Skocz do zawartości

Triban 100 - commuter, "gravel", pierwszy baranek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wolnobieg się zużywa, obręcz od hamowania i miękka ośka prędzej ;)

Zużyje się to zacznę kombinować. Póki co jeździ.

Opublikowano

Jak by było koło plug&play pod kasetę i oponę 32.... 

Opublikowano

Spoko kompatybilna opcja jak ktoś chce tanio i korbę na kwadrat. Tylko trzeba długość supportu dobrać.

Opublikowano

A czemu suport wymieniasz? Ja po prostu kupiłem korbę na kwadrat i już. 

Opublikowano (edytowane)

@FalconHeavy

Nie wymieniam, pytam :) Noren pisał o suporcie a ja ciemny jestem stąd głupie pytanie...

Tak na szybko:

1) klamkomanetki SHIMANO ST-2400 / ST-2403 2x8 = 328 PLN

2) SHIMANO FC-A070 - korba na kwadrat = 132 PLN

3) SHIMANO FD-2400 / FD-2403 - Przerzutka przednia Claris = 55 PLN

4) SHIMANO SP41 - Zestaw pancerzy i linek przerzutki = 51 PLN

5) SUNRACE MFE60 - Wolnobieg 8-rzędowy = 73 PLN

6) SHIMANO CN-HG40 - Łańcuch rowerowy = 22 PLN

Jeśli czegoś nie pominąłem to wychodzi 661 PLN + koszty wysyłki

Edytowane przez spidelli
Opublikowano (edytowane)

Jak już wymieniasz suport to tylko na łożyska zewnętrzne. Żadne tam kwadraty ;)

Edytowane przez FalconHeavy
Opublikowano (edytowane)

Jak korba na kwadrat, to suport pozostaje bez zmian. Jak chcesz suport wymienić, to nie idź już żadne kwadraty, czy octalinki. Ja sam mam na kwadrat póki co i suportu nie dotknąłem. 

Edytowane przez FalconHeavy
Opublikowano

Ja mówiłem że jak chcesz budżetowo to ok :) Wiadomo że Hollowtech lepiej, ale to z 150zl drożej. Za to nowy Claris jest piękny...

Możesz się zastanowić nad klamkami Microshifta 2x8, koło 180zl pewnie znajdziesz.

Opublikowano

Albo klamki claris używane. Uważam, że klamkomanetki to był najlepszy upgrade. Ta kontrola nad przełożeniami jest tego warta. 

Opublikowano

Dokładnie, za 200zl na olx można. Klamki są super ale tyle ile sobie za nie życzy Shimano to skandal.

Opublikowano

Już się pogubiłem :) Tak z grubsza - albo 2x7 albo 1x8? Mnie zależałoby raczej na łatwiejszym podjeżdżaniu :)

Opublikowano

... czyli dla 2x8 to oprócz tego co wyliczyłem wyżej dochodzi jeszcze tylna przerzutka :) Coraz bliżej do tauzena ;)

Opublikowano

Lubię takie systematyczne podejście :) Co do części używanych to nie jestem przekonany - nie mam wiedzy i doświadczenia i nie odróżniłbym używanych od zużytych ;)

Drugie podejście:

1) klamki SHIMANO ST-A070 Tourney 2x7 = 228 PLN

2) korba SHIMANO FC-A070 = 132

3) przerzutka SHIMANO FD-R2000 Claris = 61 zł

4) SHIMANO SP41 - Zestaw pancerzy i linek przerzutki = 51 PLN

RAZEM = 472 PLN, z wysyłką ~ 500 PLN

Wolnobieg zostaje i łańcuch, wiadomo, że z czasem też do wymiany.

Opublikowano

Mógłbyś na klamkach zaoszczędzić:
PLN 146.17 50%OFF | Road Dual Control Levers microSHIFT SB-R472/3 Shifters (2/3X7) Speed Bicycle Derailleur Bike Parts Shift Lever Fit for Shimano
https://s.click.aliexpress.com/e/DvxTTJ7

Ewentualnie może bym swoje takie sprzedał...

Opublikowano

@noren

dziękuję, przemyślę :) mam nadzieję, że nie znikną w ciągu kwadransa ;)

Opublikowano

Przerzutka tylna w Tribanie (oryginalna) jest w stanie działać z 8 rzędowym wolnobiegiem lub kasetą (sprawdzone, jeżeli nie masz budżetu, możesz tak przejeździć jakiś czas, wadą oryginalnej przerzutki z Tribana jest słaba sprężyna - ale da się jeździć). Co do korby, jeżeli chcesz zostać przy kwadracie, to w takiej samej cenie dostaniesz korbę w wymiennymi blatami ( 8 rzędowa, ale będzie współpracować z 7 rzędowym napędem) np ta:

https://allegro.pl/oferta/korba-shimano-fc-rs200-claris-8rz-46-34t-170mm-7784677606?snapshot=MjAxOS0wMi0wNVQwNjo1OTo1Ni4xNzhaO2J1eWVyOzY3ZDNkMjE4MmIxZjVjZGI5M2EyNGUxZmViYjllYTYxYzQyMjRhZjQwZWE0N2UyNGUxNDI3MjFhNDE0YzI2Y2I%3D

https://bike.shimano.com/en-EU/product/component/claris-r2000/FC-RS200.html - opis wraz z typem i rozmiarem supportu

Do tego support 110 mm (mam ten zestaw w drugim rowerze).

Ja zdecydowałem się na naped 2x9, ale zanim udało mi się kupić klamkomanetki jeździłem na Tribanie z korbą Sora ( 2x9), przednią przerzutką Sora, wolnobiegiem 7 rzędowym, tym oryginalnym z Tribana, oraz przerzutką tylną również z Tribana.  A wisienką na torcie był łańcuch 9 rzędowy, który doskonale współpracował z wolnobiegiem 7 rzędowym (musiałem dać 9 rzędowy, bo przednia przerzutka była już 9 rzędowa, a oryginalny łańcuch 7 rzędowy był dla niej za szeroki).

Pancerze kup sobie na metry. Docinasz jak chcesz - koszt to 4 do 6 zł za metr.  Do tego kupujesz końcówki pancerza, a te można dostać od 30 gr za sztukę. Linki przerzutki oraz hamulca (nierdzewne) kupiłem po 6,60 za sztukę.

Ja na twoim miejscu starałbym się o klamki Clarisa (można je kupić po 160 zł za starą wersję i po 185 za nową, za sztukę), albo szukał używek w dobrym stanie. Nowe klamki w zestawie mają linki przerzutki, więc ich zakup nie będzie potrzebny. Linki hamulca jeżeli masz w dobrym stanie, możesz zostawić (ich długość się nie zmieni). 

Jeżeli masz jakieś pytania - pytaj :) .

Co do korby: kwadrat albo octalink - ta rama nie jest dostosowana do suportu z zewnętrznymi łożyskami  (mufa supportu powinna być przystosowana pod takie łożyska , czyli mieć splanowane (obrobione) powierzchnie boczne - muszą być równoległe, w przeciwnym wypadku możesz mieć problem, ze zbyt szybkim zużywaniem się łożysk).

Opublikowano

O, dobrze wiedzieć o przerzutce tylnej.

Ja mam korbę Sora 9rz, Przerzutkę przód Claris, łańcuch 8 rzędowy, z tyłu wolnobieg 7. Choinka niesamowita. I mam zewnętrzne łożyska, nie mam problemu żadnego z nimi.

Faktycznie ta korba Claris RS200 lepsza - ja rozważam zmianę z 50/34 na 46/34 - nie ta noga na duży blat u mnie, bardzo rzadko z niego korzystam.

Opublikowano (edytowane)

@Tribanator

Dzięki za wyjaśnienia i chęć pomocy :)

Widzę, że skłaniamy się jednak ku nieco lepszemu osprzętowi. Całość na Clarisie wychodzi tak jak na obrazku. Jaki wózek powinien być na tylną przerzutkę (długość)? Przednia mocowana na obejmę, prawda?

claris.jpeg

Edyta:

a wrzucenie wolnobiegu 8rz + taka manetka do obsługi (lub cokolwiek w tym stylu):

https://rowerplus.pl/klamkomanetki-szosowe/7378-sunrace-slr03-manetka.html?s=0

Albo pomysł, który już padł:

https://allegro.pl/oferta/manetki-szosowe-shimano-a050-7x2-na-kierownice-7527355826

Edytowane przez spidelli
Opublikowano (edytowane)

Jeżeli chodzi o manetki A050 - u mnie wyglądało do niedawna to tak:

Triban.thumb.jpg.c460c4543980d7a72ff6b742dc4e9b2e.jpg

Manetkę można kupić pojedynczo -  tylko przednią (w zestawie była linka) . Koszt ~ 25 zł.

Jeździłem tak od maja 2018 do  połowy lutego tego roku. Jest to najbardziej budżetowe rozwiązanie. Tracisz tylko 25 zł jeżeli zdecydujesz się na klamkomanetki, a masz napęd dwurzędowy.

Jeżeli chodzi o łańcuch, to nie kupuj najtańszego - od razu się wyciągnie i będzie wyrabiał ci zęby na blatach i koronkach wolnobiegu (kasety).

Wkład suportu i tak będziesz musiał zmienić, bo ten co jest firmowo w Tribanie jest za długi ( do korb 2 rzędowych wymagany jest wkład o długości około 110 mm, a w Tribanie oryginalnie jest około 120 mm, więc będziesz miał przesuniętą linie łańcucha).

Jeżeli chodzi o wózek przerzutki, to musisz to policzyć, czyli: odejmujesz od liczby zębów największej zębatki wolnobiegu liczbę zębów najmniejszej i dodajesz do tego różnicę pomiędzy blatami w korbie.

Dla przykładu: wolnobieg 13-28 oraz korba 50/34. Liczymy : 28-13 =15 oraz 50 - 34 =16. Dodajemy: 15+16 =31. Czyli pojemność przerzutki musi wynosić minimum 31.

Sprawdzasz jaką pojemność ma przerzutka, którą chcesz kupić.

Dla przedniej przerzutki ważna jest ilość zębów na dużym blacie (np 50)

https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/claris-r2000/RD-R2000-SS.html

Dla wózka SS (krótkiego pojemność) ta wynosi 37T, więc będzie ok.  Mamy więc jeszcze mały zapas ( w przyszłości możesz obsłużyć nawet kasetę 11-28, 28-11 = 17; 17+16 = 33)

Dla wózka GS - 43T, więc też będzie ok.

https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/claris-r2000/RD-R2000-GS.html

W takim przypadku zdecydował bym się na krótki wózek.

PS:

Dla każdej korby w dokumentacji podana jest długość suportu, z jaką współpracuje. Kieruj się dokumentacją, która jest zawarta na stronie Shimano :) (będziesz miał pewność, że wybór jest poprawny)

Edytowane przez Tribanator
  • Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

@Tribanator

Dzięki, uratowałeś mi ze 2 miesiące czytania po nocach :)

Ponieważ mam też T540 więc nie będę z T100 robił konia wyścigowego :) chociaż może będzie to rower wyprawowy pod sakwy/torby.

Pójdę na razie w budżetowe rozwiązanie i dokupię drugą cynglomanetkę, do tego korbę dwublatową, suport i przednią przerzutkę. W tym wariancie mogę zostać przy starej tylnej?

Jak coś skomponuję sensownego, to podrzucę do oceny.

Raz jeszcze dziękuję :)

EDYTA:

zrobiłem sobie takie zestawienie, starałem się już dobierać elementy kierując się stroną Shimano - niestety, często wyskakiwał Internal Server Error - ach to Ubuntu :D

Co do suportu to nie mam pojęcia jaki wybrać, bo 120 nie ma, jest 122 ale ie wiem czy 68 czy 70 jako pierwszy parametr oraz jaki gwint :)

https://rowerplus.pl/suporty-na-kwadrat/2273-shimano-bb-un26-wklad-suportu.html?s=1

warianty.jpg

Edytowane przez spidelli