Skocz do zawartości

Lampki

Nemrod

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Akurat mam Fenixa BC25R na testach. Co do porównania go do Ravemena CR700 to porównywałem go z PR1200 w trybie krótkich świateł ( 600 lumenów) i zasięg świecenia obu jest praktycznie identyczny. Może nawet Fenix świeci te 1 - 2 m dalej...

20190715_221832.thumb.jpg.ac3e9adb10c87694b9501bba52182830.jpg20190715_221744.thumb.jpg.5cba4481119360772fc653dd3bbc6d3a.jpg

Lewa strona Fenix, prawa Ravemen PR1200 - światłą krótkie. Widać, że fenix posiada skuteczniejsze odcięcie gdzie przy ravemenie sporo więcej rozproszonego swiatła wydostaje się na ponad linie .

Sama lampka co do jakości wykonania i obsługi faktycznie robi bardzo dobre wrażenie.

Opublikowano
W dniu 12.07.2019 o 05:52, Chrismel napisał:

Po kilku jazdach z lampką z odcięciem spełniającą tzw. normę StVZO mam pewne spostrzeżenia. Ciekawi mnie bardzo Twoja opinia Nemrod na ten temat bo chyba nie ma osoby na forum która by więcej lampek "przerobiła". Mianowicie używanie tych lampek w warunkach całkowitego braku oświetlenia zewnętrznego, czyli poza oświetlonymi ulicami itp. jest niebezpieczne, zarówno dla użytkownika jak i dla osób postronnych. O niewidocznych gałęziach i zakrętach już pisałem. Ale okazuje się że nie widać także innych użytkowników drogi/ścieżki jeżeli nie mają na ubraniu elementów odblaskowych. Mało tego. Niewiele brakowało a miałbym czołowe zderzenie z nieoświetlonym rowerzystą. Jechał obok kolegi który światło jakieś miał ale on nie i był całkowicie niewidoczny. Także powoli przechodzi mi ochota na nieoślepianie. W ruchu miejskim OK. Ale jak tylko nie ma jasnego oświetlenia z lamp ulicznych jedynym sposobem żeby dobrze widzieć jest niestety oślepianie innych bo w niskim strumieniu lampki z normą StVZO ich nie widać.

Nie zauważyłem tego problemu w lampce philips SR 80, może poszukaj czegoś takiego, lampka jest naprawdę super!

Opublikowano
4 godziny temu, Nemrod napisał:

zasięg świecenia obu jest praktycznie identyczny. Może nawet Fenix świeci te 1 - 2 m dalej

Lampkę ustawiłem tak żeby całkowicie nie oślepiała. Być może dało by się ją odrobinę podnieść i z opisanych przeze mnie 15 metrów zrobiło by się metrów 20. Ale o 40 metrach które daje IQ można raczej pomarzyć. Z chęcią zobaczyłbym jak świeci model BC35R. Ale w sklepie nie mam szans tego sprawdzić. Gdyby tych metrów było 30 to już mógłbym jej używać jako samodzielnej lampki.

4 godziny temu, Nemrod napisał:

Co do porównania go do Ravemena CR700

Nie zwróciłem na to uwagi jak pisałem że może powinienem tą lampę wziąć pod uwagę ale ma mocowanie na gumiany pasek a nie skręcane na metalową śrubę jak IQ czy Fenix. Dla mnie to ją dyskwalifikuje od razu na starcie.

1 godzinę temu, Stryjek napisał:

philips SR 80

Lampka nie jest już produkowana. Szkoda że Spanninga która kupiła od nich licencję zrobiła upgrade w dół i robi tylko lampkę o jasności 60 lux.

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, Chrismel napisał:

Lampka nie jest już produkowana. Szkoda że Spanninga która kupiła od nich licencję zrobiła upgrade w dół i robi tylko lampkę o jasności 60 lux.

Ale dalej można ją kupić, trzeba szukać na ebajach i innych allegrach :) 

Za tyle bym jej nie kupił ale wygląda na dostępną. 

https://www.ebay.de/itm/PHILIPS-SAFE-RIDE-LED-BIKE-LIGHT-FAHRRADSCHEINWERFER-80-LUX-AKKU-UND-ZUBEHOR/202676422481?hash=item2f3074c751:g:KsgAAOSwfDhZgMEZ

Edytowane przez Stryjek
Opublikowano
1 godzinę temu, Stryjek napisał:

Za tyle bym jej nie kupił

Cena jest faktycznie wysoka. Ale być może nawet tyle bym zapłacił gdybym miał możliwość jej przetestowania przed zakupem i spełniła by moje wymagania. Są niestety dość specyficzne i dlatego mam taki problem. Ten Fenix BC25R byłby OK gdyby świecił na te 30 metrów. Przy czym te 30 metrów musi być w mojej ocenie a nie w ocenie producenta który dla 350 lm podaje 79 metrów. Dla mnie delikatnie rozmija się to ze stanem faktycznym.

Opublikowano (edytowane)

Jestem po dłuższej nocnej jeździe z nowy zestawem czyli (IQ Premium + BC25R) i moje spostrzeżenia są takie. Rozwiązanie, przynajmniej dla mnie, sprawdza się świetnie pod względem widoczności. Specjalnie wybrałem trasę offroad i nie ma żadnych problemów z zakrętami, gałęziami itp. Jednym słowem chciałoby się napisać rewelacja. Niestety tak nie jest bo rozkład światła jest obrzydliwy a do tego dochodzi różna temperatura barwowa tych lamp. Niby to samo co napisałem już wczoraj ale już dziś zaczęło mnie to drażnić. Odbiera to sporą część przyjemności z jazdy.

Nemrod - w którymś z postów napisałeś że trudno zrobić dobrą lampę z odcięciem. Moim zdaniem wcale nie. Trzeba wziąć te 2 ww. lampy, zapakować do 1 obudowy, zgrać kolorystykę diod, zsynchronizować ich rozkład świecenia i świetny produkt gotowy.

Próbowałem ustawić jak najwyżej Fenix-a żeby nie oślepiać a jednocześnie uzyskać jak największą odległość świecenia. Wczorajszy wynik poprawiłem może o metr lub dwa. Dla mnie to on ma zasięg maks. 20 metrów i tyle przy 350 lm. Ja oni policzyli te 79 metrów ? Ciekawi mnie jaki wynik Tobie wyjdzie.

Miałbym jeszcze prośbę do Ciebie Nemrod, jak będziesz jechał któregoś dnia z Ixonem, zobacz jak szeroko on świeci w odległości 15 metrów (bądź 15 większych kroków). Mi w przypadku Fenixa wyszedł wynik w odległości 15 kroków szerokość 15 kroków. Ciekaw jestem bardzo porównania tej szerokości na tej odległości.

Edytowane przez Chrismel
Opublikowano
17 godzin temu, Chrismel napisał:

Cena jest faktycznie wysoka. Ale być może nawet tyle bym zapłacił gdybym miał możliwość jej przetestowania przed zakupem i spełniła by moje wymagania. Są niestety dość specyficzne i dlatego mam taki problem. Ten Fenix BC25R byłby OK gdyby świecił na te 30 metrów. Przy czym te 30 metrów musi być w mojej ocenie a nie w ocenie producenta który dla 350 lm podaje 79 metrów. Dla mnie delikatnie rozmija się to ze stanem faktycznym.

Mogę Ci pożyczyć mojego philipsa SR80 do testów, jakbyś mieszkał gdzieś blisko Wrocławia to nie byłoby żadnego problemu. 

Jak ci się spodoba to jestem gotów odsprzedać za połowę ceny z tej aukcji, używana niewiele bo wolę trenażer niż jazdę w nocy :) 

Opublikowano
2 godziny temu, Stryjek napisał:

wolę trenażer niż jazdę w nocy

Ja wolę jazdę w dzień najlepiej w słonecznej pogodzie. Niestety zanim wrócę z roboty i się ogarnę to już przez większą część roku mam noc :( Zastanowię się do jutra nad Twoją ofertą i dam znać.

Opublikowano

Dopiero dzisiaj byłem w domu i zaliczyłem wieczorną jazdę. W odległości tych 15 kroków Fenix świeci nieco szerzej. Jeżeli miało to by być 15 m to Space oświetla jakieś 11-12 metrów. Największa różnica jest w rozkładzie światła. Fenix najwięcej daje go tuż przed kołem a wraz z odległością ilość świstła spada. B&M daje tuż przed kołem dużo mniej. Samo właściwe oświetlenie zaczyna się około 2 m przed kołem i w miarę równomiernie przebiega aż do końca oświetlanego obszaru. Sam zasięg światła jest zdecydowanie większy niż w Fenixie.

20190719_232245.jpg 20190719_232259.jpg
  • Pomógł 1
Opublikowano

Jeszcze raz BARDZO WIELKIE dzięki. Wygląda na to że muszę przestać kombinować jak koń pod górę i po prostu kupić Space. Jak widzę cenę to nie jestem za szczęśliwy ale nic nie poradzę. Jestem po kolejnej jeździe z zestawem B&M + Fenix i nie da się jednak na to patrzeć pomimo że w zasadzie swoją funkcję spełnia.

Opublikowano (edytowane)

Przygodę z lampkami zakończyłem. Dotarł dziś do mnie IXON SPACE. Jestem po pierwszej jeździe i już wiem że jest to o co mi chodziło. Właściwie wiedziałem to po przejechaniu pierwszego kilometra. Nie jest to lampka idealna ale nie ma rynku innej lampki która by spełniała moje potrzeby. Natomiast jej wady są naprawdę niewielkie i uwypukla je przede wszystkim cena. Gdyby była niższa to można by spokojnie je pominąć. Ale jak się tyle płaci za światełko do roweru to oczekiwania są dość wygórowane.

Zacznę od wad. Lampka zaczyna świecić około 1.5 m przed rowerem z około 50% jasności. Potem ta jasność spada do powiedzmy 20-25% w odległości 8-9 m. I dopiero od tego momentu świeci równo na 100% ustawionej mocy na odległość 40-45 m. Oczywiście mogłaby świecić znacznie dalej ale nie możemy jej aż tak bardzo podnieść bo zaczniemy oślepiać. To co napisałem o tych pierwszych metrach nie bardzo pokrywa się z filmami na YT i opinią Nemroda:

W dniu 19.07.2019 o 23:48, Nemrod napisał:

Samo właściwe oświetlenie zaczyna się około 2 m przed kołem i w miarę równomiernie przebiega aż do końca oświetlanego obszaru

oraz zdjęciem zamieszczonym przez niego 2 posty wyżej ale takie jest moje odczucie.

Następna wada (chyba) to mocowanie do uchwytu. Zawsze byłem zwolennikiem mocowania na zasadzie wsuwania w szynę. Tak miał IQ Premium i Fenix BC25R które miałem ostatnio, Cateye którego używałem przez wiele lat. Tu jest mocowanie na zasadzie rotacji ruchomego elementu w uchwycie. Nic do niego nie mam w tej chwili bo zamocowanie lampki nie stanowi żadnego problemu a sama lampka jest w nim bardzo stabilna. Zastanawia mnie tylko sens takiego komplikowania. Na chwilę obecną go nie widzę a może się to odbić na trwałości moim zdaniem.

Brak pilota. Mogliby dołożyć w tej cenie.

Brak możliwości zdefiniowania własnych ustawień. W Knogu można sobie poustawiać własne tryby oraz ich ilość od 1 do 8. Tutaj też by się przydało bo nie potrzeba mi aż tak precyzyjnej regulacji siły światła. 3 (góra 4) poziomy jasności to wszystko czego potrzebuję a przy braku pilota jest zawsze zabawa z trafieniem w odpowiednie miejsce na suwaku.

Na razie tyle udało mi się znaleźć. Jak coś jeszcze wyjdzie w najbliższej przyszłości dopiszę.

Teraz zalety. Tych jest więcej.

Zacznę od światła.

To że lampka zaczyna świecić równo dopiero od 8-9 metra nie przeszkadza podczas jazdy. I tak wzrok jest skierowany dalej a mamy grubo ponad 30 metrów równo oświetlonej powierzchni. Zakręty są dobrze doświetlone, nie ma tego efektu który miałem w IQ Premium że w momencie rozpoczynania skrętu nie widziałem przez chwilę gdzie jadę. Sam rozkład światła jest przyjemny dla oka - kiedy odbywa się dłuższe nocne jazdy jest to bardzo ważne. Jest powiedzenie o jedzeniu oczami. Ja by to sparafrazował i powiedział że jedzie się też oczami. Tu jest naprawdę OK.

Siła światła jest aż nadto wystarczająca. W całkowitej ciemności wystarczają 4 kreski. Tych "kresek" jest 8. Jedna to 20 lux, 8 to 150 lux. Inaczej niż kreskami tego nie określę bo nie wiem jaki mają odpowiednik w luxach poza pierwszą i ostatnią. W przypadku zmiennego oświetlenia, kiedy oczy nie są przyzwyczajone do ciemności, wystarczy moc którą daje 6 kresek. Czyli zostaje jeszcze zapas 2-ch kresek na naprawdę trudne warunki. Najgorzej mi się widzi kiedy pada i jest zmienne oświetlenie. Myślę że ustawienie jej wtedy na max załatwi sprawę w 100%. Czyli mogę sobie komfortowo podróżować ze swoim zwykłym tempem, 20-25 km/h, praktycznie w każdych warunkach.

Lampka zapewnia też bardzo dobrą widoczność boczną. Mówię tu o widzeniu nas przez innych użytkowników drogi. Tego światła które idzie na boki jest naprawdę dużo.

Jedyny lekki mankament to gałęzie. Nie umieściłem tego w wadach bo taki jest urok lamp z odcięciem. Niestety ale gałęzie powyżej kierownicy są trudne do dostrzeżenia. Napisałem trudne a nie niemożliwe bo jednak jest trochę światła nie skoncentrowanego i szansa, zwłaszcza na krętej ścieżce, na ich dostrzeżenie jest.

Uchwyt jest świetny. Napisałem wcześniej o wadzie związanej ze sposobem mocowania lampki do uchwytu ale dopiero za jakiś czas się okaże czy to tak naprawdę wada. Na chwilę obecną mogę natomiast napisać tylko że lampka trzyma się bardzo stabilnie. Ale to pierwsza cześć. Teraz druga czyli mocowanie samego uchwytu do kierownicy. I tu jestem autentycznie pod wrażeniem. Wymyślili super prosty patent który potwornie ułatwia życie. No może nie życie a precyzyjne ustawienie lampki. Gumka dystansowa która jest pomiędzy kierownicą a samym uchwytem jest półokrągła. Niby nic niezwykłego. Producenci często tak robią a potem się męczymy żeby uchwyt który jest prosty na tym zamocować bo nam się ześlizguje i nijak tego dokładnie nie można ustawić. A tu zrobili uchwyt który też jest półokrągły w środku. Dzięki tym idealnie dobranym do siebie krzywiznom super precyzyjne ustawienie lampki na najbardziej nawet pokręconej kierownicy nie stanowi problemu. Oczywiście jest z tym trochę zabawy bo robimy to metodą prób i błędów ale jak się już raz ustawi to z głowy.

Wykonanie. Napiszę tak. Chciałbym mieć wszystkie produkty tak zrobione.

Sterowanie. Lampkę uruchamiamy guzikiem po jego przytrzymaniu przez około 2 sekundy. Jasność regulujemy za pomocą "dotykowego" suwaka. Dotykowego w cudzysłowie bo jest dotykowy w nietypowy dla mnie sposób. Pod warstwą miękkiej gumy znajdują się być może jakieś mikro przełączniki które trzeba lekko nacisnąć. Ale działa to inaczej niż na przykład ekran dotykowy w nawigacji. Tu można naciskać nawet w grubej narciarskiej rękawicy i zmienia się jasność. Miałem duże obawy jak to będę obsługiwał w zimie ale w B&M pomyśleli o mnie. Za pomocą kombinacji przycisku uruchamiania i suwaka "+" "-" mamy możliwość ustawienia godziny i jasności menu sterowania. Na górnym wyświetlaczu możemy sobie ustawić jedną z trzech opcji: godzina, pozostały czas pracy (godz, min), pozostałą moc w baterii w %.

Czas pracy: (dane z wyświetlacza przy baterii naładowanej w 100%)

1 kreska - 30 godzin

2 kreski - 19 godzin

3 kreski - 14 godzin

4 kreski - 9 godzin

5 kresek - 6 godzin 45 minut

6 kresek - 4 godziny 20 minut

7 kresek - 3 godziny 10 minut

8 kresek - 2 godziny 30 minut

Czy lampka jest warta żeby za nią zapłacić aż tyle ? Tutaj trudno jednoznacznie odpowiedzieć. Ja ją kupiłem bo potrzebowałem lampki która skutecznie oświetli mi drogę na odległość 40 m w trybie z odcięciem, z wbudowaną wewnętrzną baterią przez czas minimum 5 godzin. No i okazało się że jest to jedyna dostępna lampka która te wymagania spełnia.

Na koniec. Jak ktoś jest z Warszawy i chciałby zobaczyć w realu jak świeci proszę napisać. Umówimy się po zmierzchu (teraz to jakaś 22.00) i będzie można obejrzeć. Dla mnie to żaden kłopot bo i tak jak nie pada zwykle sobie gdzieś podróżuję o tej porze.

Edytowane przez Chrismel
Opublikowano

Ogólnie sterowanie przy pomocy suwaka w Space jest świetne. Pozwala w dosłownie 1 sekunde przejść z najsłabszego trybu do najmocniejszego i odwrotnie bez klikania w kółko. 

Co do wad to wymieniłbym chyba jeszcze dość spore gabaryty.

Ja dzisiaj pomęczyłem trochę Trelocka LS 760. Ogólnie całkiem fajna lampka.

20190726_231051.jpg
Opublikowano (edytowane)
W dniu 12.07.2019 o 11:22, Nemrod napisał:

Najważniejsze to dobre ustawienie poziome lampki. Ja ustawiam ja przy ścianie budynku. Z całkiem bliska zaznaczam sobie górną belę odcięcia. Potem cofam rower od ściany około 4 metrów. Górna krawędź odcięcia powinna znajdować się około 10 cm pod oznaczeniem.

Okazało się że lampka faktycznie świeci równo od mniej więcej drugiego metra tak jak napisałeś. Źle ją wczoraj ustawiłem (za nisko) stąd wyszły mi takie dziwne rzeczy które zaliczyłem do wad. Po jej ustawieniu w sposób mniej więcej taki jak opisałeś dość znacznie zmienia się zarówno zasięg jak i rozkład światła. Obydwie rzeczy oczywiście na korzyść. W związku z tym z wad trzeba to wykreślić. Natomiast do zalet trzeba dopisać zasięg. Przy maksymalnej jasności w całkowitej ciemności jej zasięg wynosi spokojnie 100 metrów a to już wynik jak dla mnie imponujący. Przy okazji następnej jazdy postaram się sprawdzić to bardziej precyzyjnie.

Przejechałem dziś z nią ponad 60 km w różnych warunkach i zaczynam dochodzić do wniosku że jednak kwota którą trzeba za nią zapłacić nie jest aż tak bardzo wygórowana. Zwłaszcza że spojrzałem teraz na poziom zużycia akumulatora i zostało mi 76% a światła sobie nie żałowałem kiedy tylko była taka potrzeba.

22 godziny temu, Nemrod napisał:

Ogólnie sterowanie przy pomocy suwaka w Space jest świetne. Pozwala w dosłownie 1 sekunde przejść z najsłabszego trybu do najmocniejszego i odwrotnie bez klikania w kółko.

Zgadzam się. Zaczęło mi się to podobać.

Miałem wady dopisywać a zaczynam dopisywać zalety.

Edytuję post bo obiecałem sprawdzić zasięg przy okazji następnej jazdy. Ale nie potrafię tego zrobić w sensowny sposób. Na minimalnym ustawieniu oświetlenia światło od fluorescencyjnych znaków drogowych odbija się z odległości co najmniej 150 metrów. Starałem się znaleźć jakieś płaskie miejsce z czymś charakterystycznym, ustawić ją na max i zmierzyć odległość. Nie bawiłem się już w mierzenie krokami tylko odczytywałem z nawigacji (czyli pomiar co najmniej +/- 10 m) i wychodziły mi wyniki gdzieś w okolicy 120-160 m. Ale koleżanka które ze mną była i ma lepszy wzrok dostrzegała już coś z odległości 200 m.

Rolls Royce nie podawał kiedyś przyspieszeń swoich aut do setki. Zapytany dlaczego odpowiedział że ich osiągi są wystarczające i nie ma takiej potrzeby. Powiem tyle samo o zasięgu tej lampki. Jest on z całą pewnością aż nadto wystarczający. No chyba że ktoś jeździ na rowerze powyżej 100 km/h. Wtedy faktycznie może potrzebować coś ciut mocniejszego :)

Edytowane przez Chrismel
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 18.07.2019 o 09:32, Stryjek napisał:

Mogę Ci pożyczyć mojego philipsa SR80 do testów, jakbyś mieszkał gdzieś blisko Wrocławia to nie byłoby żadnego problemu. 

Jak ci się spodoba to jestem gotów odsprzedać za połowę ceny z tej aukcji, używana niewiele bo wolę trenażer niż jazdę w nocy :) 

Czy oferta sprzedaży SafeRide jest aktualna?

Opublikowano
Czy oferta sprzedaży SafeRide jest aktualna?
Jak cena będzie dla mnie dobra to tak :)
Opublikowano (edytowane)

Roxim x4 w akcji:

roximx4.jpg

x4 kierownica.jpg Edytowane przez Nemrod
Opublikowano

Witam Kolegów z Forum,

Znalazłem świeży test lamp z odcięciem. Space, IQ Premium, Trelock 760.

• Pomógł 1
Opublikowano

Pod koniec filmu są zdjęcia porównawcze świecenia i to jest najciekawsze chyba.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jestem po pierwszej jeździe z Ixon Space.

https://www.bumm.de/en/products/akku-scheinwerfer/parent/196/produkt/196l.html

Mam mieszane odczucia, i nie chodzi tu nawet o kwotę, jaką trzeba za IS zapłacić, ale o sam projekt lampki. 

Co do światła, nie ma dwóch zdań - lampka świeci genialnie. Odcięcie skuteczne, zasięg imponujący, rozkład światła perfekcyjny, zero oślepiania innych użytkowników dróg. Ta lampka zapewnia najwyższy możliwy poziom bezpieczeństwa podczas jazdy po zmroku, i ten fakt jest wystarczającym argumentem, aby ją kupić, ponieważ nie ma nic ważniejszego od bezpieczeństwa. 

Dodajmy do tego bardzo dobre czasy świecenia na poszczególnych poziomach jasności, a tych poziomów jest aż 8, ich zmiana za pomocą dotykowego suwaczka to mistrzostwo świata.

Co bardzo ważne - lampka może świecić podczas ładowania, czyli na długie, nocne jazdy wystarczy zabrać pojemny powerbank. Można też doładować z niej inne urządzenia, np smartfona. 

Lampka jest duża i ciężka, no bo musi taka być, ma w końcu potężną baterię. Renomowany i ceniący się producent, jakim niewątpliwie jest firma Busch+Muller zadbał więc o solidne, pewne mocowanie jej do kierownicy - takie właśnie zdanie powinno być napisane w tym miejscu. Ale nie będzie, ponieważ mocowanie lampki to jest zdecydowanie jej najsłabszy punkt, powodujący u mnie bezsilną złość na gostka, który to mocowanie zaprojektował. Zaprojektował, wziął kasę i oddalił się w nieznanym kierunku, bez choćby minuty poświęconej na przetestowanie mocowania w praktyce. 

Lampka na nierówny asfalcie dostaje padaczki. Jest za duża i za ciężka na tak wątłe mocowanie. Nosz k....., jak tak można?? To kosztuje wg producenta 200 euro! 

Mocowanie jest za słabe pod względem stabilności, ale raczej nie ma niebezpieczeństwa, że lampka z niego wypadnie. Ale następna wada - jest tylko jeden sposób mocowania. Jeden. Po prostu przykręca się lampkę do kierownicy i tyle. U mnie spowodowało to "kolizję" z Garminem Edge Explore, zamontowanym na uchwycie.

20191011_230026.thumb.jpg.47656680d09c45f15d591fcbf8e2e728.jpg

Jedyne wyjście to maksymalne rozsunięcie na boki nawigacji i lampki, ale wtedy wygląda to brzydko, zagina linki wychodzące spod owijki i uderza mocno w moje poczucie harmonii i estetyki, kiedy patrzę na moj kokpit. 

20191011_225956.thumb.jpg.6587acfaeb1cb956a38e280eb2e763ab.jpg

Tylko w takim układzie można mieć na kierownicy Ixona Space i Edge Explore. Przełożenie Explore na mostek odpada, nie jest wtedy w polu widzenia podczas jazdy, kiedy patrzymy na drogę przed sobą. 

No i jak to nieciekawie wygląda... :( Kiedy przypomnę sobie piękną i dopieszczoną pod każdym względem lampkę Garmin Varia UT800 z jej idealnym mocowaniem, czuję smutek, że musiałem ją zwrócić do sklepu. Bezpieczeństwo jest najważniejsze, Ixon Space zostaje u mnie na stałe, a ja zabieram się do pisania maila do firmy Busch+Müller. 

Opublikowano

@StryjekJestem w trakcie i będę ją testował w dobrym towarzystwie innych lampek z odcięciem :) Ostatnio przeszło chyba przez moje ręce z 6-7 modeli i na tę chwilę mam już dobry punkt odniesienia

• Lubię to! 1
Opublikowano
[mention=965]Stryjek[/mention]Jestem w trakcie i będę ją testował w dobrym towarzystwie innych lampek z odcięciem  Ostatnio przeszło chyba przez moje ręce z 6-7 modeli i na tę chwilę mam już dobry punkt odniesienia
Dlatego tym bardziej jestem ciekawy opinii ;)
Opublikowano

Na razie wrzucam zdjęcia porównawcze SR80 vs Roxim x4. Słupek po prawej stronie na zdjęciu - 40 metrów.

Roxim-x-4.jpg Philips-SR80.jpg
  • Lubię to! 1
Opublikowano
41 minut temu, JaW napisał:

Ale następna wada - jest tylko jeden sposób mocowania. Jeden. Po prostu przykręca się lampkę do kierownicy i tyle. U mnie spowodowało to "kolizję" z Garminem Edge Explore, zamontowanym na uchwycie.

Jedyne wyjście to maksymalne rozsunięcie na boki nawigacji i lampki, ale wtedy wygląda to brzydko, zagina linki wychodzące spod owijki i uderza mocno w moje poczucie harmonii i estetyki, kiedy patrzę na moj kokpit. 

Tylko w takim układzie można mieć na kierownicy Ixona Space i Edge Explore. Przełożenie Explore na mostek odpada, nie jest wtedy w polu widzenia podczas jazdy, kiedy patrzymy na drogę przed sobą. 

No i jak to nieciekawie wygląda... :( Kiedy przypomnę sobie piękną i dopieszczoną pod każdym względem lampkę Garmin Varia UT800 z jej idealnym mocowaniem, czuję smutek, że musiałem ją zwrócić do sklepu. Bezpieczeństwo jest najważniejsze, Ixon Space zostaje u mnie na stałe, a ja zabieram się do pisania maila do firmy Busch+Müller. 

Jest na to rozwiązanie:

AACF91F4-0AF6-49AC-A42B-7A5B2EE5B770.thumb.JPG.09f08a3cec39f4eee5d1a0786516d038.JPG8F4E2260-3BE1-4056-9655-98FFCE509C36.thumb.JPG.f2cf611b191e6fa6dbff1df3bd729ae4.JPGD2844E2D-49BF-4D99-8D3A-F68776B28001.thumb.JPG.1aef0c2241c86b2d056663b2439eef0a.JPG

Nie jest tak idealne jak mocowanie Garmin Varia, ale spełniło mój podstawowy wymóg (fanaberię?), jakim było centralne/symetryczne mocowanie lampki :) Dodatek nazywa się Minoura Space Grip CS-500.

Opublikowano
51 minut temu, JaW napisał:

Jestem po pierwszej jeździe z Ixon Space.

https://www.bumm.de/en/products/akku-scheinwerfer/parent/196/produkt/196l.html

Mam mieszane odczucia, i nie chodzi tu nawet o kwotę, jaką trzeba za IS zapłacić, ale o sam projekt lampki. 

Co do światła, nie ma dwóch zdań - lampka świeci genialnie. Odcięcie skuteczne, zasięg imponujący, rozkład światła perfekcyjny, zero oślepiania innych użytkowników dróg. Ta lampka zapewnia najwyższy możliwy poziom bezpieczeństwa podczas jazdy po zmroku, i ten fakt jest wystarczającym argumentem, aby ją kupić, ponieważ nie ma nic ważniejszego od bezpieczeństwa. 

Dodajmy do tego bardzo dobre czasy świecenia na poszczególnych poziomach jasności, a tych poziomów jest aż 8, ich zmiana za pomocą dotykowego suwaczka to mistrzostwo świata.

Co bardzo ważne - lampka może świecić podczas ładowania, czyli na długie, nocne jazdy wystarczy zabrać pojemny powerbank. Można też doładować z niej inne urządzenia, np smartfona. 

Lampka jest duża i ciężka, no bo musi taka być, ma w końcu potężną baterię. Renomowany i ceniący się producent, jakim niewątpliwie jest firma Busch+Muller zadbał więc o solidne, pewne mocowanie jej do kierownicy - takie właśnie zdanie powinno być napisane w tym miejscu. Ale nie będzie, ponieważ mocowanie lampki to jest zdecydowanie jej najsłabszy punkt, powodujący u mnie bezsilną złość na gostka, który to mocowanie zaprojektował. Zaprojektował, wziął kasę i oddalił się w nieznanym kierunku, bez choćby minuty poświęconej na przetestowanie mocowania w praktyce. 

Lampka na nierówny asfalcie dostaje padaczki. Jest za duża i za ciężka na tak wątłe mocowanie. Nosz k....., jak tak można?? To kosztuje wg producenta 200 euro! 

Mocowanie jest za słabe pod względem stabilności, ale raczej nie ma niebezpieczeństwa, że lampka z niego wypadnie. Ale następna wada - jest tylko jeden sposób mocowania. Jeden. Po prostu przykręca się lampkę do kierownicy i tyle. U mnie spowodowało to "kolizję" z Garminem Edge Explore, zamontowanym na uchwycie.

Topeak Barxtender. 69 złotych na alledrogo

product-extra-barxtender-3-b1bc3f70b9a36d51b954de5babee9520.jpg