mario_09 Opublikowano 7 Maja 2020 Opublikowano 7 Maja 2020 14 minut temu, FalconHeavy napisał: To po co szukasz 3rz by 2 zdjąć? https://rower.com.pl/mechanizmy-korbowe-1-tarczowe-6514 No to jaką byś polecił korbę jednorzędową w zakresie 40-44T?
pawcio_93 Opublikowano 7 Maja 2020 Opublikowano 7 Maja 2020 Godzinę temu, skuter70 napisał: Witam Tribanowców:) Po przeczytaniu 100 stron wątku zdecydowałem się kupić omawiany rower. I zaczęły się schody:) Okazało się, że mojego rozmiaru już nie ma w sprzedaży:( Wchodziło jeszcze w grę kupno w Niemczech, ale granice zamknięte i musiałbym czekać, a czekać nie chciałem. Zdecydowałem się na zakup damskiej wersji Tribana 100. Za 1300 zł otrzymujemy tą sama ramę, tylko białą, klamkomanetkę microshift, dodatkowe klamki hamulców na prostej części kierownicy i kasetę 11-34 . Planowałem, że dodatkowe „babskie” klamki zdemontuję, a ramę zimą przemaluję. Ale po pierwszej przejażdżce zakochałem się w mojej białej lady:) Dodatkowe klamki to rewelacja a biały rower z czarnym widelcem, czarną kierownicą i czarnym bagażnikiem jest elegancki:) Bałem się wad często opisywanych na forum. Ale jak na razie wszystko jest OK. Hamulce działają bardzo dobrze, opony można zdjąć z obręczy bez problemu, łańcuch nie spada, chińska klamkomanetka działa bez zarzutu., support nie strzela:) Ogólnie na razie jestem bardzo zadowolony z zakupu. Do mojego stylu jazdy, czyli wędrówkowego szwędania się po wszelkich możliwych drogach, bez bicia rekordów i skakania z hopek rower nadaje się idealnie. Moja dziewczyna zakupiła jakiś czas temu ten rower i jak na razie jest zadowolona, choć km jeszcze nie za wiele 😅
mario_09 Opublikowano 8 Maja 2020 Opublikowano 8 Maja 2020 Niestety moja krótka i szybka przygoda z Tribanem właśnie się kończy... Po przeanalizowaniu "na trzeźwo" wszelkich kosztów obecnych i przyszłościowych modyfikacji mając na uwadze to, że jeszcze mogę zwrócić rower do decathlonu zrobię to na najbliższych dniach ☹️
GLSMN Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 (edytowane) W dniu 28.04.2020 o 11:13, GLSMN napisał: Zebrałem specyfikację i zrobiłem szczegółową tabelkę ze wszystkimi komponentami stockowymi Triban 100, możecie korzystać:https://docs.google.com/spreadsheets/d/1DcfH9ThIMesDCxa92Dx7UzBvh2ASCVcIdc8Ek5d_Trg Oczywiście wszystkie poprawki mile widziane. Chciałbym przeprowadzić pare modyfikacji (głównie chodzi o wygodę – nie kupuje tej pseudo manetki) i dopytać, czy wszystko będzie ze sobą współgrać. ETAP 1 (Manetka): – Manetka | Shimano Claris ST-R2000-R (8 rzędów) – głównie z powodu schowanych linek ETAP 2 (Napęd): — Przerzutka | Shimano Claris RD-R2000-GS (8 rzędów) — Łańcuch | SHIMANO CN-HG71 (8 rzędów) — Wolnobieg | Sunrace 13-34T MFM568 (8 rzędów) Miało być górnolotnie ale zostanie rozsądniej. Kupiona manetka Shimano Sora ST-R3300 7r., więc zostaje obecny napęd – bez planów na większą rozbudowę. Do tego polecana przez was owijka PRO Sport Control i łańcuch KMC X8-93 116 (ten fabryczny to jakiś dramat – zużycie 1% i straszny hałas). Uda mi się zamknąć w 124,00 zł za te komponenty. Czy ktoś próbował sprzedawać tę fabryczną manetkę? Byli jacyś chętni? Edytowane 12 Maja 2020 przez GLSMN
TTomson Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 Co sądzicie o oponie Schwalbe cx comp? Chcę ją założyć do siebie ale producent podaje maksymalny naciski na koło 60 kg. Boję się, że przy założeniu bagażu będzie za ciężko. A może polecacie coś innego w podobnej cenie.
GLSMN Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 17 minut temu, TTomson napisał: Co sądzicie o oponie Schwalbe cx comp? Chcę ją założyć do siebie ale producent podaje maksymalny naciski na koło 60 kg. Boję się, że przy założeniu bagażu będzie za ciężko. A może polecacie coś innego w podobnej cenie. Polecam coś z gładszym bieżnikiem typu semislick — Continental Speed Ride 28x1.6 https://www.centrumrowerowe.pl/opona-continental-speed-ride-pd8311/Do dorwania poniżej 60zł
TTomson Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 (edytowane) 7 minut temu, GLSMN napisał: Polecam coś z gładszym bieżnikiem typu semislick — Continental Speed Ride 28x1.6https://www.centrumrowerowe.pl/opona-continental-speed-ride-pd8311/ Do dorwania poniżej 60zł Patrzyłem na nie, podobają mi się. 35c wejdzie do Tribana? Tej opony chyba nie robią w rozmiarze 35C. Edytowane 12 Maja 2020 przez TTomson dopisanie tekstu
bazia Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 Kupiłem Schwalbe 35c z wkładką antyprzebiciową 3mm. Chyba o te 3mm za dużo...o ile szerokość ok, o tyle przy ciśnieniu pow 4.0Bar trze o ramiona hamulca z tyłu. W sensie za wysoka w szczycie jest. Wcześniej miałem jakieś Mitasy 35c ale szybko poszły w najdalszy kąt pownicy
TTomson Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 14 minut temu, bazia napisał: Kupiłem Schwalbe 35c z wkładką antyprzebiciową 3mm. Chyba o te 3mm za dużo...o ile szerokość ok, o tyle przy ciśnieniu pow 4.0Bar trze o ramiona hamulca z tyłu. W sensie za wysoka w szczycie jest. Wcześniej miałem jakieś Mitasy 35c ale szybko poszły w najdalszy kąt pownicy To dziwne. Koledze kilka stron wcześniej wchodziły 38C.
ffurbo Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 2 godziny temu, TTomson napisał: 35c wejdzie do Tribana? Na zdjęciu continental race king zwijana 35. Sorki za kąt, mam bagażnik założony i lepiej nie zrobię, ale widać że luzu jest sporo. Porównywalnie z fabryczną 32. 1
piwko7 Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 Kuzyn podjarał się tematem i stąd mam pytanko: Nie ma ktoś na sprzedaż tribana na 175 cm wzrostu ?
mmichal Opublikowano 13 Maja 2020 Opublikowano 13 Maja 2020 W dniu 3.05.2020 o 08:27, Graffen napisał: Mam prośbę. Napisz proszę jaką masz w tym zestawie korbę, przerzutkę i manetkę. Bardzo mnie interesuje taki zestaw do T100. Dzięki Korba: Shimano Altus FC-MT210-2 Przerzutka: używka Shimano Sora ale już czeka na przełożenie Alivio bo ma mocniejszą sprężynę. (chyba 70zł z olx nówka) Klamkomanetki mam stara wersja Sora 3500 (też używki można wyrwać do 200zł) 1
Gość Opublikowano 13 Maja 2020 Opublikowano 13 Maja 2020 W dniu 2.05.2020 o 09:22, bazia napisał: A po ile 7s z paczkomatem? W dniu 2.05.2020 o 21:32, kaido2 napisał: R7 2x7 150 pln + przesyłka( nie wiem ile teraz kosztuje ta cala impreza w paczkomacie, ale spoko to jest dobra opcja) . To nie jest giełda... Załatwiajcie takie rzeczy na priv, lub w dziale giełda.
FalconHeavy Opublikowano 13 Maja 2020 Opublikowano 13 Maja 2020 (edytowane) Piękne Niewiarygodne, a jednak! Wrócił triban marnotrawny Edytowane 13 Maja 2020 przez FalconHeavy
Gość Opublikowano 13 Maja 2020 Opublikowano 13 Maja 2020 Tak jak mówiłem: Nie szukali - wyszedł "przy okazji" innego incydentu. Cały poobijany, napęd uwalony, wózek przerzutki krzywy, łańcuch zaklinowany pomiędzy korbą a mufą. Cholera wie gdzie go trzymali, jak transportowali, oddany na kapciach.4h go doprowadzałem do porządku. Nie mam siły już na przejażdżkę. Na sucho wszystko działa - jutro będziemy ogarniać dalej temat.Wiem, że to nie jest sprzęt za dużą kasę ale cieszę się jak dziecko;D
FalconHeavy Opublikowano 13 Maja 2020 Opublikowano 13 Maja 2020 Mi to mówisz. Kocham go i nienawidzę :D. Jednym okiem zerkam na soot 30, a drugim zamawiam drugie nowe koło do kompletu na przód i 30c vittoria Zafiro Byłem w sobotę na Helu okolo 80km i wszystko spoko. Śmigał obok speca bez kompleksów.
Gość Opublikowano 13 Maja 2020 Opublikowano 13 Maja 2020 Nie wytrzymałem i pojechałem 2km wokół komina. W ogóle kupa śmiechu, bo złodziej numerów nie usunął, zdjął lampki za 7 PLN z Biedronki, uchwyt na telefon za 15, licznik z Decathlon ten najtańszy, a zostawił licznik kadencji za 90 PLN. Ma to sens.
TTomson Opublikowano 13 Maja 2020 Opublikowano 13 Maja 2020 Dzisiaj zauważyłem, że tylne koło jak nacisnę hamulec lekko się ugina na bok. Jest to prawie niezauważalne ale jednak. Czy u was tez tak jest?
TTomson Opublikowano 13 Maja 2020 Opublikowano 13 Maja 2020 2 minuty temu, FalconHeavy napisał: Ustaw hamulec prosto O tym nie pomyślałem. Wyjmowałem koło i opona nie chciała przejść i może go trochę przestawiłem. Mam nadzieje, ze to pomoże.
Dziaku Opublikowano 13 Maja 2020 Opublikowano 13 Maja 2020 Gratulacje odzyskania roweru @Odie ! Ja dziś kupiłem sztyce z 0 mm offsetu i regulacja kąta siodełka na dwie śruby. Offsetu musiałem się pozbyć bo jednak XL to za duża rama dla mnie i trochę za daleko do tylu względem pedałów byłem. Wleciała ta sztyca: https://www.decathlon.pl/sztyca-sioda-272mm-298-33mm-id_8350483.html W planach cały czas kaseta 8 rz, tylko dylemat bo nie wiem jaką wybrać. Fabryczne 12-28 w sumie mnie zadowala jeśli chodzi o miękkie przełożenia, natomiast 12 używam stosunkowo rzadko, dlatego kaseta 11-28 chyba bez sensu, mocno się zastanawiam nad 13-26, miałbym ciaśniejsze stopniowanie tylko nie wiem czy dam radę 26 ukręcić na śląskich hopkach 😅. Idealna kaseta by była 13-28 ale oczywiście takich nie ma
TTomson Opublikowano 14 Maja 2020 Opublikowano 14 Maja 2020 (edytowane) Co sądzicie o tej oponie? https://allegro.pl/oferta/opona-kenda-700x35c-k1185-piedmont-30tpi-8584894906 Niby 35C ale w opisie szerokość 37 mm ciekawe czy wejdzie w Tribanka. Edytowane 14 Maja 2020 przez TTomson dopisanie tekstu
FalconHeavy Opublikowano 14 Maja 2020 Opublikowano 14 Maja 2020 Mój commuter - zmiany: - Wleciał nowy komplet kół. Gotowy do tarcz w razie W. - Nowe linki i pancerze shimano Road - takie spiralne. Lepsze końcówki. - kaseta 12-32T - nowe kółeczka wózka na maszynach z decla - serwis i olej przerzutki tylnej. 1
Rekomendowane odpowiedzi