Skocz do zawartości

Triban 100 - commuter, "gravel", pierwszy baranek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@tygrysekJaki masz wideł? 

Edytowane przez FalconHeavy
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, FalconHeavy napisał:

@tygrysekJaki masz wideł? 

https://pl.aliexpress.com/item/Original-BonTtrager-650c-700c-highway-bicycle-carbon-fiber-front-fork-workblank-straight-pipe-hard-fork/32769170469.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.72342e0enQarh

taki, pasuje idealnie, na razie odpukać po około 1000 km nie ma żadnych problemów.

W dodatku pasuje kolorystycznie do Tribana 😁

Edytowane przez tygrysek
Opublikowano
21 godzin temu, tygrysek napisał:

pasuje idealnie

A jak z szerokością? wchodzi błotnik i opona 35?

Opublikowano

Ja mam opone 32mm i bez blotnika. 35 mm moim zdanien wejdzie bez problemu, bardziej ograniczeniem sa szczeki hamulca niz widelec.

Opublikowano

Czekałem na kapcia, a zerwałem linkę przerzutki. Uczucie jakbym połamał manetkę :D

Opublikowano

Czy ktoś w swoich Tribanie wymieniał kółka?

Ja myślę wymienić na coś lżejszego i na maszynach. Jednocześnie zostać przy 15C, ewentualnie przejść na 17C

https://allegro.pl/oferta/mavic-aksium-kola-szosowe-2019-7968962971

https://pl.aliexpress.com/item/4000332589507.html?spm=a2g0o.detail.1000015.1.2a517224wU38PE&s=p&fromDetail

Szczególnie te drugie wypadają nieźle jeżeli chodzi o wagę ale to pewnie waga bez opasek i zacisków

Opublikowano

Nie skupiaj się na wadze tylko sztywności koła. I poczytaj trochę bo temat jest ostatnio dość intensywnie wałkowany na forum. Aksiumy odpuść.

Opublikowano

Nie wiem, ale kupowanie kół za 700 PLN do tego roweru to przesada, nawet jak na mnie ;)

Opublikowano
1 godzinę temu, lukaszzsch napisał:

Co jest złego w aksiumach?

Miękkie, szprychy pękają, nyple sie wyrywają. Szkoda zachodu. Już za tą cene coś złożyć albo za połowe tej ceny kupić koła na Ali.

Opublikowano

Z ciekawości pytam, bo mam canyona z aksiumami, a jeszcze niedawno na tym forum pisano, że to pancerne koła na lata

Opublikowano
Godzinę temu, lukaszzsch napisał:

Z ciekawości pytam, bo mam canyona z aksiumami, a jeszcze niedawno na tym forum pisano, że to pancerne koła na lataemoji85.png

Jak zawsze życie zweryfikowało.. ;)

a272bae103e2971848124fa14af7e435.thumb.jpg.010886cd43a8413b49aef8db07a53d05.jpgIMG_20200129_195208.thumb.jpg.981f098aacb7b854bf66c16dddfff5bc.jpgIMG_20200129_195303.thumb.jpg.3d82b91960aba8ccb4fa99f867f09bfd.jpgIMG_20200129_195336.thumb.jpg.7497735f580a16a5b8b35c0d8156ac59.jpg

Do niedawna tez je miałem za super koła... Aż sie okazało że szprychy są niedostępne a zamiennik to koszt 11 zł za sztukę. A przy centrowaniu powyrywały się nyple z obręczy i generalnie dobranoc. Nasz forumowy ekspert potwierdził, że podstawowe koła Mavika służą do tego, żeby pisało "Mavic i rower się dzięki temu lepiej sprzedawał. Koszt serwisu jest beznadziejnie wysoki a obręcz tak skonstruowana ze dzieje się to co widzisz. powinna strzelić szprycha lub obrócić się nypel a nie takie cuda. U mnie to koło zreanimowane skończyło na trenażerze... i tak z lekkiego centowania przed sezonem zrobił się zakup nowych kół.
Zestaw teraz w decathlonie kosztuje 700zł. Za tyle samo Daveo jest w stanie złożyć koła na piastach Novatecha i obręczach DT które będą dużo mocniejsze i łatwiejsze w serwisie... Ja z braku takiej kasy kupiłem chińczyki (też Mavic ale Cosmic) i czekam na dostawę.

Opublikowano

Zibi, sory, ale z Twoimi kołami nie stało się co się stało, dlatego ze to aksjumy, tylko dlatego że kasetę czyściłeś wylewając cała chemię na koło. Co zresztą sam zauważyłeś. 

Daevo w tej cenie złoży koła lepsze, mocniejsze i łatwiejsze w serwisie. Które trzeba będzie serwisować. :)

Opublikowano
10 minut temu, Zajop napisał:

Zibi, sory, ale z Twoimi kołami nie stało się co się stało, dlatego ze to aksjumy, tylko dlatego że kasetę czyściłeś wylewając cała chemię na koło. Co zresztą sam zauważyłeś. 

Daevo w tej cenie złoży koła lepsze, mocniejsze i łatwiejsze w serwisie. Które trzeba będzie serwisować. :)

Od tego mogły ewentualnie zapiec się nyple (ostatecznie po nasmarowaniu wszystkie odkręciłem) a nie popękać obręcz. proszę cię... Wejdź na OLX i zobacz ile jest ofert sprzedaży takich kół z informacją (niewielkie pęknięcie przy nyplu) 

Opublikowano

Nie wymieniałbym oryginalnych kół ale maja już nabite  25kkm i kiepsko się kręcą pewnie dlatego że ich nie serwisowałem. Na allegro można kupić za rozsądną cenę takie coś https://allegro.pl/oferta/kola-szosa-28-nierdzewne-stylus-novatec-mach1-2-k-7821323633   ale to 13C a ja jeżdżę na oponach 28-35c, więc już 28 to będzie wyglądać na nich jak żarówka. Z kołami 15-17c do szosy to ogólnie ciężko na lokalnym rynku, jedynie chyba pozostaje ali.

Polecicie coś bo te KOOZER RS1400 ma zero opinii?

Opublikowano
W dniu 21.02.2020 o 20:22, marcinw1983 napisał:

Nie wymieniałbym oryginalnych kół ale maja już nabite  25kkm i kiepsko się kręcą pewnie dlatego że ich nie serwisowałem.

To nie jest dużo, ale nieuniknione że księgowy zmienił skład materiału jaki wykorzystywano do produkcji piast, nieuniknione iż plastelinium i są wżery na miskach/ konusach.. Mam stare b`twin sporty z przebiegiem koło 40-tu koła i piasty w  środku ok. tez o  nie nie dbałem, a ingerowałem jak strzelały kulki.  ogólnie piasty wytrzymałe.Otworzyłbym i zobaczył co jest nie halo.

Nie ma opinii, bo koszt przesyłki zabija i zapewne stad brak chętnych.

Możesz wziąć Pasaki 29 tam będzie szersza obręcz, reszta to samo co w moich przełaj/ szosa.

Tak na marginesie na swoje  mam założone 35c i tragedii nie ma. Żarówa ok,ale w przypadku 45c które też mam założone na inne koła szosowe. Ma to też swoje zalety, natomiast wygląd - sprawa indywidualna.

W dniu 21.02.2020 o 17:17, Zajop napisał:

Dzieje się tak z tymi jak i z Ksyriumami.

Przez moje jak i kolegi ręce , który ma warsztat i też składa koła tych przypadków identycznych zresztą, przewinęło się sporo. Aksiumy, Ksyriumy? Ok ale pierwsze roczniki z czerwono żółtymi naklejkami.

Opublikowano (edytowane)

Sunrace się skończył. Nie przyjął łańcucha. Dyskoteka na wolnobiegu. RIP Sunrace :(

7000 km wykręcił 

Edytowane przez FalconHeavy
Opublikowano

Po 7k km szokiem będzie jak przyjmie łańcuch :D I tak długo czekałeś, tak rozciągnięty łańcuch już mocno działa na blaty korby.

U mnie dobija pomału do 5k triban i niestety nowy support (na Holołtechu 2) nie wytrzymał próby zimowej, ostatnio dużo padało więc cały czas miał mokro, zaczął mi skrzypieć i lekkie stuki są a ma dopiero 1000km zrobione :( Fakt że ze 2 razy wjechałem w wodę głęboką w tym raz tak, że koła mi zakryło całkiem i pewnie to mu też nie pomogło :)

Chyba poszukam czegoś lepiej uszczelnionego z wymiennymi łożyskami i nie będę wierzył jak ktoś powie "dawaj śmiało! tu jest góra 15cm!"

Opublikowano
19 minut temu, mmichal napisał:

i niestety nowy support (na Holołtechu 2)

Kto jest producentem, bo rozumiem, że nie Shimano?

20 minut temu, mmichal napisał:

zaczął mi skrzypieć i lekkie stuki są a ma dopiero 1000km zrobione

Jak jeszcze nie złapał luzów, to można łożyska bez problemu nasmarować.

23 minuty temu, mmichal napisał:

Po 7k km szokiem będzie jak przyjmie łańcuch

Mam wolnobiegi które mają przejechane  minimum 3x tyle i przyjmują nowy łańcuch. Wolnobiegi są marnej jakości pod względem materiału użytego  na rzędy. Jak się prześpi kontrolę łańcucha to i najtwardsza kaseta znika w oczach.

18 godzin temu, FalconHeavy napisał:

Sunrace się skończył. Nie przyjął łańcucha.

Podjedź zęby i przyjmie bez problemu.

Opublikowano
47 minut temu, kaido2 napisał:

Podjedź zęby i przyjmie bez problemu.

U mnie coś nie pykło to szlifowanie bo na jednej koronce nadal czasami lubi przeskoczyć :/

Opublikowano

A nie lepiej założyć stary łańcuch do wolnobiegu i pojeździć aż zarżniesz całość na amen?

Wtedy będzie uzasadnienie aby ulepszyć cały napęd na coś fajnego. ;)

Opublikowano
24 minuty temu, tygrysek napisał:

A nie lepiej założyć stary łańcuch do wolnobiegu i pojeździć aż zarżniesz całość na amen?

Nie lepiej, bo za moment nie będzie co zbierać.

33 minuty temu, zibi_j1 napisał:

U mnie coś nie pykło to szlifowanie bo na jednej koronce nadal czasami lubi przeskoczyć

Mnie też czasem na początku to się zdarzało, ale za którymś razem doszedłem do wprawy i koronki wychodziły perfekt. Obecnie już nawet tak idealnie się w to nie bawię, bywa, że jak tam czasem sobie skacze to ząbków nie podjeżdżam, z czasem to i tak się dopasuje ( twardy łańcuch wyroluje odpowiedni kształt). Sukcesem do tego jest jazda w rytmie przy płynnym obrocie, na wysokim obrocie  nie skacze nawet na podjazdach.

Opublikowano

Do tej pory to pilnowanie wyciągnięcia mi się udawało. Chociaż zima to się można zdziwić jak szybko zabijasz napęd w trybie commuter :P

Ja ten rower już powoli traktuję jako własnie commuter bo szykuję się na soot 30. Nie mam ochoty już ulepszać tribana. 

Kupuję to co się zużywa jak łańcuchy hg71 i teraz padło na wolnobieg ventura 8rz - bo tańszy.

Opublikowano

Panowie da się wymienić zębatkę w oryginalnej korbie ?