Gość Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 No u mojej żony jest testowany "motyl" trekkingowy właśnie owinięty owijką szosową-żelową. Bardzo wygodne. Ale wygląda strasznie... Jak dla rencistów
ffurbo Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 2 minuty temu, Odie napisał: No u mojej żony jest testowany "motyl" trekkingowy właśnie owinięty owijką szosową-żelową. Bardzo wygodne. Ale wygląda strasznie... Jak dla rencistów Jak już kiedyś pisałem, ja jestem wielkim entuzjastą byczych rogów. Jak ktoś nie potrzebuje tak bardzo dolnego chwytu - a z mojej obserwacji większość "barankowców" jeździ przez większość czasu w górnym chwycie, to bullhorn bar jest bardzo wygodnym i tanim rozwiązaniem. Estetyka to kwestia indywidualna, ale przyznam że z barankiem rower podobał mi się bardziej
GLSMN Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 23 minuty temu, Dziaku napisał: No to jest ból z rowerem na baranku, upgrade samych klamkomanetek kosztuje nierzadko tyle co upgrade prawie całej grupy MTB. Ale jak mam być szczery po sezonie na baranku nie wyobrażam sobie powrotu do płaskiej kierownicy na drogę. Trochę tak, ale mam to samo odczucie – do jazdy rekreacyjnej zdecydowanie baranek. Swoją drogą ciekawe skąd wziął się trend na wszechobecne rowery MTB, od komunii każdy ma rower MTB – nie znam nikogo kto by dostał inny rower, taki przystosowany do jazdy w terenie w którym faktycznie jeździ.
mmichal Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 @Odie @Dziaku można wyrwać na olx używki w dobrej cenie, ostatnio była Sora za 200zł ale stara 3500 z linkami na zewnątrz. Za 350zł niedawno były nowe klamkomanetki z Sora R3000 3x9.
Gość Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 A jak tanio można Panie używane komponenty MTB kupić Cały rower full cr-mo kupiłem za 200 PLN:D
Dziaku Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 3 godziny temu, ffurbo napisał: Jak już kiedyś pisałem, ja jestem wielkim entuzjastą byczych rogów. Jak ktoś nie potrzebuje tak bardzo dolnego chwytu - a z mojej obserwacji większość "barankowców" jeździ przez większość czasu w górnym chwycie, to bullhorn bar jest bardzo wygodnym i tanim rozwiązaniem. Estetyka to kwestia indywidualna, ale przyznam że z barankiem rower podobał mi się bardziej To chyba predzej niż bycze rogi poszedł bym w coś w stylu Surly Moloko albo Velo Orange Crazy. Może w następnym rowerze :D 1
ffurbo Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 6 minut temu, Dziaku napisał: To chyba predzej niż bycze rogi poszedł bym w coś w stylu Surly Moloko albo Velo Orange Crazy. Może w następnym rowerze Widziałem te projekty, zwłaszcza moloko wydaje się ciekawe. Można też do flatbara zamontować rogi po wewnętrznej stronie gripów, co też da wygodny wąski chwyt. Na którejś grupie fb widziałem takie zdjęcia jakiś czas temu.
kaido2 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 8 godzin temu, Odie napisał: A jak tanio można Panie używane komponenty MTB kupić Cały rower full cr-mo kupiłem za 200 PLN:D Kupiłem kiedyś wyprawowca za 2 stówy, którym robiłem treningi szosowe, wcale na nim nie odstawałem, zaś za 5 stów kupiłem zawodnicza szosę na konkretnym osprzęcie. Tak na prawdę to za śmieszny hajs można złożyć rower który zje tego Tribana. Wystarczy poodwiedzać złomy, a reszta to już Chiny. 11 godzin temu, Dziaku napisał: No to jest ból z rowerem na baranku, upgrade samych klamkomanetek kosztuje nierzadko tyle co upgrade prawie całej grupy MTB. Ale jak mam być szczery po sezonie na baranku nie wyobrażam sobie powrotu do płaskiej kierownicy na drogę. Microshift jest tani jak barszcz i moim zdaniem zdecydowanie lepszy od budżetowych klamek Sh. Jak ktoś jest chętny to mogę oddać po cenie zakupu wraz z przesyłką nowe nieśmigane Microshifty 7 i 8s. Swego czasu kupiłem kilka kompletów, ale prawda jest taka, że ciężko to rozje..ć i mi leżą zafoliowane.
bazia Opublikowano 2 Maja 2020 Opublikowano 2 Maja 2020 W dniu 29.04.2020 o 22:03, kaido2 napisał: Kupiłem kiedyś wyprawowca za 2 stówy, którym robiłem treningi szosowe, wcale na nim nie odstawałem, zaś za 5 stów kupiłem zawodnicza szosę na konkretnym osprzęcie. Tak na prawdę to za śmieszny hajs można złożyć rower który Jak ktoś jest chętny to mogę oddać po cenie zakupu wraz z przesyłką nowe nieśmigane Microshifty 7 i 8s. Swego czasu kupiłem kilka kompletów, ale prawda jest taka, że ciężko to rozje..ć i mi leżą zafoliowane. A po ile 7s z paczkomatem? I czy Przerzutka Tourney'a z T100 seryjna obleci 8s? Mam koło na kasetę 8s i myślę właśnie...
bazia Opublikowano 2 Maja 2020 Opublikowano 2 Maja 2020 Tak przy okazji...zachciało mi się opon. Deklowe już łysiały. Najpierw kupiłem Mitasy, ale wchodzily dziwnie ciasno. Złapałem kapcia. Myślałem że dałem ciała. Złamałem stopę. Rok przerwy. Teraz wsiadłem znowu. Nowe koła, nowe dętki i te Mitasy. 40km i dwa kapcie. Trafiło mnie lekko nerwem i kupiłem Schwalbe LandCruisery 35c. Jakośc wykonania petarda. Tylko....po założeniu i od 3 bar w górę - trze z tyłu o mechanizm hamulca...i tu pytanie... Czy te Schwalbe ktoś inny miał tak samo? Mniemam że przy 32C w przekroju poprzecznym byłyby mniejsze i może by nie tarło. Ktoś używał?
wojtas2201 Opublikowano 2 Maja 2020 Opublikowano 2 Maja 2020 Cześć wszystkim Noszę się z zamiarem małego upgrade'u swojego RC100 i przerobieniu go trochę pod swoje potrzeby i większą wygodę. Na początek chciałem dorzucić do niego klamkomanetki toruneyaa, ale po przejrzeniu kilkudziesięciu stron z tego wątku postawię jednak na te Microshifta z Alie Drugą rzeczą którą chce dorzucić do nowa korba. I ta mam większy dylemat i pewne braki w wiedzy na ten temat. Zastanawiam się nad https://www.centrumrowerowe.pl/mechanizm-korbowy-shimano-tourney-fc-a070-pd9124/?v_Id=51189 Czy ta kobra wejdzie bezproblemowo bez potrzeby zmiany supportu? Czy standardowo w tym moim nowym tribanie 100 jest support na kwadrat? Drugą opcją którą rozważam, trochę droższą jest https://www.centrumrowerowe.pl/mechanizm-korbowy-shimano-claris-fc-r2000-pd16179/?v_Id=118517 Tu już zdaje sobie sprawę z potrzeby wymiany supportu i stąd kolejne pytanie. Czy ten który do niego rekomendują (https://www.centrumrowerowe.pl/wklad-suportu-shimano-bb-rs500-pd1644/?v_Id=87712) bez problemu wejdzie na swoje miejsce?
kaido2 Opublikowano 2 Maja 2020 Opublikowano 2 Maja 2020 11 godzin temu, bazia napisał: A po ile 7s z paczkomatem? I czy Przerzutka Tourney'a z T100 seryjna obleci 8s? Mam koło na kasetę 8s i myślę właśnie... Możesz założyć kasetę 7s + podkładkę, wtedy nawet i z przerzutką nie będzie strachu, że może wejść w szprychy. R7 2x7 150 pln + przesyłka( nie wiem ile teraz kosztuje ta cala impreza w paczkomacie, ale spoko to jest dobra opcja) . 14 minut temu, wojtas2201 napisał: Czy ta kobra wejdzie bezproblemowo bez potrzeby zmiany supportu? Czy standardowo w tym moim nowym tribanie 100 jest support na kwadrat? Tak, Trib jest na kwadrat i ta korba też jest na kwadrat, jednak w tej sytuacji trzeba i tak zmienić suport na szosowy z krótką osią ( koszt jakieś 30 pln). 16 minut temu, wojtas2201 napisał: bez problemu wejdzie na swoje miejsce? Tak jest na BSA68, tylko po co zmieniać jak różnicy i tak żadnej nie będzie.
wojtas2201 Opublikowano 2 Maja 2020 Opublikowano 2 Maja 2020 7 minut temu, kaido2 napisał: Tak jest na BSA68, tylko po co zmieniać jak różnicy i tak żadnej nie będzie. Mógłbyś rozwinąć myśl? Standardowy support z tribana będzie pasował do tego clarisa? 7 minut temu, kaido2 napisał: Tak, Trib jest na kwadrat i ta korba też jest na kwadrat, jednak w tej sytuacji trzeba i tak zmienić suport na szosowy z krótką osią ( koszt jakieś 30 pln). Mógłbym Cię prosić o wrzucenie linka do supportu który musiałbym w tym przypadku dokupić? Czy to chodzi o to, żeby był np. 68x110? (https://www.centrumrowerowe.pl/wklad-suportu-shimano-bb-un26-pd1655/?v_Id=22278)
KiLLeXX Opublikowano 2 Maja 2020 Opublikowano 2 Maja 2020 (edytowane) 38 minut temu, wojtas2201 napisał: Cześć wszystkim Noszę się z zamiarem małego upgrade'u swojego RC100 i przerobieniu go trochę pod swoje potrzeby i większą wygodę. Na początek chciałem dorzucić do niego klamkomanetki toruneyaa, ale po przejrzeniu kilkudziesięciu stron z tego wątku postawię jednak na te Microshifta z Alie Drugą rzeczą którą chce dorzucić do nowa korba. I ta mam większy dylemat i pewne braki w wiedzy na ten temat. Zastanawiam się nad https://www.centrumrowerowe.pl/mechanizm-korbowy-shimano-tourney-fc-a070-pd9124/?v_Id=51189 Czy ta kobra wejdzie bezproblemowo bez potrzeby zmiany supportu? Czy standardowo w tym moim nowym tribanie 100 jest support na kwadrat? Drugą opcją którą rozważam, trochę droższą jest https://www.centrumrowerowe.pl/mechanizm-korbowy-shimano-claris-fc-r2000-pd16179/?v_Id=118517 Tu już zdaje sobie sprawę z potrzeby wymiany supportu i stąd kolejne pytanie. Czy ten który do niego rekomendują (https://www.centrumrowerowe.pl/wklad-suportu-shimano-bb-rs500-pd1644/?v_Id=87712) bez problemu wejdzie na swoje miejsce? Prześledź dokładnie ten temat forum, robiłem t100 dokładnie z takim sprzętem ,napisałem też jaki support dałem. Edytowane 2 Maja 2020 przez KiLLeXX
wojtas2201 Opublikowano 2 Maja 2020 Opublikowano 2 Maja 2020 14 minut temu, KiLLeXX napisał: Prześledź dokładnie ten temat forum, robiłem t100 dokładnie z takim sprzętem ,napisałem też jaki support dałem. To musiałem pominąć akurat stronę z Twoimi wpisami Zaraz będę wertował
KiLLeXX Opublikowano 2 Maja 2020 Opublikowano 2 Maja 2020 2 minuty temu, wojtas2201 napisał: To musiałem pominąć akurat stronę z Twoimi wpisami Zaraz będę wertował Mówię o tej tańszej opcji.
FalconHeavy Opublikowano 2 Maja 2020 Opublikowano 2 Maja 2020 (edytowane) Gdzie można dostać ślizg sm-sp18-t do tribana? Kupiłem jakiś z allegro ale nie pasuje. Musi mieć taki czopek rozporowy od spodu. Edytowane 2 Maja 2020 przez FalconHeavy
wojtas2201 Opublikowano 2 Maja 2020 Opublikowano 2 Maja 2020 Godzinę temu, KiLLeXX napisał: Mówię o tej tańszej opcji. Dokopałem się Orientujesz się czym się różni ta którą założyłeś od SHIMANO BB-UN26? Rozmiar jest ten sam, co oznacza to UN55 i UN26? Bo kosztowo różnica spora. Chyba tak samo jak Ty skłaniałbym się tu tej tańszej wersji czyli Tourney.
kaido2 Opublikowano 2 Maja 2020 Opublikowano 2 Maja 2020 1 godzinę temu, wojtas2201 napisał: Mógłbym Cię prosić o wrzucenie linka do supportu który musiałbym w tym przypadku dokupić? Czy to chodzi o to, żeby był np. 68x110? (https://www.centrumrowerowe.pl/wklad-suportu-shimano-bb-un26-pd1655/?v_Id=22278) Miski wykonane z tworzywa dyskwalifikują ten suport. Używam tych : https://allegro.pl/oferta/suport-neco-maszynowy-113-5-118-122-5-127-5mm-5167996666?fromVariant=5103720529 1 godzinę temu, wojtas2201 napisał: Mógłbyś rozwinąć myśl? Standardowy support z tribana będzie pasował do tego clarisa? Claris jest pod HTII . Suporty HTII są na pressfit jak BSA68 jaki jest w Tribie. Można użyć BB500 i Clarisa tylko po co? To samo będzie na Tourneyu i wspomnianym wyżej Neco za 2 dychy na kwadrat. 59 minut temu, FalconHeavy napisał: Gdzie można dostać ślizg sm-sp18-t do tribana? Kupiłem jakiś z allegro ale nie pasuje. Musi mieć taki czopek rozporowy od spodu. Użyłbym kolka rozporowego.
KiLLeXX Opublikowano 2 Maja 2020 Opublikowano 2 Maja 2020 34 minuty temu, wojtas2201 napisał: Dokopałem się Orientujesz się czym się różni ta którą założyłeś od SHIMANO BB-UN26? Rozmiar jest ten sam, co oznacza to UN55 i UN26? Bo kosztowo różnica spora. Chyba tak samo jak Ty skłaniałbym się tu tej tańszej wersji czyli Tourney. Kupiłem ten droższy bo ma miski przykrecajace metalowe i jest minimalnie lzejszy. Na allegro mają strasznie drogo te supporty
FalconHeavy Opublikowano 2 Maja 2020 Opublikowano 2 Maja 2020 (edytowane) @kaido2 tak zrobiłem i co ciekawe dopiero teraz przeczytałem twój post Zrobiłem czopka z kołka montażowego i o dziwo trzyma się na miejscu. Zanim znajdę właściwą część będzie musiało wytrzymać. Edytowane 2 Maja 2020 przez FalconHeavy 1
Graffen Opublikowano 3 Maja 2020 Opublikowano 3 Maja 2020 W dniu 19.03.2020 o 12:31, mmichal napisał: Wczoraj zważyłem swojego T100 w pełnej gotowości bojowej, dla przypomnienia: - Pełne błotniki (Oriony z aledrogo) - opony 700x35c (gravelkingi) - lżejsze niż oryginalne - korba 2 blatowa 46/30 + przerzutka sora - klamkomanetki sora - cięższe od oryginalnych - tył kaseta 11-25 + sora - światło przód i tył na 2xAAA , licznik jakaś zwykła sigma Całość waży 11.9kg - bardzo pozytywnie się zaskoczyłem ważony z brudem z ostatnich paru miesięcy + ciężkie stalowe pedały platformowe Taki fuji jari 2.5 na Clarisie katalogowo 13.1kg bez błotników i pedałów Mam prośbę. Napisz proszę jaką masz w tym zestawie korbę, przerzutkę i manetkę. Bardzo mnie interesuje taki zestaw do T100. Dzięki
FalconHeavy Opublikowano 3 Maja 2020 Opublikowano 3 Maja 2020 Trochę porobiłem tribika - Nowe koło zainstalowane. Tanie i na kulkach, ale przynajmniej proste i pod kasetę z opcją upgrade-u do tarcz. obręcz pod opony 28c+ - kaseta 12-32 -nowy ślizg + zadbanie o to by linka nigdzie nie tarła po drodze. - nowe linki i pancerze. Nie cudowałem, linki shimano dla road bike. Trochę się, zdziwiłem bo te linki mają oplot jak linki hamulcowe - spiralka zamiast drutów co potem wyłażą
Gość Opublikowano 3 Maja 2020 Opublikowano 3 Maja 2020 Swift Arriv ciężka ale mocna obręcz. Tylko trzymaj rower w suchym - jest z jakiegoś takiego taniego szajsowatego alu, że szybko się utlenia. Ja kupiłem używane koło na prędce z tą obręczą i tyle o ile moją 100+kg osobę wozi bezproblemowo - choć z obręczą z Trybcia nie miałem takich przejść jak Ty. To wygląda po prostu OKROPNIE.
kaido2 Opublikowano 3 Maja 2020 Opublikowano 3 Maja 2020 (edytowane) Mam 2 komplety Stars Circle ( Swift Arriv ), a można by napisać miałem, bo pierwszemu kompletowi dałem spokój po 40 tys km jazdy w zimie ( koła nadają się jeszcze do jazdy, jednak juz dość mocno wytarta jest powierzchnia hamująca). Drugi komplet ok 10 tys km w tym Wisła 1200( czyli znów , w syfie) Jeden i drugi komplet wygląda normalnie, żadnych niepokojących alarmów, ale: Temat syfienia obręczy znam, jak sobie rower stoi w piwnicy, czy komórce gdzie jest wilgotno z odczynem kwaśnym ( też mi rowery gniły w piwnicy, kola niemalże "białe"). Zeżre każde koło, z tym, że w przypadku kół z grubą anodą nie będzie to tak widoczne. Dodatkowo, gruba anoda, lepiej zabezpiecza - teoretycznie, bardziej ma znaczenie jej wykonanie. Stop z którego wykonuje się obręcze i korpusy piast jest taki sam jak w przypadku ram, czyli 6061. Nie dotyczy to rzecz jasna kół o zwykłym profilu U w marketowcach, bo to zwykły glin na łyżki. Edytowane 3 Maja 2020 przez kaido2
Rekomendowane odpowiedzi