Accent_Szaj Opublikowano 25 Czerwca 2020 Opublikowano 25 Czerwca 2020 Godzinę temu, evcia_lina napisał: Czyli wszelkie aspekty.teren.waga Jest dokładnie tak jak piszesz. Jadąc na wycieczkę z rodzinką(asfalt, szuter),napompuj więcej(2,5-3,1) opona ma mniejsze opory toczenia i jedzie się lepiej. Jak pojedziesz w teren. Dużo dziur, korzenie ,to schodzisz z ciśnieniem. Opona wybiera wtedy mniejsze nierówności, których nie wybierze amor. 23 minuty temu, kkoyot napisał: Przy takim ciśnieniu już na płaskim bym dobijał koło a co dopiero w mocnym terenie W terenie nie jedziesz 20Km/h Choć faktycznie są zaniżone.
kkoyot Opublikowano 25 Czerwca 2020 Opublikowano 25 Czerwca 2020 1 godzinę temu, evcia_lina napisał: Czyli wszelkie aspekty.teren.waga Mam 2.5 jeździ mi się dobrze może muszę sprawdzić na 1.5 Myślę, że najważniejszym aspektem jest teren, ja stosuję zasadę dość uniwersalną, że jeśli jest wyłącznie asfalt to maksymalne ciśnienie opony i od tego ok. -0.5bar, do lasu czy szutru poniżej połowy między zakresami rekomendowanego ciśnienia a w teren to już balansowanie na krawędzi dobijania Słowem - eksperymentować, ponieważ każdy ma inne preferencje
evcia_lina Opublikowano 25 Czerwca 2020 Opublikowano 25 Czerwca 2020 Dziękuję dziś pokombinuję sobie ciekawa jestem różnicy
ahaja Opublikowano 25 Czerwca 2020 Opublikowano 25 Czerwca 2020 Nie pakuj do swojej wagi 3 barów bo ci plomby wylecą ... Przy dętkach nigdy nie dawałem więcej niż 2,5 (75kg brutto) - bo to kamlot jest. Niestety trzeba się nauczyć nie podjeżdżać pod krawężniki prostopadle, wtedy nie będzie snejków. Na tubelessach mam z przodu 1,7...1,8 a z tyłu 1,8....1,9 - jest komfort zarówno po dróżkach jak i w terenie i nie ma mowy o dobijaniu. Taki tubleless to jeden z lepszych wynalazków, zupełnie inna jazda.
evcia_lina Opublikowano 25 Czerwca 2020 Opublikowano 25 Czerwca 2020 Haha Oki zapamiętam 3 nie dawać szkoda uzębienia
Accent_Szaj Opublikowano 25 Czerwca 2020 Opublikowano 25 Czerwca 2020 20 minut temu, evcia_lina napisał: 3 nie dawać Żarty ,żartami Ale tak na poważnie ,to ja mojej żonie,która waży tyle co Ty. Daje nawet 3,5bara. Tylko ona ma opony typowo asfalt,szuter i tak też jeździ. Czyli. 4 godziny temu, Accent_Szaj napisał: Jadąc na wycieczkę z rodzinką(asfalt, szuter),napompuj więcej(2,5-3,1) opona ma mniejsze opory toczenia i jedzie się lepiej. Jak pojedziesz w teren. Dużo dziur, korzenie ,to schodzisz z ciśnieniem. Opona wybiera wtedy mniejsze nierówności, których nie wybierze amor.
Arbusialskyy DDL Opublikowano 25 Czerwca 2020 Opublikowano 25 Czerwca 2020 27.5x 2.25 66 kg, Dojazd do MTB + MTB - 2.2-2.5 Bara i bardzo fajnie się jeździ. 1
ahaja Opublikowano 25 Czerwca 2020 Opublikowano 25 Czerwca 2020 Ja akurat nie żartowałem. Jak małżonce się ciężko jeździ to zapakuj jej lekkie CST Pika 38x700 i tam można dać 3-3,5 bara. Będzie lekko, zwiewnie i przyczepnie w lekkim terenie typu dukty leśne. Komfort spadnie na łeb jednak, bo to daje szeroka opona od 2.20. Śmigam dużo w terenie i szanuję swoje łokcie i kręgosłup. Z dętkami 2,5 bara (opona 2.1-2.2) przy wadze 60-75kg na korzonkach koła podskakują a nie przetaczają się, a to mało komfortowe i uciążliwe.
evcia_lina Opublikowano 26 Czerwca 2020 Opublikowano 26 Czerwca 2020 U mnie najwygodniej na moje brykanie 2.2
Frost Opublikowano 27 Czerwca 2020 Opublikowano 27 Czerwca 2020 Dzisiaj wypad w las i pola, długie szutrowe i kamieniste drogi robiłem na 1.9 przód i 1.8 tył i było całkiem sympatycznie. Wcześniej zwykle nie schodziłem poniżej 2.2 na tyle ale na takich drogach to była często masakra dla tyłka mimo siodełka żelowego i gaci z wkładką jeśli było bardzo długie podjazdy. Samoróbka tubeless na oponach Maxxiss Ikon. 1
bastaz Opublikowano 23 Lipca 2020 Opublikowano 23 Lipca 2020 Schwalbe ma fajny kalkulator doboru ciśnienia opon: https://www.schwalbe.com/en/pressureprof 1
emkej Opublikowano 16 Września 2020 Opublikowano 16 Września 2020 A ja zapytam o Tubless na maraton zawody, sucho, 29cali, waga 92kg opony maxxis ikony 2.5 bara czy niżej? Maxa maja bodajże 3.5bara i na tylu jeżdżę kiedy 90% to asfalt i szuter - 0 problemów.
komandosek Opublikowano 16 Września 2020 Opublikowano 16 Września 2020 A ja zapytam o Tubless na maraton zawody, sucho, 29cali, waga 92kg opony maxxis ikony 2.5 bara czy niżej? Maxa maja bodajże 3.5bara i na tylu jeżdżę kiedy 90% to asfalt i szuter - 0 problemów.3.5 bara to kosmicznie duzo, ciesz się że się nie wywaliłeś na szutrach.Zależy jakie maratony, ale 1.6 przód 1.8 tył powinno być ok. W terenie pompuje się jak najmniej bo opona robi za kolejny amortyzator. Tak niskie cisnienie jak tylko opona nie zaczyna pływać Generalnie wyższe ciśnienie w terenie = wyższe opory toczenia. Bierz też pod uwagę to, że pompki miewają niedokładne manometry, szczególnie te tańsze. Tak więc każde ciśnienie musisz przetestować. Im też bardziej wymagający teren tym zwykle większe ciśnienie musisz mieć by nie dobijać obręczą na co ostrzejszych kamieniach. No i im szybciej planujesz po tych kamieniach jeździć
revolta1 Opublikowano 16 Września 2020 Opublikowano 16 Września 2020 38 minut temu, komandosek napisał: 1.6 przód 1.8 tył powinno być ok. No nie wiem ja ważę 110kg i mam 188cm wzrostu przy takim ciśnieniu siedzę na feldze. Ciśnienie myślę że zależy też od wagi jeźdźca. 39 minut temu, komandosek napisał: Generalnie wyższe ciśnienie w terenie = wyższe opory toczenia. Na pewno???
komandosek Opublikowano 16 Września 2020 Opublikowano 16 Września 2020 1sze pytanie - no to ważysz 20kg więcej niż kolega. 20kg to bez obrazy worek cementu, duża różnica. Ja po prostu ważę podobnie jak kolega2gie pytanie - tak. Im wyższe ciśnienie tym chętniej opona się odbija od nawierzchni a Ty zwalniasz
emkej Opublikowano 16 Września 2020 Opublikowano 16 Września 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, komandosek napisał: 3.5 bara to kosmicznie duzo, ciesz się że się nie wywaliłeś na szutrach. Zależy jakie maratony, ale 1.6 przód 1.8 tył powinno być ok. W terenie pompuje się jak najmniej bo opona robi za kolejny amortyzator. Tak niskie cisnienie jak tylko opona nie zaczyna pływać Generalnie wyższe ciśnienie w terenie = wyższe opory toczenia. Bierz też pod uwagę to, że pompki miewają niedokładne manometry, szczególnie te tańsze. Tak więc każde ciśnienie musisz przetestować. Im też bardziej wymagający teren tym zwykle większe ciśnienie musisz mieć by nie dobijać obręczą na co ostrzejszych kamieniach. No i im szybciej planujesz po tych kamieniach jeździć Dzięki za pomoc. Tak 3.5 to dużo i faktycznie często na szutrze tracą przyczepność ale potem na asfalcie jest fajnie. Akurat Garmin Wejherowo - wymagający to on nie jest, więc 1.6-1.8 może faktycznie trochę overkill, przetestuję w okolicach 2.2 w takim razie. Dzięki. Edytowane 16 Września 2020 przez emkej
Accent_Szaj Opublikowano 16 Września 2020 Opublikowano 16 Września 2020 51 minut temu, emkej napisał: przetestuję w okolicach 2.2 w takim razie. Dzięki. I świetnie od tego bym wyszedł Tak prawdę mówiąc to ciśnienie dobierasz do siebie i trasy. Weź pompke na trasę i dobierz sam
zenobek Opublikowano 16 Września 2020 Opublikowano 16 Września 2020 (edytowane) 2 godziny temu, komandosek napisał: Im wyższe ciśnienie tym chętniej opona się odbija od nawierzchni a Ty zwalniasz Tylko, że jest jeden problem. Bo opona, która odbiła sie od powierzchni (nie styka się z tym terenem) nie generuje wcale oporów toczenia...... Opory toczenia w tym przypadku są równe zero. Edytowane 16 Września 2020 przez zenobek
Bujak Opublikowano 16 Września 2020 Opublikowano 16 Września 2020 Przy dużym ciśnieniu na każdej nierówności cały rower razem z masą rowerzysty musi odjechać do góry,co generuje duże opory.Przy mniejszym ciśnieniu ugina się sama opona, która nie musi podnosić rowerzysty do góry, czyli opory na takiej przeszkodzie są mniejsze.
revolta1 Opublikowano 17 Września 2020 Opublikowano 17 Września 2020 5 godzin temu, komandosek napisał: 1sze pytanie - no to ważysz 20kg więcej niż kolega. 20kg to bez obrazy worek cementu, duża różnica. Ja po prostu ważę podobnie jak kolega 2gie pytanie - tak. Im wyższe ciśnienie tym chętniej opona się odbija od nawierzchni a Ty zwalniasz Rozpatrywałem to bardziej względem siebie. A ja się nie ścigam tylko sobie "podróżuje" rowerkiem i szutry polne drogi itd łatwiej pokonuje mi się na większym ciśnieniu. Ale skoro mówisz że przy ściganiu jest inaczej.. Może i tak jest. Ja przy swojej wadze najlepiej w różnym terenie podróżuje mi się 2.8 przód. 3.2 tył
komandosek Opublikowano 17 Września 2020 Opublikowano 17 Września 2020 Rozpatrywałem to bardziej względem siebie. A ja się nie ścigam tylko sobie "podróżuje" rowerkiem i szutry polne drogi itd łatwiej pokonuje mi się na większym ciśnieniu. Ale skoro mówisz że przy ściganiu jest inaczej.. Może i tak jest. Ja przy swojej wadze najlepiej w różnym terenie podróżuje mi się 2.8 przód. 3.2 tył Szutry i polne drogi są zwykle mniej wyboiste, mniej drgań na nich odczuwasz.Weź pod uwagę że :- ważysz więcej- jeździsz po gładszej nawierzchni- masz pewnie inny rozmiar opon (29x2.25 to duża powierzchnia styku)- nie masz pewnie opon bezdętkowych a i Maxxis ikon są miękkie i łatwo się wyginają. Opony dętkowe mają znacznie wyższe opory przy niskim ciśnieniu bo jak opona się wygina pod obciążeniem to wytwarza się tarcie pomiędzy dętką a oponą
revolta1 Opublikowano 17 Września 2020 Opublikowano 17 Września 2020 4 godziny temu, komandosek napisał: opona się wygina pod obciążeniem to wytwarza się tarcie pomiędzy dętką a oponą Az tak.... To już prawie technologia kosmiczna. Nie no aż tak nie przykładam wagi do sCzegolow przy jeździe Jeżdżę na oponkach vittoria saguaro 29 x2.25
Motke Opublikowano 17 Września 2020 Opublikowano 17 Września 2020 7 godzin temu, komandosek napisał: Opony dętkowe mają znacznie wyższe opory przy niskim ciśnieniu bo jak opona się wygina pod obciążeniem to wytwarza się tarcie pomiędzy dętką a oponą Nigdy w życiu nie zauważyłem aby opona od strony wewnętrznej się zużywała czy dętka. Zero śladu pyłu.
kaido2 Opublikowano 17 Września 2020 Opublikowano 17 Września 2020 18 godzin temu, komandosek napisał: 3.5 bara to kosmicznie duzo, ciesz się że się nie wywaliłeś na szutrach. Nie no co Ty. Na szutry i wiele segmentów gravel wjeżdżam na szosowych setach, nieraz na oponach 23c. Jakie wywaliłaś? Ba czasy z przejazdów są lepsze jak na rowerze dedykowanym. 16 godzin temu, komandosek napisał: 2gie pytanie - tak. Im wyższe ciśnienie tym chętniej opona się odbija od nawierzchni a Ty zwalniasz Proszę Cię. W jednej i drugiej kwestii wiele zależy od techniki, ale zawsze tam gdzie powierzchnia styku jest większa, to opory toczenia rosną. 13 godzin temu, Bujak napisał: Przy dużym ciśnieniu na każdej nierówności cały rower razem z masą rowerzysty musi odjechać do góry,co generuje duże opory. Nie musi, wystarczy podnieść dvpę z siodełka i odpowiednio przejść regulując tym środek ciężkości. Technika Twoim przyjacielem. Dobrym w tym przypadku ćwiczeniem jest rower szosowy na otoczakach rodem z PP ( Piekła Przytoku). Łatwo wyczaić o co kaman zwłaszcza jak zaczyna się podjazd Przy mniejszym ciśnieniu zwiększa się powierzchnia styku co generuje większy opór. 7 godzin temu, komandosek napisał: Opony dętkowe mają znacznie wyższe opory przy niskim ciśnieniu bo jak opona się wygina pod obciążeniem to wytwarza się tarcie pomiędzy dętką a oponą OMG!
Motke Opublikowano 17 Września 2020 Opublikowano 17 Września 2020 @kaido2 napisałeś coś ale nie na temat. To nie wątek o "sznurówkach" 23.
Rekomendowane odpowiedzi