spidelli Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 (edytowane) Pisałem wcześniej, że po założeniu wolnobiegu 8 na oryginalną ośkę, z zachowaniem układu konusów i nakrętek pod wolnobieg 7rz. (od lewej: wąska kontra, konus, piasta, konus, dystans, szeroka kontra) wolnobieg opierał i ocierał o ramę. Zamieniłem miejscami nakrętki kontrujące i teraz już po stronie napędowej kontra opiera się o ramę i jest miejsce na łańcuch ale: 1) czy miejsca nie jest jednak za mało? 2) przy sztycy koło uciekło bliżej ramy w lewą stronę, fakt że koło jest krzywe ale to ma raczej związek z przesunięciem na osi i przerzuceniem kontr? Chciałem dać po stronie przeciwnapędowej z powrotem szerszą kontrę a po stronie napędowej dołożyć dystans. Muszę chyba wrócić kołem bardziej na środek osi a jednocześnie wysunąć oś bardziej na stronę napędowa by ramę oprzeć na kontrze i dać miejsce na łańcuch Nie chcę już robić bałaganu wklejając ponownie zdjęcia czy cytując samego siebie ale jak zechcesz to możesz rzucić okiem 2-3 strony wstecz, będę wdzięczny za uwagi. Edytowane 4 Czerwca 2019 przez spidelli
kaido2 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Koronka to jest właśnie ta zębatka powiedzmy tu 13, natomiast przykrecona jest nakrętką. nakrętka koronki, jak i nakretka korpusu w odwortną stronę do kierunku nakręcania wolnobieżki, czyli w lewą. Te narkretki koronek pod klucz wielowpustowy spotkałem już w kilku wersjach. Można sobie w ostateczności poradzić bez niego.
FalconHeavy Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Chyba coś takiego, ale z ceną to ich poniosło. Wolnobieg kupisz w tej cenie https://www.centrumrowerowe.pl/sciagacz-do-trybu-park-tool-fr-6-pd4228/
kaido2 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 3 minuty temu, spidelli napisał: 2) przy sztycy koło uciekło bliżej ramy w lewą stronę, fakt że koło jest krzywe ale to ma raczej związek z przesunięciem na osi i przerzuceniem kontr? Tak, dlatego jeżeli ośka była odpowiednio długa wystarczyło dać podkładek lub odpowiednia nakrętkę albo też cofnąć konus od strony przeciwległej i dać podkładek lub odpowiednio szeroką nakrętkę. Fakt że trzeba by było trochę naciągnąć widełki tylnego trójkąta, ale 5 mm jest jeszcze dopuszczalne nawet przy alu ramie z Decathlonu. .
marcinw1983 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Rozumiem że jak wolnobieg pływa to oś skrzywiona? Z tego co pamiętam było tu pisane że tylnia piasta musi być pod 130mm
spidelli Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 W nowej ośce mam węższe kontry i węższy dystans, będę rzeźbił
FalconHeavy Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 (edytowane) Nie, koło może pływać bo jest źle ułożone. Koła z decla potrafią pływać prosto z półki. Jak ośka jest krzywa to ciężko skasować luzy by coś nie tarło o łożyska. ------ W sumie to mam po mału wywalone, że strzela. Zajadę go i tyle Mam jeszcze problem z bieżnią dolną sterów, nie pasuje do miski z decla. Serwis Decla Gdańsk nie ogarnia co tam wsadzili. Nie potrafią mi powiedzieć jakie parametry lub jakie całe stery zamówić Plan jest taki by zamówić komplet, ale podmienić tylko dolną miskę. Raz to ściągałem, potem była maska z zakładaniem. Zostałem poinformowany by nie szukać pasującej bieżni, tylko zestaw z miską. Wtedy jak miska wejdzie to będzie wszystko ołrajt. Co myślicie o tym? https://allegro.pl/oferta/stery-neco-h115-ahead-1-1-8-polzintegrowane-8009523710 Główka nasza ma 50 mm średnicy zewnętrznej. Edytowane 4 Czerwca 2019 przez FalconHeavy
kaido2 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 6 minut temu, FalconHeavy napisał: Chyba coś takiego, ale z ceną to ich poniosło. Wolnobieg kupisz w tej cenie Bike hand w zupelności wystarczy https://allegro.pl/oferta/klucz-do-wolnobiegu-1-rzedowego-yc-402-7970617915 Osobiście bym odkrecał to na kole przy użyciu impulsatora i odpowiednio spreparowanego śrubokrętu, ale w przypadku gdy na parwdę trzeba by było go otwierać.Prawda jest taka , ze i tak szybciej zajedziesz rzedy jak kulki i bierznie w środku nawet w najtańszych paździerzach jeżeli chodzi o wolnobiegi.Po czasię nawet ich już nie rozbierałem. Ściągałem koło i od strony nakrętki korpusu szedł zielony Finish po wcześniejszym usunięciu piachu ( który to potrafił równie chrobolić). Po 100 km był już ok jeżeli chodzi o nadmierny hałas.. 11 minut temu, marcinw1983 napisał: Rozumiem że jak wolnobieg pływa to oś skrzywiona? Nie koniecznie, krzywa oś , w pierszej kolejności krzywo kręcące się koło . łatwo to sprawdzić to przeciwległe strony równomiernie się odchylają. 18 minut temu, FalconHeavy napisał: Koła z decla potrafią pływać prosto z półki. Między płaywaniem a biciem jest różnica. Bije zawsze w tym samym miejscu i to mozna oczywiscie wycetrowac, natomiast odchyłka przy krzywej osi jest zalezna od tego w która częsć koła trafi na krzywiznę. Oczywiście nie ma mowy o centrowaniu bo zawsze to będzie inne miejsce. Oś wystarczy wyjąć , wykręcić kontry z konusami i przyłożyć do linijki. od wielu lat nie spotkałem juz krzywych osi. Na rowerach w których użytkuje wolnobiegi bywa że skaczę przez przeszkody ( spomniane piasty Joytech w kołach na swift arriv) i nic się nie dzieje. Krzywe osie to stare dzieje niektórych piast Mallarda ( te z najniższej półki) i Rometowskich staluchó z lat 80-tych. Nieuniknione, ze gdzieś pojawi się bubel, ale , czy to w obecnych czasach się opłaca by na miarę produkcyjną walić oski z gównolitu? 24 minuty temu, FalconHeavy napisał: Mam jeszcze problem z bieżnią dolną sterów, nie pasuje do miski z decla. Serwis Decla Gdańsk nie ogarnia co tam wsadzili. Nie potrafią mi powiedzieć jakie parametry lub jakie całe stery zamówić Tak jak Tobie gdzieś tam napisałem, albo się przekłada, albo zakłąda nowy komplet sterów. Pod calówki da się coś dobrać, bo generalnie jest klepany ten sam wymiar, natomiast pod Aheady nie jest tak różowo i to ze miski nie pasują nie jest niczym nowym. Do Aheadów najlepiej podchodzic z wybijakiem pod nie, do calówek starczy odpowiednia rura. 1
marcinw1983 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 A wymienialiście oryginalne tribanowskie koła na coś innego? Wszędzie są na piastę tylną 135mm i szerokie wewnątrz 13 lub 19mm, 15-stek to szukać ze swiecą.
spidelli Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 1 minutę temu, marcinw1983 napisał: A wymienialiście oryginalne tribanowskie koła na coś innego? Chyba na naszym turnusie jeszcze nikt nie wymieniał. Ja mam nówkę wolnobieg więc na razie nie zmieniam ale w przyszłości idę w kasetę i pewnie będzie to przeszczep z dekla chyba że ktoś wcześniej przetrze szlak
kaido2 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 21 minut temu, marcinw1983 napisał: A wymienialiście oryginalne tribanowskie koła na coś innego? W szosie jak najbradziej tak. Wyżej podałem na co można wymienić , jest opcja tez pod kasetę. Nie wiem co chcesz wsadzić na obręcz, ale 13-ka dla węższej opony szosowej jest ok, a i szosową GP4000s 25 zakładałem spokojnie na 19-kę w trekkingu. Można coś też ewentualnie samemu zapleść pod piastę 135.
marcinw1983 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 2 minuty temu, kaido2 napisał: Można coś też ewentualnie samemu zapleść pod piastę 135. Piasta musi być 130, takie jest tribanie. W tych co podałeś nie ma informacji o tym. Takie coś znalazłem pod piastę 130mm, cenna nie zabija. Tylko że są to 13 więc opona max 28c. Kusi mnie też coś na maszynach. https://allegro.pl/oferta/kola-28-na-szose-rodi-stylus-pod-kasete-130mm-6704702093
FalconHeavy Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Zamówiłem stery H115. Nie wiem czy będzie pasować, bo widzę, że to prawie wiedza tajemna, której nie posiadają okoliczne sklepy, a tym bardzie Dekiel: https://allegro.pl/oferta/stery-neco-h115-ahead-1-1-8-polzintegrowane-8009523710
spidelli Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 W deklu serwis słabiutki jest niestety 1
kaido2 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 47 minut temu, marcinw1983 napisał: Piasta musi być 130 Czyli jednak klasyczne szosowe. Pod 13-cie brałbym Mavic Cosmic Elite z Alli, co też zresztą uczyniłem robioąc to w rowerze z Tesco ( niemalże ten sam sprzęt). Nie ma lepszych kół. Szersze obręcze - tu szukałbym Vision ów, albo Fulcrumów np 5. 44 minuty temu, FalconHeavy napisał: Zamówiłem stery H115. Nie wiem czy będzie pasować, bo widzę, że to prawie wiedza tajemna, której nie posiadają okoliczne sklepy, a tym bardzie Dekiel: https://allegro.pl/oferta/stery-neco-h115-ahead-1-1-8-polzintegrowane-8009523710 Tak, będzie pasować. 12 minut temu, spidelli napisał: W deklu serwis słabiutki jest niestety Zależy od sklepu, a dokładniej od ludzi którzy tam pracują. 1
spidelli Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Pewnie tak, ja w zasadzie kupuję w 2-3 sklepach, serwisuję w 1 - a w zasadzie oddałem 2 rowery na darmowy przegląd, pytałem też o ośkę ale chłopaczek kompletnie nie wiedział o czym mowa.
KonradTrek800 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Kaido wpadły ci na VAT te koła z alli? Wysłane z mojego meizu note9 przy użyciu Tapatalka
FalconHeavy Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 (edytowane) 39 minut temu, spidelli napisał: W deklu serwis słabiutki jest niestety Oj bardzo. Miałem wrażenie, że osoby z przypadku Idź do tego, idź do tamtego - nic się nie dowiedziałem. Edytowane 4 Czerwca 2019 przez FalconHeavy
spidelli Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Teoretycznie w deklu są dostępne takie klocki: https://www.decathlon.pl/C-1063261-uk-ad-kierowniczy#product_8523054
FalconHeavy Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 (edytowane) Cholernie drogo, a i tak nie dostępne na miejscu. I zerowe informacje o specyfikacji. słaaaabo. Są 2 zestawy: 1 kupiłem dla bieżni i nie pasuje, są luzy na dolne bieżni, drugiego nie było. Edytowane 4 Czerwca 2019 przez FalconHeavy
spidelli Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 No lipa, jakby było z kim gadać to by pewnie ściągnęli część, skoro odpłatną naprawę zrealizują. A te opisy na stronie to faktycznie lipa do kwadratu....
tygrysek Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 (edytowane) Wiecie, nie zrozumcie mnie źle, ale moim zdaniem troche zaczynacie za bardzo kombinować z tymi modami. Wkładanie koła mavic do tribana 100 nie ma sensu. Ja rozumiem że kaseta, że pewnie lżejsze itd ale wkładacie osprzęt możliwe że więcej warty niż cały używany triban 100, a tak naprawdę żeby odczuć różnice to musicie conajnniej drugie tyle zainwestować w przerzutkę, łańcuch, kasetę, kompatybilna korbę i support. Nie ma sensu zmiana wolnobiegu 7 rzedow na kasetę 8 czy 9 rzędów, bo nie da to wcale większego zakresu przełożeń. A wkładając lepsza kasetę (10 i więcej rzędów) trzeba dopasować korbę. To się robi perpetuum mobile... Edytowane 4 Czerwca 2019 przez tygrysek
spidelli Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Ja już zainwestowałem drugie tyle, a nawet więcej Wolnobieg wymieniłem dlatego, że zmieniam napęd z 1x7 na 2x8, bo robię rower wyprawowy, chociaż pierwotnie miał być rower do ciorania zimą albo po dziurach i tam 1x7 było wystarczające ale już nie jest. Na razie wystarczy mi wolnobieg i dodatowe koszty przejścia na kasetę teraz nie są mi potrzebne ale przyszłościowo, przy wymianie obręczy - już tak. Nie sądzę, żeby ktoś zmieniał wolnobieg na kasetę ze względu na masę Nawet @FalconHeavy zmienia z przyczyn techniczno - użytkowych - po prostu wolnobieg ma też swoje wady. Falcon pokrzywił ośkę, ja zmieliłem kulkę. Jak zajedziesz obręcz to nie będziesz się zastanawiał nad zmianą systemu? Nikt też nie zmienia wolnobiegu 1x7 na kasetę 1x7 motywując to zmianą przełożeń , nie kojarzę przynajmniej Moim zdaniem wystarczy koło z T520 włożyć, wielokrotnie pisałem, że dla mnie T100 to nie szosa Ewentualnie coś z alledrogo jak @kaido2 proponuje.
FalconHeavy Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 (edytowane) Dokładnie, waga niczego tu nie robi, kaseta jest lżejsza bo bębenek jest przy piaście i waga przesunięta na koło Problem jest z serwisem kulek, krzywych osi i dostępnych zestawów. Tu mam do wyboru tylko sunrace lub Ventura 😉 Edytowane 4 Czerwca 2019 przez FalconHeavy
spidelli Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 (edytowane) Koledzy, szybkie pytanie: - tak jak pisałem - żeby wszedł wolnobieg 8 rz. trzeba po stronie napędowej odsunąć piastę od ramy - ja zamieniłem miejscami kontry - po stronie napędowej jest git, wolnobieg mieści się z łańcuchem, po przeciwnej piasta jest za blisko ramy i koło nie idzie w linii, na tyle wyraźnie, że widać gołem okiem W tym układzie jednak oś zachowuje z grubsza swoją szerokość bo nie ubywa i nie przybywa żaden element tylko zmieniają miejsce na osi. Moja krzywa suwmiarka pokazuje, że zewnętrzne krawędzie nakrętek kontrujących są mniej niż 13 cm mm, powiedzmy jakieś 12,9. Jak wkładam koło w haki to jest luz, który kasuję dokręcając zewnętrzne nakrętki. Z nowej osi dokładam na lewą stronę cienką, ze 2-3 mm nakrętkę kontrującą i przekraczam wymiar 13 mm ale koło w haki wchodzi bez użycia siły, po prostu na styk. Czy jest to bezpieczne dla ramy? Edytowane 4 Czerwca 2019 przez spidelli błędne jednostki
Rekomendowane odpowiedzi