Skocz do zawartości

Triban 100 - commuter, "gravel", pierwszy baranek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Takie były, w ogóle nie miały wpływu na wybór roweru, zaśliniłem się już znacznie wcześniej :)

A co dają? No właśnie... pięknie gwiżdżą. Jakbym miał coś przełożyć pomiędzy rowerami to hamulce - są dużo lepsze. 

Natomiast w T100 pozostałbym w surowości, prostocie i „pancerności”. Ale każdy rower szykuje pod siebie.

To jak, robimy ligę?

Zrzucalibyśmy zrzuty ekranu z dowolnej aplikacji, byle widać było dystans i przewyższenie, do tego jakiś arkusz w chmurze i sumowanie wyników dla drużyny, np. za miesiąc, potem klasyfikacja, medale i kolejna edycja :)

Oczywiście liga dla dżętelmenów :)

Opublikowano

Załóżcie klub na Stravie, samo będzie zliczać kilometrówkę i robić ranking ;)

• Lubię to! 1
Opublikowano

Co to znaczy załóżcie? Kolega się dystansuje? Odjeżdża? Odstaje? 

;)

W sumie może być, nawet lepiej jak mniej roboty administracyjnej. 

Tylko czy to umi liczyć dla drużyn czy tylko liczyłoby dla danej drużyny? 

Opublikowano
Godzinę temu, spidelli napisał:

Takie były, w ogóle nie miały wpływu na wybór roweru, zaśliniłem się już znacznie wcześniej :)

A co dają? No właśnie... pięknie gwiżdżą. Jakbym miał coś przełożyć pomiędzy rowerami to hamulce - są dużo lepsze. 

Natomiast w T100 pozostałbym w surowości, prostocie i „pancerności”. Ale każdy rower szykuje pod siebie.

To jak, robimy ligę?

Zrzucalibyśmy zrzuty ekranu z dowolnej aplikacji, byle widać było dystans i przewyższenie, do tego jakiś arkusz w chmurze i sumowanie wyników dla drużyny, np. za miesiąc, potem klasyfikacja, medale i kolejna edycja :)

Oczywiście liga dla dżętelmenów :)

Nie lubię stravy, ciągle errory gubi gps. Używam wersji endomondo Sprzed 2 lat, jest dużo lepsza niż ta endo po przejęciu under armor. Docelowo chce mieć licznik gps z możliwością importowania. 

Opublikowano

Chętnie przystanę do klubu Trybików, jako delegat klubu Cubeków :D

Strava liczy każdego człowieka z osobna, po prostu jak jesteś w klubie, to twoje wyniki pojawiają się na liście klubowiczów, a jak są wybitne, to jesteś wyżej na liście niż inni :)

Opublikowano

Mnie też Strava nie przekonała, byłem userem z 5 min. ale po nieudanym imporcie danych z innych apek wybrałem Runtastic, a potem ich dedykowaną apkę Road Bike.

Dlatego pierwotnie myślałem o zrzucie z dowolnej apki czy nawet fotce licznika, w końcu to tylko zabawa ma być, w dodatku dla gentlemanów :)

Opublikowano

Nie musicie używać stravy przecież. Strava obsługuje import w plikach GPX, TXC i FIT, więc eksport z dowolnej apki wg życzenia i import na stravę z pliku. Strava zaliczy tak czy inaczej.

Ja używam akurat licznika, który sam wrzuca na stravę, ale wcześniej jeździłem z apką Sports-Tracker, bo w odróżnieniu od Endopindo oszczędzanie baterii jest za free, sygnał GPS łapie dużo lepiej, ale jest względnie prosta w kwestii analizy. 

A zaproponowałem strave jako bazę, bo w zasadzie zero-effort, żeby to ustawić :D

Opublikowano

No właśnie mnie ten import nie wyszedł i zraził do tej aplikacji :)

Ale dziękuję za propozycję. Na razie coś chętnych mało :)

Opublikowano
Godzinę temu, Eddek napisał:

Nie musicie używać stravy przecież. Strava obsługuje import w plikach GPX, TXC i FIT, więc eksport z dowolnej apki wg życzenia i import na stravę z pliku. Strava zaliczy tak czy inaczej.

Ja używam akurat licznika, który sam wrzuca na stravę, ale wcześniej jeździłem z apką Sports-Tracker, bo w odróżnieniu od Endopindo oszczędzanie baterii jest za free, sygnał GPS łapie dużo lepiej, ale jest względnie prosta w kwestii analizy. 

A zaproponowałem strave jako bazę, bo w zasadzie zero-effort, żeby to ustawić :D

Endomondo wersja sprzed 2 lat tez ma za free oszczędzanie i świetnie łapie gps. Musiałem wyłączyć aktualizcje automatyczne. Instalka z neta. Mogę napisac która wersja dokładnie. 

Opublikowano
1 minutę temu, KiLLeXX napisał:

Mogę napisac która wersja dokładnie. 

Może koledzy będą zainteresowani, ja jak już pisałem, mam Brytona 410, który mi rejestruje szlajanie się i sam wrzuca na Strave, a na Endopindo wrzucam ręcznie plikiem ;)

Opublikowano (edytowane)
Cytat

... no dobrze ale jaką metodą wybierzemy metodę głosowania?

Edytowane przez spidelli
Opublikowano

Endopindo ma opcje tworzenia rywalizacji, można i to podciągnąć ;) 

Opublikowano (edytowane)

Gnam po lesie (nie wjeżdżam tam tribanem, za duże dziury) moim Mtb rockrider 5.3 ile sił w nogach, a tutaj nagle triban 100 mnie wyprzedza xD. Jako dowód, że jechałem szybko jak na ten Mtb, załączam screen z endo. 

Screenshot_20190419-185732.jpg

Edytowane przez KiLLeXX
Opublikowano

Przyszła w końcu torba:

torba.thumb.JPG.f977cf3cbfe8cd83cd0ed8a5b3d9baf8.JPG

oraz opony:

opona.thumb.JPG.321a4e9f595b7d4443c5f3e0dd839c17.JPG

Mam pytanie, bo to pierwsze zwijane opony, jakie kupiłem. Ewidentnie czuć, że w miejscach załamania (złożenia opony) ten rant jest złamany - czy to normalne czy dostałem jakieś leżaki magazynowe, które mi się pokruszą przy prostowaniu?

Opublikowano
46 minut temu, spidelli napisał:

Przyszła w końcu torba:

torba.thumb.JPG.f977cf3cbfe8cd83cd0ed8a5b3d9baf8.JPG

oraz opony:

opona.thumb.JPG.321a4e9f595b7d4443c5f3e0dd839c17.JPG

Mam pytanie, bo to pierwsze zwijane opony, jakie kupiłem. Ewidentnie czuć, że w miejscach załamania (złożenia opony) ten rant jest złamany - czy to normalne czy dostałem jakieś leżaki magazynowe, które mi się pokruszą przy prostowaniu?

Te moje schwalbe durano to wersja plus, czyli zwijana. Były wszędzie pogieta. Po założeniu napompowaniu, nie ma śladu po tym. 

• Pomógł 1
Opublikowano

Podczas mojego sobotniego zwiadu po lesie spotkałem pewnego miłego starszego Pana i jego rower wykonany po godzinach w pracy z Aluminum ;) Kozak! Stery na łożyskach maszynowych. Na żywca jak jechałem obok to pięknie się błyszczą te frezy na ramie i widelcu. 

IMG_20190420_163343.jpg
  • Lubię to! 4
Opublikowano

Na sakwy naie ma miejsca ;)

Rower utytrany w kurzu, ośki czyste :D

IMG_20190420_173829.jpg

Fajna opona, ale droga niestety. 

Opublikowano (edytowane)

Ale tam można troczyć osprzęt bezpośrednio do ramy, np. na trytki :)

Ale generalnie szacun dla Starszego Pana.

Edytowane przez spidelli
Opublikowano (edytowane)

Same widly też spoko. Takie futurystyczne i jednocześnie proste. 

Edytowane przez FalconHeavy
Opublikowano (edytowane)

Chyba powinien zastrzec wzór czy jakoś tak; zaraz jakaś korpo podłapie albo aliszkodniki ;)

Edyta:

Brat przyjechał na święta. Wsadziliśmy go na T100, ja wziąłem T540, żona swojego bujaka. Kółeczko 20 km: bolą ręce i dupa. On takiego roweru by nie chciał. OK, na drugi dzień dostał starego treka na Sram 7, bagażnik, błotniki, dynamo. Skończyło się na bólu w kolanie i tekście: jedźcie swoim tempem, ja nie dam rady :)

- a jutro którego bierzesz?

- na pewno nie treka....

Obecnie zachęcam go do zapoznania się z T120, ew. T100 flat bar ;)

Edytowane przez spidelli
Opublikowano (edytowane)

Brak przełożeń (7 biegów, przekładnia planetarna) i jazda siłowa, do tego ciężki rower.

A u nas za bardzo haka nie założysz, chyba że obetniesz kawałek ramy? Ja sobie kazałem założyć to ucho druciane, coś tam przerzutkę osłania, powiedzmy, że jak się rower przewróci to ten element powinien przyjąć siłę uderzenia, gorzej jak się trafi w coś typu pień, kamień omijając ucho...

Tutaj widać, na ostatnim zdjęciu, pod sakwą:

Edytowane przez spidelli
Opublikowano (edytowane)

Mi się ostatnio patyk schrupał podczas leśnego patrolu. Na szczesnie nie duży, ale że jestem drugim właścicielem ramy i poprzedni właściciel nie dbał o nic to może warto hak sprawdzić. To nie są duże pieniądze, a kolejna umiejętność i narzędzie pozostaje na przyszłość ;)

Takie pręty gwintowane to chyba w obi widziałem. 1m/8mm z nierdzewki + 6 nakrętek. 

Oslonkę mam w szufladzie. Kiedyś zamówiłem, ale jak zobaczyłem że ciężkie to tam pozostało :D

Edytowane przez FalconHeavy
Opublikowano

No ale to jest hak zintegrowany, tzn. element ramy. Normalnie to jest dodatkowy element, właśnie do krzywienia.