Skocz do zawartości

Konkurencja dla Scotta Spark, około 15 tys. zł

Andrzej Sawicki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Z tegorocznych byłby prawdopodobnie Spark 720. Snabb 130 Plus 1 wygląda całkiem dobrze w porównaniu. Zobaczymy, czy zdążę złapać promocje na zeszłorocznego Sparka, tzn. taniej i jeszcze lżej. To w ich kontekście dużo konkurencji (w zasadzie wszystko oprócz Krossa Soil 3.0 i Giant Anthem 27,5") wygląda słabo.

Edytowane przez Andrzej Sawicki
LICZYSIĘTYLKOĘDURO
Opublikowano

Ja polecam snabba bo sam śmigam na e1 2017

• Lubię to! 1
Opublikowano

Spełnia bardzo dobrze. Masz może dane o wadze? Nie mogę tego znaleźć dla tegorocznych modeli Hei Hei.

Opublikowano

To już zbyt pionowy kąt z przodu. W tym przypadku 3 stopni zrobi wyraźną różnicę. Gdyby nie to, w ogóle nie byłoby wątku -- wygrałby w przedbiegach Canyon Neuron.

Opublikowano

@Franz Mauer Około 67 stopni. Taki kąt główki ramy ma Scott Spark i podobnego poszukuję.

Opublikowano

67-69?

Ty po prostu chcesz tego Scott'a, więc kupuj,bo raz się żyje ;) 

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Poniżej 68 stopni, 130 mm lub mniej skoku.

39 minut temu, Franz Mauer napisał:

Ty po prostu chcesz tego Scott'a, więc kupuj,bo raz się żyje ;) 

To prawda, ale pomimo promocji jeszcze miesiąc do zakupu (optymistycznie) maksymalnego modelu, jaki chcę. A niektóre sztuki już wyszły na zawsze, np. 700 nie ma wcale...

Opublikowano

Ja mam Scotta Spark 950 i z czystym sumieniem polecam Sparka, maszyna do wszystkiego

• Lubię to! 2
Andrzej Sawicki
Opublikowano

Jest jeszcze Santa Cruz 5010, tylko cennik lekko wykracza poza mój budżet. ;)

Dnia 1.02.2018 o 02:03, Eisteufel napisał:

Ja mam Scotta Spark 950 i z czystym sumieniem polecam Sparka, maszyna do wszystkiego

Wiem, jeździłem na nim i na 940.

Opublikowano
45 minut temu, Rafu napisał:

Do Twojego opisu bardziej pasuje Tallboy

dokładnie

Ja kiedyś też chorowałem na tallboya, raz już miałem wsiadać w auto i jechać do zakopca po niego ale zauważyłem, że patrzę na cennik gołych ram a nie kompletnych rowerów i mi przeszło xD

Dzisiaj brałbym Hightowera, reach,stack niemal identyczne jak w 5010. Ale hightower ma koła 29, bardziej stroma podsiodłówka dla mnie też na plus. Brak przedniej przerzutki ale wszystkiego mieć nie można 

• Lubię to! 1
Andrzej Sawicki
Opublikowano (edytowane)

Do mnie nadal bardziej przemawia 5010, ale faktycznie niezła ta promocja. Będzie sporo do przemyślenia, jeśli nie wyjdzie tańszy Spark. Jeszcze 2 tygodnie...

Edit: A wracając do Marina: B-17 3 wygląda naprawdę konkretnie. Zadałem pytanie o wagę, bo aż podejrzanie.

Edit 2: Tegoroczny Giant Anthem na kołach 27,5 nie zawędrował do Europy, ale zeszłoroczny Giant Anthem Advanced SX jest jeszcze w kilku niemieckich sklepach, o 1000 ojro taniej niż wg katalogu.

• 2 tygodnie później...
Andrzej Sawicki
Opublikowano (edytowane)

BdjXJEl.jpg

Kupiony Spark 710 Plus. Znalazłem jedną sztukę między trzema sklepami. Dojechało z trafionym prawym chwytem, ale poza tym w jednym kawałku.

Gdyby ktoś szukał podobnych rowerów, nie skorzystałem z tych promocji:

Kross Soil 3.0 (2016, lepszy osprzęt niż model 2018)

Giant Anthem Advanced SX (2017)

Różne Sparki w Polsce

Różne Sparki w Niemczech (większy wybór 29")

• Lubię to! 1
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

@Andrzej Sawicki,

Cześć,

minęło sporo czasu od Twojego zakupu i jestem ciekaw jak oceniasz koła 27+ :)

W tą ramę da się wstawić zwykłe koła 29"?

Opublikowano

Trochę już o nim pisałem. Opony 2,8" są doskonałe pod względem przyczepności i amortyzacji (łapią nawet twarde krawędzie pod kątem, na których na czymś węższym się ginie). Ale w mojej okolicy nie ma terenu, gdzie bym tego potrzebował. Zmieniłem na zestaw 2,4", bo generowały spore opory toczenia, a komplet 2,8" został na planowane góry.

Tak, można wstawić koła 29" i chcę tak zrobić, kiedy zrobię znowu budżet na drogie zabawki. Tutaj są obrazki od kogoś, kto założył 29". Z tyłu wchodzi około 2,3-2,4" (zależnie od tego, jak producent kłamie nt. grubości).