Skocz do zawartości

Triban 100 - commuter, "gravel", pierwszy baranek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Topeak Aero Wedge Pack rozmiar M. U mnie mieści 2 dętki, pompkę CO2 z nabojem, drugi nabój, 3 łyżki do opon, multitoola, chusteczki i jeszcze jest trochę miejsca na jakieś drobne pierdoły, ja wożę jeszcze zapasową spinkę do łańcucha i zawsze jakąś drobną kasę

Mam w MTB. Straszny badziew w stosunku do ceny. Kompletnie nie przemyślana (kształt, zamek, regulacje) a już największa wtopa z paskiem mocującym do sztycy. Aż wstyd, że taka firma puściła taki kit. Wziąłem ją za pkt. z Orlenu. W szosie mam tą tanią z Decathlon - dużo lepsza zwłaszcza za takie pieniądze.

b0c2b62a311b9e7c687fde6a96fb2f8d.jpgfb7ac0353203cdcc13ab519f0d754fff.jpg

Opublikowano

Ja pod siodłem mam taką:
https://pl.aliexpress.com/item/32858033502.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.7365431fuG1fas&algo_pvid=ebd5d777-ddde-4a31-bdcd-f225d64e4db8&algo_expid=ebd5d777-ddde-4a31-bdcd-f225d64e4db8-11&btsid=0b0a119a15955753091015826e2afc&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

Sprawdza się ok, wchodzi multitool, dętka(pewno x2  pokojnie) i parę innych pierdół.

10 godzin temu, Odie napisał:

Mam w MTB. Straszny badziew w stosunku do ceny. Kompletnie nie przemyślana (kształt, zamek, regulacje) a już największa wtopa z paskiem mocującym do sztycy. Aż wstyd, że taka firma puściła taki kit. Wziąłem ją za pkt. z Orlenu. W szosie mam tą tanią z Decathlon - dużo lepsza zwłaszcza za takie pieniądze.

b0c2b62a311b9e7c687fde6a96fb2f8d.jpgfb7ac0353203cdcc13ab519f0d754fff.jpg

Ten rower to było kiedyś moje marzenie :)  

Opublikowano
14 minut temu, Faerloss napisał:

Ten rower to było kiedyś moje marzenie :)  

200 zł przez OLX od pierwszego właściciela jeszcze na ori oponach stał :D  Jedyne czego mu brakowało to seryjnego amora ale nie płakałem :P

Polecam szukać po lokalnych portalach - od cholery perełek za grosze w naprawdę świetnym stanie! Można spełniać marzenia na starość :D Już mam 4 i żona krzyczy :D

2020-03-06 20.37.51.jpg
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Odie napisał:

200 zł przez OLX od pierwszego właściciela jeszcze na ori oponach stał :D  Jedyne czego mu brakowało to seryjnego amora ale nie płakałem :P

Polecam szukać po lokalnych portalach - od cholery perełek za grosze w naprawdę świetnym stanie! Można spełniać marzenia na starość :D Już mam 4 i żona krzyczy :D

2020-03-06 20.37.51.jpg

Kurła ale Ci się trafiło!
Pamiętam że GT podobały mi się od zawsze ze względu na tą charakterystyczną ramę :)

Ja na olx właśnie trafiłem dobry deal na kompletną grupę SORA która lada dzień wyląduje w tribanie...czasem ludzie oddają coś za naprawdę małe pieniądze.

edit: gravel bike disc frame buy now super cheap majfrend 😁 

"karbon" zdjęty, kleju w cholerę zostawił...zastanawiam się, czy przed malowaniem na czerń zdjąc te naklejki "BOTWIN" czy zostawić je jako kamuflaż, polakierować i potem zdjąć, żeby mieć srebrny napis.
Co myślicie?

IMG_20200724_125634.jpg

Edytowane przez Faerloss
Opublikowano

Witam. Od ponad roku posiadam tribana 100 przez ten czas nabiłem sporo kilometrów. Niedawno zastanawiałem się czy nie kupić czegoś lepszego. Posiedziałem/pojeździłem na kilku modelach cenowo +3tyś ale szkoda mi jest wydawać tyle kasy. Jestem amatorem w tyg robię średnio 150km. Geometria tribana też mi dobrze pasuje.
Wczoraj uszkodziłem obręcz i pomyślałem sobie że może warto go ulepszyć. Zastanawiam się czy wybrać osprzęt claris czy może dołożyć do sory (klamkomanetki planuję kupić używane) Nie mam też pojęcia jakie wybrać koło na tył może coś doradzicie. Ogólnie ze wszystkim chciałbym zmieścić się w 1tyś.
Z góry za wszystkie rady dziękuję :)

Opublikowano
22 minuty temu, Wixser napisał:

Witam. Od ponad roku posiadam tribana 100 przez ten czas nabiłem sporo kilometrów. Niedawno zastanawiałem się czy nie kupić czegoś lepszego. Posiedziałem/pojeździłem na kilku modelach cenowo +3tyś ale szkoda mi jest wydawać tyle kasy. Jestem amatorem w tyg robię średnio 150km. Geometria tribana też mi dobrze pasuje.
Wczoraj uszkodziłem obręcz i pomyślałem sobie że może warto go ulepszyć. Zastanawiam się czy wybrać osprzęt claris czy może dołożyć do sory (klamkomanetki planuję kupić używane) Nie mam też pojęcia jakie wybrać koło na tył może coś doradzicie. Ogólnie ze wszystkim chciałbym zmieścić się w 1tyś.
Z góry za wszystkie rady dziękuję :)

Pytanie czy coś już w rowerze zmieniałeś? bo jeśli nie, to pamiętaj, że tutaj będziesz miał praktycznie cały napęd do wymiany+klamki, więc ładnych kilka stów to będzie kosztowało -  chociaż w sumie w tysiaku pewno się zmieścisz

Koło brałbym chyba to:
https://allegro.pl/oferta/mocne-kolo-28-stars-pod-kasete-lozyska-maszynowe-9210957598
Nie jest lekkie, ale wytrzymałe; budżetowe, ale już na maszynach i pod kasetę; poza tym zostanie Ci jeszcze kilka stówek na resztę sprzętu.

Osprzęt sora/claris chyb aż tak jakościowo się nie różni... szukałbym clarisa - wyjdzie taniej. A jak chcesz jeszcze taniej, to klamki microshifta z ali.

Korbę bierz hollowtech2 - zalet chyba nie trzeba przedstawiać.

Opublikowano
6 minut temu, Faerloss napisał:

Pytanie czy coś już w rowerze zmieniałeś? bo jeśli nie, to pamiętaj, że tutaj będziesz miał praktycznie cały napęd do wymiany+klamki, więc ładnych kilka stów to będzie kosztowało -  chociaż w sumie w tysiaku pewno się zmieścisz

Od nowości wymieniłem tylko siodełko :)

Coś tanio to koło nie wiem czy nie za tanio :D Nie znam się na tym kompletnie. Chce żeby to mi jak najdłużej wytrzymało.

Z tymi klamkami microshifta to pomyślę :)

hollowtech2 sporo czytałem i biorę go :) 

Opublikowano (edytowane)

Te koła nie są lekkie ale pancerne.

Edytowane przez FalconHeavy
Opublikowano
Teraz, FalconHeavy napisał:

Te koła nie są lekkie ale pancerne.

Czyli można brać :)

Opublikowano (edytowane)

Ja na takich śmigam, tylko w moich są piasty pod tarcze. Myślę, że to tylko tani rower i nie ma co przesadzać z drogimi kołami. Musi być trwałe i niedrogie ;)

9 godzin temu, Faerloss napisał:

Kurła ale Ci się trafiło!
Pamiętam że GT podobały mi się od zawsze ze względu na tą charakterystyczną ramę :)

Ja na olx właśnie trafiłem dobry deal na kompletną grupę SORA która lada dzień wyląduje w tribanie...czasem ludzie oddają coś za naprawdę małe pieniądze.

edit: gravel bike disc frame buy now super cheap majfrend 😁 

"karbon" zdjęty, kleju w cholerę zostawił...zastanawiam się, czy przed malowaniem na czerń zdjąc te naklejki "BOTWIN" czy zostawić je jako kamuflaż, polakierować i potem zdjąć, żeby mieć srebrny napis.
Co myślicie?

IMG_20200724_125634.jpg

Lepiej zdejmij i tak musisz troszkę zmatowić lakier papierem.

Fajną lampkę kupiłem ;)

https://allegro.pl/oferta/lampka-tylna-knog-plus-czarny-9451120456?utm_source=notification&utm_medium=PLemail_tracking_number_added&utm_campaign=tracking-numbers-notifications&snapshot=MjAyMC0wNy0yMFQwNTo1MzoxOS45NDBaO2J1eWVyO2FlMWE1ZjU1ODMyNjUzMWU4ZWNhNjM5MmNiODY4OGYwZmM5YTAzYjg4OGQ5OTE5NTYxZmUwODBiZDUyNGE3MzI%3D

Opublikowano (edytowane)

Dostałem za piwo. Lekka jak piórko. A prawie dziś zdradziłem mojego Tribsona 101 :)

IMG_20200725_200223.jpg

Niebawem - pozostało niezmienione 😅:

• mostek
  • kierownica
  • sztyca
  • tylny hebel
  • rama (Wymieniona na M i pomalowana)
  • Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 24.07.2020 o 20:50, FalconHeavy napisał:

Ja na takich śmigam, tylko w moich są piasty pod tarcze. Myślę, że to tylko tani rower i nie ma co przesadzać z drogimi kołami. Musi być trwałe i niedrogie ;)

A mam jeszcze pytanie czy mogę wymienić najpierw tył czyli (Koło, kaseta, przerzutka i klamkomanetka) a potem przód (korba, suport, przerzutka i druga manetka) Czy nie da rady i trzeba wszystko na raz wymienić? 

Opublikowano
W dniu 24.07.2020 o 20:50, FalconHeavy napisał:

Lepiej zdejmij i tak musisz troszkę zmatowić lakier papierem.

Fajną lampkę kupiłem ;)

https://allegro.pl/oferta/lampka-tylna-knog-plus-czarny-9451120456?utm_source=notification&utm_medium=PLemail_tracking_number_added&utm_campaign=tracking-numbers-notifications&snapshot=MjAyMC0wNy0yMFQwNTo1MzoxOS45NDBaO2J1eWVyO2FlMWE1ZjU1ODMyNjUzMWU4ZWNhNjM5MmNiODY4OGYwZmM5YTAzYjg4OGQ5OTE5NTYxZmUwODBiZDUyNGE3MzI%3D

Przypomina mi nieco mojego Xanesa, ale bardziej stylowa :D

11 godzin temu, Wixser napisał:

A mam jeszcze pytanie czy mogę wymienić najpierw tył czyli (Koło, kaseta, przerzutka i klamkomanetka) a potem przód (korba, suport, przerzutka i druga manetka) Czy nie da rady i trzeba wszystko na raz wymienić? 

W sumie powinno to zagrać, bo chyba ktoś w tym temacie pisał, że jeździ z jednym blatem z przodu i kasetą 8rz z tyłu...z drugiej strony jeśli założysz nowe koło z nową kasetą używając starego łańcucha i korby, to różnie może być z eksploatacją - w sensie że części mogą zużyć się szybciej.
Optymalnie by było, gdybyś wymienić cały napęd razem z kołem.

Opublikowano
3 godziny temu, barto125 napisał:

@FalconHeavy ile masz wzrostu, że masz ramę M? Ja przy 183 mam wrażenie, że ta L moja jest troszkę za duża.

179

Opublikowano (edytowane)

Musze zdobyć nowy mostek. Idąc wymiarami nowszych tribanów będzie to 100mm przy rozmiarze ramy M.

Może by tak kolor jakiś inny? Kapsel mam pomarańczowy.

JAKI KOLOR

Opublikowano
43 minuty temu, FalconHeavy napisał:

Musze zdobyć nowy mostek. Idąc wymiarami nowszych tribanów będzie to 100mm przy rozmiarze ramy M.

Może by tak kolor jakiś inny? Kapsel mam pomarańczowy.

JAKI KOLOR

Brałbym ten środkowy z lewej strony - ciemno pomarańczowy. Wydaje mi się, że najlepiej się zgra z owijką i kapslem.

A propos kolorów - miałem pomalować Tribana na czarny błysk, a skończy się mieszanką kolorów szary-czarny; coś a la trek roscoe i wydaje mi się, że będzie to ładne połączenie.

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Aż tak mnie nie ... by w ten sposób podwoić wartość roweru ;) Kupiłem czarny accenta o podobnej wadze 100 mm. Gdyby nie to, że dostałem okazyjnie kierownice pewnie bym tego nie ruszał. Plusem jest to, że jest to kierownica 31,8, czyli współczesna i można w przebierać w mostach.

Opublikowano

Nowy mostek okazał się niższy o 1 krążek. 

IMG_20200729_180620.jpg
Opublikowano (edytowane)

700zl :o

ale fajny gadżet ten amortyzowany mosteczek. 

Ja tam na mostku starym, ale z innymi częściami nowymi (jeszcze nie wszystko zamontowane).

Koła na maszynach kręcą się aż miło!

Jeśli jutro dojdą mi adaptery do hamulców, to rower będzie skończony.

Póki co wygląda tak jak poniżej.

Po położeniu podkladu, jego kolor tak mi się spodobał, że zdecydowałem iz triban nie będzie jednak czarny, tylko szary.

Kolor to Nardo grey z palety Audi :P

puszka za 40zl starczyła na 3 warstwy. Wg mnie wygląda elegancko :)

IMG_20200729_200948.jpg

Edytowane przez Faerloss
  • Lubię to! 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Faerloss napisał:

Ja tam na mostku starym, ale z innymi częściami nowymi (jeszcze nie wszystko zamontowane).

Po położeniu podkladu, jego kolor tak mi się spodobał, że zdecydowałem iz triban nie będzie jednak czarny, tylko szary.

IMG_20200729_200948.jpg

Malowane na profesjonalnym wieszaku z rury gazowej w piwnicy 😃 ciekawe czy audi też tak malują 🧐

Edytowane przez damian398
Opublikowano

Nie brakuje przełożeń w fabrycznym Tribanie 100? Mam na myśli jazdę po płaskim, czy da się trzymać fajną średnią prędkość na najmniejszej zębatce? 

Opublikowano
11 godzin temu, Faerloss napisał:

IMG_20200729_200948.jpg

Rower wygląda świetnie:)

• Lubię to! 1
Opublikowano
10 godzin temu, Krys007 napisał:

Nie brakuje przełożeń w fabrycznym Tribanie 100? Mam na myśli jazdę po płaskim, czy da się trzymać fajną średnią prędkość na najmniejszej zębatce? 

Czasem brakuje, jak lecisz po płaskim...da się jednak jechać 40km/h nie mieląc aż tak tragicznie :)

36 minut temu, TTomson napisał:

Rower wygląda świetnie:)

Dzięki, wydaje mi się, że jak na amatorskie warunki lakiernicze (piwnica, rower wisiał na rurze od gazu - tak jak pisał @damian398 :D)  to wyszło naprawdę ładnie irówno. Zero zacieków.