kaido2 Opublikowano 6 Maja 2020 Opublikowano 6 Maja 2020 Z HG41 nie będzie działać.. Zostaje szukanie HG30-8, lub zaryzykowanie ze Sramem PG830 ( powinien mieć stary rozstaw jak 730).
mario_09 Opublikowano 6 Maja 2020 Opublikowano 6 Maja 2020 (edytowane) 8 minut temu, kaido2 napisał: Z HG41 nie będzie działać.. Zostaje szukanie HG30-8, lub zaryzykowanie ze Sramem PG830 ( powinien mieć stary rozstaw jak 730). Hmm, a HG31? https://allegro.pl/oferta/kaseta-shimano-8-rz-czarna-11-34t-cshg318-36962-9027707495 Edytowane 6 Maja 2020 przez mario_09
mario_09 Opublikowano 6 Maja 2020 Opublikowano 6 Maja 2020 (edytowane) 13 minut temu, kaido2 napisał: Też nie. To jakie w ogóle dostępne kasety będą współdziałać z tym microshiftem? Wszędzie czytałem, że są kompatybilne ze sprzętem Shimano... Edytowane 6 Maja 2020 przez mario_09
kaido2 Opublikowano 6 Maja 2020 Opublikowano 6 Maja 2020 A i owszem,- szosowym. A to oznacza, że obecnie nie wszystkie kasety ( MTB) będą pasować. Zostaje szukanie starych szosowych lub MTB 8s, albo zabawa w przeróbkę.
mario_09 Opublikowano 6 Maja 2020 Opublikowano 6 Maja 2020 13 minut temu, kaido2 napisał: A i owszem,- szosowym. A to oznacza, że obecnie nie wszystkie kasety ( MTB) będą pasować. Zostaje szukanie starych szosowych lub MTB 8s, albo zabawa w przeróbkę. Czyli oprócz tego co wcześniej wysłałeś, tj.: HG30-8, nic innego z Shimano w opcji MTB nie będzie działać?
kaido2 Opublikowano 6 Maja 2020 Opublikowano 6 Maja 2020 (edytowane) Nie, ale na Shimano świat się nie kończy. Na MTB też nie. Szosa to nie tylko ciasne stopniowanie i twarde koronki. Z powodzeniem można użyć Clarisa jak już ktoś chce koniecznie Shimano. https://www.centrumrowerowe.pl/kaseta-shimano-claris-cs-hg50-pd16043/ O HG50 ( 7,8,9s) wspominałem wielokrotnie w tym wątku, ale zawsze zapytania idą o kasety MTB. Edytowane 6 Maja 2020 przez kaido2 2
mario_09 Opublikowano 6 Maja 2020 Opublikowano 6 Maja 2020 2 minuty temu, kaido2 napisał: Nie, ale na Shimano świat się nie kończy. Na MTB też nie. Szosa to nie tylko ciasne stopniowanie i twarde koronki. Z powodzeniem można użyć Clarisa jak już ktoś chce koniecznie Shimano. https://www.centrumrowerowe.pl/kaseta-shimano-claris-cs-hg50-pd16043/ O HG50 ( 7,8,9s) wspominałem wielokrotnie w tym wątku, ale zawsze zapytania idą o kasety MTB. Ok, to już mam prawie kompletny zestaw tym sposobem, Dziękuję bardzo! Zostaje tylko temat przerzutki tylnej, co byś polecił żeby płynnie śmigało i nie latało na dziurach?
kaido2 Opublikowano 6 Maja 2020 Opublikowano 6 Maja 2020 Mnie to latanie akurat nie przeszkadza, kwestia też długości łańcucha. Ale jak ktoś chce to może też użyć sztywniejszej przerzutki MTB np Alivio w połączeniu z łańcuchem 9s jak się go szybko nie chce wymieniać.. 1
mario_09 Opublikowano 6 Maja 2020 Opublikowano 6 Maja 2020 6 minut temu, kaido2 napisał: Mnie to latanie akurat nie przeszkadza, kwestia też długości łańcucha. Ale jak ktoś chce to może też użyć sztywniejszej przerzutki MTB np Alivio w połączeniu z łańcuchem 9s jak się go szybko nie chce wymieniać.. Ok, a taki Altus też posłuży? (jak rozumiem w grę wchodzi tylko mocowanie na śrubę?) - https://allegro.pl/oferta/przerzutka-tylna-shimano-altus-rd-m2000-shadow-9rz-8950818043
kaido2 Opublikowano 6 Maja 2020 Opublikowano 6 Maja 2020 Posłuży nawet ten Tourney który jest założony oryginalnie w tym Tribanie.
fiszix Opublikowano 7 Maja 2020 Opublikowano 7 Maja 2020 Chcę wymienić obejmę podsiodłową w tribanie, jaki tam jest rozmiar?
Dziaku Opublikowano 7 Maja 2020 Opublikowano 7 Maja 2020 22 minuty temu, fiszix napisał: Chcę wymienić obejmę podsiodłową w tribanie, jaki tam jest rozmiar? 27,2 mm, wyszukanie tej informacji na stronie Decathlonu zajęło mniej czasu niż napisanie tego posta tak nawiasem mówiąc
fiszix Opublikowano 7 Maja 2020 Opublikowano 7 Maja 2020 14 minut temu, Dziaku napisał: 27,2 mm, wyszukanie tej informacji na stronie Decathlonu zajęło mniej czasu niż napisanie tego posta tak nawiasem mówiąc Jesteś pewien, że to nie wymiar samej sztycy, a obejmy? Obejma musi być szersza
FalconHeavy Opublikowano 7 Maja 2020 Opublikowano 7 Maja 2020 (edytowane) Stary claris 2400 jest na dwa rozmiary rury. U mnie wsadziłem ten węższy. A co do klamek, to ja wziąłem używany claris 2400 i do dzisiaj klameczki bez zarzutu działają. Jakoś tak wolałem mieć w rączkach shimano niż jakieś chińczyki. 2400 ma linki zewnętrzne, ale dzięki temu nie muszę owijki zrywać by pancerze wymienić. Edytowane 7 Maja 2020 przez FalconHeavy
Dziaku Opublikowano 7 Maja 2020 Opublikowano 7 Maja 2020 Godzinę temu, fiszix napisał: Jesteś pewien, że to nie wymiar samej sztycy, a obejmy? Obejma musi być szersza To wymiar sztycy, obejma śr. wew. 28,6 mm. Nie doczytałem dokładnie posta twojego, sorki 1
skuter70 Opublikowano 7 Maja 2020 Opublikowano 7 Maja 2020 Witam Tribanowców:) Po przeczytaniu 100 stron wątku zdecydowałem się kupić omawiany rower. I zaczęły się schody:) Okazało się, że mojego rozmiaru już nie ma w sprzedaży:( Wchodziło jeszcze w grę kupno w Niemczech, ale granice zamknięte i musiałbym czekać, a czekać nie chciałem. Zdecydowałem się na zakup damskiej wersji Tribana 100. Za 1300 zł otrzymujemy tą sama ramę, tylko białą, klamkomanetkę microshift, dodatkowe klamki hamulców na prostej części kierownicy i kasetę 11-34 . Planowałem, że dodatkowe „babskie” klamki zdemontuję, a ramę zimą przemaluję. Ale po pierwszej przejażdżce zakochałem się w mojej białej lady:) Dodatkowe klamki to rewelacja a biały rower z czarnym widelcem, czarną kierownicą i czarnym bagażnikiem jest elegancki:) Bałem się wad często opisywanych na forum. Ale jak na razie wszystko jest OK. Hamulce działają bardzo dobrze, opony można zdjąć z obręczy bez problemu, łańcuch nie spada, chińska klamkomanetka działa bez zarzutu., support nie strzela:) Ogólnie na razie jestem bardzo zadowolony z zakupu. Do mojego stylu jazdy, czyli wędrówkowego szwędania się po wszelkich możliwych drogach, bez bicia rekordów i skakania z hopek rower nadaje się idealnie. 1 1
kaido2 Opublikowano 7 Maja 2020 Opublikowano 7 Maja 2020 6 minut temu, skuter70 napisał: Za 1300 zł otrzymujemy tą sama ramę, tylko białą No nie do końca, różnica jest w geometrii. 3 godziny temu, FalconHeavy napisał: Jakoś tak wolałem mieć w rączkach shimano niż jakieś chińczyki. Kiedyś myślałem podobnie, obecnie Shimano bym już nie kupił na rzecz Microshifta. Doświadczenie nabyte przez dziesiątki tys km wiele zweryfikowało.Tourney, Claris, Sora jest spoko, jednak Microshift znacznie lepszy. Jak dla mnie to jest przepaść pod wieloma względami, a najważniejsze z nich to sztywność, chwyt, działanie, wytrzymałość, nie wspominając już, że są lżejsze.
Fimala Opublikowano 7 Maja 2020 Opublikowano 7 Maja 2020 5 minut temu, kaido2 napisał: No nie do końca, różnica jest w geometrii. Kiedyś myślałem podobnie, obecnie Shimano bym już nie kupił na rzecz Microshifta. Doświadczenie nabyte przez dziesiątki tys km wiele zweryfikowało.Tourney, Claris, Sora jest spoko, jednak Microshift znacznie lepszy. Jak dla mnie to jest przepaść pod wieloma względami, a najważniejsze z nich to sztywność, chwyt, działanie, wytrzymałość, nie wspominając już, że są lżejsze. Ja właśnie patrze z nadzieją na nową grupe Advent X od Microshift
skuter70 Opublikowano 7 Maja 2020 Opublikowano 7 Maja 2020 8 minut temu, kaido2 napisał: No nie do końca, różnica jest w geometrii. wg danych decathlona rama jest dokładnia ta sama. W wersji damskiej jest założony krótszy mostek, węższa kierownica i korby 165mm ale wymiary samej ramy są identyczne
kaido2 Opublikowano 7 Maja 2020 Opublikowano 7 Maja 2020 Reszta gratów będzie porównywalna do Shimano/ Sram, natomiast klamki jak dla mnie wygrywają zdecydowanie. Tak się zastanawiam, czy nie wziąć do testu klamek Sensaha, są tanie jak barszcz, a wszystkie opcje masz na jednej dźwigni hamulca jak w Sramie.
ffurbo Opublikowano 7 Maja 2020 Opublikowano 7 Maja 2020 2 minuty temu, skuter70 napisał: wg danych decathlona rama jest dokładnia ta sama. W wersji damskiej jest założony krótszy mostek, węższa kierownica i korby 165mm ale wymiary samej ramy są identyczne Również się tym kiedyś interesowałem, z tego co wiem to jedyne ograniczenie jest takie że rozmiar kończy się na M.
mario_09 Opublikowano 7 Maja 2020 Opublikowano 7 Maja 2020 Pytanie odnośnie zestawu z korbą, chcę zamówić coś takiego: https://allegro.pl/oferta/korba-shimano-fc-mt300-44-32-22-9-rz-170-mm-suport-8265506977 Chcę zdjąć 2 mniejsze zębatki i zostawić największą, suport z zestawu będzie pasować pod ramę tribana?
kaido2 Opublikowano 7 Maja 2020 Opublikowano 7 Maja 2020 Damskie kończą się na M. W sumie może tak być, że użyli jednej ramy dając krótszy mostek, żeby dopasować do damskich rozmiarów tylko, że rower robi się bardziej nerwowy, no i przecież mają linie damskich Regularów ( białe ramy) z których ramy mogą służyć do T100 w wersji damskiej.
FalconHeavy Opublikowano 7 Maja 2020 Opublikowano 7 Maja 2020 (edytowane) To po co szukasz 3rz by 2 zdjąć? https://rower.com.pl/mechanizmy-korbowe-1-tarczowe-6514 Edytowane 7 Maja 2020 przez FalconHeavy
Rekomendowane odpowiedzi