Skocz do zawartości

Triban 100 - commuter, "gravel", pierwszy baranek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

90pln dałem w rowerowym. Nie będę weekend marnować. U mnie łańcuchy mają ciężki żywot i szybko się kończą. Taki piątek to np 413 w górę i 396 w dół. Fajnie czasem wstać i pompować siłowo, ale chyba w ten sposób dobijam najszybciej łańcuch. Ostatnie zajawki na las zapewne również 😛

Wyczyszczone i założone. Oby napęd przyją i nie skakał ;)

IMG_20190406_153804.jpg

Edytowane przez FalconHeavy
Opublikowano
2 godziny temu, FalconHeavy napisał:

90pln dałem w rowerowym. Nie będę weekend marnować. U mnie łańcuchy mają ciężki żywot i szybko się kończą. Taki piątek to np 413 w górę i 396 w dół. Fajnie czasem wstać i pompować siłowo, ale chyba w ten sposób dobijam najszybciej łańcuch. Ostatnie zajawki na las zapewne również 😛

IMG_20190406_153804.jpg

Loo panie drogie masz te rowerowe. Dałem Tobie linka do sklepu rowerowego w Poznaniu, w którym kupuje. Oby teraz chociaż było lepiej i Ciebie. 

Czym tak ładnie wymyles? 

Opublikowano
4 godziny temu, FalconHeavy napisał:

IMG_20190406_153804.jpg

Na jakim dystansie takie przewyższenia? 

Opublikowano (edytowane)

Tereny morenowe. Zwykle robię tak około 50km i na to przypada 400m w górę i w dół. Dzisiaj już nie deptałem pod górkę, bo szkoda mi łańcucha 😅

3 godziny temu, KiLLeXX napisał:

Loo panie drogie masz te rowerowe. Dałem Tobie linka do sklepu rowerowego w Poznaniu, w którym kupuje. Oby teraz chociaż było lepiej i Ciebie. 

Czym tak ładnie wymyles? 

Sobota, pogoda ładna, łańcuch potrzebny od zaraz. Więc kupiłem.

Podobno KMC X8.93 też mocny. 

Czyściłem benzyną ekstrakcyjna i koszulka pocięta na paski. Czyscisz naprężonym paskiem pomiędzy zębatkami. Kasetę/wolnobieg łatwiej czyścić jak łańcuch zdjęty. Korbę czyszczę wd40, ładnie nabłyszcza. 

Opublikowano
16 godzin temu, KiLLeXX napisał:

Ja używam hg71, wydaje się spoko.

Ja w swoim crossie używałem HG71 (kupowany w rowerku, bo pod ręką), typowo trzymał ~1300km zanim się wyciągał na 0.75.

Opublikowano

Kurde jeden ma taki uścisk w łapie, że klocki pozdzierał, drugi łańcuchy wyciąga... :D

Opublikowano
3 godziny temu, spidelli napisał:

Kurde jeden ma taki uścisk w łapie, że klocki pozdzierał, drugi łańcuchy wyciąga... :D

Może też masz jakiś ukryty talent XD 

Opublikowano
8 godzin temu, KiLLeXX napisał:

ukryty talent

Nadmierne wyciąganie łańcucha to nie talent, tylko brak umiejętności jazdy z odpowiednią kadencją. ;)

400 - 500 m na 50 km to nie są nie wiadomo jakie ścianki, zapewne do połowy większości hopek wyskakuje się z rozpędu... Żeby tak szybko wyciągać tam łańcuchy trzeba bezlitośnie deptać z wdziękiem, za przeproszeniem, drwala, co jest na dłuższą metę robieniem sobie krzywdy. Pół biedy, że łańcuchowi czy napędowi. Ale głównie swoim kolanom. Po coś wymyślono w rowerze przerzutki.

Opublikowano (edytowane)

@Łabędź

Ja co prawda nie staję na pedałach i górki biorę najwolniej jak się da ale:

- jeżdżę głównie po szosach a te budowano/buduje się kierując się zdolnością pociągową konia ;) czy jakimiś względami bezpieczeństwa czyli nigdy nie są za strome;

- 400 - 500 m/50 km nie mówi nam za wiele w odniesieniu do konkretnego terenu czyli czy był to szereg podjazdów czy jeden po byku :), zwłaszcza że @FalconHeavy może jeździć poza drogami

- kwestia przełożeń w T100 - ja wiem, że @FalconHeavy coś namodził ale w oryginalnym T100 to za bardzo nie ma czym przerzucać ;)

Ale ogólnie zgadzam się, że technika jest ważna, bo dopóki próbowałem szturmować górki to kończyło się różnie a teraz te swoje podjeżdżam. Co ciekawe, dla mojej żony, która jeździ dużo mniej ale ma napęd 3x9 górka, którą ja pokonałem z dumą, okazała się wyzwaniem tylko psychicznym bo sobie powolutku wmłynkowała :)

górka.jpg

Edytowane przez spidelli
Opublikowano (edytowane)

W tej chwili to 60% las. Przyznaję się, czasem lubię pocisnąć pedały ale to nie moja wina tylko tego mendomondo ;)

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, FalconHeavy napisał:

W tej chwili to 60% las. Przyznaję się, czasem lubię pocisnąć pedały ale to nie moja wina tylko tego mendomondo ;)

A coś dobrego do czyszczenia napędu polecasz innego niż benzyna ekstrakcyjna? Jestem silnie na nią uczulony. Już nawet opary starcza. 

Edytowane przez KiLLeXX
Opublikowano (edytowane)

@KiLLeXX

Denaturat?

Ew. gotowe preparaty, np. było coś takiego w czyściku do łańcucha z Lidla ale wolałem i tak benzynę ekstr.

Edytowane przez spidelli
Opublikowano

Są szampony do czyszczenia i takie cudo. 

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, FalconHeavy napisał:

Są szampony do czyszczenia i takie cudo. 

Takie cudo używałem ale to kasety czy wolnobiegu nie myje 

7 minut temu, spidelli napisał:

@KiLLeXX

Denaturat?

Ew. gotowe preparaty, np. było coś takiego w czyściku do łańcucha z Lidla ale wolałem i tak benzynę ekstr.

Tak używałem było dobre , ale nie mam zapasowych wkładow do czyścika. 

Edytowane przez KiLLeXX
Opublikowano

Od biedy zwykła szczotka (zmiotka) da radę + jakiś płyn zmiękczający. Dłuższy włos pomoże przy czyszczeniu zębatek.

Minus taki, że szczotka chlapie na boki i powstają plamki z rozcieńczonego smaru.

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, spidelli napisał:

jeżdżę głównie po szosach a te budowano/buduje się kierując się zdolnością pociągową konia ;) czy jakimiś względami bezpieczeństwa czyli nigdy nie są za strome

Nigdy jak nigdy - bywają figlarne wyjątki, i to nawet w polskich górach. :P Polecam zwłaszcza fragment o paleniu sprzęgła:

https://magazyn.wp.pl/artykul/do-cholery-chyba-pomylilismy-droge-legendarny-podjazd-pod-gliczarow-zna-juz-caly-swiat

4 godziny temu, spidelli napisał:

Ja co prawda nie staję na pedałach

A ja właśnie niestety czasem staję i cisnę, bo:

2 godziny temu, FalconHeavy napisał:

Przyznaję się, czasem lubię pocisnąć pedały ale to nie moja wina tylko tego mendomondo

a Strava pod tym względem kusi równie mocno i KOMy na młynku jakoś się nie chcą przytrafiać. :D

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Dzięki będę testować chłopaki. Dziś hamulec zaczął  działać jak spowalniacz  wtf...  Opona aktualnie ma ciśnienie minimalnie ponad 5 bar. Bez problemu jeżdżę na slicku 700x32 po kostce popijając w drugiej ręce napój (oczywiście ten z decathlonu) w bidonie (też z decathlonu). Tak więc, jak ktoś boi się zakupu slicka tak jak ja wcześniej. To bez obaw. 

IMG_20190408_100358.jpg IMG_20190408_095725.jpg

Edytowane przez KiLLeXX