Skocz do zawartości

Wahoo

Roger

Rekomendowane odpowiedzi

lukasz.przechodzen
Opublikowano

Działało. Tak jak napisałem, da się to teraz obejść na kompie przez RWGPS czy Komoot.

Opublikowano

OSMand, Locus Pro, za darmo planowanie i nawigacja głosowa, można też wyeksportować trasę do GPX i przesłać do zbędnego wahoo/garmina :P

Opublikowano

Używał ktoś czujnika magene i firmowego wahoo? Czy różnica w cenie jest warta dopłacenia? Chodzi mi o pomiar prędkości i dystansu.

artur_gryt92@wp.pl
Opublikowano

Czy ktoś korzystał z nawigacji w nocy? Jak się sprawuje ekran, jest jasny i czytelny? 

Opublikowano

Pod względem czytelności ekranu wahoo miażdży konkurencję bez względu na warunki

Używał ktoś czujnika magene i firmowego wahoo? Czy różnica w cenie jest warta dopłacenia? Chodzi mi o pomiar prędkości i dystansu.

Dziwnie to zabrzmi, ale akurat czujniki wahoo z samymi licznikami wahoo działają najmniej stabilnie.

Potwierdził to nowy właściciel mojego bolta, który jeżdżąc z czujnikiem wahoo tracił odczyty za każdym razem gdy mijał kogoś z licznikiem tej firmy.

Osobiście posiadałem dwa zestawu czujników: z deca(czyli pewnie odpowiednik magene) oraz garmin 2 generacji.

Opóźnienia czujników garmina są znacznie mniejsze, w przypadku kadencji denerwowało mnie na czujnikach z deca, że odczyt pojawiał się dużo później niż samo kręcenie zaczynałem, a zatrzymywał także ze sporym opóźnieniem.

Niemniej różnica w cenie znacząca.
Opublikowano

Używam czujników Magene. Prędkości, kadencji oraz pulsometr. Kupiłem je w śmiesznej cenie (40 zł, 20 zł i 40 zł) na Aliexpress na wyprzedażach + kupony za polecenia itp. Wszystko śmiga jak należy. 

Opublikowano

Kupiłem Wahoo i zastanawiam sie czy nie oddac bo jest sporo pochwał a w sumie nikt nie napisał, ze jest sporo wad:

1. Nie mozna ustawiac planow treningowych. Co za paranoja, ze z zalozenia tylko mobilny sprzęt odsyła do training peaks ktore dziala tylko na kompie i 20 $ miediecznie.

2. Nie mozna planowac trasy. Jest komoot ale to jakas porazka i slabo dziala mobilnie. Zostaje strava ale tez w komputerze. 

3. Aktualizacje tylko przez wifi. Zorientowalem sie ze nie zaktualizowal segmentow stravy bo nie mial wifi.

Czyli musisz pobrac sporo aplikacji, siedziec non stop w kompie i za wszystko placic. 

W garminie wszystko masz w jednej aplikacji. Sa tez darmowe plany treningowe. 

artur_gryt92@wp.pl
Opublikowano

Dobra panowie którzy macie na stanie uprzedzenie, doprecyzujmy bo brzmi to bsurdalnie w przypadku urządzenia za 1000zł (!)...

Tworzę sobie plik gpx na mapy.cz czy czymolwiek, pobieram na telefon i chce go wrzucić na wahoo . Czy to jest jakiś problem dla urządzenia? 

Opublikowano

Nie.

Ale.

Plik nie zapisze się na liście tras do wyboru w przyszłości, więc będziesz musiał go mieć na telefonie, jeśli będziesz chciał go ponownie wykorzystać, lub później stworzyć trasę z historii aktywności.

lukasz.przechodzen
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, artur_gryt92@wp.pl napisał:

Dobra panowie którzy macie na stanie urządzenie, doprecyzujmy bo brzmi to absurdalnie w przypadku urządzenia za 1000zł (!)...

Tworzę sobie plik gpx na mapy.cz czy czymolwiek, pobieram na telefon i chce go wrzucić na wahoo . Czy to jest jakiś problem dla urządzenia? 

Nie, to nie jest problem. A jeżeli już, to chwilowo, tak jak u mnie ostatnio. Ale już mogę z powrotem wgrywać pliki .gpx

Można też użyć RideWithGPS lub Komoot lub Stravy, aby wyznaczyć trasę, wtedy licznik sam sobie zsynchronizuje trasę z tymi serwisami.

1 godzinę temu, grzegorzw napisał:

2. Nie mozna planowac trasy. Jest komoot ale to jakas porazka i slabo dziala mobilnie. Zostaje strava ale tez w komputerze. 

3. Aktualizacje tylko przez wifi. Zorientowalem sie ze nie zaktualizowal segmentow stravy bo nie mial wifi.

2. Można w aplikacji Wahoo, ale działa to bardzo źle, no chyba, że lubi się jazdę po wszystkich krzakach w okolicy :) Ale Komoot działa nieźle, trzeba tylko wybrać odpowiedni typ roweru, choć oczywiście nic nie zastąpi samodzielnego wskazania mu punkt po punkcie gdzie jechać. Niemniej wyznaczania trasy na telefonie (czy wcześniej gdy miałem Garmina, na liczniku) używam w ostateczności. Bo nie ma to jak narysować sobie trasę na dużym ekranie, a nie ściubić na ekraniku telefonu czy nie daj Boże na samym liczniku :)

3. Nie jestem pewny na 100%, ale jeżeli włączysz aplikację Wahoo na telefonie i sparujesz z licznikiem, to segmenty Stravy powinny się zsynchronizować (lub trzeba to jakoś wymusić wciskając Sync - nie wiem, nie używam). Mi licznik synchronizuje w ten sposób zaplanowane trasy i odbyte przejazdy, gdy jestem poza domem.

59 minut temu, nctrns napisał:

Nie.

Ale.

Plik nie zapisze się na liście tras do wyboru w przyszłości, więc będziesz musiał go mieć na telefonie, jeśli będziesz chciał go ponownie wykorzystać, lub później stworzyć trasę z historii aktywności.

Nie zgadzam się. Właśnie sprawdziłem to u siebie, trasy wgrane przez import pliku .gpx zostają na liście zarówno w aplikacji, jak i w samym liczniku. I nie ma problemu aby je wybrać ponownie po ponownym włączeniu licznika.

Edytowane przez lukasz.przechodzen
Opublikowano

Dawno nie korzystałem z tej opcji, więc może coś się zmieniło albo coś źle zapamiętałem :)

Opublikowano

Ogólnie jest dużo zabawy z Wahoo, kilka aplikacji, wi-fi..etc. miałem wcześniej polarv650 to tam wszystko w jednej apce było. No i ta aplikacja Wahoo Elemnt to naprawdę słaba sprawa. W recenzjach wszyscy się zachwycają prostotą i możliwością konfiguracji. Po pierwsze z polski nie można się zalogować, a po drugie co to byłaby za aplikacja bez możliwości konfiguracji ?;-) no prawdziwy cud, że można dzięki niej licznik skonfigurować 😉 a gdzie plany treningowe a gdzie planowanie trasy, segmenty? I całe szczęście aplikacja jest za darmo bo cała reszta sporo kosztuje. To dla fanów wielu różnych aplikacji i uwielbiających godzinami siedzieć przed kompem. Słowem dla "analityków i planerów". Jak szukasz czegoś prostego w działaniu i konfiguracji (trasy, treningi) to na pewno nie sprzęt dla Ciebie a jak tylko podłączyć i uzywac jako pomiar podstawowych funkcji to jak najbardziej ok. 

Opublikowano
9 godzin temu, lukaszzsch napisał:

Dziwnie to zabrzmi, ale akurat czujniki wahoo z samymi licznikami wahoo działają najmniej stabilnie.

Potwierdził to nowy właściciel mojego bolta, który jeżdżąc z czujnikiem wahoo tracił odczyty za każdym razem gdy mijał kogoś z licznikiem tej firmy.

Osobiście posiadałem dwa zestawu czujników: z deca(czyli pewnie odpowiednik magene) oraz garmin 2 generacji.

Opóźnienia czujników garmina są znacznie mniejsze, w przypadku kadencji denerwowało mnie na czujnikach z deca, że odczyt pojawiał się dużo później niż samo kręcenie zaczynałem, a zatrzymywał także ze sporym opóźnieniem.

W takim razie może lepiej czujnik Garmina (v2) zamiast wahoo? Cena podobna.

Opublikowano

Zdecydowanie. Mam garmin v2 i są rewelacyjne.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dzisiaj usunąłem w aplikacji trening. Jest on normalnie widoczny na liczniku, ale nie mogę go ponownie zsynchronizować. Ktoś pomoże?

(Plik fit jest i pobrałem już, ale zależy mi na danych z treningu w aplikacji wahoo)

Opublikowano

Czy roam działa bez towarzystwa sparowanego telefonu? Chodzi o nagranie trasy i nawigowanie. Jak na razie licznik mierzy i liczy po podłączeniu telefonu.

Opublikowano

Tak, działa bez telefonu po wstępnej konfiguracji.

Opublikowano

Mógłby ktoś polecić mi jakis uchwyt do Roama na rower MTB.
Mam w swoim Remedym krótki mostek i nie dam rady zamontować oryginalnego uchwytu.
Znalazłem na internecie uchwyt Wahoo Gravity Cap.
Ma ktoś może to?
Czy do takiego chwytu trzeba przycinać rurę sterową ?

Opublikowano

Trochę poszperałem i posprawdzałem i wychodzi, że nie jestem jedynym, u którego Bolt głupieje na segmentach. Po sprawdzeniu dokładnym śladu na mocnym zbliżeniu wychodzi powód gubienia się na segmentach - ślad odbiega od przebiegu drogi na mapie i rejestracji tworzącego segment. Problemem mojego Bolta jest stosunkowo mała tolerancja na te różnice. Przez to licznik nie zaczyna segmentu, bo "uważa" że jest kilka metrów od niego, ewentualnie szybciej go kończy, bo wydaje mu się, że już go opuścił.

Opublikowano

@Zigfir zależy od segmentu. Niektóre zostały zrobione z tak tragicznego tracka, że masakra. Szkoda, że nie ma opcji moderacji segmentów.

Opublikowano
3 godziny temu, nctrns napisał:

@Zigfir zależy od segmentu. Niektóre zostały zrobione z tak tragicznego tracka, że masakra. Szkoda, że nie ma opcji moderacji segmentów.

Może i tak, ale problemy mam też na przez siebie robionych segmentach. Zapytałem wsparcia, ale odpowiedzieli tyle, że na razie nie ma opcji dostosowania tolerancji, ale kto wie, może wprowadza, bo cały czas nad softem pracują.

Opublikowano

Dzień dobry:) Jest problem. Jeżdżę z Wahoo roam. Do dzisiejszego dnia bez żadnych wpadek i problemów. Tylko to dzisiaj 😉 Skończyłam jazdę bez wcześniejszego planowania trasy, jechałam gdzie koła pokręcą. Po powrocie chciałam zobaczyć trasę, w aplikacji, patrzę do historii, a tam tylko podstawowe info - dystans i czas bez zgranej mapki-śladu. Usunęłam ten wybrakowany zapis z aplikacji, na Wahoo ciągle widać aktywność, ale na telefonie już nie. Synchronizowałam ponownie i nic.

Wczoraj zrobiłam zaplanowaną wcześniej w RWGPS trasę - synchronizacja z Wahoo przebiegła ok, w aplikacji wszytko było ok, po powrocie ponownie wywaliło mapę i dane.

Gdzie jest błąd ktoś wie, pomoże?

Ps Nie miałam włączonego trybu indoor ;)

Opublikowano
11 godzin temu, agu napisał:

Dzień dobry:) Jest problem. Jeżdżę z Wahoo roam. Do dzisiejszego dnia bez żadnych wpadek i problemów. Tylko to dzisiaj 😉 Skończyłam jazdę bez wcześniejszego planowania trasy, jechałam gdzie koła pokręcą. Po powrocie chciałam zobaczyć trasę, w aplikacji, patrzę do historii, a tam tylko podstawowe info - dystans i czas bez zgranej mapki-śladu. Usunęłam ten wybrakowany zapis z aplikacji, na Wahoo ciągle widać aktywność, ale na telefonie już nie. Synchronizowałam ponownie i nic.

Wczoraj zrobiłam zaplanowaną wcześniej w RWGPS trasę - synchronizacja z Wahoo przebiegła ok, w aplikacji wszytko było ok, po powrocie ponownie wywaliło mapę i dane.

Gdzie jest błąd ktoś wie, pomoże?

Ps Nie miałam włączonego trybu indoor ;)

Sprawdź, czy przypadkiem nie masz starej wersji apki w telefonie. Coś podobnego miałęm gdy mi się zaktualizował licznika,  a aplikacja nie zdążyła przed końcem trasy (synchronizacją).