Skocz do zawartości

Triban 100 - commuter, "gravel", pierwszy baranek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 31.03.2019 o 10:31, KiLLeXX napisał:

Nie wiem ile w tym prawdy, ale pisała tutaj jedna osoba, że w tej ramie są żle ścięte krawędzie i łożyska zewnętrzne będą po skosie, a to nie wróży im długiego zywotu.

Ja jeszcze wrócę do tego tematu bo na coś zwróciłem uwagę. Otóż jeden z modeli oparty na tej samej ramie ma korbę sora ze zintegorwaną osią:

https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-regular-d-id_8506346.html

Tak więc, jeżeli decathlon wkręca w tę ramę HT2 to myślę że i my spokojnie możemy ;)

Opublikowano
4 minuty temu, ffurbo napisał:

Ja jeszcze wrócę do tego tematu bo na coś zwróciłem uwagę. Otóż jeden z modeli oparty na tej samej ramie ma korbę sora ze zintegorwaną osią:

Tak więc, jeżeli decathlon wkręca w tę ramę HT2 to myślę że i my spokojnie możemy ;)

Tak tylko ta rama, nie jest identyczna. Myślę że jest troszkę bardziej dopracowana. 

Opublikowano
Teraz, KiLLeXX napisał:

Tak tylko ta rama, nie jest identyczna. Myślę że jest troszkę bardziej dopracowana. 

Ja myślę że jest identyczna. Oczywiście to tylko moje spostrzeżenie, którym postanowiłem się podzielić, każdy z nim może zrobić co chce. Pozdrawiam

Opublikowano

Gdzieś już była dyskusja o ramach... Najprawdopodobniej w tym wątku :)

Opublikowano
10 godzin temu, KiLLeXX napisał:

Po drugie strasznie mnie bolą nadgarstki, skierować bardziej w dół manetki?

Raczej do góry - kąt nachylenia i siedzenie możliwie płasko.

Opublikowano
3 godziny temu, FalconHeavy napisał:

Raczej do góry - kąt nachylenia i siedzenie możliwie płasko.

OK tak zrobiłem rano, minimalnie w górę. Testuje w triban tanie klocki z Chin za 12 zł na 1 koło   (Tamte już zjechane i tak https://s.click.aliexpress.com/e/cLZkzGMp 

IMG_20190404_103435.jpg
Opublikowano

Co Wy z tymi Chinami, nie karmcie smoka ;)

A jakie byście polecili klocki z „normalnego” sklepu - lepsze i trwalsze od oryginalnych? 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, spidelli napisał:

Co Wy z tymi Chinami, nie karmcie smoka ;)

A jakie byście polecili klocki z „normalnego” sklepu - lepsze i trwalsze od oryginalnych? 

Tanio Panie.  Czasami nawet też szybko, te klocki dostałem w 8 dni.  Słyszałem, że dobre są klocki od shimano 105 i klocki swiss top. warto mieć obudowy do klocków, te czerwone u mnie i zmieniać tylko wkładki. Stare klocki z tribana nie mają tej obudowy. 

Edytowane przez KiLLeXX
Opublikowano

No to skopiuję Twój patent. Mam wrażenie, że 540 dużo lepiej hamuje, co nie jest trudne bo 100 raczej zwalnia niż hamuje :)

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, spidelli napisał:

No to skopiuję Twój patent. Mam wrażenie, że 540 dużo lepiej hamuje, co nie jest trudne bo 100 raczej zwalnia niż hamuje :)

Hmm właśnie tego nie rozumiem, dlaczego wszyscy tak mówią o ori hamulcach triban 100 . Mi na ori kłockach tak hamowalo, że bałem się że Zedrze mi cały bieżnik jak hamowalem. Warto kupić z Chin dla samej obudowy. Wrazie w nie wyrzucaj śrubek od starych. Bo czuje ze mogą się zjechać po kilku wymianach 

Edytowane przez KiLLeXX
Opublikowano (edytowane)

E, ja nie wyrzucam części, spokojna głowa :)

Może mój egzemplarz tak ma ale uważam, że słabo hamuje - po porównamiu do T540, który też ma szczękowe upewniłem się co do tego. 

Może masz więcej pary w łapie :)

Edyta: 

a jakby przeszczep zrobić z szosówki....

W T540 są „B’TWIN by Tektro na podwójnym piwocie”

ino pozostaje kwestia podmiany obudowy

Edytowane przez spidelli
Opublikowano

Bo hamulce w T100 to hamują idealnie jak robisz rundkę po declu, po kilku dniach na szosie już nie.

Opublikowano

Prędkości w deklu i na drodze są inne - chyba że się mylę :)

Opublikowano

Ale ja pamiętam jak dziś testy w declu, nosz to żyleta :D

Opublikowano
15 godzin temu, KiLLeXX napisał:

Możecie HT2 wrzucać normalnie. Kolega na korbie Deore M590 lata :) z 9 rzędową sorą z tyłu

• Pomógł 1
Opublikowano
3 godziny temu, FalconHeavy napisał:

Bo hamulce w T100 to hamują idealnie jak robisz rundkę po declu, po kilku dniach na szosie już nie.

Zjechalem równo całe  ori klocki. Mogę foto pokazać. Widać że działa dobrze i ostro u mnie. 

Opublikowano
17 godzin temu, ffurbo napisał:

Nawet jeśli to ta sama rama, to przy suporcie na kwadrat może nie być planowana, a w modelu z zewnętrznymi łożyskami już mogli to zrobić. (planowanie to frezowanie na równiutko miejsca gdzie zewnętrzne łożyska przylegają)
Wkręcenie łożysk w ramę nie planowaną skutkuje ich szybszym zużyciem, a także możliwością uszkodzenia korby.

Na szczęście wiele serwisów rowerowych oferuje usługę planowania ramy. (pozostaje kwestia tego czy to się opłaca w tribanie 100, ale śledząc ten temat i Wasze modyfikacje odnoszę wrażenie, że T100 to obiekt Waszego kultu i nic nie będzie nieopłacalne).

• Lubię to! 2
Opublikowano (edytowane)

Zrobić z T100 np T800 😎

images.jpeg Edytowane przez FalconHeavy
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Wiecie, że kilka lat temu były pasujące do tego roweru bidony triban. 

IMG_20190403_154201.jpg
Opublikowano
22 godziny temu, KiLLeXX napisał:

IMG_20190403_154201.jpg

No to teraz już nikt nie będzie się czepiał naszych modów 😏😁

Opublikowano
22 godziny temu, KiLLeXX napisał:

IMG_20190403_154201.jpg

Jaki to rocznik? Jaka apelacja? ;)

Opublikowano
Godzinę temu, spidelli napisał:

Jaki to rocznik? 

Nie pamiętam dokładnie tyle lat  temu to było. 

Opublikowano (edytowane)

W ciągu tygodnia wyciągnąłem łańcuch z 0.75 na 1.0. Jak to mozliwe? Wczoraj to myślałem, że ze nie wrócę, tak mi wszystko skwierczało na zębatkach 🤨

Wydaje mi się, że to kwestia dużej ilości górek w okolicy i tego, że lubię depnąć mocniej pod górki. Ale żeby aż tak? 

W rowerowy był tylki hg71. Drogo, ale może na więcej wystarczy, o ile napędu nie zjechałem wczoraj. 

Edytowane przez FalconHeavy
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, FalconHeavy napisał:

W ciągu tygodnia wyciągnąłem łańcuch z 0.75 na 1.0. Jak to mozliwe? Wczoraj to myślałem, że ze nie wrócę, tak mi wszystko skwierczało na zębatkach 🤨

Wydaje mi się, że to kwestia dużej ilości górek w okolicy i tego, że lubię depnąć mocniej pod górki. Ale żeby aż tak? 

W rowerowy był tylki hg71. Drogo, ale może na więcej wystarczy, o ile napędu nie zjechałem wczoraj. 

Ja używam hg71, wydaje się spoko. Zresztą, nie jest aż taki drogi. 

https://kastor-bike.pl/Lancuch-Shimano-CN-HG71

Edytowane przez KiLLeXX