spidelli Opublikowano 4 Maja 2019 Opublikowano 4 Maja 2019 Ooo, dzięki No taniej wyjdzie na kwadrat chyba, tylko korby muszę poszukać z ramionami 170. Pomóżcie mi wybrać klocki, niby banalna sprawa ale mam już taki mętlik, że nie wiem co z czym Coś niedrogiego, trwałego, z wymiennymi okładzinami, najlepiej z tej strony, bo tam chyba zamówię większość osprzętu: https://rowerplus.pl/127-klocki-do-hamulcow-szczekowych?ref=lmenu#
FalconHeavy Opublikowano 4 Maja 2019 Opublikowano 4 Maja 2019 (edytowane) 2 godziny temu, Tiller napisał: Cześć, nadszedł czas na mnie. Mam ograniczony budżet, więc zaczynam od używek. Mój cel na teraz to zrobienie 2x7 z mojego T100, na razie z manetką A050. Upatrzyłem sobie przerzutkę: https://www.olx.pl/oferta/przerzutka-przod-shimano-sora-CID767-IDzu8C2.html Jest u mnie w mieście, więc mogę podjechać odebrać. Sądząc po zdjęciach, to FD-2300 (nie żadna Sora), ale za 55 zł powinna dać radę. Z tego co wiem, będę potrzebował adaptera do obejmy, tak? Na korbę znalazłem sobie taką ofertę: Zobacz ofertę: korby szosowe shimano sora https://allegro.pl/oferta/korby-szosowe-shimano-sora-8052201755 Jest kwadrat, są interesujące mnie zębatki. Pytania: 1. Dużą różnicę poczuję na T100 przy przejściu na ramiona 175? Mam 182 cm i ramę L. 2. Z tego co kojarzę, muszę do niej wymienić support, bo ten oryginalny średnio pasuje do korb 2x, tak? Możecie podrzucić konkretny model? 3. Czy ktoś mądrzejszy ode mnie może spojrzeć na zdjęcia zębatek i ocenić, czy to jeszcze pojeździ? Sent from my iPhone using Tapatalk SORA jest 9rz. Trzeba mieć to na uwadze, że jest to węższego łańcucha projektowane. Niemniej działa. Z tymi adapterami to tak słabo, ale się da. Ja bym użył jakiś mniej elastyczny materiał na podkładkę by się nie gibało pod obciążeniem. Mam takiego 3rz clarisa w bdb stanie i niestety też potrzebne są podkładki. Jak nie zmienisz suportu na krutszy to będziesz mieć problem z wrzucaniem na duży blat. Będziesz musiał mocno naprężyć linkę, a i tak będzie problem. Z tego powodu claris 3rz wylądował w szufladzie, choć to nie była jego wina, tylko zbyt długi suport. Na 2rz claris sytuacja była taka sama. Dopiero krótszy suport pomógł. Zbyt mocny naciąg męczy manetkę. Korba, mam 175 w rozmiarze M i nie ma tragedii. Tribany 100 wszystkie miały 170mm. W tribanach 520 wygląda to tj. w tabeli (Decathlon się nie przejmował, bo są jeszcze 172,5mm): Edytowane 4 Maja 2019 przez FalconHeavy
spidelli Opublikowano 4 Maja 2019 Opublikowano 4 Maja 2019 (edytowane) Kolega @Tribanator napisał: Cytat Co do korby: kwadrat albo octalink - ta rama nie jest dostosowana do suportu z zewnętrznymi łożyskami (mufa supportu powinna być przystosowana pod takie łożyska , czyli mieć splanowane (obrobione) powierzchnie boczne - muszą być równoległe, w przeciwnym wypadku możesz mieć problem, ze zbyt szybkim zużywaniem się łożysk). oraz: Cytat - korba Octalink (Sora 50x34, napęd 2x9, taki sobie wymarzyłem) - 210 zł ( korbę na kwadrat z wymiennymi kołami zębatymi można dostać za ~ 140 zł, wersja przystosowana do napędów 8 rzędowych); ... - wkład suportu BB-ES300 - 44 zł. Kwadratowy łeb już mam więc chyba zostanę przy kwadracie.... Edytowane 4 Maja 2019 przez spidelli
FalconHeavy Opublikowano 4 Maja 2019 Opublikowano 4 Maja 2019 (edytowane) Można poprawić sytuację i kupić starszy claris na octalink. Octalink to taki lepszy kwadrat Ja właśnie nie kumam co się tam niby szybciej ma zużywać w tym HT2? Jak chodzi o nieszczelność to przecież wystarczy silicon, Czy to jeszcze coś innego robi problem? Edytowane 4 Maja 2019 przez FalconHeavy
spidelli Opublikowano 4 Maja 2019 Opublikowano 4 Maja 2019 (edytowane) A propos ramienia korby - wg Dekla w T100 jest 170 mm, w T540, wg rozmiarówki w rowerze M (mój) jest 172,5 mm. Czemu drążę? Bo w tym Clarisie FC RS200 za długością korby idzie liczba zębów: 46/34T 170mm 50 /34T 175 mm Edytowane 4 Maja 2019 przez spidelli obrazek
Tiller Opublikowano 4 Maja 2019 Opublikowano 4 Maja 2019 SORA jest 9rz. Trzeba mieć to na uwadze, że jest to węższego łańcucha projektowane. Niemniej działa. Nowe Sory są 9rz. To jest jakaś stara korba (dlatego boję się o stan zębatek) i jest dedykowana pod 8. Jak nie zmienisz suportu na krutszy to będziesz mieć problem z wrzucaniem na duży blat. Będziesz musiał mocno naprężyć linkę, a i tak będzie problem. Z tego powodu claris 3rz wylądował w szufladzie, choć to nie była jego wina, tylko zbyt długi suport. Na 2rz claris sytuacja była taka sama. Dopiero krótszy suport pomógł. Zbyt mocny naciąg męczy manetkę. Ok, to już wiem, że wkład supportu będę wymieniał. Model znajdę sobie w wątku, dzięki za odpowiedź. Sent from my iPhone using Tapatalk
spidelli Opublikowano 4 Maja 2019 Opublikowano 4 Maja 2019 @FalconHeavy Jeśli na kwadrat, to Claris FC RS200 + suport BB UN26 68x110 BSA Jeśli octalink to Claris FC-2450 (i jest opcja 50x34T 170 mm) + Shimano BB ES300 Suport Octalink 68mm 113 mm??
KonradTrek800 Opublikowano 4 Maja 2019 Opublikowano 4 Maja 2019 Dlaczego kupujecie te podstawowe klamkomanetki tourney skoro za 350zł (90$) na alli jest zestaw z przerzutkami na nowym Clarisie? Tydzień temu dostałem paczkę oczywiście bez Vat.US $78.05 11%OFF | Shimano Claris R2000 2x8 speed road bike bicycle 3pcs groupset fd-r2000 rd-r2000 st-r2000https://s.click.aliexpress.com/e/cS1OvQSU
spidelli Opublikowano 4 Maja 2019 Opublikowano 4 Maja 2019 Tourneya już chyba nikt nie kupuje... Jeśli chodzi o ali, to - odpowiem za siebie - cena nie jest dla mnie jedynym wyznacznikiem udanych zakupów - rękojmia, gwarancja, 14 dni na zwrot, wygodne formy płatności, dostawa w dniach a nie miesiącach... Oczywiście nikogo nie oceniam ani nie namawiam, każdy orze jak może Może sam się przekonam i coś kiedyś kupię bezpośrednio u Chińczyka Bo gdzie sprzęt brandowany przez markowych producentów jest produkowany, to wszyscy wiemy
KonradTrek800 Opublikowano 4 Maja 2019 Opublikowano 4 Maja 2019 Skoro nie kupujesz u skośnych to płacisz prowizję dwóm zbyteczbym pośrednikom. To wątek o Triban 100 więc cena ma kolosalne znaczenie. Oczywiście nie wszystko opłaca się sprowadzać. Ciężkie przedmioty, np korby mają te same ceny co w Polsce. Ja zostawiam skośnym nawet kilka tysięcy $ rocznie bo kupuję też części do maszyn. Oczywiście kwestia gwarancji jest bardziej skomplikowana. 1
de Villars Opublikowano 4 Maja 2019 Opublikowano 4 Maja 2019 (edytowane) 6 godzin temu, KonradTrek800 napisał: Dlaczego kupujecie te podstawowe klamkomanetki tourney skoro za 350zł (90$) na alli jest zestaw z przerzutkami na nowym Clarisie? Tydzień temu dostałem paczkę oczywiście bez Vat. US $78.05 11%OFF | Shimano Claris R2000 2x8 speed road bike bicycle 3pcs groupset fd-r2000 rd-r2000 st-r2000https://s.click.aliexpress.com/e/cS1OvQSU A to jest prawdziwy Claris czy jakaś podróba? Ile na niego czekałeś i czy paczka szła z Chin czy z jakichś magazynów w Europie? Edytowane 4 Maja 2019 przez de Villars
KonradTrek800 Opublikowano 4 Maja 2019 Opublikowano 4 Maja 2019 Przyszła bardzo szybko. Gdzieś w Europie to przepakowują bo mam dwie naklejki. Dotarła bardzo szybko jakieś 10 dni roboczych. Takich rzeczy się nie podrabia bo obi mają swoje marki np SENSAH. Akurat Shimano jest minimalnie tańsze ale np. SRAM 1x11 który prawie kupiłem jest 2x tańszy nawet doliczając VAT. Tak więc SRAM to tylko od skośnych. Trzeba mieć świadomość, że jeden taki sklep sprzedaje rocznie na świat więcej niż cała dystrybucja Shimano czy Sram w Polsce.
spidelli Opublikowano 6 Maja 2019 Opublikowano 6 Maja 2019 Mam takie pytanie techniczne: tourney vs claris - trwałość i dostępność części w ciągu powiedzmy - 5 najbliższych lat. Pomijam kwestie liczby obsługiwanych rzędów czy wygody obsługi, bo zwycięzca jest z góry znany. Bardziej chodzi mi o kwestie związane z trwałością i dostępnością części. Przeceny w sklepach wyglądają na czyszczenie magazynów... No dobra, przyznam się Wciąż nie podjąłem ostatecznej decyzji i chodzą mi po głowie takie warianty: 1) 100% Tourney 2) Mix - Tourney + korba Claris na kwadrat (bonus - wymienne tarcze) 3) Claris na kwadrat 4) Claris na octalink Rozchodzi się o koszty - mam kumulację wydatków związanych z modernizacją roweru i kompletacją sprzętu turystycznego Na mody został mi miesiąc więc raczej nie będę polował na okazje 1
FalconHeavy Opublikowano 6 Maja 2019 Opublikowano 6 Maja 2019 Przerzutki claris używane U mnie nowy projekt jest w drodze. Niestety nie mam na to czasu Wczoraj odebrałem graty, dzisiaj wyjazd No i niestety czekam na 28c + pasta na karbon.
spidelli Opublikowano 6 Maja 2019 Opublikowano 6 Maja 2019 Służbowe wyjazdy? Jak dla mnie najgorsza kara, bo kosztem prywatnego czasu. Na szczęście mi się udaje przeważnie wykręcić 1
spidelli Opublikowano 6 Maja 2019 Opublikowano 6 Maja 2019 To jak, który wariant? Jak zakup sakiew? sakwów? przerzucę na czerwiec to uściubię na Clarisa Tylko czy jest sens? Fruwać i tak nie będzie
FalconHeavy Opublikowano 6 Maja 2019 Opublikowano 6 Maja 2019 Nowy Turney VS używki claris - ja wybrałem claris w dobrym stanie. Zamiast turneya rozważyłbym również Microshita. 1
spidelli Opublikowano 6 Maja 2019 Opublikowano 6 Maja 2019 (edytowane) A nowy Tourney vs. nowy Claris? W Tourneyu mógłbym klamki Microshiftowe założyć. Edytowane 6 Maja 2019 przez spidelli 1
KonradTrek800 Opublikowano 6 Maja 2019 Opublikowano 6 Maja 2019 Nowy Claris i sztywna oś a nie przedpotopowe kwadraty. Jak kasy brakuje to zaczekać miesiąc, odłożyć i kupić. Już pisałem gdzie najtaniej Clarisa R2000 dostać. Korby najtańsze w Polsce. Właśnie dziś sprzedałem przednią, nową przerzutkę Claris 2x8 za 50zł. Czyli nowe klamkomanetki szosowe Claris z tylną przerzutką mam za 300zł Tylko ja wymyśliłem 1x8 1
spidelli Opublikowano 6 Maja 2019 Opublikowano 6 Maja 2019 No widziałem, że sprzedajesz Chcę usprawnić trybka ale to mój drugi rower, powiedzmy szutrowo-wyprawowy więc nie musi fruwać. Chciałbym przełożenie bardziej pod góry no i więcej miejsca na blacie, które cynglomanetka zabiera. Gdzieś jest limit tych usprawnień, także ekonomiczny, pewnie podwojenie wartości roweru - w 2000 PLN to już można coś sensownego kupić na gotowo, choćby T120. No i czas mnie trochę pili - miesiąc mi został do wyprawy życia Czekałeś 10 dni roboczych - gdybym tyle miał czekać to byłoby ok. ale na stronie, którą linkowałeś wyskakiwało i 50 dni. Ostatecznie wybulę się na korbę Clarisa na octalinku. Któryś z chłopaków tak robił.
KonradTrek800 Opublikowano 6 Maja 2019 Opublikowano 6 Maja 2019 Musisz liczyć, że do 4 tygodni trwa transport z Chin. Dziś dostałem dwie paczki w ok. 2 tygodnie (telefon dla żony i kierownicę). A'propos, może doradzicie: Jutro dojdzie mostek, buty SPD i owijka ale miałem pecha z korbami i widelcem. Albo coś oszukali, bo niby przesyłka wróciła do nadawcy. Wysyłają ponownie więc z 5 tygodni będzie trwało. No i kupiłem drugi widelec od innego sprzedawcy żeby był szybciej:) Zostanie ten, który zmieści szerszą oponę. Tak więc niedługo w dziale ogłoszeń widelec karbonowy 700C Czytam ten wątek bo sam planuję podobny upgrade na retro Trek. Powodzenia Tribanowcy.
spidelli Opublikowano 6 Maja 2019 Opublikowano 6 Maja 2019 Nawet chyba wiem, kto może być zainteresowany
Pabloxz Opublikowano 7 Maja 2019 Opublikowano 7 Maja 2019 Jaki bagażnik rowerowy na tribana, te z Decathlonu nie do końca pasują, kolizja ze szczenkami, takie opinie użytkowników, co polecacie taj do 150 zł
Rekomendowane odpowiedzi