Skocz do zawartości

Triban 100 - commuter, "gravel", pierwszy baranek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
25 minut temu, FalconHeavy napisał:

Gdybym ważył mniej niż ważę to bym zaryzykowal,ale w takiej sytuacji do tego roweru nie warto mi się wydaje żebym kupował drogi widelec. Prędzej bym skupił się na jakimś fajnym siodle z Chin do roweru. Chcecie spadek masy to warto zamontować spd, keo spd. Niektóre modele są dużo lżejsze od zwykłych pedałów. Sam jeżdżę na keo spd. Mniej wygodnie się chodzi, ale i tak uważam to za dużo lepsze od zwykłego spd. 

Opublikowano

Dla mnie T100 to rower do ciorania, zimowy, treningowy a teraz (być może) wyprawowy. Odchudzanie w kierunku szosówki to właśnie - jak napisano - pozbawianie go szutrowego charakteru :)

Opublikowano

Jeden z tych widelców do 150zł będę kupował. Szukam największego bez mocowania na tarcze aby wcisnąć jak najszerszą oponę. Jak przyjdzie za miesiąc to dam znać jak się spisuje.

Opublikowano

Gravele również posiadają carbonowe widły ;)

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, KonradTrek800 napisał:

Jeden z tych widelców do 150zł będę kupował. Szukam największego bez mocowania na tarcze aby wcisnąć jak najszerszą oponę. Jak przyjdzie za miesiąc to dam znać jak się spisuje

A jakieś koła do 100,150  sztuka znajdę do tribana? 

Edytowane przez KiLLeXX
Opublikowano

WhR501 za 380 komplet, można poskładać coś za 190zl sztuka na joytechu i Remerx rapid

Opublikowano
2 minuty temu, noren napisał:

WhR501 za 380 komplet, można poskładać coś za 190zl sztuka na joytechu i Remerx rapid

Nawet ładne i z szybko złączka. 

Opublikowano

Kupuje komplet na maszynowych ale szersze do Crossa. W szosowych nie mam rozeznania. Moje za 390zł

Opublikowano (edytowane)

Ciekaw jestem ile są warte te koła na których jest triban, i co to są za koła wogole. 

Edytowane przez KiLLeXX
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, KiLLeXX napisał:

Ciekaw jestem ile są warte te koła na których jest triban, i co to są koła wogole. 

Tu masz odp, tanie to na pewno ;):

35f3bc14a54944d4d3e7c62372bcef88.jpg

Edytowane przez FalconHeavy
Opublikowano
1 minutę temu, FalconHeavy napisał:

Tu masz odp:

35f3bc14a54944d4d3e7c62372bcef88.jpg

Loo panie skąd to masz, dzięki

Ale koła są no name.. Nadal nie wiem 

Opublikowano

Obecna moja konfiguracja T100, w opcji do ćwiczeń pozycji czasowej wideł ze stali olewam, ale powyżej 50kmh pojawiają się drgania. Naklejki Spec przyszły przez pomyłkę, ale od czasu ich naklejenia nie muszę o sprzęcie gadać z napotkanymi :)7b35e9a8cc45d5323e579db5046a3485.jpg

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Prawda taka, że z mojego T100 tylko rama i jedna naklejka została, ale rama przyjmuje wszystkie zrzuty z innych rowerów i trwa. Długa baza pasuje do TT, waga nie przeszkadza. W Tacx Neo w tygodniu, a w weekend jeden dzień na dworze.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Ja zamówiłem Topeak Frontloader czyli torbę na kierownicę, przy skromniejszym wykorzystaniu wejdzie między rogi. I na razie tyle z "modyfikacji" - kasa poszła w sprzęt turystyczny na planowaną kilkudniową wyprawę. Może jeszcze zdążę z modami napędu na 2x7 albo 2x8 :D

Chociaż pokonanie wzniesień o łącznej sumie 4000 m na trasie ~ 500 km na 1x7 to byłoby coś :D

Opublikowano
10 godzin temu, tadzikpl napisał:

Obecna moja konfiguracja T100, w opcji do ćwiczeń pozycji czasowej wideł ze stali olewam, ale powyżej 50kmh pojawiają się drgania. Naklejki Spec przyszły przez pomyłkę, ale od czasu ich naklejenia nie muszę o sprzęcie gadać z napotkanymi :)7b35e9a8cc45d5323e579db5046a3485.jpg

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

A mi zależy żeby zostało logo tribana. Lubię tą jego skromność. Czuję się jakbym miał bmw z napisem na klapie 316 a tam 325 XD 

Ktoś poleci może jakiś lepszy wolnobieg w miejsce tego ori, 7 rzedowy? Nie chce kasety... Narazie nie mam siana na nowe felgi 

Opublikowano (edytowane)

@KiLLeXX

idziesz na 2x7?

Edyta:

Wyjąłem dziś z piwnicy 540. Kurde, jak to lata :) Szkoda tylko tych cieniutkich kabanosów na wgónainy dziurawy asfalt....

Edytowane przez spidelli
Opublikowano
11 godzin temu, spidelli napisał:

@KiLLeXX

idziesz na 2x7?

Edyta:

Wyjąłem dziś z piwnicy 540. Kurde, jak to lata :) Szkoda tylko tych cieniutkich kabanosów na wgónainy dziurawy asfalt....

Tak, narazie tak... 

Opublikowano

Ciekaw jestem o ile Claris jest trwalszy od Turneya :)

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, spidelli napisał:

Ciekaw jestem o ile Claris jest trwalszy od Turneya :)

Moim zdaniem osprzęt tourney jest naprawdę przyzwoity (jedynie co do wygody używania manetek tourney mam obiekcje) Oczywiście jak do tego roweru. To przecież nadal ma być budżetowy projekt. 

Edytowane przez KiLLeXX
Opublikowano
Ciekaw jestem o ile Claris jest trwalszy od Turneya

Suport kwadrat to główna wada i całe to pieprzenie się z jego obsługą. Korby nie da się nawet normalnie odkręcić..

Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, tadzikpl napisał:

Suport kwadrat to główna wada i całe to pieprzenie się z jego obsługą. Korby nie da się nawet normalnie odkręcić..

Nie wiem ile w tym prawdy, ale pisała tutaj jedna osoba, że w tej ramie są żle ścięte krawędzie i łożyska zewnętrzne będą po skosie, a to nie wróży im długiego zywotu. Ja zamontowalem ten niby najwyższy model supportu shimano na kwadrat jaki istnieje. 

Edytowane przez KiLLeXX
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, KiLLeXX napisał:

Ja zamontowalem ten niby najwyższy model supportu shimano na kwadrat jaki istnieje. 

Myślę, że to jest najlepsze rozwiązanie - dać najlepszy element w danej technologii. Słuchajcie, gdzieś się kończy sens modowania T100 a zaczyna historia o innym rowerze, który w "tych piniondzach" będzie "to" miał. Ja oczywiście nie wiem, gdzie to jest :D

Ja tak chciałem ożywić trekingowy rower sprzed 15 lat - wymieniłem opony, clixkbox Sram Spectro, przy okazji linkę, manetkę, łańcuch, dałem nowe lampy Axa, został widelec i koła do wycentrowania albo wymiany szprych, bo nowych raczej już nie dostanę (ale nie sprawdzałem). W międzyczasie kupiłem T100 i treka sprzedam takiego w pół zrobionego, bo nie ma sensu w niego ładować $$$, zwłaszcza że nie jest mi potrzebny już.

Aha, bo u mnie albo nie ma miejsca na blacie (T100) albo kiera jest za gruba na posiadane uchwyty (T540) i szukam patentów, jakby ktoś był ciekaw to:

https://www.szumgum.com/dodatkowe-miejsce-na-oswietlenie-przednie-adapter-pod-hamulce-v-brake.html

https://www.szumgum.com/adapter-na-kierownice-kokpit-kierownicy-uniwersalny-22-2-31-8-mm-do-licznika-telefonu-lampki-itp.html

To drugie nawet ciekawe, dałbym do T540 ale najpierw przymierzę torbę na kierę, jak przyjdzie.

Jaki macie patent na lampki? Ja się wkopałem w Convoye, mam 2 sztuki ale ani tego sensownie nie mogę zamocować, no dobra na T100 pasuje ten uchwyt z zestawu ale ta latarka, nawet z kolimatorem daje po oczach. Poza ty ma drugą wadę - na wyprawę chcę brać prąd w USB a do tych aku w Convoyach jest dodatkowa ładowarka...

Edytowane przez spidelli
Opublikowano (edytowane)

😁

7 godzin temu, KiLLeXX napisał:

Nie wiem ile w tym prawdy, ale pisała tutaj jedna osoba, że w tej ramie są żle ścięte krawędzie i łożyska zewnętrzne będą po skosie, a to nie wróży im długiego zywotu. Ja zamontowalem ten niby najwyższy model supportu shimano na kwadrat jaki istnieje. 

To co wystaje bezbarwnym siliconem i tyle. Ten rowerek nie jest łatwy do modów, bo tu prawie wszystko jest do wymiany. TO MOKRY SEN DZIAŁU KSIĘGOWEGO DECATLON 😁

Odnośnie lampki:

https://photos.app.goo.gl/6iq6U1NKzkwziYRQ6

Zobacz patent na licznik u mnie. Są takie z dłuższą rurka i podwójnym mocowaniem. Tylko zwróć uwagę na średnicę kierownicy, bo ja musiałem podkładki użyć 😛

U mnie wpadnie carbon z Ali, nowe opony jak te się skończą, ale to część eksploatacyjna. 

Może zmienię koła pod kasetę. I to pewnie koniec modów. 

Maży mi się natomiast frameset Accent Forious, tak by zbudować wszystko pod siebie. 

Póki co mam co mam i jeździ. Nie chcę 10 rowerów, ten jest uniwersalny, las czy droga? :)

IMG_20190330_143329.jpg

Edytowane przez FalconHeavy