.2b73372f9caf63445089698e635de960.JPG

Opublikowano

W sunrace jest to samo, pod koronką. Musisz najpierw tą górę zdjąć. Pod spodem jest taki sam dekiel z dwoma dziurkami. 

Opublikowano (edytowane)

To sunrace - nówka sztuka, nie tykam go :) To tylko ciekawostka.

Nie wiem czy nie jest za ciasno teraz z tym nowym wolnobiegiem. Koło i kaseta z dekla to ~300 + 90 za wolnobieg 8rz. Wolałbym coś solidniejszego, nawet Shimano na kulkach ale czas mi się kończy :) 

Edytowane przez spidelli
Opublikowano

@spidelli podaj linkacza do twojej ośki. Nie chcę znowu kupić jakieś ustawionej na sztywno 

Może patent z łożyskiem wzmocni ośkę ;)

A jak u Ciebie działa 13T? Bo u mnie zawsze jakoś tak kulawo z oporami. Może to wina tego dołożonego biegu. A że jest jeszcze dalej łożyska to nie pracuje równo w osi. 

Opublikowano

Jest tak mocno skręcona, że klucz szwedzki się rozluźnia, a mimo to nie mogę prawej części rozkręcić. 

Opublikowano
7 minut temu, FalconHeavy napisał:

A jak u Ciebie działa 13T?

Ten nowy 8rz? Jeszcze nie złożyłem, cyckam się z tą ośką. Przerzutki przykręcone ino ino, żeby się nie walały po podłodze, klamki tak samo, linki wiszą w kółko zwinięte....

1 minutę temu, FalconHeavy napisał:

Jest tak mocno skręcona, że klucz szwedzki się rozluźnia, a mimo to nie mogę prawej części rozkręcić. 

A to czekaj, polecę do garażu, bo ja tylko jedną kontrę z niej zdjąłem. Nie wiem jak reszta....

2 minuty temu, FalconHeavy napisał:

klucz szwedzki

Z Ikei? A nie francuski?

Opublikowano (edytowane)

Francuz... Nie z ikea 😁

Ale która to wersja z linku? 

Edytowane przez FalconHeavy
Opublikowano (edytowane)

Ostatnia - nr 61866 śr. osi 9,5 mm / dł. osi 175 mm.

Wszystko się da ściągnąć z ośki :)

Edytowane przez spidelli
  • Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Tam można golą ośkę kupić ;)

A czemu nie 61206, która jest utwardzana?  

Nie ważne, średnica nie taka. 

Edytowane przez FalconHeavy
Opublikowano
1 minutę temu, FalconHeavy napisał:

A czemu nie 61206, która jest utwardzana

A nie wiem, może czas dostępu był dłuższy niż 24h a chciałem szybko zamówić, poza tym bardziej zależało mi na tulejach i kontrach :)

Poprawię się :)

7 minut temu, FalconHeavy napisał:

Nie ważne, średnica nie taka

W sumie racja :D 

Chyba za długo już bawimy się ośkami :) 

Dobranoc :) 

Opublikowano

Ej Panowie to co z tym wolnobiegiem bo ja też mam zakupiony ten 8rzedowy, bede mial problem przy wymianie czy jak?

Opublikowano (edytowane)

8rz jest szerszy, więc jak wymienisz jeden za drugi to 8 rząd. się oprze najpewniej o ramę - najmniejsza zębatka będzie trzeć o ramę (bo nakrętka kontrująca będzie schowana pod wolnobiegiem, wolnobieg ją zasłoni).

Na ośce są nakrętki kontrujące (kontry). Po stronie wolnobiegu węższa, po przeciwnej - szersza. 

Jak przełożysz nakrętki kontrujące na przeciwne strony ośki to:

- wolnobieg zmieści się w ramie bez klinowania w niej, bo o ramę oprze się kontra,

- niestety z drugiej strony piasta zbliży się do osi i tym samym całe koło przesunie się w lewo.

Ja kupiłem zapasowe ośki, na których jest taka fajna wąska kontra, która przerzucona na lewa stronę (stając za rowerem) załatwia sprawę uciekającego koła - wraca ono na swoją centralną pozycję.

Mam jednak obawy, czy te dodatkowe 2-3 mm nie zaszkodzą ramie.

Na zdjęciach wcześniej chyba uchwyciłem problem :)

Edytowane przez spidelli
Opublikowano
53 minuty temu, FalconHeavy napisał:

nic jej nie będzie.

Mam to na piśmie :)

Z drugiej strony wymiana na kasetę tu i teraz też mnie nie przeraża 😎 

Opublikowano

Właściwie w czym jest problem z tym kołem pod kasetę. Co tu jest takiego nietypowego? 

28c, obręcz 15mm, pod kasetę 8rz+ na łozyskach maszynowych. 

Czy zbyt wiele wymagamy? :D

To nie są kosmiczne technologie.

Pozostaje jeszcze ilość szprych 32 czy 36. Więcej szprych to większa waga, ale i koło pewniejsze.

Opublikowano
3 godziny temu, FalconHeavy napisał:

Pozostaje jeszcze ilość szprych 32 czy 36. Więcej szprych to większa waga, ale i koło pewniejsze.

Ja bym brał mocniejsze koło. Lepiej zbędne gramy zrzucić z tyłka ;) 

Opublikowano
15 godzin temu, spidelli napisał:

Jak wkładam koło w haki to jest luz, który kasuję dokręcając zewnętrzne nakrętki.

też zauważyłem że rozstaw widełek jest większy niż 130mm, to może 135mm by weszło?

Wam też nakrętki na tylnej oście w momencie odkręcania/dokręcania koła nieźle piłują ramę?  

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, marcinw1983 napisał:

też zauważyłem że rozstaw widełek jest większy niż 130mm, to może 135mm by weszło?

Cofnij się kilka stron - s. 48 Tribanator pisał o ośkach a ja mu wierzę :)

8 minut temu, marcinw1983 napisał:

Wam też nakrętki na tylnej oście w momencie odkręcania/dokręcania koła nieźle piłują ramę?

No niestety :( Mierzę to koło z 20-ty raz aż się wiórki sypią...

Edytowane przez spidelli
Opublikowano

To przy wymianie wolnobiegu zamienić strony i będzie ok, czy tak jak spisali mówi że to zaszkodzi że zejdzie te koło?

Opublikowano (edytowane)

Nie znam się na wolnobiegach ale   mój 8 rz jest szerszy jakieś 5 mm. Jeśli zamienisz 7 na 8 to sklinujesz go o ramę. Zauważ, że oryginalnie rama sklinowana jest o nakrętki, które są nieruchome, wolnobieg się obraca. Wiec zryjesz  ramę.

Prosta podmiana nakrętek rozwiąże jeden problem (być może bo z łańcuchem na najmniejszej zębatce i tak może być ciasno) ale stworzy kolejny:

przesunięcie koła. I tu pytanie czy wolno trochę „poszerzyć” ośkę o dodatkową nakrętkę.

Na razie tylko Falcon zabrał głos, nam nadzieję, że jeszcze ktoś się wypowie :)

Ja tam nie chcę jeździć ani z przesuniętym kołem ani z rozepchniętą ramą. Nie jestem ciekaw procedur gwarancyjnych w Decathlonie :D 

Zobacz sobie moje zdjęcia, specjalnie wczoraj założyłem stary wolnobieg, żeby pokazać różnice. Zabrakło fotki z nowym wlnobiegien ale z nakrętkami po staremu - ale uwierz mi, że kontra jest schowana pod wolnobiegiem i to on klinuje się o ramę. 

Zmierz sobie oba wolnobiegi nawet tak pi razy drzwi...

Edytowane przez spidelli