Skocz do zawartości

Triban 100 - commuter, "gravel", pierwszy baranek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak mawia mój Szef: jak się nie ma co się lubi, to się nie ma. Zintegrowany hak też się może skrzywić i wtedy masz przynajmniej jedną próbę prostowania ;)

Dzisiaj podczas patrolu po lesie oliwskim o mały włos jeleń nie ściągną mnie z roweru :D serio, bydle z rogami przecieło mi ścieżkę. A za nim biegł owczarek niemiecki.  

A ja sobie kamerki żałuję. Co to za materiał się zmarnował :P

IMG_20190421_171549.jpg
Opublikowano

Ja myślałem, że chcesz użnąć ten hak i dokręcić stalowy ;)

Też kiedyś byłem świadkiem jak wiejski kundel gonił sarnę, zatrzymałem auto na polnej drodze i pognałem na środek pola, bo sarna tam zaległa i kundel ją skubał. Na szczęście odgoniłem go kamieniami.

Owczarka powiesiłby za ogon, obok właściciela (też za ogon) 🤬

Opublikowano

Jak zrobię z mojego tribka mieszczucha to będzie mi brak takich przygód ;)

Ciekawe czy przy 28c też tam będę tak smigał po lesie. 

Opublikowano

W mieście też pełno nieodpowiedzialnych właścicieli psów.... W sklepie internetowym, gdzie szukałem gazu pieprzowego ponad połowa komentarzy pochodzi od biegaczy i rowerzystów :(

28 c na slicku czy z bieżnikiem? 

Wczoraj byłem na rodzinnej, pieszej wycieczce w Górach Sowich. Na szczęście, póki co, te wszystkie rowery MTB mnie nie kręcą ;) Szosa, szuter, dziesiątki km, prędkość - to jest to :)

Opublikowano

28c z bieżnikiem, celuje w niedostępny duro stinger 28c.

Opublikowano

No tak, z dostępnymi nie ma tyle zabawy ;)

A co w nich takiego wyjątkowego?

Opublikowano (edytowane)

Lekkie, tanie i dobrze oceniane. Lekkie nawet jak na drut. Teraz to nawet bezdrutowe ciężko kupić. 

To takie xiaomi w śród opon ;)

Póki co śmigam na starych, zobaczymy ile ten karbon przyjmie. Ori zajmują około 33mm.

IMG_20190422_105536.jpg

Był nawet taki plan, bo przód mam jak nowy, by kupić najpierw jedną bezdrutową na przód, a ori z przodu dać do tyłu. Tak by zajechać decla. Za dobrze wygląda by sobie leżała w koncie. No ale dostępność to kpina. 

Edytowane przez FalconHeavy
Opublikowano (edytowane)

Ładnie już wytarłeś ori :)

Ja już mam te zwijane na wymianę, na wyprawie przynajmniej jedna będzie w sakwie jako zapas a potem naturalnie pójdą na zmianę.

W sumie to mi te semi-slicki pasują chociaż więcej zdecydowanie kręcę na asfalcie niż poza i pewnie slick albo łagodny bieżnik 32 byłby lepszy. Nie wiem jak na wyprawie, gdzie może być mokro, błoto itp. ale na przejażdżkę wokół komina byłyby świetne, mniejsze opory byłyby odczuwalne.

W drugim rowerze mam kabanoski 25 c i czasami boję się o obręcze na podłużnych dziurach typu kostka, bo można przytrzeć obręczą.

Edyta: szosowych slicków to nawet w deklu sporo widziałem, głównie zwijanych, aż się wkurzyłem, że nic nie ma w szerokości 32...

Edytowane przez spidelli
Opublikowano

Bo to są balony już ;)

W twoim wypadku najlepszy będzie 28c slick. Komfortowy i szybki.

32c+ to już miejskie lub terenowe ew treking. 

Opublikowano (edytowane)

No i zajączek się spisał :)

@FalconHeavy

28c - ale do którego roweru?

Edytowane przez spidelli
Opublikowano

@spidelli no zamiast tego łysego balona 32C do trabanta 100 :D

Czekam na widły, wtedy dopiero opony. Polubiłem się z lasem i jeśli widły przyjmą szersze to kto wie ;) 

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, FalconHeavy napisał:

W twoim wypadku najlepszy będzie 28c slick. Komfortowy i szybki.

No to ja pytam, do którego roweru :)

Jeśli do T100 to raczej zostanę przy bardziej „terenowej”, w sumie też mam lasy w okolicy :)

Edytowane przez spidelli
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, spidelli napisał:

No to ja pytam, do którego roweru :)

Jeśli do T100 to raczej zostanę przy bardziej „terenowej”, w sumie też mam lasy w okolicy :)

to juz lepiej jezdzij na takich slickach jak ja :D 700x32c . w Deca nie ma ,ale wybór gdzie indziej jest spory.

Edytowane przez KiLLeXX
Opublikowano

Na razie muszę zajechać dwa komplety semi-slicków.

Ale takie slicki 32 też niegłupi pomysł - po dziurach i tak pewniej przeleci jak 25 c ;)

Opublikowano
W dniu 22.04.2019 o 11:21, FalconHeavy napisał:

28c z bieżnikiem, celuje w niedostępny duro stinger 28c.

Bez problemu kupiłem w rowery.pl

Opublikowano (edytowane)

https://sklep.rowery.pl/ogumienie/opony-i-detki/552/duro-700-x-28c-kup_teraz.html

Dziwne, nie ma dostępnych. Ten rower to nie super maszyna, stinger drut cenowo i wagowo wypada super ;) 

Jak będzie trzeba to kupię zwijkę, ale póki co się nie pali. Czekam na nowe widły i może plany się zmienią., zależnie od tego jakie szerokie opony przyjmą.

Edytowane przez FalconHeavy
Opublikowano
6 godzin temu, FalconHeavy napisał:

https://sklep.rowery.pl/ogumienie/opony-i-detki/552/duro-700-x-28c-kup_teraz.html

Dziwne, nie ma dostępnych. Ten rower to nie super maszyna, stinger drut cenowo i wagowo wypada super ;) 

Jak będzie trzeba to kupię zwijkę, ale póki co się nie pali. Czekam na nowe widły i może plany się zmienią., zależnie od tego jakie szerokie opony przyjmą.

Kupowałem zwijki w tym sklepie, swoją tylnią zjechałem na maksa , a jeździć trzeba 😀

Opublikowano

Nadciągają widły :D

2019-04-25 11:01 Package in transportation

2019-04-25 10:56 WER Warszawa, Accepted in Poland

2019-04-04 14:51 DONGGUAN, Package sent

2019-04-03 22:26 DONGGUAN, Item arrived

2019-04-03 20:56 International Postal System, Posted

Opublikowano
5 godzin temu, FalconHeavy napisał:

Nadciągają widły :D

2019-04-25 11:01 Package in transportation

2019-04-25 10:56 WER Warszawa, Accepted in Poland

2019-04-04 14:51 DONGGUAN, Package sent

2019-04-03 22:26 DONGGUAN, Item arrived

2019-04-03 20:56 International Postal System, Posted

Testuj testuj to może ja też kupię XD 

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, FalconHeavy napisał:

Od samego smoka.

karbon.thumb.jpg.841e9fbf468b62dcd0e9c1c852fe3713.jpg

Jedno gięcie i widelec gotowy :D

Edytowane przez spidelli
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Zamontowalem support stary z tribana, do ramy Mtb kellys. I tutaj mega niespodzianka, strasznie ciężko się wkrecal, prawej strony nie dałem rady wkręcić do końca. Poszło idealnie prosto. Czyżby ten support miał 1 razowy gwint?, niby działa. Jak piórko to się nie kręci,ale jak zakręce korba to kilka szybkich (cichych) obrotów zrobi. 

Edytowane przez KiLLeXX
Opublikowano

U mnie gwint do mocowania bagażnika okazał się jednorazowy :)