Skocz do zawartości

Treningi zimą - czy warto ?

GBike

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Pytanie przewrotne, ale zastanawia mnie czy nie lepiej jest zimą tylko "pokręcić" w celu podtrzymania tego co osiągnęliśmy w sezonie, zamiast napinać się na FTP'y . 

Do napisania tego skłoniła mnie refleksja sezonu 2017. Zimą 2016/2017 jeździłem na trenażerze dość intensywnie . Wiosna przyniosła zmianę pedałów na SPD-SL oraz miłą niespodziankę w postaci wręcz genialnej formy - rekord na moim stałym dystansie. Pobicie rekordu miało miejsce jeszcze kilkukrotnie, ale wszystkie te wydarzenia miały miejsce wiosną.  Latem w środku sezonu byłem po prostu zmęczony. Myślę że warto się zastanowić,  czy warto cisnąć zimą ?

Edytowane przez GBike
Opublikowano

Napewno warto ale nie można przejechać całego sezonu na maksa. Jak ciężko przepracujesz zimę musisz dać sobie wytchnienie w trakcie sezonu. Trening musi składa się z cykli i po ciężkim treningu i szczycie formy trzeba trochę odpuścić przed kolejnym ciężkim treningiem.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Jeśli w zimie cisnąłeś interwały i tempówki do upadłego, to po prostu się przetrenowałeś. Szczyt formy można osiągnąć tylko kilka razy w roku.

Zgodnie z podejściem J. Friela rok treningowy dzieli się na okresy: przygotowawczy (1-3 m), podstawowy (3 m), rozbudowy (2 m), szczyt formy (1-2 tyg), wyścig, (rozbudowy, szczyt, wyścig)*, okres przejściowy. Szczytów formy może być maksymalnie kilka. W przygotowawczym po prostu kręcimy i uprawiamy inne dyscypliny sportu, w podstawowym robimy bazę tlenową, ćwiczymy szybkość, pod koniec dodajemy tempówki i interwały, rozbudowy to intensywne, ale krótsze treningi. Jeśli chodzi o strefy tętna i mocy, są one opisane w książce. Znam osoby, które poświęcają się na ołtarzu kolarstwa tylko dla fejmu na Stravie. Trenują chaotycznie i też osiągają niezłe efekty. Nie uczestniczą jednak w imprezach sportowych. Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, jaki jest Twój cel i przygotować plan, aby go osiągnąć.

Mam identyczne wątpliwości, czy w zimie prowadzić trening na rowerze. Pierwszy wyścig, na którym mi zależy, jest już w maju. Jednak moim głównym ogranicznikiem jest technika, zaś pogoda na zewnątrz nie sprzyja treningowi wytrzymałościowemu ani ćwiczeniom techniki (może poza panowaniem na śniegu).

Edytowane przez Korposzczur
Opublikowano
Dnia 17.01.2018 o 22:41, Korposzczur napisał:

Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, jaki jest Twój cel i przygotować plan, aby go osiągnąć.

Moim celem jest dobra zabawa na rowerze :D .

Dnia 17.01.2018 o 12:13, lukaszko napisał:

Napewno warto ale nie można przejechać całego sezonu na maksa

Dlatego tak przewrotne pytanie z mojej strony.

Dnia 17.01.2018 o 22:41, Korposzczur napisał:

Mam identyczne wątpliwości, czy w zimie prowadzić trening na rowerze.

Akurat czy warto, ja wątpliwości nie mam. Zastanawiam się tylko czy warto robić to aż tak intensywnie jak nam zaleca ojciec dyrektor :D.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Podpinam się pod temat.

Cała poprzednią zimą przebimbałam - jeździłam na rowerze kilka razy w miesiącu, w styczniu w ogóle, pierwsze zawody kwietniowe mocno zweryfikowały gdzie jestem w porównaniu do innych dziewczyn.

W tym roku już takiej głupoty nie zrobię. Wymyśliłam sobie, że do końca października jeżdżę jak chcę, tzn kiedy mi czas pozwoli, uporam się z bieżącymi lub zaległymi sprawami itd.
Od listopada wymyśliłam sobie taki plan:

- poniedziałek - joga - na rozciągnięcie - głównie zależy mi na plecach i obręczy barkowej ale reszcie ciała tez się pewnie przyda,
- środa - full body workout - czyli ćwiczenia ogólnorozwojowe
- sobota/niedziela - rower - min.40km po lesie.

Myślicie, że jeśli tak przezimuję nie stracę tego na co pracowałam całe lato? Nieśmiało myślę, aby zwiększyć dystans na maratonach - dotychczas było to ok.30km, marzy mi się wskoczyć na poziom40-50km... niekoniecznie w przyszłym sezonie ale jakby się udało...

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Gdzieś słyszałem/czytałem opinię, że na odpoczynki i szczyty formy to mają czas zawodowcy. Amatorzy mogą zapierniczać cały rok bo nigdy nie wejdą na taki poziom intensywności i nie trzeba się nad okresami aż tak doktoryzować.

Czy się z tym zgadzam? Nie wiem. Z poniższym napewno:)

W dniu 19.01.2018 o 06:30, GBike napisał:

Moim celem jest dobra zabawa na rowerze :D .

Opublikowano
W dniu 12.10.2019 o 22:08, Szymon Cz napisał:

Gdzieś słyszałem/czytałem opinię, że na odpoczynki i szczyty formy to mają czas zawodowcy. Amatorzy mogą zapierniczać cały rok bo nigdy nie wejdą na taki poziom intensywności i nie trzeba się nad okresami aż tak doktoryzować.

Czy się z tym zgadzam? Nie wiem. Z poniższym napewno:)

Tez o tym czytalem. 

Ja sobie nie zamierzam poki co glowy okresami treningowymi zaprzatac. Planuje robic 2-3 razy w tyg interwaly, gdzie trening maks 80 minut i 1-2 razy w tyg trening w na tetnie komfortowym pewnie z 90 minut rower lub marszobieg zima. Jak dopadnie mnie stagnacja, podczas testu ftp bedzie widoczna, to pomysle co dalej. 

Opublikowano
W dniu 12.10.2019 o 22:08, Szymon Cz napisał:

To ciekawe stwierdzenie. Zakłada chyba że kolarz amator tak samo jak ten z pro peletonu nie ma innych zobowiązań jak te związane z kolarstwem. Ale mój tryb życia to nie rower, regeneracja, zobowiązania względem sponsorów i ewentualnie studia. To rodzina, dom, praca, rower. Kocham swoje hobby ale zdaje sobie sprawę że nawet jeśli intensywność nie jest taka jak u zawodnika Pro to dieta i suplementacja też nie jest zawodowa właśnie dlatego że się z tego nie doktoryzuje. 

Ale konkretnie. Jesień to taki okres który można wykorzystać do odpoczynku o roweru na rowerze. Nie musisz katować się ciężkimi fizycznie treningami więc możesz skoncentrować się na technice, nauce jakichś tricków. Jest to bezpieczne ponieważ ewentualna kontuzja w tym okresie nie wyeliminuje cię z przygotowań do następnego sezonu. Głowa też trochę odpocznie.

Opublikowano (edytowane)

Ale zbliża się zima i trzeba robić formę na wiosnę. W tamtym roku to był koszmar: popołudniami smog, a po dłuższej niedzielnej przejażdżce ból odmrożonych palców pomimo ocieplanych rękawiczek. Prawdopodobnie kupię używany trenażer direct-drive + tanią szosę i będę kręcił w domu. Warunki studenckie, ale to się szybko niestety nie zmieni.

Wstępnie planowałem ograniczyć rower zimą do minimum i chodzić na basen + siłownię. Nie wiem, czy to dobry pomysł jeśli chodzi o budowę formy kolarskiej.

Opublikowano

Mnie właśnie smog w zeszłą zimę najbardziej zniechęcał. co prawda jeździłem z maską, ale nie czułem z tego wielkiej przyjemności. Mój aktualny plan na przezimowanie to indoor cycling raz w tygodniu, basen raz w tygodniu i ćwiczenia w domowym zaciszu (ewentualne wypady rowerowe jak pogoda będzie rozpieszczała). mam nadzieję, że pozwoli to utrzymać taką formę, która będzie bazą do rozwoju na wiosnę.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Ostatnio pogoda sprzyja treningom na zewnątrz i nie ma smogu. Dojeżdżam do pracy rowerem i przeginam z intensywnością, ale pracuję obecnie w męskim towarzystwie, więc mogę sobie pozwolić. :D Kiedy wrócą opady, prawdopodobnie przesiądę się na autobus. Ewentualnie będę dojeżdżał w stroju rowerowym i przebierał się, co schodzi 4x5 minut.

Końcówka roku to czas, aby przygotować plan na kolejny sezon, a będzie się działo.

Cieszyć się jazdą czy budować formę pod wyścigi? Klasyczna budowa formy czy odwrotna periodyzacja? Ubiegły sezon pokazał, że nie da się połączyć turystyki z maratonami, a katowanie interwałów zimą może zakończyć się wypaleniem już na wiosnę. Chciałbym skorzystać z Waszego doświadczenia w temacie.

Być może dojdzie trenażer.
Być może wrócę do basenu, siłowni i od czasu do czasu biegania.
Być może w końcu kupię rower MTB.

Wyjaśni się po nowym roku. Teraz są ważniejsze problemy.

Priorytetem w przyszłym sezonie będzie TDPA. Jeśli chodzi o wyścigi MTB, to na te lokalne na pewno pojadę, a co do innych to do przemyślenia. Dwa sezony temu na górskich maratonach zbudowałem świetną formę na TDPA. W tamtym roku też zapowiadało się dobrze, bo pobijałem rekordy na treningach przygotowawczych, ale w dniu imprezy wszystko szlag trafił. Ale jeśli nie popełnię błędów w treningu, to w nadchodzącym sezonie powinno być tylko lepiej.