ffurbo Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Opublikowano 3 Kwietnia 2019 W dniu 31.03.2019 o 10:31, KiLLeXX napisał: Nie wiem ile w tym prawdy, ale pisała tutaj jedna osoba, że w tej ramie są żle ścięte krawędzie i łożyska zewnętrzne będą po skosie, a to nie wróży im długiego zywotu. Ja jeszcze wrócę do tego tematu bo na coś zwróciłem uwagę. Otóż jeden z modeli oparty na tej samej ramie ma korbę sora ze zintegorwaną osią: https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-regular-d-id_8506346.html Tak więc, jeżeli decathlon wkręca w tę ramę HT2 to myślę że i my spokojnie możemy
KiLLeXX Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Opublikowano 3 Kwietnia 2019 4 minuty temu, ffurbo napisał: Ja jeszcze wrócę do tego tematu bo na coś zwróciłem uwagę. Otóż jeden z modeli oparty na tej samej ramie ma korbę sora ze zintegorwaną osią: https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-regular-d-id_8506346.html Tak więc, jeżeli decathlon wkręca w tę ramę HT2 to myślę że i my spokojnie możemy Tak tylko ta rama, nie jest identyczna. Myślę że jest troszkę bardziej dopracowana.
ffurbo Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Teraz, KiLLeXX napisał: Tak tylko ta rama, nie jest identyczna. Myślę że jest troszkę bardziej dopracowana. Ja myślę że jest identyczna. Oczywiście to tylko moje spostrzeżenie, którym postanowiłem się podzielić, każdy z nim może zrobić co chce. Pozdrawiam
spidelli Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Gdzieś już była dyskusja o ramach... Najprawdopodobniej w tym wątku
FalconHeavy Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 10 godzin temu, KiLLeXX napisał: Po drugie strasznie mnie bolą nadgarstki, skierować bardziej w dół manetki? Raczej do góry - kąt nachylenia i siedzenie możliwie płasko.
KiLLeXX Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 3 godziny temu, FalconHeavy napisał: Raczej do góry - kąt nachylenia i siedzenie możliwie płasko. OK tak zrobiłem rano, minimalnie w górę. Testuje w triban tanie klocki z Chin za 12 zł na 1 koło (Tamte już zjechane i tak https://s.click.aliexpress.com/e/cLZkzGMp
spidelli Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Co Wy z tymi Chinami, nie karmcie smoka A jakie byście polecili klocki z „normalnego” sklepu - lepsze i trwalsze od oryginalnych?
KiLLeXX Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 (edytowane) 13 minut temu, spidelli napisał: Co Wy z tymi Chinami, nie karmcie smoka A jakie byście polecili klocki z „normalnego” sklepu - lepsze i trwalsze od oryginalnych? Tanio Panie. Czasami nawet też szybko, te klocki dostałem w 8 dni. Słyszałem, że dobre są klocki od shimano 105 i klocki swiss top. warto mieć obudowy do klocków, te czerwone u mnie i zmieniać tylko wkładki. Stare klocki z tribana nie mają tej obudowy. Edytowane 4 Kwietnia 2019 przez KiLLeXX
spidelli Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 No to skopiuję Twój patent. Mam wrażenie, że 540 dużo lepiej hamuje, co nie jest trudne bo 100 raczej zwalnia niż hamuje
KiLLeXX Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 (edytowane) 4 minuty temu, spidelli napisał: No to skopiuję Twój patent. Mam wrażenie, że 540 dużo lepiej hamuje, co nie jest trudne bo 100 raczej zwalnia niż hamuje Hmm właśnie tego nie rozumiem, dlaczego wszyscy tak mówią o ori hamulcach triban 100 . Mi na ori kłockach tak hamowalo, że bałem się że Zedrze mi cały bieżnik jak hamowalem. Warto kupić z Chin dla samej obudowy. Wrazie w nie wyrzucaj śrubek od starych. Bo czuje ze mogą się zjechać po kilku wymianach Edytowane 4 Kwietnia 2019 przez KiLLeXX
spidelli Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 (edytowane) E, ja nie wyrzucam części, spokojna głowa Może mój egzemplarz tak ma ale uważam, że słabo hamuje - po porównamiu do T540, który też ma szczękowe upewniłem się co do tego. Może masz więcej pary w łapie Edyta: a jakby przeszczep zrobić z szosówki.... W T540 są „B’TWIN by Tektro na podwójnym piwocie” ino pozostaje kwestia podmiany obudowy Edytowane 4 Kwietnia 2019 przez spidelli
FalconHeavy Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Bo hamulce w T100 to hamują idealnie jak robisz rundkę po declu, po kilku dniach na szosie już nie.
spidelli Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Prędkości w deklu i na drodze są inne - chyba że się mylę
FalconHeavy Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Ale ja pamiętam jak dziś testy w declu, nosz to żyleta
Fimala Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 15 godzin temu, KiLLeXX napisał: Tak tylko ta rama, nie jest identyczna. Myślę że jest troszkę bardziej dopracowana. Możecie HT2 wrzucać normalnie. Kolega na korbie Deore M590 lata z 9 rzędową sorą z tyłu 1
KiLLeXX Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 3 godziny temu, FalconHeavy napisał: Bo hamulce w T100 to hamują idealnie jak robisz rundkę po declu, po kilku dniach na szosie już nie. Zjechalem równo całe ori klocki. Mogę foto pokazać. Widać że działa dobrze i ostro u mnie.
Zajop Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 17 godzin temu, ffurbo napisał: Ja jeszcze wrócę do tego tematu bo na coś zwróciłem uwagę. Otóż jeden z modeli oparty na tej samej ramie ma korbę sora ze zintegorwaną osią: https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-regular-d-id_8506346.html Tak więc, jeżeli decathlon wkręca w tę ramę HT2 to myślę że i my spokojnie możemy Nawet jeśli to ta sama rama, to przy suporcie na kwadrat może nie być planowana, a w modelu z zewnętrznymi łożyskami już mogli to zrobić. (planowanie to frezowanie na równiutko miejsca gdzie zewnętrzne łożyska przylegają) Wkręcenie łożysk w ramę nie planowaną skutkuje ich szybszym zużyciem, a także możliwością uszkodzenia korby. Na szczęście wiele serwisów rowerowych oferuje usługę planowania ramy. (pozostaje kwestia tego czy to się opłaca w tribanie 100, ale śledząc ten temat i Wasze modyfikacje odnoszę wrażenie, że T100 to obiekt Waszego kultu i nic nie będzie nieopłacalne). 2
FalconHeavy Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 (edytowane) Zrobić z T100 np T800 😎 Edytowane 4 Kwietnia 2019 przez FalconHeavy 1
KiLLeXX Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Wiecie, że kilka lat temu były pasujące do tego roweru bidony triban.
FalconHeavy Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Opublikowano 5 Kwietnia 2019 22 godziny temu, KiLLeXX napisał: Wiecie, że kilka lat temu były pasujące do tego roweru bidony triban. No to teraz już nikt nie będzie się czepiał naszych modów 😏😁
spidelli Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Opublikowano 5 Kwietnia 2019 22 godziny temu, KiLLeXX napisał: Wiecie, że kilka lat temu były pasujące do tego roweru bidony triban. Jaki to rocznik? Jaka apelacja?
KiLLeXX Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Godzinę temu, spidelli napisał: Jaki to rocznik? Nie pamiętam dokładnie tyle lat temu to było.
FalconHeavy Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Opublikowano 6 Kwietnia 2019 (edytowane) W ciągu tygodnia wyciągnąłem łańcuch z 0.75 na 1.0. Jak to mozliwe? Wczoraj to myślałem, że ze nie wrócę, tak mi wszystko skwierczało na zębatkach 🤨 Wydaje mi się, że to kwestia dużej ilości górek w okolicy i tego, że lubię depnąć mocniej pod górki. Ale żeby aż tak? W rowerowy był tylki hg71. Drogo, ale może na więcej wystarczy, o ile napędu nie zjechałem wczoraj. Edytowane 6 Kwietnia 2019 przez FalconHeavy
KiLLeXX Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Opublikowano 6 Kwietnia 2019 (edytowane) 4 godziny temu, FalconHeavy napisał: W ciągu tygodnia wyciągnąłem łańcuch z 0.75 na 1.0. Jak to mozliwe? Wczoraj to myślałem, że ze nie wrócę, tak mi wszystko skwierczało na zębatkach 🤨 Wydaje mi się, że to kwestia dużej ilości górek w okolicy i tego, że lubię depnąć mocniej pod górki. Ale żeby aż tak? W rowerowy był tylki hg71. Drogo, ale może na więcej wystarczy, o ile napędu nie zjechałem wczoraj. Ja używam hg71, wydaje się spoko. Zresztą, nie jest aż taki drogi. https://kastor-bike.pl/Lancuch-Shimano-CN-HG71 Edytowane 6 Kwietnia 2019 przez KiLLeXX
Rekomendowane odpowiedzi