tygrysek Opublikowano 16 Maja 2019 Opublikowano 16 Maja 2019 Przy doładowywaniu Tribana sakwami weźcie pod uwagę, że ośka pod wolnobieg może nie wytrzymać dodatkowych kilogramów.......
spidelli Opublikowano 16 Maja 2019 Opublikowano 16 Maja 2019 (edytowane) O, to wezmę jednak torbę podsiodłową skoro sakwy nie bardzo Wg instrukcji, dla rowerów szosowych max waga rowerzysty + bagażu to 100 kg. No to u mnie nie ma dramatu @FalconHeavy to się chyba nazywa wildpacking? Edyta: Prawie wszystko już jest. Nie mogę powiedzieć, że podwoiłem wartość roweru, bo niczego jeszcze nie wymieniłem Ale jeśli wszystko wymienię, to przekroczę x2. Wrzucam niepełne zestawienie i kilka ciemnych zdjęć, może komuś się przyda. Oczywiście korzystając z okazji, kupując używki albo na ali można zejść pewnie sporo niżej. Dodam, że wymiana koła na kasetę już w ogóle winduje cenę konwersji gdzieś poza granice sensu ekonomicznego. No ale wtedy zaczyna się hobby no i na koniec miły akcent podklejony do jednej z faktur: Pozostały mi do wymiany hamulce - stare się kończą a nowe chcę kupić z wymiennymi klockami. Widelca nie ruszam już Edytowane 16 Maja 2019 przez spidelli 1
tygrysek Opublikowano 17 Maja 2019 Opublikowano 17 Maja 2019 Hej bardzo fajny zestaw sobie ogarnąłeś. Choć moim zdaniem wymiana manetek na klamkomanetki - to średni interes z uwagi na koszty. Ja bardziej myślę o dodaniu najprostszej przerzutki shimano A05o z 2 biegami, bo poza długimi prostymi i tak będę jeździł na mniejszej zębatce z przodu.
FalconHeavy Opublikowano 17 Maja 2019 Opublikowano 17 Maja 2019 (edytowane) A moim zdaniem, jeśli już coś poprawiać w tym beznadziejnym rowerku to właśnie manetki. Nic nie daje takiej poprawy wygody jak pełna kontrola manetek. Z całego wachlarza moich przeróbek, manetki z nr 1. Manetki są pad do PlayStation dla roweru Tylko ja zawsze proponuję używki np starszego clarisa. Wiadomo chodzi o koszty. Ja tak zrobiłem. Edytowane 17 Maja 2019 przez FalconHeavy 1
tygrysek Opublikowano 17 Maja 2019 Opublikowano 17 Maja 2019 5 minut temu, FalconHeavy napisał: A moim zdaniem, jeśli już coś poprawiać w tym beznadziejnym rowerku to właśnie manetki. Nic nie daje takiej poprawy wygody jak pełna kontrola manetek. Z całego wachlarza moich przeróbek, manetki z nr 1. Manetki są pad do PlayStation dla roweru Kwestia gustu, mi te manetki za bardzo nie przeszkadzają, w chwycie górnym obsługuje je kciukiem a w dolnym i tak jadę na najmniejszej zębatce z tyłu. Ale to płaskie jak stół Mazowsze.
FalconHeavy Opublikowano 17 Maja 2019 Opublikowano 17 Maja 2019 A ja w morenowym Pomorskim bardzo je cenię. Latwość zmiany przełożeń nie odkrywając rąk.
spidelli Opublikowano 17 Maja 2019 Opublikowano 17 Maja 2019 @tygrysek Dzięki ale schody dopiero się zaczną Wygoda to jedno a więcej miejsca na kierownicy to drugie Potrzebuję miejsca na uchwyty, torbę itp. Skoro już rower ma zostać ze mną na długo to zdecydowałem się na Clarisa i nowe części. Za miesiąc wyprawa życia czyli 500 km x 2 i blisko 4 km przewyższeń 1 x 7 to byłoby wyzwanie, 2 x 7 już lepiej. Wprawdzie są kasety 7rz ale chyba 8 ma większy potencjał.
tygrysek Opublikowano 17 Maja 2019 Opublikowano 17 Maja 2019 14 minut temu, spidelli napisał: @tygrysek Dzięki ale schody dopiero się zaczną Wygoda to jedno a więcej miejsca na kierownicy to drugie Potrzebuję miejsca na uchwyty, torbę itp. Skoro już rower ma zostać ze mną na długo to zdecydowałem się na Clarisa i nowe części. Za miesiąc wyprawa życia czyli 500 km x 2 i blisko 4 km przewyższeń 1 x 7 to byłoby wyzwanie, 2 x 7 już lepiej. Wprawdzie są kasety 7rz ale chyba 8 ma większy potencjał. Jeżeli masz w planach jazdę po górach, to wiadomo że trzeba dodać mniejszą zębatkę z przodu. Ja na standardowym napędzie 1x7 z na 34 zębach dałem radę wjechać z Kielc na Święty Krzyż, choć było to bardzo męczące i na najbardziej stromych fragmentach musiałem prowadzić rower. Jak zajadę obecną korbę, to planuje wrzucić 3 rzędowy blat 42x32x22. Dla mnie układ 42T i 13 zębów z tyłu jest więcej niż wystarczający na płaskim, nie rozpędzam się więcej niż 35 km/h max.
spidelli Opublikowano 17 Maja 2019 Opublikowano 17 Maja 2019 Opony standardowe też nie są szosowe, masa roweru i napęd też średnio. Dlatego każdy rzeźbi jak mu pasuje - niektórzy na szosowo, inni - szutrowo
FalconHeavy Opublikowano 17 Maja 2019 Opublikowano 17 Maja 2019 (edytowane) Assaver dla ubogich 🤗 poprawiony wysieg i mocowanie. Brakuje tylko czegoś na przód. Nie spędzę weekendu w domu Edytowane 17 Maja 2019 przez FalconHeavy
FalconHeavy Opublikowano 17 Maja 2019 Opublikowano 17 Maja 2019 (edytowane) Taka by nie mieć paska na polecach. Assaver z decla co się zakłada pod siodło. Ale to się u mnie nie sprawdziło, więc wolę to mieć bliżej źródła problemu. Zamocowane między podkładki mocowania hamulca. Szybka akcja McGyvera Fajnie się wygina. W miejscu nad szczeką jest wklejony kawałek gąbki z samoprzylepcem dla lepszej amortyzacji. Miałem tego pełno po wymianie akumatorow w UPSie. Edytowane 17 Maja 2019 przez FalconHeavy
spidelli Opublikowano 17 Maja 2019 Opublikowano 17 Maja 2019 Oj chłopie toż to kolejne gramy na rowerze
FalconHeavy Opublikowano 17 Maja 2019 Opublikowano 17 Maja 2019 (edytowane) Kiedyś w końcu kupię jakieś normalne błotniki, ale trochę kosztują takie lepsiejsze. Weekend zapowiadają chlapę Edytowane 17 Maja 2019 przez FalconHeavy
KiLLeXX Opublikowano 17 Maja 2019 Opublikowano 17 Maja 2019 Panowie pomocy bo złożyłem calutki rower Mtb a utknalem na banalnej rzeczy. Masakra wszystko ustawiłem a z v brake tektro, nie mogę sobie poradzić. Niby hamuje ostro na stojaku i blokuje mocno koło, a na chodniku ledwo hamuje. Już sam się zastanawiam czy to klocki i koło musi się dotrzeć.
spidelli Opublikowano 18 Maja 2019 Opublikowano 18 Maja 2019 A po obciążeniu roweru klocki nie zmieniają położenia względem obręczy?
KiLLeXX Opublikowano 18 Maja 2019 Opublikowano 18 Maja 2019 (edytowane) Niby nie mam amotyzatora, ale hmm to możliwe... Rama lekka Alu. Muszę sprawdzić. Ta rama byla raczej robiona z myślą o tarczach głównie. Edytowane 18 Maja 2019 przez KiLLeXX
FalconHeavy Opublikowano 18 Maja 2019 Opublikowano 18 Maja 2019 Odluscić obręcze. Papierem ściernym oczyścić klocki.
spidelli Opublikowano 18 Maja 2019 Opublikowano 18 Maja 2019 Albo klocek po obciążeniu nie łapie całą powierzchnią albo faktycznie obręcz jest tłusta i na lekko koło się blokuje ale w realnych warunkach siła hamowania jest za mała albo i jedno i drugie albo jeszcze coś innego
KiLLeXX Opublikowano 18 Maja 2019 Opublikowano 18 Maja 2019 (edytowane) 1 godzinę temu, spidelli napisał: Albo klocek po obciążeniu nie łapie całą powierzchnią albo faktycznie obręcz jest tłusta i na lekko koło się blokuje ale w realnych warunkach siła hamowania jest za mała albo i jedno i drugie albo jeszcze coś innego Nowa, tłuste? Hmm a może jakaś warstwa? . Kurde wątpię,ale probuje wszystkiego skoro tak. Bo to nie błąd, że klocki v break oddalilem, dając duży element co po stronie koła był przed nakrętke.? Inaczej było za blisko zawsze. Sprężyna dość mocna. Edytowane 18 Maja 2019 przez KiLLeXX
FalconHeavy Opublikowano 18 Maja 2019 Opublikowano 18 Maja 2019 (edytowane) Pancerze są ok? druty nie wyłażą pod końcówkami? Jak druty wyjadą to nie ma pełnej siły przekazywanej. Edytowane 18 Maja 2019 przez FalconHeavy
KiLLeXX Opublikowano 18 Maja 2019 Opublikowano 18 Maja 2019 (edytowane) 3 godziny temu, FalconHeavy napisał: Pancerze są ok? druty nie wyłażą pod końcówkami? Jak druty wyjadą to nie ma pełnej siły przekazywanej. Tak nowe pancerze są. Edytowane 18 Maja 2019 przez KiLLeXX
FalconHeavy Opublikowano 18 Maja 2019 Opublikowano 18 Maja 2019 50 km zrobione. Las zaliczony. Plecy i buty suche Błotnik przód to Tesco za 17zł. Oponka daje radę, pewnie na tył kupię taka samą. Gleby na błoto nie było
KiLLeXX Opublikowano 18 Maja 2019 Opublikowano 18 Maja 2019 1 godzinę temu, FalconHeavy napisał: 50 km zrobione. Las zaliczony. Plecy i buty suche Błotnik przód to Tesco za 17zł. Oponka daje radę, pewnie na tył kupię taka samą. Gleby na błoto nie było Ja na slickach w lesie pełnym korzeni też daje rade.
Rekomendowane odpowiedzi