Skocz do zawartości

Triban 100 - commuter, "gravel", pierwszy baranek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wystarczy nie psikać punktowo, zachować odległość i robić przerwy. 

Opublikowano

Ja zaczynam się "wyleczać" z kupowaniem na aliexpress rzeczy związanych z rowerem. Równo 2 miesiące jazdy na korbie i supporcie IXF. Dispute oczywiście nie można założyć - bo jest 15 dni. Chinol oczywiście ma gdzieś, bo rower używany pewnie do DH/FR/partner biznesowy SpaceX do lotów orbitalnych. Podkładki od słońca w 2 miechy dosłownie rozpadają się w palcach. Łożyska do wymiany bo szorują. W krótkim czasie już 4x się naciąłem - siodło niesymetryczne (zwrot), lampka tył działająca do pierwszego deszczu (też pełny zwrot), uchwyt na telefon też "lepszy i polecany" spadł i rozwalił telefon na kostce brukowej (zwrot za uchwyt :D). Teraz support ale kasy nie będzie. I tak trzeba finalnie u nas kupować, a sprzętu używam "rekreacyjnie".

2020-07-30 11.06.33.jpg 2020-07-30 11.06.39.jpg
Opublikowano
2 godziny temu, barto125 napisał:

Na tarcze do tyłu masz jakiś adapter?

tak, dokładnie coś takiego :
https://dotsport.pl/product-pol-42990-Trek-Gary-Fisher-adapter-do-mocowania-hamulca-tarczowego.html

Prymiarka, odwiert w ramie i siedzi.

2 godziny temu, Odie napisał:

Ja zaczynam się "wyleczać" z kupowaniem na aliexpress rzeczy związanych z rowerem. Równo 2 miesiące jazdy na korbie i supporcie IXF. Dispute oczywiście nie można założyć - bo jest 15 dni. Chinol oczywiście ma gdzieś, bo rower używany pewnie do DH/FR/partner biznesowy SpaceX do lotów orbitalnych. Podkładki od słońca w 2 miechy dosłownie rozpadają się w palcach. Łożyska do wymiany bo szorują. W krótkim czasie już 4x się naciąłem - siodło niesymetryczne (zwrot), lampka tył działająca do pierwszego deszczu (też pełny zwrot), uchwyt na telefon też "lepszy i polecany" spadł i rozwalił telefon na kostce brukowej (zwrot za uchwyt :D). Teraz support ale kasy nie będzie. I tak trzeba finalnie u nas kupować, a sprzętu używam "rekreacyjnie".

2020-07-30 11.06.33.jpg 2020-07-30 11.06.39.jpg

Mnie najbardziej właśnie to odstrasza w zakupach u majfrendów - jak kpisz jakiś droższy sprzęt i coś się stanie, to powodzenia z walką o zwrot/reklamacją...

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Nie mogę się przyzwyczaić do dłuższego mostka. zamawiam 90, setka idzie na OLX :P

Macie jakiś patent na ustawienie wysokości manetek? Nie mogę się wpasować, dól mam wygodny jak nigdy wcześniej, a górny chwyt teraz słabo.

IMG_20200731_135400.jpg Edytowane przez FalconHeavy
Opublikowano (edytowane)

Dobry sposób bez owijki, bo swoją już 4 razy zrywałem :D

Ale przynajmniej górę zrobiłem na podwójnej warstwie.

Edytowane przez FalconHeavy
Opublikowano (edytowane)

Prawidłowo ustawia się prawie na płasko, przy górnym chwycie dłonie muszą być proste, czyli rękę jak wyprostujesz i palce to jest twój naturalny chwyt w którym najmniejsze ryzyko kontuzji i bólu. Czyli spróbuj wyprostować palce i zobaczyć czy nadgarstek jest prosto. Wiem to z fittingu (szosa) zrobiłem najwięcej 17h w siodle (350km) i muszę przyznać że nie miałem nigdy najmniejszych problemów że coś drętwieje itp. Warto było zainwestować w dobrego fittera.

U kolegi @FalconHeavysama kierownica jest lekko w dół, daj ją płasko a poźniej dopiero klamkomanetki ustaw aby chwut był przedłuzeniem kierownicy czyli prawie na płasko całość. Poglądowy rysunek nizej.

kierownica.jpg Edytowane przez mmichal
Opublikowano

Tak miałem wcześniej, tylko niestety im wygodniej na górze, tym gorzej na dole. Doszedł do tego zbyt długi mostek, ale właśnie zamówiłem właściwy dla rozmiaru M.

Ta kiera jest gięta identycznie jak oryginalna, ale wydaje mi się, że by było idealnie to potrzebna jest zupełnie inna kiera.

Opublikowano (edytowane)

@FalconHeavy  Nie chce tu śmiecić bo to nie wątek o fittingu ale siodło masz mocno do dołu, daj bardziej na płasko odciążysz ręce, jak się da to też daj na full do przodu na prowadnicy, bo od tego się zaczyna ustawianie roweru, od siodła, dopiero potem zobaczysz czy mostek musisz skracać. Dużo z tym walczyłem i czytałem w końcu poszedłem na profesjonalny fitting, mogę coś podpowiedzieć więcej jak chcesz.

Wrzucam filmik jak to powinno być ustawione, bardzo krótki i treściwy, Mateusz to jeden z lepszych fitterów w Polsce.

Edytowane przez mmichal
Opublikowano

Siodełko to wiem, przesadziłem dla testu. 

ja lubię manuale Park Toola

Opublikowano

Niby temat o tribanie, a tu tyle ciekawych rzeczy się można dowiedziec :D

Mój triban niestety jeszcze trochę poczeka na ukończenie - przeliczyłem się z adapterem hamulca na tył.

Po zamontowaniu wynalazku do tarcz okazało się, że tylny adapter is/pm pod tarczę 160mm(180front/160tył) umiejscawia zacisk zbyt wysoko. Wychodzi więc na to, że pomimo tarczy 160mm tył, adapter trzeba dać 140mm - a i tak klocki nie będą hamowały całą powierzchnią - wiem, bo przełożyłem adapter(160mm front/140mm tył) z widelca.

Zastanawiam się, czy tarcza 180mm z tyłu by nie podeszła, żeby wykorzystać całą powierzchnię klocka...wiem, że wyglądałoby to dziwnie, ale coż. Wykręcę z MTB i sprawdzę :D

Ewentualnie pozostanie mi kupno adaptera a2z bezpośrednio pod PM, kontakt z kimś kto zmodził tribana wycinając adapter na tył na cnc, lub zakup śmiesznie wyglądających adapterów "chińczyków" - ale tego wolałbym uniknąć :)

Opublikowano

Kiedyś ktoś sprzedawał tribika z Garym Fisherm ;)

Bez tytułu3.jpg
Opublikowano

Sprzedawał. Wystarczy, że 0.5 mm będzie przesunięty klocek względem tarczy i co hamowanie będzie piszczeć jak diabli. I będą kolejne wydatki, kombinowanie z tarczami, klockami.... Aż sprzedasz i kupisz prawowitą ramę z fabrycznym mocowaniem lub nowy rower.

Wysłane z mojego moto g(7) plus przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, FalconHeavy napisał:

Kiedyś ktoś sprzedawał tribika z Garym Fisherm ;)

Bez tytułu3.jpg

właśnie taki adapter nabyłem. Z tego co widzę nie ma tam podkładek pomiędzy adapterem/zaciskiem...może spróbuję tak zrobić u siebie.
Tego drugiego Garego ni huhu znaleźć nie idzie...tzn jest, ale na ebayu, wysyłka z USA, więc proćiej byłoby chyba z a2z. Poi co zostanę przy swoim i będę kombinował :D

50 minut temu, Odie napisał:

Sprzedawał. Wystarczy, że 0.5 mm będzie przesunięty klocek względem tarczy i co hamowanie będzie piszczeć jak diabli. I będą kolejne wydatki, kombinowanie z tarczami, klockami.... Aż sprzedasz i kupisz prawowitą ramę z fabrycznym mocowaniem lub nowy rower.

Wysłane z mojego moto g(7) plus przy użyciu Tapatalka

Odie, ja się tego spodziewałem, ale i tak coś mnie pchnęło do przerabiania Tribana. Udało mi się zakupić naprawdę fajne graty za cene o wiele niższą niż za nówki, więc pozostanie tylko przekładka na nową ramę.
Prędzej czy później (coś czuje że prędzej) kupię coś typowo pod tarcze...accenta furiousa chociażby :)

EDIT: już wiem, dlaczego klocek nie nachodzi całą powierzchnią na tarczę - zły kształt adaptera. Wystarczy taki bardziej "podgięty" i wszystko będzie śmigać - w swoim mam prosty kawałek aluminium i zacisk przez to odstaje  :)

Edytowane przez Faerloss
Opublikowano

Cześć. 

Pomóżcie trochę. Fabryczna tylna opona w Trybiku do wymiany. Chce kupić szosowe ale od 3 dni dylemat...czy 700*25c cz 28c?.

Czy ktoś doświadczony może podpowiedzieć laikowi czy jest jakaś różnica w totalnie amatorskiej jeździe?

Nie rozwiajam jakichś kosmicznych prędkości. Raczej trochę szybsza jazda.

Z góry dziękuję.

Opublikowano

25c to będziesz się bał każdej dziury, a wcale szybszy nie będziesz. 25c będziesz musiał mocniej pompować.

Odpuść sobie 25 ;)

Opublikowano

Ja śmigam na 28c i jest OK. Zdarza mi się po lesie jeździć ale ze świadomością ograniczeń. Po korzeniach nie przelecisz ;)

28c to szybko i komfortowo po mieście.

Opublikowano

Kupiłem korbę sory trafiła się za 189zł (nowa) Zastanawiam się się jaki model supportu wybrać? 

Opublikowano
13 godzin temu, Wixser napisał:

Kupiłem korbę sory trafiła się za 189zł (nowa) Zastanawiam się się jaki model supportu wybrać? 

Na stronie shimano możesz sprawdzić co pasuje do jakiego modelu. 

4EAA4A18-A4ED-407E-A580-AC6B2C47A554.jpeg
Opublikowano (edytowane)
W dniu 31.07.2020 o 19:34, FalconHeavy napisał:

Wrzuć foto dla potomnych.

pierwotnie miałem taki adapter (tu zdjęcie innego rozmiaru, chodzi mi o ten prosty kawałek aluminium):

1567377152_adapter1.thumb.jpg.1927adf00f7678998063f3d767fa69d6.jpg

trzeba było jednak podmienić na taki:
883779945_adapteravid.thumb.jpg.e0549862c5273fc85cb63c2413707dc1.jpg

Edytowane przez Faerloss
literówka