Skocz do zawartości

Triban 100 - commuter, "gravel", pierwszy baranek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, kaido2 napisał:

Ta kaseta nie będzie działać z tą manetką. CS-HG50-7 lub  HG20, albo ....

Właśnie zacząłem składać i działa na tej kasecie HG41 elegancko z manetką A050. Za to nie mogę dojść do ładu z przednią przerzutką. Miałem Shimano TZ30 i się okazuje na oko że jakby miała za mały zasięg na korbę Shimano. FCA070. Tzn. Wózek jak jest ustawiony na mniejszym blacie, naciągam linkę, zakręcam i próbuję wrzucić większy blat - nie daje rady.  Próbowałem naciągać linkę. Wygląda jakby mu brakowało odsunięcia. Ktoś podpowie coś z pamięci jaka tam przerzutka może podejść? Manetkę na tył też A050 kupiłem

Albo suport za szeroki. Chociaż założyłem Shimano BBUN100 o szerokości 122.5. Tak jak ten VP co oryginalnie był...a gdzieś mi zalega jeszcze 113 szeroki suport ale już dziś chęci brak

Opublikowano

Miałem problem z HG41 i 31 ( mają ten sam rozstaw). Kasety szosowe i wolnobiegi mają inny rozstaw miedzy koronkami jak MTB. Na sucho niby działało, podczas jazdy przeskok przez środkową koornkę. Zrobiłem odstępy tak  jak jest szosowej i wolnobiegu i działa jak trzeba.

No chyba że Shimano znów coś namotało w co wątpie, chociaż?

42 minuty temu, bazia napisał:

Wygląda jakby mu brakowało odsunięcia.

Odkręć śrubę regulacyjną H

6 godzin temu, mmichal napisał:

Zgrają bez problemu. Z kasetą 7 będzie 1 bieg "pusty" na manetce, reszta ma taki sam skok więc będzie działać.

Na jakich kasetach sprawdzałeś?

Opublikowano

28 minut temu, kaido2 napisał:

Miałem problem z HG41 i 31 ( mają ten sam rozstaw). Kasety szosowe i wolnobiegi mają inny rozstaw miedzy koronkami jak MTB. Na sucho niby działało, podczas jazdy przeskok przez środkową koornkę. Zrobiłem odstępy tak  jak jest szosowej i wolnobiegu i działa jak trzeba.

Przejechałem się, mam kasetę CS HG41, bębenek na 8 rzędówkę, ale założyłem podkładkę dystansową. Przejechałem się na niższym blacie z przodu i przełącza mi tył naprawdę elegancko.

A do przodu chyba znalazłem o co chodzi. Wiem po co śrubki H i L ale jakbym nie kombinował, między max a min wychyleniem wózka, brakuje zasięgu. Ta zwykła przerzutka co ją założyłem chyba po prostu nie obsługuje takich blatów (w sensie więcej niż 42T), a u mnie założyłem 50T/39T. Zamówię przerzutkę Tourney`a od tej korby co mam (w sensie korba Shimano FC-A070), dokupię przerzutkę Shimano FD-A070 w opisie jest że 50T obsłuży. Przyjdzie to zobaczymy

wiem że większość z was rowery ma w małym palcu, ale tak się składa że ja prędzej mogę kapitalkę w starym silniku zrobić niż przerzutkę w rowerze wymienić

28 minut temu, kaido2 napisał:

Opublikowano

Wielkość blatów nie ma tu znaczenia. Mam tą przerzutkę z 50/34.

Po zmianie blatu nawet z 48 na 50 przerzutkę trzeba "podnieść" ( ale to pewnie zrobiłeś)

Ale zaraz, bo teraz dopiero dojrzałem:

Oryginalnie był 122,5 i jeden blat 48. Na  122,5 została założona korba 2x.

Trzeba zmienić suport na 110. 113 też powinien podejść ( bo to w sumie te 110).

Opublikowano
42 minuty temu, kaido2 napisał:

Ale zaraz, bo teraz dopiero dojrzałem:

Oryginalnie był 122,5 i jeden blat 48. Na  122,5 została założona korba 2x.

Trzeba zmienić suport na 110. 113 też powinien podejść ( bo to w sumie te 110).

Mądrego to i miło posłuchać :)

Na logikę powinno tak być. Na szczęście szlaja mi się suport 113. Jutro popaczę. Dzisiaj już wino leci i Transformers :0

Opublikowano

Problem przedniej przerzutki to zbyt długa oś suportu.

Opublikowano
17 godzin temu, kaido2 napisał:
W dniu 24.04.2020 o 13:40, mmichal napisał:

Zgrają bez problemu. Z kasetą 7 będzie 1 bieg "pusty" na manetce, reszta ma taki sam skok więc będzie działać.

Na jakich kasetach sprawdzałeś?

Klamkomanetka Microshift 8 przełożeń, kaseta Microshift 7 rzędów 12x28 działa bez problemu.

Opublikowano
3 godziny temu, Dziaku napisał:

Klamkomanetka Microshift 8 przełożeń, kaseta Microshift 7 rzędów 12x28 działa bez problemu.

Trochę za mało i fuks ale:

W tym przypadku zadziała, bo kaseta Microshift ma ten sam skok co CS-HG20, CS-HG50-7, CS-HG50-8 - te kasety to oczywiście zabytki szosowe.Z kasetą CS-HG31-8, CS-HG41-8 nie zadziała, nie zadziała też z tymi samymi odpowiednikami 7s, zapewne nie zadziała też z CS-HG417. Jeżeli chodzi o nowe kasety to będzie działać z CS-HG200 i z kasetami Srama 7s.

Tak że proponowanie komuś - załóż zadziała obecnie jest dość ryzykowne.

Ostatnio taki temat przerabialiśmy w warsztacie, gdzie właśnie w innym weszła klamka Clarisa z kasetą i MTB 7s i ostatecznie rozłożono ręce i wysłano do nas- Jak widać zabrakło wiedzy.

Po zastosowaniu odpowiednich podkładek zamknęło definitywnie temat.

Opublikowano

Chcę kupić eskera 2.0, ale czekam na grubszy pieniądz na niego, w zwiazku z tym zamówiłem parę gratów do tribana.

Korba FC-m315-2 36/22 2blatowa tania korbka
Przedni wózek tourney
Manetka przednia a050 do kompletu
Mostek 90mm uno do kiery 31.8
Kierownica author x8 460 z flarą
Linki i pancerze wszelakie.
Opony conti race king 700x35c

Łącznie 500 wrzucam teraz w rower, powinno być ciut wygodniej. Porobię zdjęcia z przeróbki, pewnie do zakupu bede nim smigal a pozniej przejmie go moja żona , dlatego wsadzam do t100 cokolwiek. Będzie bardziej użytkowo :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano (edytowane)

Zebrałem specyfikację i zrobiłem szczegółową tabelkę ze wszystkimi komponentami stockowymi Triban 100, możecie korzystać:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1DcfH9ThIMesDCxa92Dx7UzBvh2ASCVcIdc8Ek5d_Trg
Oczywiście wszystkie poprawki mile widziane.

Chciałbym przeprowadzić pare modyfikacji (głównie chodzi o wygodę – nie kupuje tej pseudo manetki) i dopytać, czy wszystko będzie ze sobą współgrać.

ETAP 1 (Manetka):
– Manetka | Shimano Claris ST-R2000-R (8 rzędów) – głównie z powodu schowanych linek

ETAP 2 (Napęd):
— Przerzutka | Shimano Claris RD-R2000-GS (8 rzędów)
— Łańcuch | SHIMANO CN-HG71 (8 rzędów)
— Wolnobieg | Sunrace 13-34T MFM568  (8 rzędów)

Zrzut ekranu 2020-04-28 o 10.56.59.jpg

Edytowane przez GLSMN
Opublikowano (edytowane)

Wiem, że zamieszam, ale jak bym teraz był kolejny raz na tym etapie to bym się wykosztował i kupił koło pod kasetę i kasetę. Wolnobieg to wielkie G.

Edytowane przez FalconHeavy
Opublikowano

Technologicznie przestarzały, ale mam w jednym rowerze wolnobieg i jego eksploatacja jest kosztowo podobna do kasety. Różnicy w jakości jazdy nie zauważyłem – mnie wystarcza, nie mam z tym problemu. Oczywiście jest istotny w przypadku dalszej modyfikacji, której ja nie przewiduje. Być może modyfikacje zakończą się na manetce Clarisa. Tak jak pisałem – chodzi mi głównie o wygodę, prędzej zainwestuję w owijkę lub siodełko.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, GLSMN napisał:

ETAP 2 (Napęd):
— Przerzutka | Shimano Claris RD-R2000-GS (8 rzędów)

Ja bym poszedł w przerzutkę MTB, skok szosowych i mtb jest taki sam ale szosowe mają miekką sprężynę w porównaniu z mtb.

Nawet coś takiego:

https://allegro.pl/oferta/przerzutka-tylna-shimano-altus-rd-m2000-shadow-9rz-8950818043

sam kupiłem z olx nówkę za 70zł i czeka na założenie:

https://allegro.pl/oferta/przerzutka-tylna-shimano-rd-m4000-alivio-8-9rz-8145459264

Edytowane przez mmichal
Opublikowano
45 minut temu, Fimala napisał:

To już lepiej kup manetki Microshifta niż tego Tourney'a.

Skąd? Tylko Aliexpress?

Opublikowano (edytowane)

Odnośnie wolnobiegu to ja mam z nim 3 światy. Ośka się krzywi, ciągle babram w smarze.

Miałem nie ładować w ten rower ale coś we mnie pękło :D

Zamówiłem dzisiaj koło i kasetę. Koło tanie ale wybrałem takie z możliwością montażu tarcz jakby mnie kiedyś naszło ;D. Jestem stratny o ten nowy wolnobieg ventura 13-32 8rz bo się za dużo nie na kręcił. 

40 minut temu, mmichal napisał:

Ja bym poszedł w przerzutkę MTB, skok szosowych i mtb jest taki sam ale szosowe mają miekką sprężynę w porównaniu z mtb.

Nawet coś takiego:

https://allegro.pl/oferta/przerzutka-tylna-shimano-altus-rd-m2000-shadow-9rz-8950818043

sam kupiłem z olx nówkę za 70zł i czeka na założenie:

https://allegro.pl/oferta/przerzutka-tylna-shimano-rd-m4000-alivio-8-9rz-8145459264

A to będzie współpracować z klamkami claris? 

Edytowane przez FalconHeavy
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, fiszix napisał:

Skąd? Tylko Aliexpress?

Tak,zobacz posty  spory wcześniej , mój rower jest na klamkach microshift 

Edytowane przez KiLLeXX
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, FalconHeavy napisał:

Zamówiłem dzisiaj koło i kasetę. Koło tanie ale wybrałem takie z możliwością montażu tarcz jakby mnie kiedyś naszło ;D. Jestem stratny o ten nowy wolnobieg ventura 13-32 8rz bo się za dużo nie na kręcił. 

Jakie koło zamówiłeś?

Cytat

A to będzie współpracować z klamkami claris? 

Z tego co czytałem to poniżej 10 przełożeń wszystko działa. (źródło) (przykład tak złożonego roweru)

Edytowane przez GLSMN
Opublikowano

dbe64f85f9a45646f6ac5c1f080d313b.jpg&key=ed4fea6d2a525a8db5bb5ac45da6bb2939e14e4c8771a792972ecbc7cb92e651

4d3af5439bd7ea28b1cd4ce6f951c488.jpg&key=733b2f0143af1fb108930f0ba1d0bad62b2106c77572def0c78384b974da0856

8d7ced62ac661738a5656faa4c167bc1.jpg&key=e6d28e8af49a6f04a47bfd46b7b9ae3060a1587d4d67ebf5b08ca1f33fe34bc9

90fd6fc37a687811a456a8ee6a32dd8d.jpg&key=291cdf2be8a9b3f453a4353ad7b5e2262e01d5fe1a3e08ea24adc9e5db8ae049

Tyle ode mnie, kierownicy i mostka nie zmieniam, manetka, korba, wózek i pancerz wyszły 120zł.

Montaż szybki, jednak wózek tourney dla takich małych zębatek musi być tak wysoko, bo kąty i odleglosc od osi inaczej nie działają. Nie wiem czy są wózki z regulacją kąta, jednak tu działa a łańcuch nie spada. do turystyki się nadaje smile.png

Po prawej od uchwytu wchodzi jeszcze światło.

Na stan w tym tygodniu wejdą jeszcze opony conti race king 700x35c cx

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Mnie przygnębiają ceny klamkomanetek szosowych. Korzystam ostatnio z życia i tego, że się nudzą w sklepach rowerowych i przymierzam, jeżdżę, testuję. Coraz bardziej kieruje się w stronę rowerów hybrydowych. Nawet w obrębie jednego producenta dochodzi do cennikowych absurdów np. Marin za 3700 PLN ma swojego już kultowego 4 Seasons. Ciężki stalowy - w cholerę wygodny. Taki turystyczno-wyprawowy. Specyfikacja dość skromna. A za 3500 PLN jest Fairfax 3 z widelcem karbonowym, dużo lżejszy, szybszy, w hydraulice i 12mm Thru-Axle na obu kołach. Też taki wyluzowany pozycją choć już znacznie zwrotniejszy. Opona spora wchodzi. Mocowania wszystkie ma.

Moda na gravele :/

Opublikowano
11 godzin temu, Odie napisał:

Mnie przygnębiają ceny klamkomanetek szosowych. Korzystam ostatnio z życia i tego, że się nudzą w sklepach rowerowych i przymierzam, jeżdżę, testuję. Coraz bardziej kieruje się w stronę rowerów hybrydowych. Nawet w obrębie jednego producenta dochodzi do cennikowych absurdów np. Marin za 3700 PLN ma swojego już kultowego 4 Seasons. Ciężki stalowy - w cholerę wygodny. Taki turystyczno-wyprawowy. Specyfikacja dość skromna. A za 3500 PLN jest Fairfax 3 z widelcem karbonowym, dużo lżejszy, szybszy, w hydraulice i 12mm Thru-Axle na obu kołach. Też taki wyluzowany pozycją choć już znacznie zwrotniejszy. Opona spora wchodzi. Mocowania wszystkie ma.

Moda na gravele :/

No to jest ból z rowerem na baranku, upgrade samych klamkomanetek kosztuje nierzadko tyle co upgrade prawie całej grupy MTB. Ale jak mam być szczery po sezonie na baranku nie wyobrażam sobie powrotu do płaskiej kierownicy na drogę.

Opublikowano
1 minutę temu, Dziaku napisał:

po sezonie na baranku nie wyobrażam sobie powrotu do płaskiej kierownicy na drogę.

To nie są dwie jedyne możliwości ;)