Szlesik Opublikowano 26 Września 2018 Opublikowano 26 Września 2018 Dziekuje za odpowiedz i za podlinkowanie tematu podobnego
Szlesik Opublikowano 28 Września 2018 Opublikowano 28 Września 2018 Jaka jest różnica miedzy gąbką o filcem?
Gość Opublikowano 28 Września 2018 Opublikowano 28 Września 2018 W dniu 28.07.2018 o 18:08, PrzeLuka napisał: @piter614 w Raidonie są gąbki i być powinny. Z tego co czytałem to w raidonach przed 2015 nie wkladali gąbek.
Gość Opublikowano 28 Września 2018 Opublikowano 28 Września 2018 Ale jak się da to wręcz wypada je wsadzić.
Gość Opublikowano 28 Września 2018 Opublikowano 28 Września 2018 Teraz, PrzeLuka napisał: Ale jak się da to wręcz wypada je wsadzić. Oczywiście że tak. Z tym nie ma co dyskutować
ACTIVIA Opublikowano 2 Października 2018 Opublikowano 2 Października 2018 W dniu 28.09.2018 o 16:40, Szlesik napisał: Jaka jest różnica miedzy gąbką o filcem? Gąbka Wady: Nie nadają się do czyszczenia za pomocą środków chemicznych ; np odtłuszczacz lub brunox oraz szybko się brudzą Zalety: lepsze smarowanie Filc: Wady: Gorsze smarowanie Zalety: Łatwe do czyszczenie za pomocą środków chemicznych, Nie odkształca się
Gość Opublikowano 2 Października 2018 Opublikowano 2 Października 2018 26 minut temu, ACTIVIA napisał: Gąbka Wady: Nie nadają się do czyszczenia za pomocą środków chemicznych ; np odtłuszczacz lub brunox oraz szybko się brudzą Zalety: lepsze smarowanie Filc: Wady: Gorsze smarowanie Zalety: Łatwe do czyszczenie za pomocą środków chemicznych, Nie odkształca się jak w takim razie czyścić gąbki przy serwisie> i czy używanie Brunoxa (rozsądne na szmatkę) nie uszkodzi ich?
ACTIVIA Opublikowano 3 Października 2018 Opublikowano 3 Października 2018 Przy czyszczeniu gąbek to trzeba trochę kombinacji. Albo wycisnąć na sucho w szmatce albo jeśli nie masz możliwości wymiany gąbek na nowe to dobra jest woda z płynem chodź i tak dokładnie ich nie wyczyścisz, Nie możesz używać środków chemicznych bo je zniekształci
Gość Opublikowano 4 Października 2018 Opublikowano 4 Października 2018 Niedługo będę robił przegląd swojego, więc może nie jest złym pomysłem popełnić kompleksowy opis co jak i z czym. Oczywiście z podpiętymi fotografiami. @zibi_j1 Jak wyżej "piorę" gąbki płynem do naczyń. Cierpliwie czekam aż wyschną i ponownie nasączam olejem. Prawda 100 % idealnie gąbek w ten sposób nie wyczyścisz ale wystarczająco do ponownego nasączania.
Gość Opublikowano 4 Października 2018 Opublikowano 4 Października 2018 Ja zawsze gąbki czyszczę benzyną ekstrakcyjną i nic mi się z nimi nie dzieje dziwnego. Tylko w rockshox, ale gąbki to gąbki, raczej z tego samego są zrobione.
Gość Opublikowano 4 Października 2018 Opublikowano 4 Października 2018 3 godziny temu, PrzeLuka napisał: Niedługo będę robił przegląd swojego, więc może nie jest złym pomysłem popełnić kompleksowy opis co jak i z czym. Oczywiście z podpiętymi fotografiami. @zibi_j1 Jak wyżej "piorę" gąbki płynem do naczyń. Cierpliwie czekam aż wyschną i ponownie nasączam olejem. Prawda 100 % idealnie gąbek w ten sposób nie wyczyścisz ale wystarczająco do ponownego nasączania. Byłbym baaaaardzo wdzięczny za taki tutorial
ACTIVIA Opublikowano 6 Października 2018 Opublikowano 6 Października 2018 (edytowane) W dniu 4.10.2018 o 07:34, Kruup napisał: Ja zawsze gąbki czyszczę benzyną ekstrakcyjną i nic mi się z nimi nie dzieje dziwnego. Tylko w rockshox, ale gąbki to gąbki, raczej z tego samego są zrobione. Miałem z kumplem ubaw gdzie u mnie czyścił benzyną ekstrakcyjną i skończyło się sporym powiększeniem tej gąbki Edytowane 6 Października 2018 przez ACTIVIA
Gość Opublikowano 6 Października 2018 Opublikowano 6 Października 2018 ACTIVIA a można np takim czymś https://allegro.pl/ipa-czysty-alkohol-izopropylowy-izopropanol-99-5l-i7553238116.html
Szlesik Opublikowano 8 Października 2018 Opublikowano 8 Października 2018 W dniu 18.01.2018 o 08:55, PrzeLuka napisał: Dziwna sprawa... Co się możne stać bez gąbek? Anoda możne się szybciej wytrzeć na lagach i uszczelki też troszkę dostaną. Amor jak się cofa to jednak trochę smaru/oleju na uszczelki niesie. Drogie nie są wiec nie warto czekać. Zamów, nasącz i wsadź tam gdzie być powinny. Albo filc... http://activia.sgl.pl/cena/czaci-zamienne/gabki/gabki-filcowe_gabka-filcowa-do-amortyzatorlw-raidon-axon-epicon-epixon-xcr/1210 albo gąbka... http://activia.sgl.pl/cena/czaci-zamienne/gabki/gabki-olejowe_gabka-olejowa-raidon-axon-epicon-epixon-32mm/1201 Jaka jest różnica miedzy gąbką a filcem?
Gość Opublikowano 8 Października 2018 Opublikowano 8 Października 2018 W dniu 2.10.2018 o 09:37, ACTIVIA napisał: Gąbka Wady: Nie nadają się do czyszczenia za pomocą środków chemicznych ; np odtłuszczacz lub brunox oraz szybko się brudzą Zalety: lepsze smarowanie Filc: Wady: Gorsze smarowanie Zalety: Łatwe do czyszczenie za pomocą środków chemicznych, Nie odkształca się @Szlesik naprawdę nie udało Ci się przeczytać tych 5 postów powyżej?
Szlesik Opublikowano 8 Października 2018 Opublikowano 8 Października 2018 2 minuty temu, zibi_j1 napisał: @Szlesik naprawdę nie udało Ci się przeczytać tych 5 postów powyżej? Ja to chyba oczu nie mam. Nie zauważyłem tego, dzięki. Pozdrawiam
Gość Opublikowano 9 Października 2018 Opublikowano 9 Października 2018 Przesyłka dotarła, wiec niedługo wezmę się za robotę. Tu już tych moich wypocin wrzucać nie będę pojawi się nowy wątek w odpowiednim dziale.
Gość Opublikowano 9 Października 2018 Opublikowano 9 Października 2018 2 minuty temu, PrzeLuka napisał: Przesyłka dotarła, wiec niedługo wezmę się za robotę. Tu już tych moich wypocin wrzucać nie będę pojawi się nowy wątek w odpowiednim dziale. Czekam z niecierpliwością Rób dokładne fotki. Z takim tutorialem fajniej się działa. BTW ciekawe czy dużo syfu w środku nazbierał. Z ciekawości, co zamówiłeś ?
Gość Opublikowano 9 Października 2018 Opublikowano 9 Października 2018 Uszczelki kurzowe, gąbki i oringi do SAGu. Bardziej profilaktyka niż potrzeba wymiany ze względu na zużycie. Komora szczelna, wiec wystarczy zalać świeżutkim olejem.
Gość Opublikowano 9 Października 2018 Opublikowano 9 Października 2018 Teraz, PrzeLuka napisał: Uszczelki kurzowe, gąbki i oringi do SAGu. Bardziej profilaktyka niż potrzeba wymiany ze względu na zużycie. Komora szczelna, wiec wystarczy zalać świeżutkim olejem. i jaką gęstość zalewasz?
Gość Opublikowano 9 Października 2018 Opublikowano 9 Października 2018 1 minutę temu, zibi_j1 napisał: i jaką gęstość zalewasz? http://activia.sgl.pl/cena/oleje-i-smary/oleje/do-komory-powietrznej_olej-uszczelniajacy-do-komory-powietrznej-fuchs-85w-90/1882 Postaram się sklepać to możliwie najczytelniej. Fajniej to nie koniecznie ale na pewno łatwiej. W necie po za pojedynczymi filmikami autorstwa Suntoura nie ma nic o serwisie Raidona. Pierwszy serwis robiłem prawie w ciemno kierując się zasadą "rozłożę zobaczę co z czym i jakoś poskładam".
Gość Opublikowano 9 Października 2018 Opublikowano 9 Października 2018 Gadałem z Activią i mówił mi że jak wymienił te uszczelnienia na swoje lepsze to żeby lać rzadszy olej. ale niestety nie był w stanie powiedzieć jaki konkretnie Boję się że jak wleję 85w to amor zamuli Czekam na efekty Twoich prac
Gość Opublikowano 9 Października 2018 Opublikowano 9 Października 2018 (edytowane) Mnie @ACTIVIA polecił właśnie to co podlinkowałem. Nie muli, bo już zalewałem. Śmiga jak trzeba, więc bez obaw. To smarowanie i doszczelnienie komory powietrznej a nie olej w tłumiku 😉 Edytowane 9 Października 2018 przez Gość
Gość Opublikowano 9 Października 2018 Opublikowano 9 Października 2018 6 minut temu, PrzeLuka napisał: Mnie @ACTIVIA polecił właśnie to co podlinkowałem. Nie muli, bo już zalewałem. Śmiga jak trzeba, więc bez obaw. To smarowanie i doszczelnienie komory powietrznej a nie olej w tłumiku 😉 W sumie racja. A na gąbki pod uszczelki co dajesz?
Rekomendowane odpowiedzi