Skocz do zawartości

Triban 100 - commuter, "gravel", pierwszy baranek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Możesz sobie kupić adapter, żeby kompresor samochodowy podpiąć pod prestę. Malutkie to i możesz wozić z narzędziami.

• Lubię to! 2
  • Pomógł 1
Opublikowano
21 godzin temu, mareq napisał:

Możesz sobie kupić adapter, żeby kompresor samochodowy podpiąć pod prestę. Malutkie to i możesz wozić z narzędziami.

To prawda, sam mam i używam. Na jeden stacji paliw przy szlaku uczęszczanym przez rowerzystów widniała nawet zachęta do zakupu u nich takiego adaptera

Inna sprawa, że te kompresory coraz częściej mają ograniczenia ciśnienia do 4 lub 5 atmosfer

Pewnie nie chcą żeby im peleton blokował kompresor. ;)

Ktoś próbował jaką najszerszą oponę przyjmą przednie szczeki hamulcowe?  Mam zmieniony wideł, jest sporo szerzej więc myślę żeby z przodu wrzucić coś  bardziej terenowego, do lasu.

Opublikowano

To i tak dobrze, bo już trafiałem na kompresory, które nie biły powyżej 3bar. Wolę wozić pompkę z wężykiem. Bez wężyka to dla mnie masakra a do CO2 jakoś nie mogę się przekonać. Zawsze mi świta w głowie: a co będzie jak trafi się kilka gum na raz. Nabojów braknie... Pewnie niepotrzebnie panikuję ale cenię sobie święty spokój.

Opublikowano
8 godzin temu, mareq napisał:

Pewnie niepotrzebnie panikuję ale cenię sobie święty spokój.

Kiedyś wolałem łatki  wozić samoprzylepne niż dętkę. Rekord to w czasie jednej wycieczki 60km miałem sześć dziur ale też pudełko sześciu łatek samoprzylepnych, co się nawk.. to moje ale do domu wróciłem na kołach.

9 godzin temu, tygrysek napisał:

Ktoś próbował jaką najszerszą oponę przyjmą przednie szczeki hamulcowe?  Mam zmieniony wideł, jest sporo szerzej więc myślę żeby z przodu wrzucić coś  bardziej terenowego, do lasu.

35mm z pełnym błotnikiem u mnie siedzi. Bez błotnika 38mm przyjmie ale więcej nie wiem.

Opublikowano

Właśnie zamówiłem nowego Tribana 100 RC w opcji przyszłościowej modyfikacji. Na pewno w pierwszym etapie po jakimś czasie od zakupu będę chciał wymienić tylną kasetę na coś z większą ilością zębów - pytanie, fabryczne koło jaką największą ilość przełożeń pomieści?

Opublikowano (edytowane)

Szczerze mówiąc, z doświadczenia własnego i kolegów z tego tematu jak masz pakować kasę w modyfikacje to lepiej dozbierać i od razu na coś lepszego. Chyba, ze masz części zalegające w garażu, które chcesz wykorzystać.

Co do kasety, nie jestem pewien w 100% bo jeszcze kasety nie zmieniałem w swoim RC100, ale prawdopodobnie jest to bębenek 8/9/10 rzędowy i na nim jest kaseta 7rz z podkładka. Ale tak jak mówię nie jestem pewien na 100%.

Przy okazji doszedłem do wniosku, że rama XL dla mnie jest za duża, mam wrażenie ze siedzę za bardzo z tyłu względem pedałów, mimo że siodełko mam max do przodu wysunięte. Zastanawiam się mocno nad jakąś sztycą bez offestu, możecie coś polecić dobrego, niedrogiego ;)?

Edytowane przez Dziaku
Opublikowano (edytowane)

Ja chyba będę musiał koło wymienić pod kasetę. Poddaję się. wolnobieg pływa i łańcuchc skacze. 

Łańcuch i wolnobieg świeże. Szkoda mi kasę wkładać, a jednocześnie mnie to wkurza.

Edytowane przez FalconHeavy
Opublikowano
11 minut temu, Dziaku napisał:

Szczerze mówiąc, z doświadczenia własnego i kolegów z tego tematu jak masz pakować kasę w modyfikacje to lepiej dozbierać i od razu na coś lepszego. Chyba, ze masz części zalegające w garażu, które chcesz wykorzystać.

Co do kasety, nie jestem pewien w 100% bo jeszcze kasety nie zmieniałem w swoim RC100, ale prawdopodobnie jest to bębenek 8/9/10 rzędowy i na nim jest kaseta 7rz z podkładka. Ale tak jak mówię nie jestem pewien na 100%.

Przy okazji doszedłem do wniosku, że rama XL dla mnie jest za duża, mam wrażenie ze siedzę za bardzo z tyłu względem pedałów, mimo że siodełko mam max do przodu wysunięte. Zastanawiam się mocno nad jakąś sztycą bez offestu, możecie coś polecić dobrego, niedrogiego ;)?

Czyli co, będę żałować zakupu? Czytałem same pozytywne opinie, kilka negatywów na temat spadającego łańcucha czy nie wygodnej manetki przerzutki, ale z tym się liczę akurat...

Opublikowano

W końcu w ramach wymuszonego urlopu na koronie kupiłem graty do T100...Stwierdziłem że wjedzie korba 50/39, koła ARRIV z allegro z kasetą 7rzędów (HG41)...chciałem zdjąć korby i suport. Najpierw nie mogłem odkręcić śrub od korb. Poddały się po długiej walce i przekleństwach. Chyba komuś tam za dużo Loctite'a się nałożyło.

Ale to nic...założyłem ściągacz do korb (uprzedzam że prawidłowo, a wcześniej nockę działało tam wd40). I już się cieszyłem że idzie...wyszły korby...a nieeee....gwint wyszedł. Poleciałem do piwnicy po kątówkę. Okazalo się zo po niespełna 2000km suport był już rudy i ciężko mu było. Czekam na suport. Zamówiłem dźwigienkę na przód taką jak z ori z prawej (Shimano A050) - czekam na przerzutkę ... w planie w poniedziałek do pracy 19km lasem ... zobaczymy...nie zdziwię się jak zaraz będe musiał domówić jakiś palnik na allegro ;)

I dalej twierdzę że na rower za 3kPLN nie było mnie stać i bym nie uzbierał...a tak przynajmniej pojeździłem. A że przy okazji podłubię i ch.j mnie czasem strzeli i poprzeklinam? Trudno. Rower i tak mi się podoba.

Jak wydłubię do końca-dam fot. I biorę się za starego MTB 26". Wjadą opony balony i dropbar kiera ;) 

Idę dłubać na balkon. Piwnicę obok okupuje sąsiad na kwarantannie ;(

Opublikowano

Chodzi o to by w niego nie ładować za dużo bo to się nie zwróci przy odsprzedaży ;)

Opublikowano
20 minut temu, FalconHeavy napisał:

Chodzi o to by w niego nie ładować za dużo bo to się nie zwróci przy odsprzedaży ;)

No tak, ale to zakłada że ktoś w przyszłości zamierza ten rower odsprzedawać.

Zaletą Tribana 100 jest to, że większość części się prędzej czy później zużyje i kupując nowe można wziąć osprzęt lepszej klasy.

Opublikowano
17 minut temu, bazia napisał:

Ale to nic...założyłem ściągacz do korb (uprzedzam że prawidłowo, a wcześniej nockę działało tam wd40). I już się cieszyłem że idzie...wyszły korby...a nieeee....gwint wyszedł. Poleciałem do piwnicy po kątówkę. Okazalo się zo po niespełna 2000km suport był już rudy i ciężko mu było. Czekam na suport. Zamówiłem dźwigienkę na przód taką jak z ori z prawej (Shimano A050) - czekam na przerzutkę ... w planie w poniedziałek do pracy 19km lasem ... zobaczymy...nie zdziwię się jak zaraz będe musiał domówić jakiś palnik na allegro ;)

Ja miałem podobnie, a na fabryczny suporcie i korbie zrobiłem może z 700 km ;)

Osobiście zdecydowałem się na Tribana RC100 bo wiedziałem, że mam kilka nowych gratów z (nieudanej) reanimacji starego rometa i praktycznie większość narzędzi. Wiedziałem, że jak nie będzie mi pasować jedne blat, to w garażu leży korba 50/34 z nowiutkim suportem. Także w zasadzie moje wydatki to był chyba używana przerzutka clarisa na przód za chyba 20zł i klamkomanetki microshift z aliepxres 2x8 za nie pamiętam ale coś koło 200 zł. Teraz planuje wrzucić kasetę 8rz na tył i przerzutkę Alivio. Na tym chciałbym zakończyć modyfikacje Tribana i ograniczyć się do wydatków eksploatacyjnych.

Opublikowano
2 godziny temu, fiszix napisał:

Właśnie zamówiłem nowego Tribana 100 RC w opcji przyszłościowej modyfikacji. Na pewno w pierwszym etapie po jakimś czasie od zakupu będę chciał wymienić tylną kasetę na coś z większą ilością zębów - pytanie, fabryczne koło jaką największą ilość przełożeń pomieści?

Jest parę "ale" tutaj.

-Nie koło a przerzutka i pewnie 8 obsłuży bo zawsze jest zapasu trochę pytanie tylko czy coś więcej niż 34?

- Po co zmieniać kasetę na taką z większą liczbą zębów? to da ci praktyczne nic. Jakbyś dodał zębów w kasecie to coś tam da ale raczej niedużo. Kadencje będą inne i tyle, jak nie jeździsz długich dystansów lub nie śmigasz w grupie czy samemu treningów nie robisz na danych kadencjach to nawet tej zmiany nie zauważysz.

Opublikowano
26 minut temu, mmichal napisał:

Jest parę "ale" tutaj.

-Nie koło a przerzutka i pewnie 8 obsłuży bo zawsze jest zapasu trochę pytanie tylko czy coś więcej niż 34?

- Po co zmieniać kasetę na taką z większą liczbą zębów? to da ci praktyczne nic. Jakbyś dodał zębów w kasecie to coś tam da ale raczej niedużo. Kadencje będą inne i tyle, jak nie jeździsz długich dystansów lub nie śmigasz w grupie czy samemu treningów nie robisz na danych kadencjach to nawet tej zmiany nie zauważysz.

Bardziej w tym wypadku zależy mi na różnego rodzaju podjazdach... docelowo chciałbym żeby rower był w zastosowaniu coś a'la gravel, a im więcej zębów tym łatwiej na podjazdach. Co do przerzutki to zmieniłbym na klamkomanetkę z obsługą większej liczby przełożeń.

Opublikowano

Ja tymczasem zmieniłem pancerze. Dokładnie do ciąłem pancerze, pilnikiem końcówki na płasko, pomerdałem drutem wloty do pancerzy i zalałem wd40. 

Co ciekawe inspirując się jakimś filmem Szaja wlewałem olejek do łańcucha. Po teście wiem, że olejek czerwony jest zbyt gesty i lepki. Linka lepiej śmiga po wd40 ;)

Opublikowano

Właśnie sprawdziłem, jest podkładka na bębenku wiec koło przyjmie kasety 8/9/10 rzędów szosowe i chyba nawet 11 rzędów MTB. 

Opublikowano (edytowane)

Odnośnie napędu to ja mam starego clarisa. 

2x8 50/34-13/32 

To mi się wydaje bardzo optymalne. Górki podjadę i na dojazdach po szosie nie zamulam. 

Teraz bym poszedł w kasetę 11-32. Podobnie ma kellys soot 30 na którego choruję :)

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, fiszix napisał:

i do tego Shimano Sora ST 9rz?

Komplet nowych za 350zł wczoraj na olx widzialem.

Edytowane przez mmichal
Opublikowano (edytowane)

Ciekawy materiał, może też komuś pomoże. Tylko ja bym wolał podkładkę wcisnąć.

Jak na razie wyczyściłem cały napęd łącznie z kółeczkami i szejkowaniem i dzisiaj bez problemów.

Opublikowano
W dniu 25.02.2018 o 23:21, KsD napisał:

No ładnie, ładnie ;) Zawsze można kupić coś lepszego/droższego ale nigdy to nie zastąpi tej satysfakcji z własnych przeróbek ;)

Super

W dniu 22.04.2020 o 12:22, FalconHeavy napisał:

Chodzi o satysfakcję że samemu można coś porobić

W dniu 25.02.2018 o 23:21, KsD napisał:

No ładnie, ładnie ;) Zawsze można kupić coś lepszego/droższego ale nigdy to nie zastąpi tej satysfakcji z własnych przeróbek ;)

Super

20200401_135859.jpg 20200401_135751.jpg

Witam wszystkich miłośników T100 mam pytanko mam zamiar dać te klamki shimano sora do mojego T100 albo chociaż tą na 8 rz a z przodu dam 1 tarczę 38T co myślicie o tych klamkach zgrają się

Opublikowano

Mały upgrade, ale jeszcze czekam na końcówki, takie mniej zwykłe :)

IMG_20200424_120457.jpg
Opublikowano
W dniu 22.04.2020 o 13:05, FalconHeavy napisał:

Można i tak, budżetowo:

https://allegro.pl/oferta/kolo-28-tyl-alu-zacisk-qr-kaseta-shi-hg41-8rz-8560416124

Tylko zakupy budżetowe czasem się słabo kończą.

Mam te koło, obręcz zajedziesz, a piasta zostanie w stanie jak nówka.

W dniu 22.04.2020 o 12:22, bazia napisał:

kasetą 7rzędów (HG41

Ta kaseta nie będzie działać z tą manetką. CS-HG50-7 lub  HG20, albo jeszcze normalnie dostępna MTB 730 od Srama.

W dniu 22.04.2020 o 16:27, FalconHeavy napisał:

Linka lepiej śmiga po wd40

Tylko, że WD40 to specyfik penetrujący, a nie smarujący. Tego do smarowania się nie używa. Raz , że zeżre linki, a 2 z czasem będzie działał podobnie jak klej.

Jak są użyte odpowiednie pancerze ( czyli do przerzutek- przerzutkowy) zachowane odpowiednie kąty i długości to wszystko będzie działała lekko bez używania żadnych specyfików.

22 godziny temu, banita100 napisał:

Witam wszystkich miłośników T100 mam pytanko mam zamiar dać te klamki shimano sora do mojego T100 albo chociaż tą na 8 rz a z przodu dam 1 tarczę 38T co myślicie o tych klamkach zgrają się

Tak, ale z kasetą CS-HG50-8

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, banita100 napisał:

Super

Chodzi o satysfakcję że samemu można coś porobić

Super

20200401_135859.jpg 20200401_135751.jpg

Zgrają bez problemu. Z kasetą 7 będzie 1 bieg "pusty" na manetce, reszta ma taki sam skok więc będzie działać.

Edytowane przez mmichal