Filipeu Opublikowano 7 Stycznia 2018 Opublikowano 7 Stycznia 2018 Witam, jakie istnieją strefy treningowe i co oznaczają? Np, zastanawia mnie co to jazda w tlenie? Trening wytrzymałościowy, siłowy, (interwałowy, rozjazd wiem) oraz czy istnieją jeszcze jakieś inne rodzaje treningów?
marcin.jka Opublikowano 7 Stycznia 2018 Opublikowano 7 Stycznia 2018 a google zna? masa artykułów jest. Warto najpierw nabyć jakąś wiedzę a potem o szczegóły treningu pytać.
janek69 Opublikowano 7 Stycznia 2018 Opublikowano 7 Stycznia 2018 Godzinę temu, Filipeu napisał: Witam, jakie istnieją strefy treningowe i co oznaczają? Np, zastanawia mnie co to jazda w tlenie? Trening wytrzymałościowy, siłowy, (interwałowy, rozjazd wiem) oraz czy istnieją jeszcze jakieś inne rodzaje treningów? Na początek popatrz na to. https://support.polar.com/e_manuals/Team_Pro/Polar_Team_Pro_user_manual_Polski/Content/Polar_Heart_Rate_Zones.htm
Filipeu Opublikowano 7 Stycznia 2018 Autor Opublikowano 7 Stycznia 2018 Szukałem o tym w internecie ale nic konkretnego nie znalazłem, do tego strefy tętna znam i nic nie mówią mi o tym czym jest trening w tlenie... "Moc tlenowa zwiększa się w 3 strefie tętna. Intensywność treningu jest większa niż w strefach 1 i 2, ale klasyfikuje się wciąż jako tlenowa. Trening w strefie 3 może np. składać się z interwałów, po których następuje regeneracja. Trening w tej strefie w szczególności poprawia krążenie krwi w sercu i mięśniach szkieletowych." Tylko to mi mówi, że tlen robi się dopiero w 3 strefie. Czyli trening tlenowy jest wtedy kiedy jedziemy mocny gaz i mamy mocne tętno? Nie dodawajmy (w to oporów powietrza)
janek69 Opublikowano 7 Stycznia 2018 Opublikowano 7 Stycznia 2018 13 minut temu, Filipeu napisał: Szukałem o tym w internecie ale nic konkretnego nie znalazłem, do tego strefy tętna znam i nic nie mówią mi o tym czym jest trening w tlenie... "Moc tlenowa zwiększa się w 3 strefie tętna. Intensywność treningu jest większa niż w strefach 1 i 2, ale klasyfikuje się wciąż jako tlenowa. Trening w strefie 3 może np. składać się z interwałów, po których następuje regeneracja. Trening w tej strefie w szczególności poprawia krążenie krwi w sercu i mięśniach szkieletowych." Tylko to mi mówi, że tlen robi się dopiero w 3 strefie. Czyli trening tlenowy jest wtedy kiedy jedziemy mocny gaz i mamy mocne tętno? Strefy 1,2,3 to strefy tlenowe, 4,5 są beztlenowe.
Filipeu Opublikowano 7 Stycznia 2018 Autor Opublikowano 7 Stycznia 2018 (edytowane) Czyli aby określić czy jeżdżę potrzebuje pulsometr. A jak jest z tymi innymi rodzajami? Siła, wytrzymałość? Siła to nie, wjeżdżanie pod górkę na blacie i na ciężkich przełożeniach? Edytowane 8 Stycznia 2018 przez Filipeu
Filipeu Opublikowano 8 Stycznia 2018 Autor Opublikowano 8 Stycznia 2018 OrazI czy gdy jadę 5 km/h w 1 strefie z pulsem prawie takim samym jak chodze, to czy to jest budowanie bazy tlenowej? oraz co trenuje jadąc najszybszym tempem, przez 60 km w ten sposób ze odcina prąd, nie mam pojęcia jakie wtedy mam strefy.
janek69 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Opublikowano 8 Stycznia 2018 5 godzin temu, Filipeu napisał: OrazI czy gdy jadę 5 km/h w 1 strefie z pulsem prawie takim samym jak chodze, to czy to jest budowanie bazy tlenowej? oraz co trenuje jadąc najszybszym tempem, przez 60 km w ten sposób ze odcina prąd, nie mam pojęcia jakie wtedy mam strefy. https://www.youtube.com/watch?v=XpsE0XeRoGo
Filipeu Opublikowano 8 Stycznia 2018 Autor Opublikowano 8 Stycznia 2018 Widziałem ten filmik, pokazuje tylko interwały. A moje pytanie brzmi co robimy np w wysokich strefach tętna i wyścigowym tempie, gdzie ledwo utrzymuje koło i odcina mi prąd przy końcówce, interwały i siła wiem. Nie wiem kiedy robi sie bazę tlenowa, i co robi sie podczas tak jak napisałem wyżej wyścigowego tempa.
Gość Opublikowano 8 Stycznia 2018 Opublikowano 8 Stycznia 2018 obejrzyj tegoroczne sesje treningowe SzajBajka. on wszystko tam tłumaczy. Strefy treningowe wyznaczasz na podstawie swoje FTP lub na podstawie pulsu. Robisz mega ciężki test na FTP i masz określone tętno progu mleczanowego. Wszystko co poniżej jest w tlenie wszystko co powyżej jest anareobowe. Pod ostatnią sesją treningową szaj dał link do strony która sama wyliczy Ci strefy.
Filipeu Opublikowano 9 Stycznia 2018 Autor Opublikowano 9 Stycznia 2018 (edytowane) A kiedy robi się bazę tlenową? Przy jeździe na niskim tętnie? Czyli od 1 do 3 strefy? I chciałbym jeszcze się zapytać jaki rodzaj treningu wykonujemy w wysokich strefach tętna i wyścigowym tempie? Edytowane 9 Stycznia 2018 przez Filipeu
Filipeu Opublikowano 9 Stycznia 2018 Autor Opublikowano 9 Stycznia 2018 Odpowiedzcie mi tylko, co robi się tylko w tym tempie wyścigowym a resztę juz wygoogluje, chodzi mi o to gdy jedziemy mocno, że w końcu, po 60 kilometrach odcina nam prąd, cały czas jedziemy swój maks.
Gość Opublikowano 11 Stycznia 2018 Opublikowano 11 Stycznia 2018 wszystkie odpowiedzi masz w sesjach treningowych szajbajka od 1 do 4
Rekomendowane odpowiedzi