Skocz do zawartości

Liczniki Lezyne GPS

mariusz m.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

właśnie kupiłem ten model, zastanawiałem się też nad sigmą i mio, wybrałem lezyne super gps'17 :)  niestety nie miałem okazji jeszcze przetestować na trasie, na razie pobawiłem się w domu i aplikacją na androida i zrobiłem trasę na lezyne gps root, póki co mi się podoba :) jak coś pojeżdżę to napiszę coś więcej...

• Pomógł 1
Opublikowano
6 godzin temu, obywatel_pt napisał:

właśnie kupiłem ten model, zastanawiałem się też nad sigmą i mio, wybrałem lezyne super gps'17 :)  niestety nie miałem okazji jeszcze przetestować na trasie, na razie pobawiłem się w domu i aplikacją na androida i zrobiłem trasę na lezyne gps root, póki co mi się podoba :) jak coś pojeżdżę to napiszę coś więcej...

Bardzo się cieszę. Pisz od razu ja go sprawdzisz w trasie. Będę wdzięczny. A jak pierwsze wrażenia wizualne?

Opublikowano

pierwsze wrażenia wizualne są ok, na żywo porównywałem z Sigma Rox 10 i 7 i żaden model nie odstaje na plus czy minus. Pierwsza przejażdżka będzie pewnie dopiero w 2 dzień świąt :(

Opublikowano

Także nie mogę się doczekać większej recenzji zwłaszcza z trasy. Poprzedni model podobno słabo się sprawował w lesie. Ciekawe jak w Twojej ocenie to wygląda.   Ja rozważam zakup Micro C - [ zastanawiam się czy lepiej większy wyświetlacz czy może mniejszy ale kolorowy :) ]. A jak funkcje treningowe? Czy można programować interwały, zakresy tętna, monitorować FTP etc. ( podobnie jak w np Garminie 520) ? Czy ma podświetlenie i sygnały dźwiękowe (jak słyszalne ? ) jak poprzednik ? 

Z góry dziękuję za dokładniejszą recenzję i pozdrawiam Marcin.

• Pomógł 1
Opublikowano
Dnia 14/04/2017 o 20:46, obywatel_pt napisał:

pierwsze wrażenia wizualne są ok, na żywo porównywałem z Sigma Rox 10 i 7 i żaden model nie odstaje na plus czy minus. Pierwsza przejażdżka będzie pewnie dopiero w 2 dzień świąt :(

czekamy na opinie ;) Pozdrawiam Dawid.

Opublikowano

Jeżdżę na szosie to recenzji z ścieżek w lesie raczej nie będzie... komputera mam zamiar używać póki co do rysowania śladu gps i zrzucania go do stravy (zamiast telefonu który zaczął z endomondo sprawiać problemy ostatnio), może trochę jako nawigacji.  W najbliższej przyszłości planuję zakup pulsometra i może pokombinuję coś z kadencją...

Miałem się z nim przejechać ale aura ostatnio mocno mi nie sprzyja :D a jak już pogoda nieco lepsza to zaś cały dzień w pracy (jak dzisiaj na przykład). Ten model ma podświetlenie i sygnały dźwiękowe (dość głośne) z bajerów to jeszcze wyświetla na ekranie smsy, maile itp.

Pobawiłem się nieco aplikacją na telefon i w sumie za wiele funkcjonalności nie ma: jest dość prosta nawigacja (która niestety nie jest zbyt rowerowa ale za to pozwala wybrać kilka alternatywnych dróg), telefon bez problemu paruję się z komputerkiem, można sobie zaimportować przejazdy, pooglądać statystyki, wysłać z poziomu apki trening na stravę (nie trzeba podłączać nic do peceta), poustawiać trochę opcji i tyle. Za to strona internetowa Lezyne ma jedną fajną rzecz: GPS Root gdzie można sobie dokładnie zaplanować wycieczkę punkt po punkcie, zapisać i eksportować na aplikację skąd można ją wrzucić do komputera rowerowego i wtedy nawigacja zaczyna być bardziej przydatna.

To tyle póki co. Jak w końcu znajdę chwile i akurat nie będzie lało albo sypało śniegiem to mam nadzieję wybrać się w końcu na przejażdżkę :)

• Pomógł 1
Opublikowano
Dnia 14.04.2017 o 01:23, obywatel_pt napisał:

właśnie kupiłem ten model, zastanawiałem się też nad sigmą i mio, wybrałem lezyne super gps'17 :) 

Hej. Mógłbyś mi powiedzieć, co sprawiło, że kopiłeś właśnie lezyne, a nie Mio (który ma kolorowe mapki, więc może służyć jako nawigacja :) ) ? Sam zastanawiam się nad Mio, dlatego pytam.

Opublikowano (edytowane)

Bo Lezyne mi się po prostu spodobało i miało atrakcyjną cenę :) Mio nie kupiłem bo potrzebowałem komputera rowerowego z funkcją nawigacji a nie nawigacji rowerowej. Funkcji nawigacyjnej pewnie nie będę zbyt często wykorzystywał. Myślę że w tego typu sprzęcie kolorowy ekran chyba nie jest niezbędny, zwykły ekran jest chyba bardziej energooszczędny i czytelny w słońcu. Zastanawiałem się nad modelem Lezyne z kolorowym ekranem ale jednak odpuściłem. Poza tym rozmiar - Lezyne wygląda jak trochę większy licznik a np Mio Cyclo 200 jak mała komórka. Jutro jadę do pracy na rowerze zobaczymy jak się sprawuję :)

Edytowane przez obywatel_pt
  • Pomógł 1
Opublikowano

no dobra 2 przejażdżki za mną mogę coś więcej powiedzieć: jak już Marcin_WWL wcześniej wspomniał Lezyne ma podobno problem z ścieżkami w lesie- zrobiłem dzisiaj trasę po parku śląskim i faktycznie na wąskich ścieżkach gdzie ma się nad sobą drzewa i nie widać nieba zaczyna być problem z pokazywaniem precyzyjnie aktualnej prędkości. W takich warunkach na wyświetlaczu przy stałej prędkości prędkość jest dość mocno zaniżana a raczej waha się między faktyczną a 5-6 km/h mniej niż powinno być. Ślad gps jest przez cały czas rysowany całkiem ładnie, jakoś mocno zakrętów nie ścina :D Fajną rzeczą jest bardzo dobrze działający autostop/autostart który działa błyskawicznie i zastopowanie i zastartowanie pomiaru oznajmia głośnym piknięciem i wyświetla informację na ekranie. Na szosie żadnych problemów z odczytem prędkości nie zauważyłem. Po 30km jazdy (w sumie z przerwami wyszło jakieś 1.5 godziny) w temperaturze około 9 stopni ubyło tylko 4% baterii. Pulsometru póki co nie posiadam :(   więc w tym temacie się nie wypowiem.

na razie to tyle :)

• Pomógł 1
Opublikowano

ciąg dalszy opinii o Lezyne Super GPS: niedokładność wskazań prędkości w lesie jest dość irytująca (co ciekawe ślad gps jest rysowany bardzo ładnie) chyba czeka mnie zakup czujnika prędkości :(  przetestowałem nawigację i działa bardzo fajnie, co prawda wyświetla tylko komunikaty typu "za 200m skręć w prawo w ulicę xxx" ale dokładnie odlicza dystans do skrętu i na kilkadziesiąt metrów przed skrętem przypomina o skręcie krótkim sygnałem dźwiękowym. Co ciekawe działa funkcja przeliczania trasy jak na przykład "wiemy lepiej" jak jechać albo przegapimy skręt to już po kilku sekundach mamy nowe wskazania na ekranie. To mnie zaskoczyło pozytywnie. 

Negatywnie zaskoczyło mnie to że niestety nie działała mi funkcja wyświetlania powiadomień. A właściwie działała ale tylko na początku przy pierwszym połączeniu GPSu z telefonem (mam Xiaomi Redmi Note 3 Pro). Próbowałem włączać/wyłączać bluetooth, przeinstalowałem aplikację Lezyne, obejrzałem wszystkie tutoriale i nic dalej nie działało. Dopiero dzisiaj okazało się czemu: w telefonie przed połączeniem z GPSem trzeba zrestartować (albo włączyć) funkcję "dostęp do powiadomień" i w cudowny sposób funkcja zaczęła działać :D wyświetla że ktoś dzwoni, wyświetla tekst smsa i tytuł maila :D możliwe że problem występuje tylko z moim telefonem Xiaomi bo właśnie sprawdziłem z telefonem żony (Huawei P9) i tam działa bezproblemowo. 

Fajnie działa bezprzewodowa synchronizacja z aplikacją Lezyne na telefonie- treningi można zrzucać bez podpinania GPSu do komputera a stamtąd bezpośrednio na Stravę. Endomondo też bezproblemowo przyjmuje pliki .fit z Lezyne.  

uff to tyle :)

• Pomógł 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Też jestem posiadaczem licznika GPS Lezyne Super. Ogółem jestem bardzo zadowolony w tej cenie to na prawdę rewelacja, prócz wcześniejszych zalet już wymienionych dodam, że długo pracuje na baterii nawet przy włączonym bluetooth ze sparowanym telefonem i pulsometrem wytrzymuje ponad 20 godzin. Jedynym minusem są te prędkości, aczkolwiek spowodowane jest to tym, że punkty potrafią zapisywać się od 1 do 10 sekund. Koresponduję na bieżąco z supportem Lezyne, może dadzą jakąś aktualizację.

Pozdrawiam  

• Pomógł 1
Opublikowano

nabyłem drogą kupna bezprzewodowy czujnik prędkości/kadencji Lezyne Cadence Speed Flow i problem z prędkością się rozwiązał :D a przy okazji mam jeszcze odczyt kadencji (swoją drogą muszę ją nieco zwiększyć...). Do zalet Lezyne dodam jeszcze dużą możliwość konfiguracji ekranu, można właściwie zmienić kolejność wszystkiego poza tym dodam że niektóre opcje są niewidoczne w fabrycznej konfiguracji np. nachylenie terenu po którym jedziemy.

Opublikowano

No ok, prędkości pokazuje wtedy jak najbardziej ok, ale ja przykładowo lubię bawić się w segmenty na stravie a tam czas wylicza z od startu do końca odcinka, jeżeli w tym momencie gps przeskoczy moment startu to segment nie jest zaliczany :( i w tym przypadku czujnik prędkości nie rozwiązuje problemu a wszystkie siły idą na marne... jakiś pomysł na to?

Opublikowano
Dnia 3.05.2017 o 22:57, obywatel_pt napisał:

ciąg dalszy opinii o Lezyne Super GPS: niedokładność wskazań prędkości w lesie jest dość irytująca (co ciekawe ślad gps jest rysowany bardzo ładnie) chyba czeka mnie zakup czujnika prędkości :(  przetestowałem nawigację i działa bardzo fajnie, co prawda wyświetla tylko komunikaty typu "za 200m skręć w prawo w ulicę xxx" ale dokładnie odlicza dystans do skrętu i na kilkadziesiąt metrów przed skrętem przypomina o skręcie krótkim sygnałem dźwiękowym. Co ciekawe działa funkcja przeliczania trasy jak na przykład "wiemy lepiej" jak jechać albo przegapimy skręt to już po kilku sekundach mamy nowe wskazania na ekranie. To mnie zaskoczyło pozytywnie. 

Negatywnie zaskoczyło mnie to że niestety nie działała mi funkcja wyświetlania powiadomień. A właściwie działała ale tylko na początku przy pierwszym połączeniu GPSu z telefonem (mam Xiaomi Redmi Note 3 Pro). Próbowałem włączać/wyłączać bluetooth, przeinstalowałem aplikację Lezyne, obejrzałem wszystkie tutoriale i nic dalej nie działało. Dopiero dzisiaj okazało się czemu: w telefonie przed połączeniem z GPSem trzeba zrestartować (albo włączyć) funkcję "dostęp do powiadomień" i w cudowny sposób funkcja zaczęła działać :D wyświetla że ktoś dzwoni, wyświetla tekst smsa i tytuł maila :D możliwe że problem występuje tylko z moim telefonem Xiaomi bo właśnie sprawdziłem z telefonem żony (Huawei P9) i tam działa bezproblemowo. 

Fajnie działa bezprzewodowa synchronizacja z aplikacją Lezyne na telefonie- treningi można zrzucać bez podpinania GPSu do komputera a stamtąd bezpośrednio na Stravę. Endomondo też bezproblemowo przyjmuje pliki .fit z Lezyne.  

uff to tyle :)

Mam prośbę mógłbyś podać jakiś link do Twojej aktywności ze starvy abym mógł zobaczyć jak Tobie rejestruje ślad gps, bo nie wiem czy oddawać Lezynę na gwarancję czy pogodzić się z tym i czekać z nadzieją na aktualizację która to poprawi. 

Opublikowano

Dopisuję się do prośby  gavron'a

Opublikowano

Czyli to samo co u mnie, jak coś to podaję link poniżej do swojej aktywności gdzie też widać jak momentami punkt gps przeskakuję nawet do 15 sekund. Kombinowałem na różne sposoby, ustawienia czujniki itp lecz bez powodzenia. Więc na gwarancję nie ma co odsyłać bo nic to nie da. Gdyby nie ten szkopuł to licznik gps jest ekstra :D no cóż pozostaję jedynie nadzieja, że wyjdzie jakaś aktualizacja która to poprawi :P 

https://www.strava.com/activities/1018718284/overview 

Opublikowano

Cześć :)

Czy w tym liczniku można zdefiniować swoje strefy tętna oraz czy wyświetla informacje o aktualnej strefie ?

• Pomógł 1
Opublikowano
Dnia 6.06.2017 o 10:34, lukasz.bokeh napisał:

Cześć :)

Czy w tym liczniku można zdefiniować swoje strefy tętna oraz czy wyświetla informacje o aktualnej strefie ?

Stref tetna nie posiada lecz mozesz sobie ustawic powiadomienie dla tetna max i min.

Odnosnie rejestrowania predkosci wyszla aktualizcja ktora wprowadza opcje rejestrowania puktow gps co sekunde i dziala.

Teraz juz czystym sumieniem moge polecac ten licznik gps.

• Pomógł 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam pytanie dotyczące segmentów Strava. Czy da się je wczytać i uruchomić z pliku fit. Plik  generuje się na gniza.org , działa ta opcja na Garminach. Nie trzeba mieć konta premium. Ktoś próbował, ma z tym doświadczenie.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Witam,  

jak wygląda sprawa nawigowania? Na yt lezyne pokazuje nawigowanie zakręt po zakręcie z pomocą aplikacji w telefonie. Ciekawa opcja. Ale czy jest możliwe nawigowanie jak w sigma rox 11 po śladzie bez pomocy telefonu? Czy mogę poprosić o filmik jak to działa :P Drugie pytanie jak z ładowaniem podczas jazdy (jeżdże do rodzinki do niemiec. 40h w drodze). Port USB  jest na odpowiednim miejscu, ale czy urządzenie działa poprawnie podczas ładowania? 

Edytowane przez Czaro
Opublikowano

Witam !:)

Także mnie interesuje Lezyne Micro ;)

Dołączam się do pytania Czaro z ładowaniem - czy można ładować to z powerbank'a podczas jazdy ? Jeszcze zastanawiam się nad wersją Watch czyli z opaską na rekę....

Pozdro rower:D