suqub Opublikowano 10 Listopada 2017 Opublikowano 10 Listopada 2017 Na forum chyba jeszcze nie ma tak ważnego wątku, jakim jest technika pedałowania. Wrzucajcie wszystkie swoje problemy czy sugestię. Ja zacznę Z techniki o której wspominał Daniel, jestem w stanie wdrożyć - staram się to robić - dociągnięcie pedała nogą na dole. Jednakże, nie mogę go wypchnąć w pozycji górnej. Pytanie czy mam za mało wyćwiczoną kostkę i stopę czy robię coś źle. Jakieś sugestie? Mieliście również takie problemy? Jak sobie z nimi poradziliście? Jeden ogromny plus z dociągania na dole, to wzrost prędkości Jednakże, nogi szybko słabną Trzeba ćwiczyć. Poniżej zaawansowana wizualizacja zrobiona w Paint'cie Może Wam coś to podpowie.
Gość Opublikowano 10 Listopada 2017 Opublikowano 10 Listopada 2017 Ja też szybko się męczę, gdy zaczynam pedałować metodą "wycierania butów o wycieraczkę" i też łatwiej mi to przychodzi niż przepychanie górą w tym samym tempie. Na górze jakby mi nogi nie nadążały, a na dole czuję całą moc. Przyrost prędkości jest super, tylko tchu dość szybko brakuje i nogi są jak z waty po krótkim czasie. Trzeba ćwiczyć.
Wojtek Opublikowano 10 Listopada 2017 Opublikowano 10 Listopada 2017 Hmm, to ja albo coś źle robię albo mi to naturalnie przyszło, jak widziałem odcinek, w którym Daniel opisywał tą technikę postanowiłem spróbować i nie mam z tym najmniejszego problemu. Zdecydowanie pomagają buty wpinane w pedały, no i faktycznie szum grubych opon jest jednostajny, nie ma efektu falowania dźwięku razem z pedałowaniem. Wsłuchiwanie się właśnie w ten dźwięk tez pomaga.
Gość Opublikowano 10 Listopada 2017 Opublikowano 10 Listopada 2017 Jest różnica między równostajnym kręceniem a dociąganiem na dole.
Wojtek Opublikowano 10 Listopada 2017 Opublikowano 10 Listopada 2017 No piszę o podpychaniu pedałów górą i dociąganiu dołem. Nie jest to jakiś mega duży zakres bo dopychać zaczynam na godzinie 1 a dociągać na 5 ale zawsze to coś. No i dopiero jak zacząłem się skupiać na takiej jeździe zacząłem płynnie jeździć.
suqub Opublikowano 11 Listopada 2017 Autor Opublikowano 11 Listopada 2017 @Wojtek ja właśnie o takim zakresie piszę. Na godzinę 5 a nawet 4 odciągnąć bez problemu. Le o wyschnięciu z pozycji 1 nie mam co marzyć. Może siodełko za nisko? Jednak jeździ mi się dobrze. Zatrzaskow nie mam i długo mieć nie będę.
Wojtek Opublikowano 11 Listopada 2017 Opublikowano 11 Listopada 2017 Jak masz w miarę dobre pedały (pedały w b-twin 540 trzymają zaskakująco dobrze) i podeszwy w butach nie gładkie ale takie z jakimś w miarę grubym protektorem (oczywiście bez przesady, ma być taki żeby się zazębiał z pedałami) nie powinno być problemu.
suqub Opublikowano 11 Listopada 2017 Autor Opublikowano 11 Listopada 2017 A widzisz. Właśnie pedały mam płaskie i chce je zmienić. Jak podeszwa jest mokra to się czasem zeslizguje. Buty też już są raczej płaskie Tylko czy ma to aż takie znaczenie?
suqub Opublikowano 11 Listopada 2017 Autor Opublikowano 11 Listopada 2017 Zmienię pedały i zobaczymy. Póki co będę odciągnąć na dole.
Rekomendowane odpowiedzi