Dejv084 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 @Medzamir jak narazie tylko raz mi zawyżył o jakieś 20-30metrow, ale była wtedy mega pogoda (może to miało wpływ). Fixa łapie bardzo szybko.
Genzo Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 3 godziny temu, Maaciek26 napisał: Ja mam androida 8.01 czy jakoś tak wchodzę w ustawienia, aplikacje i nic tam nie ma o pracy w tle @Dejv084 więc masz może jeszcze jakiś pomysł Też mam andka 8 i jak odpalam apke lezyne to potem nawet jak z niej wychodzę to pojawia się powiadomienie że ta apka działa w tle. Żeby ją wyłączyć trzeba wejść w ustawienia i wymusić wyłączenie. I nigdy nie miałem problemu z połączeniem BT. Może ustawienia oszczędzania baterii? Co do wysokości wszystkie jazdy spod bloku pokazuje tak samo, więc mniemam że jest ok. Wcześniej jeździłem na zegarku i zawsze pierwszy km to był zjazd w dół bo zegarek się musiał dostosować do zjazdu z 22go piętra
Medzamir Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 W dniu 4.04.2019 o 11:19, DamianKle napisał: Podsumowując, możemy wskazać kilka rodzajów wysokości: Topograficzna lub bezwzględna n.p.m., w odniesieniu do średniego poziomu Morza Bałtyckiego wg mareografu Kronsztadt Wysokość barometryczna lub względna wyliczana na podstawie ciśnienia powietrza, im wyższa, tym niższe ciśnienie. Poziom 0 m niekiedy może być "pod ziemią", główne zastosowanie jest w lotnictwie. Jest też sama wysokość względna np od podnóża do szczytu góry wg tej topograficznej. Wysokość GPS/GLONASS, ta bazuje w dużym uproszczeniu na modelu Ziemi, inna będzie dla każdego z tych modeli. Dla Polski różnice dochodzą do 30-40 m względem topograficznej. Z tematu o iGPSport. Tak sobie myślę czy ta niewielka różnica wynika z właśnie z tego faktu. Kurczę, mam niezłą zagwózdkę co wybrać. Gdyby nie podły serwis i apka od Lezyne to wziąłbym XL.
Genzo Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Kurczę, mam niezłą zagwózdkę co wybrać. Gdyby nie podły serwis i apka od Lezyne to wziąłbym XL.Jeśli o mnie chodzi to apka jest prosta i szybka. Nie trzeba mi nic więcej.Mam super gps i po 1kkm mogę z czystym sumieniem polecić.Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
Medzamir Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Może prosta i szybka ale do Brytona to jej brakuje. W dodatku ma mapy G a to ewentualnie do szosy się nadaje. No nic, na razie się wstrzymam.
HardReset Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 13 godzin temu, Medzamir napisał: @Dejv084 Masz problemy z poprawną wysokością startową? Tu i ówdzie było wspominane ale przy Mega C. Znalazłem też jakąś reckę na YT z XL i gościu mówi, że czasem pokazuje dobrze ale najczęściej +/- 30m. Jak długo łapie fixa? Ja mam czasami problem z wysokością startową , ostatnio pomogło mi wyłączenie i włączenie Lezyne
Medzamir Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 A wie ktoś czy do aktualizacji oprogramowania w liczniku wymagany jest koniecznie Win/iOS czy można to zrobić z poziomu Linuksa? Z tego co się orientuję to komputerek jest widziany jako pamięć przenośna.
DamianKle Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Najlepszym rozwiązaniem byłoby, gdyby owszem licznik pokazywał wysokość, ale po zgraniu i prezentacji graficznej, żeby ta wysokość była pobierana z mapy topograficznej, wtedy problemy znikną, będzie bazować na wartościach bezwzględnych, w odniesieniu do średniego poziomu Morza Bałtyckiego.
Genzo Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 27 minut temu, Medzamir napisał: A wie ktoś czy do aktualizacji oprogramowania w liczniku wymagany jest koniecznie Win/iOS czy można to zrobić z poziomu Linuksa? Z tego co się orientuję to komputerek jest widziany jako pamięć przenośna. Wycinek z instrukcji: "You will need a desktop or laptop computer to complete the update. Currently, Windows 7, Windows 10, or Mac OS X 10.8 and above are the only supported operating systems."
HardReset Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 a Jak u was z pokazywaniem temperatury ? U mnie zawyża o około 4-5c i żadna aktualizacja do tej pory tego nie naprawiła
Genzo Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Widzę, że jest dostępna nowa aktualizacja dla Super GPS. Ktoś już robił? dużo się zmieniło? Coś ciekawego doszło?
HardReset Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Własnie też przed chwilą zauważyłem. Dużo nie piszą Minor bug fixes to the device, but major improvements to the Ally V2 app greatly improve overall functionality.
Genzo Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 (edytowane) szkoda, że mi Google Play nie widzi tej aktualizacji Ally V2. mam wersję 4.241 i nie da się zaktualizować do 4.256. Wieczorem zrobię update urządzenia. zobaczymy, czy coś zrobili. Pisałem do nich, żeby była lepsza informacja po zjeździe ze ścieżki (na przykład, żeby była przerywana linia do najbliższego punktu). Ciekawe, czy coś w tym kierunku poprawili Edytowane 12 Kwietnia 2019 przez Genzo
HardReset Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 15 minut temu, Genzo napisał: szkoda, że mi Google Play nie widzi tej aktualizacji Ally V2. mam wersję 4.241 i nie da się zaktualizować do 4.256. ja widze że w google najnowsza wersja jest 11 kwietnia 2019 ver. 4.241
Medzamir Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 U mnie na telefonie pokazuje w informacjach, że mam 4.241 a sklepie, że najnowsza jest ze stycznia ale numer ten sam :). Nieźle zamieszali chyba, że to zależy jakiego kto ma andka. A tak swoją droga zrobiłem sobie traskę w RWGPS wgrałem do Roota i patrzę z ciekawości a tam Ja rozumiem, że w pr znaczy w prawo, skręć ostr to ostro - ale gdzie? Też tak macie? Robione w gpsies wyglądają poprawnie a te robione w Root mają nazwy ulic. Kurcze fajny licznik ale pewne pierdółki sprawiają, że się odechciewa.Wiem, że marudzę ale nie chcę wyrzucać kasy w błoto.
Genzo Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Ja robię traski w GPSies, ale ustawiam tylko 5 wskazówek. Potem w Root edytuje sobie wskazówki robiąc własne. Zawsze coś się dopisze i lepiej się orientuję.
HardReset Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Opublikowano 16 Kwietnia 2019 (edytowane) Zainstalowałem najnowszą wersje , na razie zero problemów , jak by ktoś mógł zgłosić tylko problem z kalibracja termometru albo ewentualnie żeby można było samemu wprowadzić jakąś liczbę korygującą . BTW nie wiem czy wszyscy wiedzą, ale też jest aktualizacja softu do pulsometru Lezyne Edytowane 18 Kwietnia 2019 przez HardReset
Medzamir Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Jak wygląda obecnie sprawa w Mega z przesyłaniem śladów przez BT w obie strony ale takich dłuższych 200+? Naprawiono to? Bo wcześniej jak czytałem to trwało w nieskończoność, przynajmniej z licznika.
Dejv084 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 @Medzamirz mojej perspektywy, nie widzę żadnych problemów. Oczywiście nie są to trasy 200+. Jak narazie max 75, na majówkę powyżej 100 coś się zdarzy. Wracając z trasy zapis robię pod domem, zanim otworze garaż i wstawię tam rower już jest upload na stravie. Ostatnio pisałem o problemie wgrywania trasy tbt i chyba wiem w czym był problem, robiłem go w domu gdzie komputerek nie zawsze miał fixa, wystarczyło wyjść przed dom i wgrał błyskawicznie. Oczywiście nie robiłem z trasą 200+. Na majówkę przetestuję trasy Ca 100 na offline. Na dniach pojawił się nowy soft na mega , ale jeszcze nie wgrywałem, sprawdzam ile bateria wytrzyma bez ładowania. Już mam ok 30h pracy na pierwszym ładowaniu
Medzamir Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 @Dejv084 a mógłbyś spróbować wrzucić taki ślad na L? Zwykła kreska przeciagnieta przez pół Polski, nie musisz przecież tym jechać, będę wdzięczny. I dlaczego L musi złapać fixa? Myślałem, że wystarczy połączenie BT.Pobawilem się trochę Ally i tak jak napisał suport L mapy offline na fonach są OSM. Czyli źle nie jest, jedynie szkoda że przerobione przez jakiś mapbox czy co tam innego bo mapy nie są aktualne. Ale ten problem ma też konkurencja. Wysłane z mojego 6055P przy użyciu Tapatalka
Dejv084 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 @Medzamirtrasa Mieroszów okolice Poznania, Ca 242km po złapaniu fixa trasę wgrało w jakieś 15sek. Co do urządzenia, każdy ma inne priorytety, mi akurat na nawigacji najmniej zależało bo i tak głównie jeżdżę w koło komina, czy to na szosie czy MTB. Nawet wypady w dolomity to jeżdżę po dobrze znanych mi trasach. Też mocno zastanawiałem się na Wahoo bootem, ale zdecydowałem się na L z kilku powodów: Bateria, ekran (jakość i wielkość), cena (675zl), system mocowania nie strach mu mocne MTB, piękny czerwony pasujący do mojej szosy 😉 Po głowie też chodziły mi Brytony, ale tam narazie nie ma live segments 😋 1
Medzamir Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 @Dejv084 wielkie dzięki! Gdzie dostałeś w takiej cenie? Mnie akurat segmenty live nie interesują. Dużo bardziej czytelny ekran a L może nie jest lepszy od Wahoo ale na zdjęciu wygląda dużo lepiej niż leżący obok Garmin i Giant/Bryton. No i oczywiście prowadzenie po długich szosowych trasach. Gdyby L synchronizowało trasy z Kamoot (dokładniejsze mapy, wygoda tworzenia śladów) tak jak od niedawna Bryton to po twoich informacjach już bym zamawiał. Wysłane z mojego 6055P przy użyciu Tapatalka
Dejv084 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 (edytowane) @Medzamir lubię czasami przed snem grzebać w internetach szukając okazji na to co w danym okresie mam zamiar kupić, czasami to trwa pół roku, rok... Ale się opłaca 👌👍 MTB -50%, szosa z górnej półki za śmieszne pieniądze, fakt 10letnia, ale koleś co ja sprzedawał chyba nie wiedział co ma pod dachem 😂🤣 Ekran, kolega jadac z boku widzi wszystko bardzo czytelnie, to chyba dobra reklama. Tą cenę trafiłem w szumgum, na następny ranek była już 100+, bolty trzymają cenę okrutnie, w listopadzie były po 800 na Black F, i na dzień kobiet po 919, a tak cały czas 990-999 Edytowane 20 Kwietnia 2019 przez Dejv084 1
Medzamir Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Opublikowano 21 Kwietnia 2019 No i mam kolejne pytanie o Mega XL/C. Jak to jest z tą nawigacją? Przykład: wgrywam ślad z telefonu dzień wcześniej, punkt startowy nie jest pod domem tylko powiedzmy 5km dalej. Czy do uruchomienia nawigacji potrzebny jest tel czy gdzieś tam w opcjach licznika wybieram coś w stylu "podążaj śladem"? Czy jeśli to drugie to czy na ślad mogę wjechać w dowolnym punkcie? Taki bajer jest właśnie w Brytonach - można sobie wgrać kilka śladów lub skorzystać z już przejechanych, które znajdują się w pamięci urządzenia, klikasz "follow track", wybierasz co tam ci odpowiada i jedziesz.
Dejv084 Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Opublikowano 21 Kwietnia 2019 (edytowane) @Medzamirhej, za mało się tym bawię bo jakoś mi to nie jest potrzebne, ale postaram się jakoś pomóc. Trasy możesz sobie tworzyć na aplikacji jak i na stronie L lub jak inni pisali w innych serwisach (tego nie próbowałem jak narazie). Komórka jest potrzebna na samym początku aby w aplikacji kliknąć prowadź/idź i wtedy przesyła trasę na komputerek. Czy można mieć w pamięci w komputerku to nie wiem, sprawdzę... Wszystkie stworzone masz w pamięci na aplikacji i je można dać jako prowadź. Jak wgrywania to do punktu startowego mnie prowadzi, musiałbym sprawdzić czy jak dałbym punkt startowy w połowie trasy zobaczyłbym jak się zachowa. Co do prowadzenia trasy to chłopaki wyżej pisali, że z L jakoś słabo to wygląda, ja to potwierdzę, bo jak raz jechałem to ważnych kilku rozjazdów nie pokazywało (a znam trasę więc mi to lotto) a czasami pokazywały jedz prosto a skręt był w pola 😑. Co do samego już pokazywania to ok, bez problemów jak niektórzy piszą, ze np 200metrow za wcześnie albo pierwszego nie pokazuje, z tym ok. Wczoraj wgrywałem też mapy offline 👌 Edytowane 21 Kwietnia 2019 przez Dejv084 1
Rekomendowane odpowiedzi