Genzo Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Na bazie moich doświadczeń z LS GPS mogę powiedzieć, że możesz wjechać w dowolnym punkcie, a skoro w LS możesz to w L Mega tym bardziej. Jeden warunek: Jak wybrałeś już narysowaną wcześniej trasę i ją wybierasz do jazdy to telefon zapyta, czy chcesz, żeby Cię poprowadził do punktu początkowego trasy. Jeśli wybierzesz TAK to choćbyś wjechał na trasę w innym punkcie to i tak będzie Cię nawigował do punktu startu. jeśli wybierzesz NIE, możesz śmiało wjechać w połowie trasy. 1 1
Medzamir Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 (edytowane) Za niedługo będę bazować na własnych doświadczeniach :D. Na razie wiem tylko tyle, że satki złapał trochę szybciej niż mój Bryton 40 ale za to wysokość pokazał całkiem dobrze - rzeczywista 252, Lezyne 240, Bryton 365. Pobawiłem się trochę i niby ok ale nie wiem czemu aby połączyć z telefonem muszę mieć włączony gps. Niby miało tak nie być a tu dupa @Dejv084 też tak masz? Mam andka 6.0.1. Edytowane 23 Kwietnia 2019 przez Medzamir
Dejv084 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 @Medzamirpełnej pewności nie mam. Może być tak, że zasugerowałem się tym co piszą ludzie i mam włączony GPS w telefonie. Ale bawiąc się w domu raczej nie miewałem włączonego więc działa mi z i bez GPSa w patefonie (android 9). Ps. Wczoraj bawiłem się na platformie L i obrabrabiałen mapkę TbT i tam gdzie mi brakowało informacji można łatwo dodać, gdzie jest zbędna można wykosić. Chciałem też zrobić TbT z moich innych przejazdów. I tu pytanie: jak można zrobić mapkę TbT z już przejechanego śladu, bo na platformie L nie widzę takowej opcji 😑. Zostaje mi zabawa w zewnętrznych serwisów i dopiero powrót na L? 1
Medzamir Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Ja to mam konkternie tak, że oprócz włączania gps, wyskakuje mi dymek z info o BT by sparować z licznikiem i czy zezwolić L na dostęp do fona. Trochę to upierdliwe. Muszę napisać do L o to. Druga sprawa to nie pokazuje mi strefy tętna i czasu spędzonego w danej strefie. Z plusów to da się pod Linuksem wgrać mapy. Ot, normalne kopiowanie. Wysłane z mojego 6055P przy użyciu Tapatalka
Genzo Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 18 godzin temu, Medzamir napisał: i niby ok ale nie wiem czemu aby połączyć z telefonem muszę mieć włączony gps. Niby miało tak nie być a tu dupa @Dejv084 też tak masz? Mam andka 6.0.1. Chyba taka jest ta ich aplikacja zrobiona. chwilę temu to sprawdziłem i w moim przypadku, po włączeniu BT, aby znaleźć L GPS musi być odpalony, ale po sparowaniu wyłączyłem GPS w telefonie i bez problemu wszystko działało. 1
Medzamir Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Dokładnie tak mam. Z tego co gdzieś niedawno przeczytałem to coś takiego wprowadzono w andku 6 że do znalezienia czegoś po BT trza włączyć gps. Może w nowszych już nie? Albo jakiś inny tel że zmodyfikowanym systemem? Wysłane z mojego 6055P przy użyciu Tapatalka
Genzo Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 mam Oreo, więc to nie kwestia Andka. z resztą znajduję inne urządzenia bez uruchamiania GPS (zegarek, soundbar). To chyba kwestia aplikacji Lezyne
Dejv084 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 (edytowane) Mi łączy się z komputerkiem bez włączenia GPSa w telefonie. Od soboty jest aktualizacja aplikacji, ale ja raczej nie musiałem mieć włączonego GPSa wcześniej też. Co do sparowania to tylko w telefonie zaznaczyłem, żeby pamiętał jako urządzenie zaufane i koniec. Tak jak przy sparowaniu z autem itp. Edit: @Genzo i @Medzamir Panowie, aby nie być gołosłownym sparowałem komputerek że starym telefonem na Lolipopie 5.0, łączy się z nim bez włączonego GPSu w patefonie. Włączenie i wyłączenie LMegaXL i sam się ponownie połączył z Androidem. Jedynie między zmianami komórki należało zapomnieć połączenie (odparować) ze strony komputerka. Ps. W sobotę była aktualizacja aplikacji L oraz w zeszłym tygodniu była jakaś aktualizacja samego komputerka, co nie zmienia faktu, że przed obiema aktualizacjami było u mnie tak samo. Pozdrawiam Edytowane 24 Kwietnia 2019 przez Dejv084 1
Medzamir Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 No to teraz nie sam już nie wiem jak sprawa z co chodzi. U mnie to w ogóle jeszcze wyskakuje takie coś bez czego ani rusz nawet jak mam włączone BT. Ale za to doszedłem o co chodzi z tymi strefami. Po prostu leżąc na kanapie nie działa bo mam wtedy tetno niewiele ponad spoczynkowe a ta strefa jest określana jako 0 . Wysłane z mojego 6055P przy użyciu Tapatalka EditPołączyłem z ksjaomi z andkiem 7 i bangla jak trza. Coś mój tel ma takie halo, jak będę mieć chwilę to przywrócę do ustawień fabrycznych i zobaczę.
dawid771 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Panowie czy z Lezyne można jakoś łatwo treningi do endo wrzucać?
Grzembol701 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 W dniu 29.10.2018 o 17:32, Genzo napisał: Jeszcze jedno pytanie dotyczące Lezyne Super GPS. Jak wygląda kwestia podświetlenia. Pytanie nie jest czy istnieje, ale czy można włączyć na stałe? Na rower wychodzę zawsze po 20:00. Czy można na nim jeździć w nocy z ciągłym podświetleniem? Ta 4 minuty temu, dawid771 napisał: Panowie czy z Lezyne można jakoś łatwo treningi do endo wrzucać? Czy to endo, czy tak jak ja do Runtastica, bo pewnie tak samo. Trochę naokoło trzeba robić. A mianowicie, ja robię, że że Stravy ściągam dane gpx i importuje je z Runtastica.
dawid771 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Tak myślałem, dzięki. Myślę o Mega C albo XL, poczytam trochę i może w końcu coś kupię.
Genzo Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Opublikowano 26 Kwietnia 2019 (edytowane) 9 godzin temu, dawid771 napisał: Panowie czy z Lezyne można jakoś łatwo treningi do endo wrzucać? Nic na około. Lezyne synchronizuje się ze stravą z automatu. Do Endo (i nie tylko) zrzucam treningi za pomocą aplikacji Sync My Track. W zasadzie jednym kliknięciem w telefonie. Bez podłączania licznika do komputera. Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka Edytowane 26 Kwietnia 2019 przez Genzo
dawid771 Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Opublikowano 26 Kwietnia 2019 (edytowane) 9 godzin temu, Genzo napisał: Lezyne synchronizuje się ze stravą z automatu. Do Endo zrzucam treningi za pomocą aplikacji Sync My Track. W zasadzie jednym kliknięciem w telefonie. Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka Niestety na iphonie tego nie ma. Edytowane 26 Kwietnia 2019 przez dawid771
Genzo Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Opublikowano 26 Kwietnia 2019 To jest jeszcze tapiirik. Tam raz synchronizujesz strave z Endomondo i zapominasz o tym. Raz dziennie robi się synchro. Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
HardReset Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Dziś źle nagrała mi się trasa nie mogłem wgrać jej na strave. Ma ktoś doświadczenie z naprawą plików .fit ? 🤔 Na tej stronie nie udało się naprawić : http://garmin.kiesewetter.nl/ Użyłem jeszcze narzędzia z tej strony: http://fitfilerepairtool.info/ Naprawił polowe pliku i niby da się wgrać na strave ale tylko połowę trasy 😔 Ktoś coś innego poleca ? 3725896E.fit
Medzamir Opublikowano 9 Maja 2019 Opublikowano 9 Maja 2019 Po kilku dniach używania muszę stwierdzić, że jestem zadowolony że nie postawiłem na Bolta czy Brytona. A dlaczego? Bo choć W ma lepszy ekran to jednak tak jak B mniejszy a mapy tak samo (nie)dokładne. Oczywiście każdy ma coś czego innym brakuje ale wszystkie moim zdaniem cierpią na tą samą przypadłość jaką jest cena. MZ za dużo to kosztuje względem możliwości i akurat wielkość ekranu jak dla mnie robi swoje. No cóż, jakby nie było to XL niczego nie urywa. Co do działania - na chwilę obecną mam jakieś 15,5h jazdy i bateria spadła prawie do połowy. Jazda trochę z nawigacją, ekranem z mapami bo chciałem zobaczyć jak to wygląda w terenie i trochę podświetlenia ustawionego bodaj na 25%. Sparowany tel, czujniki serca, prędkości oraz w drugim rowerze kadencji. Temperaturę, o czym było gdzie nie gdzie wspominane moim zdaniem podaje dobrze a w każdym razie nie zawyża. Podczas wczorajszej jazdy pokazywało tak jak na Brytonie 330 u kolegi a w pewnym momencie nawet 1-2 stopnie mniej. Podstawka to jakaś pomyłka, trza dość mało delikatnie wcisnąć licznik by go włożyć lub wyjąć. Na mostku czy kierownicy jeszcze ok ale na wysięgniku nie widzę by można to było zrobić jedną ręką. Chyba, że te oryginalne wysięgniki są bardziej elastyczne. Zamówiłem też drukowaną podstawkę zamiennik (22 PLN z ABS) do drugiego uchwytu ale nie wiem jak to będzie działać bo facet nie ma możliwości by wydrukować tą środkową część z czegoś elastycznego. Dopiero na jesień ma kupić odpowiednią drukarkę. Serwis www - samo działanie może być ale rysowanie śladów to jakaś masakra. Nie dość, że mapy G to jeszcze algorytm jeśli tylko może prowadzi przez teren. Niby fajnie bo można na widoku satelitarnym rysować pod MTB ale jeśli G nie ma informacji, że w danym miejscu jest droga/ścieżka to nic z tego nie będzie. W apce jeśli mapy są ściągnięte wygląda to już całkiem znośnie więc w awaryjnych sytuacjach może być. Pozostaje jeszcze tłumaczenie - rozumiem, że mogą być literówki, połowa nie przetłumaczona ale tu jest byle jak - miesiąc maj jako MOŻE. W apce trochę lepiej. Chyba wyślę im wiadomość, może poprawią.
Genzo Opublikowano 9 Maja 2019 Opublikowano 9 Maja 2019 4 minuty temu, Medzamir napisał: Zamówiłem też drukowaną podstawkę zamiennik (22 PLN z ABS) do drugiego uchwytu ale nie wiem jak to będzie działać bo facet nie ma możliwości by wydrukować tą środkową część z czegoś elastycznego. Dopiero na jesień ma kupić odpowiednią drukarkę. Uważaj z tą drukowaną podstawką. Miałem taką z ABSu i wszystko było ok... do czasu aż się urwała podczas zjazdu z krawężnika (sztywny widelec). Najpierw koledze się urwał taki wysięgnik drukowany i zgubił licznik, więc na wszelki wypadek zabezpieczyłem swój licznik, montując go linką do kierownicy (do pancerza dokładniej, patrz zdjęcie). Dzięki temu zabiegowi, wysięgnik się urwał, ale licznik nie upadł. Co ciekawe, w obu przypadkach zauważyliśmy, że przejechaliśmy sporo kilometrów zanim te wysięgniki się urwały, tak jakby materiał, z którego były zrobione stopniowo tracił wytrzymałość. Jakby powstawały mikrouszkodzenia podczas każdej wycieczki, aż dochodziło do złamania (drugie zdjęcie). Aktualnie czekam na dostawę oryginalnego wysięgnika.
Medzamir Opublikowano 9 Maja 2019 Opublikowano 9 Maja 2019 Po jakim czasie ci pękł? Ja będę mieć wydrukowaną tylko tą środkową, wykrecaną cześć, reszta wysięgnika jest ponoć z alu ale jeszcze gdzieś tam płynie. Wysłane z mojego 6055P przy użyciu Tapatalka @Genzo w jaki sposób zamocowałeś linkę przy liczniku?
Genzo Opublikowano 9 Maja 2019 Opublikowano 9 Maja 2019 Pękł po przejechaniu około 500km. Nie wiem jak będzie wyglądał Twój, ale skoro z Alu to pewnie też były wcześniej problemy i zostało to odpowiednio wzmocnione.
Medzamir Opublikowano 9 Maja 2019 Opublikowano 9 Maja 2019 @Genzo 500 km to nie dużo. Moja podstawka jest taka. Czekam jeszcze na środkową część bo miałem nadzieję, że obejdzie się bez niej.Co do linki to już widzę, trza było większego ekranu niż komórka. Wysłane z mojego 6055P przy użyciu Tapatalka
Dejv084 Opublikowano 9 Maja 2019 Opublikowano 9 Maja 2019 @Genzo ten drukowany widać na zdjęciu, że to trochę błąd "konstrukcyjny" w ustawieniach wypełnienia druku lub chęć jak największego zysku, co oczywiście jest dość normalne przy mniejszym wypełnieniu druku. Ja mam orginalny i jakościowo wygląda bardzo dobrze, używany tylko na szosie, standardowy w MTB. @Medzamir ja potrafię zapiąć i odpiąć licznik jedną ręką, może kwestia wprawy. Uważam, że dzięki właśnie temu "wciśnięciu" raczej nie stracisz komputerka w trakcie jazdy, no chyba że uchwyt pęknie jak u kolegi @Genzo. A często widuje "garminowcow" z linkami plus tyrtytki do kierownicy... Zal.pl Nawet W ma śrubkę od dołu.
Medzamir Opublikowano 9 Maja 2019 Opublikowano 9 Maja 2019 @Dejv084 Z tymi trytykami dobre :). Co do samej idei to uważam, że jest świetna tylko ciężko to chodzi. No ale skoro twierdzisz, że na oryginalnym wysięgniku jest ok z zapięciem to wierzę. Nawet bym kupił, zresztą fajnie wygląda ten ich f-mount ale raz, że nie było a dwa ubzdurało mi się, że chcę mieć podwieszaną lampkę pod licznikiem. Wiem, że jest jeszcze ten trzeci ale do niego tylko lampki L można podpiąć. I przez taki stan rzeczy pozostaje druciarstwo.
Medzamir Opublikowano 20 Maja 2019 Opublikowano 20 Maja 2019 No i dotarło w końcu to mocowanie. Wygląda ok ale i tak nic z tego nie będzie bo w drukowanej podstawce śruby montażowe są nie w tym miejscu. Powinny być przesunięte o 45 stopni. Będę mieć jeszcze jedną jak mi koleżka wydrukuje i coś pokombinuję z pilnikiem ale i tak czarno to widzę. Wysłane z mojego 6055P przy użyciu Tapatalka
Edwin91 Opublikowano 24 Maja 2019 Opublikowano 24 Maja 2019 Panie, Panowie Lezyne Macro GPS, czy Super GPS. Co wybrać? Potrzebuję czegoś z dobrą baterią (dlatego wybór padł na lezynkę) do prostej nawigacji na szosę. Czym tak naprawdę różnią się te sprzęty? Różnice są bardzo istotne dla kogoś kto zaczyna przygodę z szosą?
Rekomendowane odpowiedzi