Skocz do zawartości

Tour de Pologne Amatorów 2018

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Miszel napisał:

O wjazdach na Gliczarów czy Rzepiskach mogłem zapomnieć przy przełożeniu 39 przód, 23 tył, 

No to Ci powiem że niezłe mission impossible :) Chyba nawet żaden zawodowiec by się tak nie odważył :)

2 godziny temu, Miszel napisał:

Jak dla mnie był to pierwszy start w większej imprezie, więc jako żółtodziób była to dla mnie lekcja, z której wyciągnąłem wiele wniosków.

Witaj w klubie :) Na pewno za rok wrócimy silniejsi i mądrzejsi. 

15 minut temu, Karolinkaa napisał:

A dlaczego nie mozna miec zamontowanych rogow? 

Jakoś tak lepiej dla zdrowia psychicznego że np przy zjazdach 80 km/h (max. miałem 81,5) nie jedzie za Tobą ktoś z rogami albo lemondką gotów Ci zrobić drugi odbyt przy jakiejś kraksie :)

Opublikowano
9 minut temu, ktokolwiek napisał:

No to Ci powiem że niezłe mission impossible :) Chyba nawet żaden zawodowiec by się tak nie odważył :)

Witaj w klubie :) Na pewno za rok wrócimy silniejsi i mądrzejsi. 

Jakoś tak lepiej dla zdrowia psychicznego że np przy zjazdach 80 km/h (max. miałem 81,5) nie jedzie za Tobą ktoś z rogami albo lemondką gotów Ci zrobić drugi odbyt przy jakiejś kraksie :)

Dawno się tyle nie nahamowałem, a i tak zdarzyło mi się pójść poboczem.

Opublikowano (edytowane)

To teraz moja relacja. Ustawiłem się w ostatnim sektorze tuż przed startem imprezy. Wziąłem ze sobą tylko 2 bidony termiczne 0,5 L, 2 banany i 2 batony proteinowe. Sędziowie puszczali poszczególne sektory w odstępach czasowych. Przez 40 minut oczekiwania na pełnym słońcu zużyłem cały bidon wody. Pozostał drugi na cały wyścig. Batony i banany skonsumowałem przed startem, żeby nie zgubić po drodze. Amortyzator skręciłem do minimum. Początek lekko pod górkę. Dużo kibiców. Następnie zjazd do Jurgowa - najbardziej stromy zjazd na TDPA. Asfalt z licznymi łatami. Prewencyjnie łapałem za hamulce albo trzymałem się wolniejszym na kole. Na tym odcinku straciłem nawet kilka minut. Kolejny fragment to ścianka Harnaś. Wszyscy prowadzili i nie dało się ich wyprzedzić. Musiałem połowę prowadzić. Dodajmy do tego zaparkowane na ściance samochody, w tym ambulans. Zjazd do Wyżnego poszedł mi nieco lepiej, ale też nie zaszalałem. Średnia 43 km/h. Pod koniec się przełamałem, zacząłem mocniej cisnąć i wyprzedzać szosówki. Nawierzchnia gładka, tylko trochę więcej zakrętów. Kolejny fragment trasy to kilka hopek i szybkich zjazdów. Tradycyjnie na podjazdach wyprzedzałem, a na zjazdach mnie wyprzedzano. Kiedy zaczynał się podjazd pod ściankę Gliczarów, zawodnicy masowo redukowali biegi. Chyba ze strachu. Bez potrzeby. Wykorzystałem ten moment, aby przedostać się bliżej początku stawki. Jeśli chodzi o sam podjazd, pierwszą część podjechałem w całości, wlokąc się za szosówkami. Na drugiej (bardziej stromej) części kolarz przede mną się wywrócił, nie miałem go jak wyprzedzić bez spowodowania innej kolizji i poprowadziłem już do końca. Znów musieliśmy omijać zaparkowane busy. Na szczycie kultowego podjazdu dużo kibiców. Za zakrętem bufet bez wody. Zostały banany i pomarańcze. Ze względu na brak jakichkolwiek zapasów wody zabrałem się za konsumpcję pomarańczy i w efekcie spędziłem tam 5 minut. No cóż, trzeba nadrobić. Zostały 2 strome podjazdy. Ze względu na długość dały mocniej popalić niż ściana Gliczarów. Szczególnie ten ostatni się ciągnął. Szosowcy opadli z sił - wyprzedzałem jak leci. Zaczęły mnie łapać skurcze. Kombinowałem, jak dojechać do mety - może na wyższych biegach z mniejszą kadencją, może angażować więcej mięśni brzucha. Cudem się udało.

Wyszedłem z założenia, że pojadę raczej rekreacyjnie. Dziś jestem wściekły, bo stać mnie było na więcej. Niewiele zabrakło do trzycyfrowej pozycji w tabeli. Przygotowując się do zawodów skupiłem się na mało istotnych rzeczach. Nie opracowałem taktyki. Kaseta 11-36, korba 24-44 i opony 29" dają dużo możliwości. Zabrakło odwagi na zjazdach i większej dynamiki jazdy. Skręcenie amora na całej trasie też było błędem. Powinienem na podjazdach skręcać, a na zjazdach odkręcać na full i cisnąć w dół, ile wlezie.

W każdym razie pogoda dopisała, kibice dopingowali, miejsce też nie najgorsze, czyli impreza udana. :) Za rok prawdopodobnie też pojadę rowerem crossowym.

Edytowane przez Korposzczur
Opublikowano
5 minut temu, Korposzczur napisał:

Za rok prawdopodobnie też pojadę rowerem crossowym.

Po przeanalizowaniu tego co zrobiłem w tej imprezie doszedłem do wniosku, że gdybym wystartował na trekkingu to osiągnąłbym lepszy wynik. Z górki osiągałbym podobne prędkości bo na dziurach nie bałbym się jak na szosie, traciłbym na płaskim ale znów mógłbym jechać pod ostrzejsze wzniesienia. I raczej nie złapałbym kapcia :)

P.S Jak ktoś za zjazdem z Gliczarowa (albo na podjeździe na Gliczarów) mijał jakiegoś kolarza prowadzącego rower prawą stroną (biały kask, błękitna koszulka) to byłem to ja :)

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, Miszel napisał:

Po przeanalizowaniu tego co zrobiłem w tej imprezie doszedłem do wniosku, że gdybym wystartował na trekkingu to osiągnąłbym lepszy wynik. Z górki osiągałbym podobne prędkości bo na dziurach nie bałbym się jak na szosie, traciłbym na płaskim ale znów mógłbym jechać pod ostrzejsze wzniesienia. I raczej nie złapałbym kapcia :)

Paradoksalnie jest w tym duża racja. Po prostu nie wykorzystałeś Ty czy ja potencjału szosy, którego to nie dało się zresztą wykorzystać przy takiej kasecie, strachu przed zjazdami i przepychaniem się przez tłumy. Z całej trasy ledwie (tak na oko)  ok. 10 km było po w miarę płaskim terenie gdzie szosa nie dawała szans prostej kierownicy.

Plan na TdPA na następny rok:

-zjechać z wagą poniżej 90 kg (aktualnie 96)

-wzmocnić nogę :)

-kaseta 30? 32? 34? do dobrania w zależności od nogi

-ok miesiąc wcześniej jeśli czas i finanse pozwolą pojechać tą samą trasę i wtedy jeszcze dobrać kasetę

-wykupić pakiet VIP (start z pierwszego sektora) - nie trzeba się przepychać do przodu i tkwić w korkach na ścianie Harnaś

Howgh ! :)

Edytowane przez ktokolwiek
Opublikowano
21 godzin temu, Miszel napisał:

Jeśli chodzi o odwagę na zjazdach, to niezastąpione są treningi grupowe. Ciśniesz w dół, aby dogonić kompanów. Trzeba też zwalczyć nawyk odruchowego łapania za klamki przy większej prędkości i ćwiczyć pokonywanie zakrętów. Na MTB i na trekkingu bardziej się zmęczysz, bo opory toczenia są większe i musisz mocniej cisnąć na płaskim i na zjazdach. Na podjazdach liczy się głównie waga. Dzień przed wyjazdem kupiłem opony slick 28" Continental Contact. Ostatecznie pojechałem w starych terenowych 29" SBE Pro 8 z maksymalnym ciśnieniem 60 PSI. Trudno powiedzieć, czy w nowych oponach szybciej bym pokonał trasę. Są cięższe (drut) i mogłyby być kotwicą na podjazdach. Zyskałbym na płaskim i na zjazdach.

7 godzin temu, ktokolwiek napisał:

-ok miesiąc wcześniej jeśli czas i finanse pozwolą pojechać tą samą trasę i wtedy jeszcze dobrać kasetę

Cała impreza wyniosła mnie kilka stówek licząc opłatę startową, bilety na pociąg, nocleg i wyżywienie:

120 - opłata startowa
140 - bilety PKP
240 - nocleg (2 doby hotelowe)
200 - wyżywienie (hotel + dworzec + sklep)

Czas podróży wg planu 6 godzin 30 minut:

1:40 - pociąg do Krakowa
1:42 - oczekiwanie na drugi pociąg (wystarczy by coś zjeść, za mało na zwiedzanie)
2:40 - pociąg do Poronina (w tym postoje i zmiana kierunku jazdy w Nowym Targu)
0:20 - dojazd rowerem do Bukowiny Tatrzańskiej (pod koniec lekko pod górkę)

W praktyce pociąg do Krakowa spóźnił się 25 minut i dojechał do celu z godzinnym opóźnieniem. Zostało pół godziny. Drugi pociąg odjechał punktualnie, ale długo nie nacieszyliśmy się jazdą. Uszkodzenie sieci trakcyjnej. Musiał cofać do Płaszowa i zmienić tor. Udało się jednak dotrzeć do biura zawodów przed zamknięciem. Natomiast powrót to był koszmar. W drodze do Poronina zlał mnie deszcz, a pociąg przesiadkowy w Krakowie spóźnił się 4 godziny. W efekcie do domu wróciłem o 3 w nocy i o 7 rano pojechałem na kolejny maraton.

Aha, gdyby ktoś nie wiedział, jak wrócić z Bukowiny do Poronina - jest tylko jedna asfaltowa droga - ta najkrótsza ze zjazdem na początku i bez przewyższeń. Nawigacja Google znajduje jeszcze drugą na północ i lekko pod górkę. Jeśli ją wybierzecie, czeka was przygoda (polecam mieć coś do obrony, preferowany rower full MTB). :)

Jeśli chodzi o przygotowanie. Najlepiej znaleźć podobną trasę w okolicy. Tydzień wcześniej 2 razy przejechałem taką trasę, w tym raz grupowo. Podjazd w Straszydlu moim zdaniem jest trudniejszy od ściany Bukovina. Zawsze warto objechać trasę zawodów, ale trzeba wziąć pod uwagę koszty. 

7 godzin temu, ktokolwiek napisał:

-wykupić pakiet VIP (start z pierwszego sektora) - nie trzeba się przepychać do przodu i tkwić w korkach na ścianie Harnaś

O tym samym myślę. Tylko jeśli na zjazdach będziemy chwytać za klamki, to tylne sektory nas dogonią.

Przydałoby się pojechać jeszcze na jakiś wyścig szosowy, aby zdobywać doświadczenie i nie wypaść z formy. Myślałem o Poznań Bike Challenge, ale to za daleko, a trasa praktycznie bez przewyższeń. Z drugiej strony może po prostu lepiej pojeździć ze znajomymi jakieś interwały.

Opublikowano
W dniu 15.08.2018 o 23:07, Korposzczur napisał:

Jeśli chodzi o odwagę na zjazdach, to niezastąpione są treningi grupowe. Ciśniesz w dół, aby dogonić kompanów. Trzeba też zwalczyć nawyk odruchowego łapania za klamki przy większej prędkości i ćwiczyć pokonywanie zakrętów.

U mnie nie ma problemu z prędkością a tylko z małym doświadczeniem na szosie. Nie czuję jeszcze na tyle roweru żeby w ogóle nie hamować. Dlatego na trekkingu z górki byłbym szybszy.

Ten wyścig pokazał że bez doświadczenia, dobrej formy i dobrze dobranego przełożenia nie ma co myśleć o dobrym wyniku (dobry jak dla mnie czyli w środku stawki). Już za rok się odgryzę :)

W dniu 15.08.2018 o 14:28, ktokolwiek napisał:

Paradoksalnie jest w tym duża racja. Po prostu nie wykorzystałeś Ty czy ja potencjału szosy, którego to nie dało się zresztą wykorzystać przy takiej kasecie, strachu przed zjazdami i przepychaniem się przez tłumy. Z całej trasy ledwie (tak na oko)  ok. 10 km było po w miarę płaskim terenie gdzie szosa nie dawała szans prostej kierownicy.

Plan na TdPA na następny rok:

-zjechać z wagą poniżej 90 kg (aktualnie 96)

-wzmocnić nogę :)

-kaseta 30? 32? 34? do dobrania w zależności od nogi

Howgh ! :)

Zgadzam się z pawie wszystkim - jednakże ja raczej wystartuję z dalszych sektorów.

Opublikowano
W dniu 12.08.2018 o 22:35, Miszel napisał:

koniecznie mieć min. 30 zębów z tyłu

W dniu 14.08.2018 o 11:13, ktokolwiek napisał:

przy 34 z przodu zalecam co najmniej 30 z tyłu

Nie no, chłopy, serio? Nie mówcie, że naprawdę tam jest aż tak, żeby na 34 przód / 28 tył nie podjechać.

Trochę przeraża z opisu wrażeń skala zjawiska defektów - nigdy nie startowałem w żadnym wyścigu nie mając ze sobą zapasowej dętki i narzędzi do jej wymiany, ale żeby na jednej trasie TRZY gumy złapać? Masakra... 

A jak wyglądało wydawanie tej wody w bufecie? Stał przy niej jakiś przedstawiciel organizatora, który w racjonalnych ilościach podawał kolarzom, czy po prostu były postawione przy drodze zgrzewki butelek i kto chciał, to brał? Bo jak woda "wyszła" szybko przy drugim wariancie to oczywiście skandal, ale i nic dziwnego. Jak przy wariancie pierwszym, to to nie dość, że skandal, to jeszcze żenada (biorąc pod uwagę cenę wpisowego od osoby).

Opublikowano
8 minut temu, Łabędź napisał:

Nie mówcie, że naprawdę tam jest aż tak, żeby na 34 przód / 28 tył nie podjechać.

Powinno dać radę ale spacerek to nie będzie, tzn. może być ;)

Opublikowano
25 minut temu, Łabędź napisał:

Nie no, chłopy, serio? Nie mówcie, że naprawdę tam jest aż tak, żeby na 34 przód / 28 tył nie podjechać.

Spokojnie ogarniasz tę najstromsze podjazdy na takim przełożeniu 😉

Opublikowano
W dniu 21.08.2018 o 09:14, Łabędź napisał:

No co zrobić, my cienkie bolki :)

Taki tam filmik z kamery na mojej kierownicy. Podjazd Harnaś - początek, do końca nie dotrwałem, heh

A jak wyglądało wydawanie tej wody w bufecie? Stał przy niej jakiś przedstawiciel organizatora, który w racjonalnych ilościach podawał kolarzom, czy po prostu były postawione przy drodze zgrzewki butelek i kto chciał, to brał? Bo jak woda "wyszła" szybko przy drugim wariancie to oczywiście skandal, ale i nic dziwnego. Jak przy wariancie pierwszym, to to nie dość, że skandal, to jeszcze żenada (biorąc pod uwagę cenę wpisowego od osoby).

Drugi mój filmik. Ściana Bukowina końcówka z finiszem "premii górskiej" - na samym końcu "bufet". Bida z nędza jak widać, a jeszcze po mnie przecież pół ludzi jechało. Wody brak, tylko te połówki pomarańczy dawali. Ja nie skorzystałem :)

Opublikowano

Dodajmy jeszcze że kamera wypłaszcza, gorąco było, tłoczno...

Nie wiem jak to było z początku, ale gdy ja przejeżdżałem to było jak na filmikach powyżej - puste butelki na trawie i nic więcej. Jeśli mieli ich 2300 i zostawili bez opieki to chyba kosmici ukradli. A jeśli nie było to jak miało starczyć ? Mogli przygotować beczkowóz, nakleić na niego "cisowianka" i po kłopocie, każdemu by wystarczyło wody.

Opublikowano
6 godzin temu, ktokolwiek napisał:

Bida z nędza jak widać, a jeszcze po mnie przecież pół ludzi jechało.

Nie no, rzeźnia. Faktycznie, trochę skandal. Trochę tam kibiców stało, gorąco było, to pewnie się raczyli. ;)

6 godzin temu, ktokolwiek napisał:

No co zrobić, my cienkie bolki 

Sądząc po filmikach, zwłaszcza drugim, to wcale nie takie cienkie, jednak ładnie tam dajesz. :D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dla osób, które nie brały udziału, albo brały udział, a chcą sobie przypomnieć jak to wyglądało "od środka", wreszcie odkopałem nagrania z kamerki i zmontowałem z tego skrót.

Być może pomoże to komuś podjąć decyzję czy warto wziąć udział w tym wyścigu. Z mojej strony powiem, że jest wiele plusów, ale są też pewne aspekty, które są do poprawy. Ale myślę, że warto spróbować i przekonać się na własnej skórze :) Ja na pewno w przyszłym roku na pewno wystartuję bo mimo wad, jakie ma ten wyścig to atmosfera jest bardzo fajna. A poza trzeba rywalizować z samym sobą i poprawić swój wynik 😛 

Jak ktoś ma ochotę rzucić okiem to zapraszam :) (montaż i jakość nie jest wybitna, ale co ma być to jest)