Skocz do zawartości

Triban 100 - commuter, "gravel", pierwszy baranek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok po nocnym szperaniu na aliexpress zrobiło się małe zamieszanie 😮 anulowałem swoje zamówienie na microshifty i zamówiłem zestaw Sensah Reflex - klamkomanetki, przednia przerzutka i tylna przerzutka za 237zł

Teraz mam tylko zagwostkę odnośnie tej całej pojemności.. Tył w tym zestawie wg zeznań producenta ogarnia max 32T ("średnia klatka GS, max 32T"), przód natomiast 16T.
Zatem jeśli dobrze sobie wszystko przekalkulowałem, powinienem wybrać korbę 46-34 i wolnobieg 8 rzędowy 13-32, zgadza się ? Czy moje obecne koło i rama przyjmie bez problemu taki wolnobieg ? 😲

Jeśli mam rację, to z brakujących elementów potrzebuję :

- Wolnobieg SunRace MF-E60 13-32T 8-rz (ok. 90zł)
- Korba Claris 8rz FC-RS200 46/34T (ok.160zł)
- Suport Neco B910 68x110 (ok. 40zł)

Opublikowano
46 minut temu, FalconHeavy napisał:

Nie wiem na ile ten sensach jest wart ale wygląda ciekawie. Taki Shimano like ;)

Co do wolnobiegu to jeździłem sporo na takim, obecnie kaseta 8rz.

Szkoda, że nie obsługują 2x9 bo mi tylko manetek i kasetki brakuje ;)

Jest 2x9 https://pl.aliexpress.com/i/4000814671100.html?spm=a2g17.12057483.0.0.eec04176AZ6qZw

nad 2x9 myślałem też, bo plan był na nowe koła i kasetę, ale jednak auto pochłania ostatnio czas i fundusze, więc trzeba sprawę ugryźć budżetowo :P do 30 marca paczka ma być już u mnie, dam znać jak z jakością

Opublikowano

Cześć użytkownicy tribana :)

Obserwuję ten wątek od ponad roku i w sumie przekonał mnie on poniekąd do zakupu tribana rc100 w zeszłe wakacje. Pierwszy rower po długim okresie nie jeżdżenia, pierwszy baranek, szosa, biedagravel zwał jak zwał. Jestem zadowolony z zakupu i sukcesywnie chciałbym ten rower rozwijać. Tak wiem że to się nie opłaca ale taki mam kaprys i już ;) Z racji że na wakacje przenoszę się z rowerem w teren górzysty to brakuje mi trochę przełożeń. Mam koncepcje i nawet pościągałem sobie części ale pytanie brzmi.

Czy robiąc napęd 1x11 mogę zostawić przednią korbę i support? Będzie to działać czy trzeba z przodu korbę wymieniać? Jeśli chodzi o ilość zębów z przodu to 44 na moje potrzeby będą ok. Mam już kasetę, przerzutkę, łańcuch i manetkę. Pancerze linki wiadomo :) Widziałem taki wynalazek w necie, gość zmieniał korbę ale chodziło mu o stopniowanie przełożeń.

Opublikowano
W dniu 4.03.2021 o 09:52, marjak92 napisał:

Czy robiąc napęd 1x11 mogę zostawić przednią korbę i support? Będzie to działać czy trzeba z przodu korbę wymieniać? Jeśli chodzi o ilość zębów z przodu to 44 na moje potrzeby będą ok. Mam już kasetę, przerzutkę, łańcuch i manetkę. Pancerze linki wiadomo :) Widziałem taki wynalazek w necie, gość zmieniał korbę ale chodziło mu o stopniowanie przełożeń.

Sprawdź też czy bębenek w RC100 pomieści kasetę 11-rzędową. 

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Proszę o informację, jaka maksymalnie (liczba rzędów) kaseta wejdzie na oryginalny bębenek Tribana 100?

Dzięki.

Edytowane przez nowakm11
Opublikowano

Według producenta moja kaseta powinna wejść na standardowy bębenek(34,9mm). Okaże się w praktyce za 2 tygodnie podczas montażu ;) chyba że znacie wymiary bębenka w tribanie?

Opublikowano (edytowane)

No właśnie, w sumie to jaki rozmiar (szerokość) ma oryginalny bębenek?

Edytowane przez nowakm11
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Się okazało, że kolarz szosowy ze mnie żaden i na zębatce 50 ciągle z przekosem "musiałem" jeździć.

W związku za zaistniałą sytuacją powziąłem środki zaradcze i zanabyłem oraz zamontowałem korbę Shimano FC-RS200 46/34T 170mm.

No i gitara. Tak na świeżo wrażenia.

Nie mniej, jako że jestem wstydliwy, trochę krępuje mnie nagość zębatki. Ubrał bym ją w osłonę.

Czy któryś z szanownych forumowiczów zna rozwiązania, które możnaby tu zastosować, bo z dedykowaną osłoną (pod numer modelu) to ja w internetach się nie spotkałem.

Może jakiś protokół kompatybilności ktoś przez przypadek widział lub ma doświadczenia.

z wyrazami

Opublikowano

Opaska odblaskowa na łydę i heja :)

• Lubię to! 1
Opublikowano
1 godzinę temu, FalconHeavy napisał:

Opaska odblaskowa na łydę i heja :)

Ok. To jest opcja.

Użytkujesz taką korbę prawda? Dobrze pamiętam.

Jakieś wypadki?

Może faktycznie nagość nie taka straszna.

Opublikowano

Wypadek upadek to ja miałem ale nie z powodu korby ;)

Opublikowano
43 minuty temu, FalconHeavy napisał:

Wypadek upadek to ja miałem ale nie z powodu korby ;)

a no tak. pamiętam.

No nic to.

thanks any way.🙂

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam już wszystkie graty na miejscu i pierwszy problem. Zdemontowałem stary wolnobieg, założyłem nowy, 8 rzędowy i niestety obciera on o ramę :/ czy obecni tu użytkownicy 8 rzędowych wolnobiegów mieli takie problemy ? Jak to ogarnąć, tulejka na jedną i drugą stronę rozwiąże problem ?

Opublikowano

Nie pamiętam jak kombinowałem, ale miałem drugą oś i kilka podkładek z niej. 

Opublikowano

Cześć wszystkim,

Pisze chyba w niepoprawnym temacie, bo sprawa dotyczy tribana rc120 na tarczowkach a nie tribana 100, ale poczytałem trochę i widzę, że właśnie tutaj siedza największe modowe świry z interesującą mnie wiedzą :)

Otóż tak, w tym roku kupiłem wspomnianego rc120 na tarczowkach z deca i po około 200 przejechanych kmach jestem mega zadowolony. Jest to moja 3 szosa w życiu, jednak nie nazwałbym siebie doświadczonym kolarzem a jeśli chodzi o stronę mechaniczna to jestem zupełnym laikiem. Wcześniej jeździłem na retro szosie na której zaliczyłem glebe i połamałem obie ręce plus w zeszłym roku zrobiłem ok 250km na huraganie1. Pierwszy rowerek leży dalej niezłożony po kraksie, w drugim natomiast poszła rama (xd). Triban na razie sprawuje się super i z perspektywy laika uważam, że jest to lepszy wybór dla pocztakujacego niż huragan. Romet to już szosa rasowa - twardy jak cholera, koła 23, etc. Na tribanie z opona 28 jeździ się wygodniej, pozycja jest mniej agresywna + karbonowe widły na prawdę dają radę z tłumieniem drgań. Jedyny minus tribana to napęd, tutaj Claris w romecie zdecydowanie bije deca na łeb na szyję. Jeśli ktoś tak jak ja zastanawiał się nad wyborem między tymi dwoma rowerami: triban wygrywa wygoda, Romet natomiast będzie lepszym wyborem dla kogoś kto docelowo chciałby się ścigać a niekoniecznie jechać długie długie trasy w miarę wygodnie. 

Tutaj dochodzimy do mojego pytania: Klamki w clarisie a klamki microshifta to niebo i ziemia. Jakość wykonania i obsługi na prawdę jest zauważalna i zastanawiam się, czy mogę zrobić SWAP samych klamkomanetek? Szczególnie interesuje mnie to, czy moge je po prostu podmienić, zostawiając napęd microshifta tak jak wyjechał z decathlonu. Będę bardzo zobowiązany za wasza pomoc w temacie i ogólne uwagi na temat samego pomysłu. 

Z góry dzięki i szerokości! 

Opublikowano (edytowane)

Jak microshift był 8x to powinno zadziałać, ale zmieniarki też możesz podmienić.

Edytowane przez FalconHeavy
Opublikowano (edytowane)

Spokojnych Świąt.

Ktoś tu jeszcze cos dłubie Trybika? ;)

Ja bym chętnie zmienił koła na lżejsze bez ale to droga impreza. 

Ceny rowerów są teraz tak absurdalne, że wolę już mojego T100 gravel edyszyn niż przepłacać. 

Screenshot_2021-04-03-12-39-28-685_com.miui.gallery.jpg

Edytowane przez FalconHeavy
Opublikowano

Wzajemnie Wesołych Świąt :)

Ja mam wszystko do zmiany napędu. Miałem umówić się z kumplem na wspólne montowanie bo ma wszystkie klucze ale coś nie możemy ustalić terminu więc wszystko leży w kartonie. Jak się uda to się pochwale Tribanem z 1x11 ;)

• Lubię to! 2
Opublikowano

Spokojnych.

Zmieniłem korbę na RS200 w planach miałem zmianę opon na "brązowe", ale za dużo widziałem już rowerów z takimi 😉

Właściwie myślę, że w przyszłości zmienię tylko opony i to będzie konice modów.

Opublikowano

Juz nikt nic nie modzi, nic nowego do Tribana nie da śię wymyślić, no chyba że ktoś włoży amortyzator :P
Ja jedyne co w swoim zmieniłem, to to, że go okleiłem :D
Zastanawiałem się czy by nie zrobić z niego KTM'a, Speca, czy innego Treka...ale stanęło na tym, że Triban wozi się z dumnym napisem BTWIN na ramie :D
Do tego naklejka prewencyjna "GPS protected" i się jeździ.

W dniu 4.02.2021 o 14:27, FalconHeavy napisał:

Ja sobie zrobiłem taką FC-RS200 46/34 bo miałem 50/34. 50 przy szerokich oponach się nie sprawdza. Jest to prosta korba na kwadrat, ale daje możliwość zmiany zębatek.

A może lepiej zostaw jak jest i kup lepsze opony bo skończysz jak ja? ;)

Nie mogę się doczekać wiosny!

• nowa owijka
  • nowa zębatka 46z
  • troszkę niższy adapter tylnego hamulca
  • nowe oponki 38c 40-622 G-one
  • Czerwony odblask od spodu ;)

IMG_20210203_182320.jpg IMG_20210204_083750 (1).jpg IMG_20210203_185651.jpg IMG_20210203_172107.jpg

Pokaż co o za adapter, czybyś się pozbył tego trek/gary fisher ?

• Lubię to! 1
Opublikowano

Sam adapter is/pm. Generalnie gary niezbyt pasuje, bo nie łapie całym klockiem. Choć i tak nie jest źle bo trzeba uważać by guy nie zdzierać.

IMG_20210321_121554.jpg
Opublikowano
13 godzin temu, FalconHeavy napisał:

Sam adapter is/pm. Generalnie gary niezbyt pasuje, bo nie łapie całym klockiem. Choć i tak nie jest źle bo trzeba uważać by guy nie zdzierać.

IMG_20210321_121554.jpg

I co, jest różnica w powierzchni klocka którą hamujesz?
U mnie też tylko częścią łapie, ale zblokować koło to żaden problem.